Некој да ми помогне околу средувањето на следниот проблем : појава на црн десктоп и порака дека не е оригинал виндосот .... фала однапред
ќе си побараш на торент активатор за Windows 7
--- надополнето ---
имам ХДД од 160 гб (149 слободни) и сакам да инсталирам 7-ка и сега ме интересира колку гб да направам во Ц, колку му треба на 7-та за да работи нормално оти не знам колку фаќа кога ќе се инсталира
значи дискот ќе ми биди само за ОС
дали да ги поделам по 75 гб,дали е доволно 50 гб или најдобро е да биди во една партиција од 149 гб колку шо е целиот диск и да биди само Ц
а?
Еве ти прочитај.
Што се однесува до партициите се до твое лично размислување. Ако често форматираш диск ондак стави го на две за да си чуваш податоци на втората партиција. Е сега за големината пак е до тебе т.е. зависи каде инсталираш програми. Како и да е што и да направиш со така мал хард диск нема да згрешиш.
Биди ми поздравен
--- надополнето ---
А што е разликата помеѓу ОЕМ и Ретаил верзииве? Зборувам стриктно за виндоусот, што е различно зш знам дека ОЕМ е инсталирана верзија од компанија а Ретаил (ваљда) купена од продавница.
OEM значи "original equipment manufacturer."
Скоро сите производители на компјутери и софтверски компании прават две верзии за истиот производ чија разлика е во начинот на дистрибуција.
Првата верзија е Retail верзијата. Обично иде запакувана убаво ко бомбонче со сите глупости унутра - упатство, ЦД/ДВД и остали глупости врзани за производот.
Втората верзија ти е ОЕМ. Генерално ОЕМ претежно се продаваат на компјутерски гиганти као Dell, HP, Fujitsi итн. Овие не се така фино запакувани и се произведуваат во поголеми количини што резултира со пониски цени.
Али не би било се така убаво кога чика Гејтс не би умешал прстиња тука нели. Значи погоре ти е проста разлика, а сега еве го болниот дел.
Примерно разлика меѓу Windows 7 Full Retail и ОЕМ:
1. Кај ОЕМ лиценцата ти се врзуе за првиот инсталиран компјутер и нема мрдање више
2. Нема upgrade
3. Микрософт нема поддршка за ОЕМ верзијата, тоа си го бараш од тој шо ти ја продал.
4. Фул везријата иде со 32 и 64 битна верзија.
Епа то ти је то.
Биди ми поздравен.