Се кратат правата на работниците

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
Политички, социјалдемократијата треба да ги штити правата на работникот.
Синдикатот со протести треба да се бунтува, и да ги спречи таквите закони, кои се дирекно насочени против работничките права.

И обете денес ги нема.

Па затоа Владата начека село без кучиња, и си носи закони кои само нејзе и одговараат.
Bevte na vlast mnogu godini i da ne bese taka slucajno....Ama sea koa uvidovte demek ako se vratite nema da bide taka......PIH....Pa vie bre gi izbrkavte tie rabotnici na ulica......e sea se vadite nadvor od sobranie sme....zatoa nemozevme .....biseri....biseri.... na kilo ....ke idam u wc dva samara da si opnam posle muabetov......

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
Bevte na vlast mnogu godini i da ne bese taka slucajno....Ama sea koa uvidovte demek ako se vratite nema da bide taka......PIH....Pa vie bre gi izbrkavte tie rabotnici na ulica......e sea se vadite nadvor od sobranie sme....zatoa nemozevme .....biseri....biseri.... na kilo ....ke idam u wc dva samara da si opnam posle muabetov......
И треба да си удриш.

Како прво...Јас не сум бил на власт ниту еден ден, а камоли многу години...
Второ...Ако Ти мислиш дека кога твојата опција е на власт, и ти си на власт...тогаш си ја утнал логиката во дискусиите...освен ако не си вистински, внатре во власта.
Трето...Груевски кукаше две години дека опозицијата му ја кочи работата, дека сака да ја продаде државата, и дека е антиреформска...и....конечно го постигна тоа што го бараше...
Четири години има пред него, да докаже дека е тоа што се претставува....бујрум, нека повели.
Нека заборави Премиерот веќе на опозицијата...цели две години таа беше главна тема....нека погледне нанапред...има толку многу проблеми што треба да се решаваат...нема веќе кој да кочи и да продава држава...но и нема веќе опозицијата е крива....

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
За кои “права“ на работници зборате бе??
За оние кои ги воспоставија најголемите крвопијци ?? КОМУНИСТИТЕ!!
Што измислија секакви глупости за работниците - бесплатно да се лекуваат, да се школуваат, да им се дава К15, станови и да им се градат летувалишта?!?! па да не смеиш да го отпуштиш па да не смеиш да го казниш??

Заради тие будалаштани и пропадна социјализмот. Природната економија подразбира работодавец и работник и чиста трговија помеѓу нив двајца без да му се плетакаа другарите од партијата и да му кажваат што да прави и како. Работодавецот ќе речи ЌПлата 6000, работно време 10 сати нема пауза одмор 7 дена во годината..“ па ако никој не му оди да работи ќе понуди самиот нешто или поголема плата или пауза или одмор.....
Вака ги навиикнавме работниците на лагоден и луксузен живот па сега ноирмално дека ќе скокаат и ќе бараат некакви права.
Не можи работодавецо да оствари профита ако треба на секој и плата голема да му даи и да го чека месец ипол да се одмори па да му даи хранарина па патарина па ова па она, пошто работниците се ненаситни и никогаш не престануваат да бараат преку леб погача.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Муратовски им се изналижа на сдс толку години, сега ќе зборуваат за работничките права. Па кој им еба матер на фирмите бе? Кој остави толку луѓе на улица?

Што се нема да прочита човек.
Ама ако, нека си трубат колку сакаат. Го изедоа на изборите и уште повеќе ќе го јадат во иднина.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
......................
Вака ги навиикнавме работниците на лагоден и луксузен живот па сега ноирмално дека ќе скокаат и ќе бараат некакви права.
Не можи работодавецо да оствари профита ако треба на секој и плата голема да му даи и да го чека месец ипол да се одмори па да му даи хранарина па патарина па ова па она, пошто работниците се ненаситни и никогаш не престануваат да бараат преку леб погача.
EPTEN TOCNO...vo normalni priliki....no nie sme vo centarot na PRIRODNA KATASROFA i Gwujo namesto da prodava muda za bubrezi treba da se zafati so spasuvanje na sopstveniot narod od DEVASTACIJA......koja neizbezno pocnuva so pocetokot na studovite.....za tri-cetiri meseci...

...стоила бы вдвое, если не втрое больше... Но мы-то в России живём, где зарплата рабочих никого не волнует, оттого и цены такие.

Член од
24 јули 2008
Мислења
3
Поени од реакции
0
:tapp:
... вчера вракајки се од пазар... кај подвожњакот Стара железничка...пајак службата правеше `ршум...дига стари југовци..стокецови... за неправилно паркирање... поубавите коли не ги чепкаа...иако беше полно на сите тротоари од стара железничка до Црвен крст... луге лути...пцујат... 2000 пајак... 45 евра казна... пола плата... образложение ...ке поминел премиерот...имало странски делегации... имало нов сообракаен закон... една жена ифритосана... кажа дека живеела тука во зградата... а ја казниле... и како бисер кажа... да се пазите на улица оти некој сликал... ново работно место...папарацо во сообракајот... му плакале процент од секоја слика за доказ за прекршување на сообракајните происи......ако поминеш на црвено... на улица... и потоа ти стигнува по пошта слика и потврда колку да платиш... очигледно ке научиме да почитуваме закони... а и овој за работни односи... во турско лугето измислија поговорка... Наведната глава сабја не сече... закон е закон...молчи и работи...не го лути тој леб што ти дава... оти моше и да не ти плати... да работиш без пари....а уште и крив да излезиш...мој комшија газдата го терал да топи катран...иако тоа не било негова работна задача... човекот не знаел како...па го загорил...направил пожар... и нормално се изгорел... ем го избркале...ем не му платиле... ем му кажале да биде срекен што не го тераат да ја плати штетата... КАДИЈА ТЕ ТУЗИ КАДИЈА ТЕ СУДИ....

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
28
Повеќе од овде набројаните права и до сега беа недостапни за сите освен привилегираната каста на административците и другите владини „работници„.
Затоа и не ме изненадува овој закон ..туку затоа што со ова ќе мораат да се бават други сега синдикати..а не овие кои однапред беа благословени со закон..да ги „застапуваат„ работниците.
А за одморот..порано пресметката беше поинаква..се сметаа сите саботи..иако беа неработни...а сега се бројат нето работни денови..
Во суштина се е исто..ама е поинаку кажано...и досега одморот кај некоја категорија вработени беше мисловна категорија...барем за текстилците знам.
А за неизвестувањето за платените придонеси..чинам оти беше споменато електронското следење на податоците..наместо досега познатата „папирологија„..
Во суштина ..за р`мбачите се си остана исто...само сега е поинаку формулирано.
:tapp:
Научени беа луѓето од администрацијата нишај брата земај плата. Море сите да се избркаат нека произведуваат нешто.

Член од
24 јули 2008
Мислења
3
Поени од реакции
0
ne e taka stara majka.starite vozila gi digaat so pajak zasto i da gi ogrebat ne e starsno, a novite ke treba nekoj da plaka penali za grebnatinkite .Zaso tolku ni se sposobni i pajak sluzbite:). a za komentarot na paparaci ulicarite, PA NE ZA BADIJALA IM ZABRANIJA NA SLIKARITE DA SLIKAAT SE ,sega i slikata sto ti ja prakaat po posta ke se naplatuva 100 den.Arno si rece KADIJA TE TUZI KADIJA TE SUDI ama toa ti e MACEDONIA

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
И треба да си удриш.

Како прво...Јас не сум бил на власт ниту еден ден, а камоли многу години...
Второ...Ако Ти мислиш дека кога твојата опција е на власт, и ти си на власт...тогаш си ја утнал логиката во дискусиите...освен ако не си вистински, внатре во власта.
Трето...Груевски кукаше две години дека опозицијата му ја кочи работата, дека сака да ја продаде државата, и дека е антиреформска...и....конечно го постигна тоа што го бараше...
Четири години има пред него, да докаже дека е тоа што се претставува....бујрум, нека повели.
Нека заборави Премиерот веќе на опозицијата...цели две години таа беше главна тема....нека погледне нанапред...има толку многу проблеми што треба да се решаваат...нема веќе кој да кочи и да продава држава...но и нема веќе опозицијата е крива....
Jas sum si na vlast mnogu godnini i predsedatel samiot na sebe...
Ne sum bil u politicka partija i nema da bidam , a da mi kazuvas logikata deka vo vremeto na sds bese poarno bese ili ke bide i da me nabeduvas ako imam oci i gledam koga e podobro i ke bide podobro,deka sum ja utnal logikata Aha YEAH RIGHT ...ke ti poveruvam:uvo: (me podseka na edna kampanja na politicka partija ) sto saka u opozicija da nosi zakoni.
Nikoj ne ve izbrka nadvor od sobranie,koga ponudivte opcija da se vratite pod uslov da nosite vie zakoni,ve otfrlija i sega nemate nacin kako da ja navednite glavata i da se vratite nazad pocnavte pomedzu sebe da se glodate i grujo da go okrivuvate......
Edno da ti kazam i koga bea ovie (sto ne se od moja spored tebe) bev i protiv vrmo so nivnite ispadi ,taka da mene sve sto mi se svidza ili e dobro za drzavata ke go podrzam (ne me pravi politicki pion toa) nezavisno od toa dali e vmro,sds,dui.....znaci imam oci gledam,go pominv i prosloto vreme,go minuvam i segasnovo i samiot znam koga mi e porano i koja logika treba da ja svatam ......ne mi e potrebno tvoeto ubeduvanje za sivilata i crnilata...nadvor gree sonce ,ziveam,rabotam,jadam,sreken sum ne mi treba povise....crni scenarija ama ic dosta e......

Dolphin

Pirate of the Caribbean
Член од
3 март 2005
Мислења
1.296
Поени од реакции
57
За кои “права“ на работници зборате бе??
За оние кои ги воспоставија најголемите крвопијци ?? КОМУНИСТИТЕ!!
Што измислија секакви глупости за работниците - бесплатно да се лекуваат, да се школуваат, да им се дава К15, станови и да им се градат летувалишта?!?! па да не смеиш да го отпуштиш па да не смеиш да го казниш??

Заради тие будалаштани и пропадна социјализмот. Природната економија подразбира работодавец и работник и чиста трговија помеѓу нив двајца без да му се плетакаа другарите од партијата и да му кажваат што да прави и како. Работодавецот ќе речи ЌПлата 6000, работно време 10 сати нема пауза одмор 7 дена во годината..“ па ако никој не му оди да работи ќе понуди самиот нешто или поголема плата или пауза или одмор.....
И тука си грешка. Оваа влада воведе закон каде што НЕ СМЕЕ РАБОТНИК во РМ да работи повеќе од 40 часа неделно. Од понеделник до петок по 8 часа. Ако не ти е доволно за остварување на планираното, чукај си главата. Ако те фатат дека го тераш работникот повеќе од тоа следуваат дракноски казни. Е сеа ова во администрацијата не важи. Таму се чукаат во гради како деноноќно работат за да постигнат. Самиот премиер се фали со запалени светла во владата после полноќ. А производството пропаѓа...

Ќе го видиме рејтингот во Февруари...... Не покасно, баш во Февруари.

Dolphin

Pirate of the Caribbean
Член од
3 март 2005
Мислења
1.296
Поени од реакции
57
Jas sum si na vlast mnogu godnini i predsedatel samiot na sebe...
Ne sum bil u politicka partija i nema da bidam , a da mi kazuvas logikata deka vo vremeto na sds bese poarno bese ili ke bide i da me nabeduvas ako imam oci i gledam koga e podobro i ke bide podobro,deka sum ja utnal logikata Aha YEAH RIGHT ...ke ti poveruvam:uvo: (me podseka na edna kampanja na politicka partija ) sto saka u opozicija da nosi zakoni.
Nikoj ne ve izbrka nadvor od sobranie,koga ponudivte opcija da se vratite pod uslov da nosite vie zakoni,ve otfrlija i sega nemate nacin kako da ja navednite glavata i da se vratite nazad pocnavte pomedzu sebe da se glodate i grujo da go okrivuvate......
Edno da ti kazam i koga bea ovie (sto ne se od moja spored tebe) bev i protiv vrmo so nivnite ispadi ,taka da mene sve sto mi se svidza ili e dobro za drzavata ke go podrzam (ne me pravi politicki pion toa) nezavisno od toa dali e vmro,sds,dui.....znaci imam oci gledam,go pominv i prosloto vreme,go minuvam i segasnovo i samiot znam koga mi e porano i koja logika treba da ja svatam ......ne mi e potrebno tvoeto ubeduvanje za sivilata i crnilata...nadvor gree sonce ,ziveam,rabotam,jadam,sreken sum ne mi treba povise....crni scenarija ama ic dosta e......
А позади очите имаш нешо? Памет, например? Да те разбирам дека ти е убаво и го почитувам тоа, ама престани да се обраќаш во второ лице како кон СДСМ на секој што трезвено ги критикува чекорите на владеачката гарнитура.

Ај поарно да престанам, има опасност пробувајќи да ме разбереш да прегрееш...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
И тука си грешка. Оваа влада воведе закон каде што НЕ СМЕЕ РАБОТНИК во РМ да работи повеќе од 40 часа неделно. Од понеделник до петок по 8 часа. Ако не ти е доволно за остварување на планираното, чукај си главата. Ако те фатат дека го тераш работникот повеќе од тоа следуваат дракноски казни. Е сеа ова во администрацијата не важи. Таму се чукаат во гради како деноноќно работат за да постигнат. Самиот премиер се фали со запалени светла во владата после полноќ. А производството пропаѓа...

Ќе го видиме рејтингот во Февруари...... Не покасно, баш во Февруари.
Многу луѓе за време на комунистичкио терор слегоја в град да бидат работници оти им даваа големи плати, станови, топли оброк, К15, тринаесета плата ... а ништо не работеа. Па сега ој види бил работник в млекара и напраил куќа а на сино станче му зел, па друг бил шофер в транскоп вила има, оној боил магационер и си купил стан ?!?
Затоа и им даваа и одмори по месец ипол па боловања кој колку сака оти за време на сеидби или жетви или берење, одеа назат в село и таму работеа земја, па ќе се вратеа в град в фабрики да презимат.

Кај го има бе тоа, се знае работнико - работи , прима плата која му е достатна да го врви месецо и толку. Ако сака појќе, нек заврши факултет и нек си работи директор или бизнисмен. Треба прво да се воспостави ред и право во државата и секој да си го знае местото, ако работодавецо те отпушти - крај, шо има сега да се жали да се тужи и бара милиони за оштета. Рабоптодавецо најдобро знаи кој му треба а кој не , не може суд да му вели “Е врати го овој на работа па и исплати му плати...“ така само одиме во катастрофа.

Замисли на пример ако работнико си даи отказ а работодавецо да го тужи и да му бара отштета ??? Проблемот секогаш го прат работниците и комунистите биле работници и сите револуции и бељи во светот потекнуваат од работниците.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Kakva smesna situacija... "Socijal Demokrtijata" bese tolku uspesna vo zacuvuvanjeto na rabotnickite prava..sto prinudno prati na 15+ godishen ODMOR desetici iljadi rabotnici !

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
А позади очите имаш нешо? Памет, например? Да те разбирам дека ти е убаво и го почитувам тоа, ама престани да се обраќаш во второ лице како кон СДСМ на секој што трезвено ги критикува чекорите на владеачката гарнитура.

Ај поарно да престанам, има опасност пробувајќи да ме разбереш да прегрееш...
Vaka pamtnajkovicu so nepregrean mozok.Edno nesto ne mi e jasno koga gleadte deka nekoj sto ne vi se dopaga ,i vie pravite nekoi neubavi raboti so sto si velite deka taka treba i toa e nekoj balans i se samozadovoluvate,
i poslem toa placite kako novrodencinja,da vi se vrati prvicniot status,i pritioa mavate zeleni deka grujo e kriv,Glup,prost,neandrtalec ke svati deka nesto vi fali u toa nepregreanite mozoci.So se odnesuva do mojot pamet si go imam si go koristam i pisav ziveam,gree sonce,rabotam,sreken sum,(kako taka moja rabota) e sea ne vi sum kriv jas sto sakate preku politika ili been a Political solider da karite nesto,(grujo neka vi e kriv).
i edno vise da vi kazam se sto mislam deka e dobro za mene i drzavata go podrzuvam,se sto ne e ne go podrzuvam,nezavisno do albanci makedonci,partii (neznam sto ti smeta tuka)....Ne mi treba od tie vasi nepregreani (novi ,neupotrebuvani) mozoci,logiki....sto se odnesuva do nerabotnite denovi,pola pola sum,sum rabotel i gleal nekoj sto nisto ne raboti ,i nekoj sto se utepuval od rabota,i da imaat pomal broj na denovi na odmor, i dvete grupi ke bidat protiv,i toa nekoj za stvarno odmaranje a na nekoj od mrzlivost, nekoj gi zasluzil nekoj ne......
Nadvor gree sonce.......U makedonija OPOZICIJATA(citaj go zborot ubavo) nadvor prodava novi nepregreani mozoci,a ako sakate da gi razberete ke imate moznost da vasiot mozok pregreeee .....Trazi li ste gledajte.....

Dr_ViRuS

DarkSide with green light
Член од
9 јануари 2006
Мислења
1.076
Поени од реакции
29
Многу луѓе за време на комунистичкио терор слегоја в град да бидат работници оти им даваа големи плати, станови, топли оброк, К15, тринаесета плата ... а ништо не работеа. Па сега ој види бил работник в млекара и напраил куќа а на сино станче му зел, па друг бил шофер в транскоп вила има, оној боил магационер и си купил стан ?!?
Затоа и им даваа и одмори по месец ипол па боловања кој колку сака оти за време на сеидби или жетви или берење, одеа назат в село и таму работеа земја, па ќе се вратеа в град в фабрики да презимат.

Кај го има бе тоа, се знае работнико - работи , прима плата која му е достатна да го врви месецо и толку. Ако сака појќе, нек заврши факултет и нек си работи директор или бизнисмен. Треба прво да се воспостави ред и право во државата и секој да си го знае местото, ако работодавецо те отпушти - крај, шо има сега да се жали да се тужи и бара милиони за оштета. Рабоптодавецо најдобро знаи кој му треба а кој не , не може суд да му вели “Е врати го овој на работа па и исплати му плати...“ така само одиме во катастрофа.

Замисли на пример ако работнико си даи отказ а работодавецо да го тужи и да му бара отштета ??? Проблемот секогаш го прат работниците и комунистите биле работници и сите револуции и бељи во светот потекнуваат од работниците.

Многу искрено од твоја страна.

Абе се предвидува ли овер тајм плата после тие 40 часа?

Kajgana Shop

На врв Bottom