Се кратат правата на работниците

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Горенаведеното е точно, какви кафинја какви бакрачи, само една забелешка... Југославија е минато мене конкретно ме и9нтересира мојата држава Македонија.:toe:
Во право си , само ја правиш катастрофалната грешка што редовно се практикува во МК и е последица на ограничено гледање.Да прогласиш еден систем во сите можни сегменти дека е погрешен , само поради политичкото уредување која го имала државата .Имено , разговарав со еден стар професор швеѓанец на универзитет.Човекот беше многу љубопитен да дознае што се случи со државата Југославија во која како млад е испратен во дел од тимот од кралството Шведска да го проучуваат социјалниот систем , кој подоцна е спроведен овде , и кој функционира до ден денеска одлично.Загарантиран годишен одмор на секој вработен се 5 недели , и да апсурдна е помислата некој да му го ускрати тоа право , било во фирма приватна со 1 човек било државна со 100 000 работници.За жал ова е само еден пример од тоа што се злоупотреби во име на „рушење на комунизмот„ со цел на искористување на работникот во РМ. Исто така и жално е што тој процес го започна партијата која во името содржи Социјал Демократски.....

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Во право си , само ја правиш катастрофалната грешка што редовно се практикува во МК и е последица на ограничено гледање.Да прогласиш еден систем во сите можни сегменти дека е погрешен , само поради политичкото уредување која го имала државата .Имено , разговарав со еден стар професор швеѓанец на универзитет.Човекот беше многу љубопитен да дознае што се случи со државата Југославија во која како млад е испратен во дел од тимот од кралството Шведска да го проучуваат социјалниот систем , кој подоцна е спроведен овде , и кој функционира до ден денеска одлично.Загарантиран годишен одмор на секој вработен се 5 недели , и да апсурдна е помислата некој да му го ускрати тоа право , било во фирма приватна со 1 човек било државна со 100 000 работници.За жал ова е само еден пример од тоа што се злоупотреби во име на „рушење на комунизмот„ со цел на искористување на работникот во РМ. Исто така и жално е што тој процес го започна партијата која во името содржи Социјал Демократски.....
Aбе сега ДПМНЕ&ДУИ и не наликува баш на Социјал Демократски ама иако го започнале некои други,значи ли тоа дека овие треба да го завршат тоа процесот на вака ефективен начин?Плус Швеѓаните се познати како мрзи и нема потреба со нив да се споредуваме,еве зошто на пример не ги земеме Јапонците за споредба?Сега со новиве измени кога ќе навалат инвеститори во земјава има к_ур да се тресе во ладна вода.Само го начекаа Гвујо на непријавен одмор во Српски аранжман па дај сега ќе му подвалиме вакви закони на брзина.Ти велам само камшик за ова работнициве или палица за безбол е лекот,шо е ова работеле само за двајца?Треба да работат за 4 ца и да немаат време вода да се напијат,знаат ли тие дека сме “оскудација“.

Член од
30 мај 2008
Мислења
830
Поени од реакции
27
Za zal toa go zapocna Premierot Klusev,a toj bese od VMRO DPMNE.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Kljusev?....Kljusev????... ne bese li toj EXPERT..?? :)..od kaj sega PRERODBENIK..?? :)

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Kljusev?....Kljusev????... ne bese li toj EXPERT..?? :)..od kaj sega PRERODBENIK..?? :)
Беше првиот премиер на во македонија, таму година дена мислам, па после беше експерт, ама сега неможе ништо да биде бидејќи е 2 метра под земја.

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Za zal toa go zapocna Premierot Klusev,a toj bese od VMRO DPMNE.
Ах мори Сојне , кој те лажит да ми тресиш вакви глупосци???
Ами Кљусто ,бог да го прости другарице ,шо си купи една тајота од тије јапонцките го мервиш со рошавата аждаја Црвенковски???? црви да го јадат на живо.Да си почниш од Зоки Поки да читаш , и кога ке се изначиташ дојди да тресниш една розева , доста ти се зелени , чунки админ че те прајме:smir:

Член од
28 јули 2008
Мислења
12
Поени од реакции
1
Bevte na vlast mnogu godini i da ne bese taka slucajno....Ama sea koa uvidovte demek ako se vratite nema da bide taka......PIH....Pa vie bre gi izbrkavte tie rabotnici na ulica......e sea se vadite nadvor od sobranie sme....zatoa nemozevme .....biseri....biseri.... na kilo ....ke idam u wc dva samara da si opnam posle muabetov......
Bas ti dolikuva muabetot sto go kaza-pa kako ne ti e sram be.Prasaj me mene sto rabotam i treta smena i na iljadnici takvi ludje kako ke im bide koga ke im kazat sega mesto edna nedela narednive 2 meseci ke odis treta smena.Edinstveno sto me tesi e sto i "vladava" raboti po cela nok :tapp:

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Јас иако помлад, ми текнува како мафташе човекот со боновите, оние чкартојна некои, но беа наши македонски.
И солзи во очи. Човекот беше патриот и требаше да го заврши она кое го имаше замислено.
Но други работи се случија.
Инаку еве една песна да видите атмосфера.

Чудна жена беше вера - Круме Спасовски на плоштад

Оптимизам, верба, надеж за иднината.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Беше експерт по “фаќање“ сукни на секретарки и студентки на Економски во Прилеп од каде и го истераа за да не пукне ептен голем срам или скандал.Среќа што секретарката роди женско бебе на времето па не може да се насети дали е негово оти не е толку ќелаво.:smir:

Bas ti dolikuva muabetot sto go kaza-pa kako ne ti e sram be.Prasaj me mene sto rabotam i treta smena i na iljadnici takvi ludje kako ke im bide koga ke im kazat sega mesto edna nedela narednive 2 meseci ke odis treta smena.Edinstveno sto me tesi e sto i "vladava" raboti po cela nok :tapp:
Абе стори си се цар и “пиј си кафе-пиј си тутун“ азното само ќе си дојде,шо бараш да работиш трета смена.А тоа дека ламбите светат во владата не значи дека и некој работи,тоа ти е како резултат на ребалансот со ЕСМ оти струјата е нивна работа.:smir:

Член од
28 март 2008
Мислења
133
Поени од реакции
3
Значи и ти се сложуваш со цитатот од concret-ниот? :toe:

P.S. Се дискутираше нешто за таа појава во оваа тема.
Добро пред малку се вратив од работа и веднаш ке ти одговорам: не се согласувам со концертниот, бидејки имаме дијаметрално спротивни ставови. Јас само реков дека мојот став по донесениот закон за правата на работниците за мене е неприфатлив.:nesum:

Член од
28 март 2008
Мислења
133
Поени од реакции
3
.Да прогласиш еден систем во сите можни сегменти дека е погрешен , само поради политичкото уредување која го имала државата.

Ако несе согласувам со еден погрешно донесен закон за работниците во никој случај не значи дека цел еден систем го негирам...напротив. :helou:

Член од
28 март 2008
Мислења
133
Поени од реакции
3
АБЦ твојата малодушност е зачудувачка.:helou:

f91

Член од
12 мај 2008
Мислења
338
Поени од реакции
27
Vo vrska so temava.Vo svetot ne ednash tuku milion pati se ima pokazano deka regulator na pravata e pazarot.Ova sto vladava go stavila e minimum.Toa ne znachi deka kapitalcite treba da se odnesuvaat kako minimalci,no pak toa samo pazarot i interesot go regulira.Drzhavata vo ova ima uloga na niveliranje na standardot vo opshtestvoto niz niza na polugi.Na primer socijalnata zashtita e neshto povisoka od minimalnata plata,taka da rabotodavcite se primorani da nudat povisoki plati od minimalnata.Olesnuvanja vo danochniot sistem i toa drastichni po niza osnovi od neodanochuvanja na troshoci kako investicioni vlozhuvanja ili troshoci od vrabotenosta preku detski dodatoci pa do danochni olesnuvanja na familii.No vo svetov osven visokoto odanochuvanje na luksuzot ima i visoko odanochuvanje na nadprosechni plati i na neiskoristeni investicii.Povisokite beneficii na rabotnicite ne se ostvarlivi so dekreti,tuku od zaemen interes na rabotnikot i rabotodavachot.Ne mozhe da se smeta na profit so slabo platena rabotna sila,nezadovolna od pozicijata,nitu da se smeta na razvoj na firmata.Edinstven lek e pazarot na rabotnata sila i otvaranje na rabotni mesta.Toa se plodovite na razvojna ekonomija.Taa razvojna strategija ne e perfektna zatoa sto na vrvot na razvojot se javuva nedostig na rabotna sila,pri sto se javuva pritisok za prosiruvanje na rabotniot prostor i uvoz na rabotna sila od strana na rabotodavcite na smetka na zgolemuvanje na primanjata na postojnata rabotna sila.Togash e pochetok na recesija.Kapitalizmot ne e perfetno opshtestvo i ima vakvi oscilacii redovno,razvoj-recesija-depresija-bankrot-razvoj itn.Makedonija pravi razvojna pochetna stapka so ovoj zakon vo uslovi na svetska recesija shto e anahronizam samo po sebe i dokaz poveke deka vo izminative godini vladite kompletno imale promashuvanje vo ekonomskiot del i imale obraten proces skoro niz dve decenii od onoj vo svetski ramki.Prirodno bi bilo da vladata se odnesuva so ekonomski merki kako vo recesionen period,no poshto sme go prespale najgolemiot razvoen period vo istorijata ispaga deka kaj nas vazhat nekoj drugi vonzemjanski zakoni...obratni od onie vo svetskite razmeri.

Kajgana Shop

На врв Bottom