Скопје calling... асална Архитектура needed!

• Креатор на темата Креатор на темата Serpico
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ви се допаѓа архитектурата во Скопје?

• Вкупно гласачи
    236
Ми се допаѓа целиот концепт на проектот, дури и би додал некои историски великани во "збирката споменици" и уште повеќе би го разубавил Скопје (не мора и само строгиот центар). Меѓутоа периодот од 4 години за сето тоа да се изгради ми изгледа крајно нереален и направен со кампањска цел. Сите тие објекти во краен стадиум на завршеност можат да се направат за едно 10 години, не помалку.
Посебно ме радува што е ставен еден Ченто, "македонскиот Вашингтон" ако смеам да го наречам така, првиот претседател на слободна Македонија!

И да..не е лошо вакви проекти да се направат и во Охрид, Битола, Велес, Струмица и другите градови. Баш е убаво во секој македонски центар, во секое камче да се чувствува духот на милениумската историја на македонската земја.

И да..не е лошо вакви проекти да се направат и во Охрид, Битола, Велес, Струмица и другите градови. Баш е убаво во секој македонски центар, во секое камче да се чувствува духот на милениумската историја на македонската земја.
Не бери гајле ти за плоштадот во Струмица. Мисли му ја како ќе дефилираат таксистите под „Триумфалната’’ капија.

http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=119607

Види ти министеркава ватрена била. :)
Овој Влаов Чомоски запнал џамијата та џамијата,зошто нема споменик на Наим Фрашери...:tapp:
За музејот на УЧК и Скендербег во Чаир никој не смее да зуцне.

Ивана Драгшиќ, од „Плоштад Слобода“ изјави дека визијата за Скопје во 2014 е неприфатлива и тие ќе се борат против неа.

„Се зборува за стотици милиони евра во период кога Македонија има 300 илјади невработени и во Македонија децата сè уште низ некои училишта во земјата учат во земјанки. Има многу поважни работи кои треба да се средат и ако сакаме да го зачуваме заедништвото не треба да промовираме проекти кои што предизвикуваат верска и етничка нетрпеливост. Оваа идеја е мачоистичка и ги вклучува само мажите, бидејќи во ниедна од скулптурите не е претставена жена или пак Албанец, Турчин или било кој друг претставник на било каква општествена група во нашето општество“, вели Драгшиќ.
:kesa:
само две прашање до овие "проевропски демократи"
1)Дали некој го прашал Македонскиот народ,како дел од општествените групи во нашето општество,дали не му пречи Албанското знаме на споменикот Скендербег??
2)Кај е тука верската и етничката нетрпеливост????тие Македонски Херои не се сега пронајдени,измислени и создадение(се разбира ако и самите протестанти знаат ЗАШТО СЕ БОРЕЛЕ)
3)Кој од другите општествени групи во нашата држава допринел за ослободување и независност на Македонија-Наим Фрашери или можеби сакаат на "борците за човекови права" да им постават споменик..........НЕ ЗАБОРАВАЈТЕ КОЈ НАС НЕ БРАНЕШЕ во 2001,ако мислите да го избришете ова се со цел да не се нарушат "МУЛТИЕТНИЧКИТЕ" односи,верувајте во иднина ќе се појави ОРГАНИЗАЦИЈА,ДВИЖЕЊЕ,ЗДРУЖЕНИЕ кое НЕМА ДА ЗАБОРАВИ на тие кои моментално ги заборавате/игнорирате..........ова е невиден срам од страна на некои квазиМакедончиња..........само со кој образ излегуваат со вакви изјави,НАЈЛОШО Е ДА ТИ СУДИ СОПСТВЕНИОТ НАРОД

На следнава слика имам прикажано што останува да биде изградено и што моментално се гради за да се измени центарот околу плоштадот во следните 4. години.

Со црвено е обележано тоа што моментално се гради/или е започнато и наскоро треба да биде завршено.
Со жолто се објектите што треба да почнат да се градат вклучувајќи и дел од спомениците.
И со кафеаво е обележан тунелот под плоштадот што се најавува како најголем сообраќаен проект за во иднина.

skopje.png

Ај да ги оставам социјалниот и политичкиот момент настрана, да се ограничам само на естетски план. Прво, дали некој деновиве поминал низ плоштад? Навистина, се гради, ама толку загушливо и натрупано никогаш не било, а замислете кога ќе се стават сите објекти што се планирани, местото нема да дише. Потоа, ништо од она што се планира да се постави не е архитектонски и естетски издржано. Јас се согласувам со тоа да се гради идеологија (независно од која политичка структура во државава), бидејќи кај нас е навистина потребна за да може да функционира државата, и таа идеологија делумно да се одрази на архитектурата, ама сето тоа треба време за да се обмисли и за да се прими.
На пример, конкретно за Скопје 2014. Јас секогаш сум за изнаоѓање врска со културното минато, и потпирањето на сопственото културно наследство во процесите на градење на општеството, ама за тоа да се прави, треба да се познава своето наследство. На пример, имитација на неокласистичкиот стил во архитектурата кај нас е тотално промашување, бидејќи правиме нешто што кај нас никогаш го немало. Да се потсетиме дека во Македонија во одредени периоди фигурирале навистина импресивни архитектонски стилови. Византиската архитектура, особено комненската (која јас мислам дека е најавтохтона македонска среддновековна архитектура), е еден стил којшто, правилно експлоатиран, совршено би го заменил неокласицизмот што се фура сега. Колку за информација, старата железничка станица и Собранието на Р.М. содржат византиски елементи; нив ги проектирал чешки архитект, којшто барал архитектура којашто ќе биде најкарактеристична за тоа поднебје. Понатаму, мијачката архитектура е надалеку позната, и доволно оригинална за да може да се примени во обмислувањето на објекти како зграда на Уставен суд, Археолошки музеј, и др... Па Мијаците пола Македонија ја имаат изградено во поблиското минато, и од нивната архитектура многумина се имаат инспирирано!

За статуите, мислам дека ги има многу на многу мал простор, и дека се облислени неплански, невкусно, кич, и од каприц, без нималку познавање. Исто така, мостот око по итно да се избрише од планот, ќе го уништи камен мост и се’ што тој претставува како симбол!

:smir:
Што се однесува до

Ќе било пренатрупано, дрн-дрн. Затоа најубаво да си вратиме по старо...

capturewiz043.jpg

Ќе било пренатрупано, дрн-дрн. Затоа најубаво да си вратиме по старо...

capturewiz043.jpg

Ех златни времиња; кога се на плоштад се градеше по фенг шуи, а не како сега, некој сака да не затрупа по театри и споменици... :smir:

mislam deka od proektov nema da ima nishto ili eventualno 30 % bi bile dovolni.za tolku kratko vreme teshko deka ke moze se da se ostvari.nekoj delovi mise dopagjaaat nekoj ne.mislam deka ova e samo psiholozhka analiza na nacijata kako e raspolozena i sto nekoj kazaj moze trebase porano dase napravi vakva vizuelizacija.ocigledno vladata odi vo kjorsokak i zabluda , po cija inicijatvna neznam i nemie jasno.vangel bozinosvski isklucitelno go cenam vo sekoj pogled i kako strucno lice i kako persona.sepak neka odluci profesionalnosta i strucnosta.sto se odneuca do arhitekturata e tuka malku sum zagrizen.KOGA NIE GRADEVME NEKOJSI VARVARI SPIEJA VO PESHTERI ILI PO DRVA KACENI.sto sakam da kazem , nie imame avtohtona izvorna arhitektura koja nas ne odslikuva .za restavracija sum za toa dase restavriraat, megjutoa da gradite vo barok ils ,mene mi lici na palgijat i kradenje na tugjo i nesodvetuva so vremeto.imam prilika da posetam moderni muzei vo evropa i instituci vo tek so vremeto , pa i evropa veke negradi vo barok i sl.zasto skopje nema avangradnost i futuristicki oblik so primesi na minatoto i sopstvena arhitektura koj ke bidat samo na nas svojsteni.neznam malku sum zbunet sepak ke pokaze vremeto.finansiite se isklucitelno vazen element.ne se soglasuvam za vakov grandiozen proekt da go finansiraat site gragjnani na makedonija.malku mi nalikuva na skopje posle zemojtresot od 1963 totalna rekonstrukcija .:toe:

Ако сакаат Скопјево Будимпешта да го прават, нека биде така.
Се е супер се е ок, можеби да, малку пренатрупано ке биде ама тоа е сега што да се прави...
Го гледав видеото и прилочно ми се допадна.
Само не ми се допадна тоа портата Македонија и Лавот не се којзнае што, а и црквата може некои корекции да претрпи во однос местоположба.

Само да не биде да ги почнат градбиве и на пола пат да се смени власт па да испадне "Ние не сме одговорни за тие проекти" и да остане раскопано, полуизградено итн итн..

Јас имам една глобална забелешка... Факт е дека со целата концепција градот изгледа поинакво и поатрактивно; но, нели имате чувство дека се е една голема имитација? Како театарски кулиси за претстава за која допрва се пишува сценарио?
Тоа што најмногу ми пречи е што еден министер за КУЛТУРА, не наоѓа ништо лошо во ИМИТАЦИЈА на стари градби без она што ги прави навистина вонвременски: ПАТИНА ОД ВРЕМЕТО ПОМИНАТО!!!
Градбите се големи поради својата улога на неми набљудувачи на вековни настани и историја. Ова нашево е кинеска варијанта-личи на оригинал, ама наместо АДИДАС пишува АДИБАС!
Моето сваќање не ми дозволува да правам долгометражни филмови на било која замисла на трговец-поединец кој злоупотребава своја позиција.

Наместо да му покажеме на светов дека имаме напредни, футуристички сваќања, кои Скопје би го направиле посебен и единствен по свој стил, ние правиме бледа копија на Будимпешта или Прага. (не ми беше баш вкусна споредбата со Прага).

Се обидувам да си визуализирам ситуација кога туристите ќе почнат масовно да доаѓаат; пред сите градби ќе слушаат ист текст: „Ова го направи нашиот Премиер...“
Еве, дојдов до крајот на мојата фабула: нашата историја почнува ТУКА и СЕГА!!!!!
Жално луѓе, жално...

Ај да ги оставам социјалниот и политичкиот момент настрана, да се ограничам само на естетски план. Прво, дали некој деновиве поминал низ плоштад? Навистина, се гради, ама толку загушливо и натрупано никогаш не било, а замислете кога ќе се стават сите објекти што се планирани, местото нема да дише. Потоа, ништо од она што се планира да се постави не е архитектонски и естетски издржано. Јас се согласувам со тоа да се гради идеологија (независно од која политичка структура во државава), бидејќи кај нас е навистина потребна за да може да функционира државата, и таа идеологија делумно да се одрази на архитектурата, ама сето тоа треба време за да се обмисли и за да се прими.
На пример, конкретно за Скопје 2014. Јас секогаш сум за изнаоѓање врска со културното минато, и потпирањето на сопственото културно наследство во процесите на градење на општеството, ама за тоа да се прави, треба да се познава своето наследство. На пример, имитација на неокласистичкиот стил во архитектурата кај нас е тотално промашување, бидејќи правиме нешто што кај нас никогаш го немало. Да се потсетиме дека во Македонија во одредени периоди фигурирале навистина импресивни архитектонски стилови. Византиската архитектура, особено комненската (која јас мислам дека е најавтохтона македонска среддновековна архитектура), е еден стил којшто, правилно експлоатиран, совршено би го заменил неокласицизмот што се фура сега. Колку за информација, старата железничка станица и Собранието на Р.М. содржат византиски елементи; нив ги проектирал чешки архитект, којшто барал архитектура којашто ќе биде најкарактеристична за тоа поднебје. Понатаму, мијачката архитектура е надалеку позната, и доволно оригинална за да може да се примени во обмислувањето на објекти како зграда на Уставен суд, Археолошки музеј, и др... Па Мијаците пола Македонија ја имаат изградено во поблиското минато, и од нивната архитектура многумина се имаат инспирирано!

За статуите, мислам дека ги има многу на многу мал простор, и дека се облислени неплански, невкусно, кич, и од каприц, без нималку познавање. Исто така, мостот око по итно да се избрише од планот, ќе го уништи камен мост и се’ што тој претставува како симбол!

:smir:
Што се однесува до

Целосно се согласувам со напишаното.:aplauz:

Јас имам една глобална забелешка... Факт е дека со целата концепција градот изгледа поинакво и поатрактивно; но, нели имате чувство дека се е една голема имитација? Како театарски кулиси за претстава за која допрва се пишува сценарио?
Тоа што најмногу ми пречи е што еден министер за КУЛТУРА, не наоѓа ништо лошо во ИМИТАЦИЈА на стари градби без она што ги прави навистина вонвременски: ПАТИНА ОД ВРЕМЕТО ПОМИНАТО!!!
Градбите се големи поради својата улога на неми набљудувачи на вековни настани и историја. Ова нашево е кинеска варијанта-личи на оригинал, ама наместо АДИДАС пишува АДИБАС!

Моето сваќање не ми дозволува да правам долгометражни филмови на било која замисла на трговец-поединец кој злоупотребава своја позиција.

Наместо да му покажеме на светов дека имаме напредни, футуристички сваќања, кои Скопје би го направиле посебен и единствен по свој стил, ние правиме бледа копија на Будимпешта или Прага. (не ми беше баш вкусна споредбата со Прага).

Се обидувам да си визуализирам ситуација кога туристите ќе почнат масовно да доаѓаат; пред сите градби ќе слушаат ист текст: „Ова го направи нашиот Премиер...“
Еве, дојдов до крајот на мојата фабула: нашата историја почнува ТУКА и СЕГА!!!!!
Жално луѓе, жално...
Убаво кажано. И кој воопшто (покрај вмровците) ја есапи за некаков експерт... Нема она култура ни да биде министер за култура во Бурунди - без навреда за Бурунди... Или еве една идеја: да ја пратиме во Хаити да им ги обнови градовите како хуманитарна помош - ама таму играат мачети...

Кој гради бе футуристички градби освен Арапите кои до пред 20-30 г. живееа во шатори???
И ај кажете што подразбирате под футуристички градби.900 м зграда,островчиња во Вардар,облакодер од 100 спрата...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom