Црна Хроника

• Креатор на темата Креатор на темата Macka12345
  • Време на започнување Време на започнување
Да, во право си затоа и го избришав :)

Убиството на детето е дело на мајката. Ова е факт. Нејзиното самоубиство е заради сопругот. И ова е факт. За детето ... да ова е дефинитивно сива зона :) она си го убила детето ама тоа го направила ради душевно растројство предизвикано од сопругот. Е сега колку е виновен он за тоа и колку може да се докаже од тоа ... и со нашиов правосуден систем :LOL:
Зошто мислите дека во било кој правосуден систем на западнава хемисфера би му се товарело туѓо убиство на некој, без разлика од околностите?

Зошто мислите дека во било кој правосуден систем на западнава хемисфера би му се товарело туѓо убиство на некој, без разлика од околностите?
Не сум правник и не знам како е регулирано у нашиов правен систем, ама претпоставувам заради неговите постапки кои директно го предизвикале настанот (скокањето од балкон).

А за платено убиство?

А за платено убиство?
Dali ako jas ti ja pozajmam tebe kolata, ti trebalo vloski da zemis, tie denivi od mesecot, i ti radi hormonalen disbalans ili taka ti dojde, emocii pojma nemam tamu resis da se samoubies, ke treba i jas krivicno da snosam odgovornost radi pomaganje na samoubistvo ?
Nastrana sto nekolku sati pred da resis da se samoubies, nakrivo sum te poglednal i ne go spustiv kapakot od soljata, i toa namerno posto znam kolku te voznemiruva toa :cautious:

она си го убила детето ама тоа го направила ради душевно растројство предизвикано од сопругот.
Сите убијци убиваат заради растројства. Не може да си нормален и да убиваш. Значи нема ама, нема оправдување за убиство, а уште помалку за убиство на дете.

Сите убијци убиваат заради растројства. Не може да си нормален и да убиваш. Значи нема ама, нема оправдување за убиство, а уште помалку за убиство на дете.
Не знам како не е јасно :LOL: јас лично не ја оправдувам мајката. Таа си го убила сопственото дете. Туку дел од одговорноста ја префрлам и на таткото. Тој директно со своите постапки е одговорен за смртта на сопственото дете.

За да не постојат судбини слични ко на починителите тогаш не треба да дозволиме такви личности да бидат создадени
Се сложуваме, имаме должност како родители, соседи и граѓани едни кон други да се чуваме и да придонесуваме кон подобро живеење. Ако растеш во средина каде секој ден родител ти е тепан, сам си тепан и омаловажуван, има доста шанси да ги присвоиш тие навики и да ги однесеш кај својот партнер или врсници. Ако растеш во средина со грижа, љубов, разум, емпатија, веројатно шансите ти се во твоја корист за добар исход. Дали тоа значи дека секој што израснал во добра средина нема да изврши криминал и секој што бил жртва на семејно насилство ќе биде насилник? Не, али шансите ти одат во твој прилог ако растеш во здрава средина.

А сѐ ќе беше поинаку она некој од феминистките да контактираше и они галама ќе направеа и ќе се погрижеа барем да не дојде до ова..
Ама ги нема нив за да се спречат вакви работи, кско по обичај

Најсериозно ти кажувам, ако отишла галама барем ќе направеа и немаше до ова до дојде..
Џабе се тие невладини после настаните, треба да се малце поактивни претходно..
Активни се и помагаат колку можат, али го немаат тоа ниво на должност, ни моќ, ни пристап до информации, ни пендрак и лисици, ни суд и останати процеси, ни 30.000 административни службеници, со овластувања. Моќ, делење правда, и заштита на граѓани е работа и должност на државата, не на Хелсиншки или ХЕРА со 5-10 ентузијасти кои се заинтересирани за заштита на жената. Има луѓе што се платени од 8 до 5, по струка, со законска должност (полиција, центар за социјални, суд) што мора да реагираат - а не реагирале. Они имаат највисок степен на одговорност овде (надвор од поединците во случајот).

Лично мислење ми е дека не е дoбро ако ја промовираме таа наратива дека "општеството е криво" или "системот е крив" - бидејќи тоа за мене е одбегнување на индивидуална вина. Има луѓе со име и презиме. Ја тепал - да одговара. Не одговарал? Океј, кој со име и презиме го ослободил 10 пати? Чив син е? Ако имало корупција, треба да бидат избркани од работа ако не се подобни за да бидат судии, обвинители, полиција. Општествените чинители се важни (родители, училиште, пријатели), но тој последен слој во овие случаи е најважен (како реагира системот на правдата).

Не викам дека е тоа случај овде, но постојат околности каде иако еден човек повлекува чкрапало, друг човек одговара за него. На пример, нарачани убиства, соучестништво кај директно извршување или небрежност кај индиректно.

На пример, иако ми било должност да ставам ќорци во пиштол што се користи во театар, сум ставил вистински куршуми по грешка. Глумец стиска на чкрапало, убива некого, но дали е он виновен (што пукал и убил) или јас што сум направил грешка во местење на куршумите? Дали ако му скинам кочници на комшијата, и он згази некого како последица на тоа, јас сум крив или он? Ако на комшија со шизофренија кој веќе знам дека е агресивен, му кажам дека поштарот го шпиунира, и овој му отиде со оружје и го утепа, кој е крив? Има мал милион случаи вакви, прашање е дали ова е еден од нив, и тоа судот треба да го утврди - каде вината за дејството на еден човек (мајката) се како директна последица на постапките на друг (таткото).

Комплицирана работа е правдата, али на кратко, овде сите полемики беа околу големината на вината на таткото и колкав е неговиот придонес кон постапките на мајката (делумен, целосен, незначаен, и тн).

Последно уредено:
Ако е платено и ако се има докази за тоа тогаш не е туѓо не?
Исто така, ако има докази за наведување и помагање не е само туѓо, не?
Ако има сомнение се преземаат мерки, не?
Што квичиш уште од сега, може ќе ви го вратат на улица, не?
А ако е платено и нема докази, уште е туѓо?
Не пред форум, пред Бога ти.

Dali ako jas ti ja pozajmam tebe kolata, ti trebalo vloski da zemis, tie denivi od mesecot, i ti radi hormonalen disbalans ili taka ti dojde, emocii pojma nemam tamu resis da se samoubies, ke treba i jas krivicno da snosam odgovornost radi pomaganje na samoubistvo ?
Nastrana sto nekolku sati pred da resis da se samoubies, nakrivo sum te poglednal i ne go spustiv kapakot od soljata, i toa namerno posto znam kolku te voznemiruva toa :cautious:
Абе ти реков со тие гимнастики во циркис биди кловн, нема зошто да се повтараме. Не е ова последна клупа во 5то одделение. Ако ми ја позајмиш колата никогаш нема да ти ја вратам, бидејќи луѓе на кои им се одземени возачки дозволи обично не треба да се зад волан. Точакот за среќа потенцијално ти го офсетнува пушењето, но ако по некоја несреќа не е доволно и закачиш рак на грло, и јас ти донесам тешки лекови за да се предозираш и ти повтарам во тие тешки мигови дека си бескорисен идиот и подобро е да се убиеш бидејќи си гаден, а ти во тие моменти се убиеш, тогаш можат да ме гонат кривично. Ако не докажат дека сум ги донел или дека сум ти го рекол тоа ќе сум ослободен, но сепак виновен. Доста пробуваш да ја оживееш логиката со пропаднатото ти контроверзно мислење како што е изневерување како причина за самоубивство. Не е. Да се убиеше поради изневерување, да имаше смисла релативизирањето, но со хематоми по глава, конзистентно јавно млатење и психичка тортура според мене е грев да релативизираш. Така и дошло, појма си немал зошто таму се убила. Колку е покварено да ова го напишеш само да добиеш смешен аргумент на форум. Во право си, луда била, ајде. Иди тепај ти луд човек и очекувај разумни постапки.

Никој не го обвинува само таткото, мајката е виновна за убиство и самоубивство. Вие велите дека таткото е виновен само за дилање и нарушување јавен мир како да само гласна музика пуштал. Јас велам дека има каузалност. Според тебе, има правда за детето Злате? Еве го убила детето, а убиецот е казнет со иста казна, смрт. Толку? Да затвориме случај? Ако убиеш ти дете сигурно нема да те казнат со смрт, колку и грозоморно да тоа го сториш. Задоволна е правдата? Ти? Што сакаш ти да се случи еве, повели затвори го случајот.

Вие велите дека таткото е виновен само за дилање и нарушување јавен мир како да само гласна музика пуштал. Јас велам дека има каузалност.
Не е точно. И јас велам дека има каузалност. Мене ме тригернаа најмногу мислења од погоре во кои и јас и ти сме ставени во кожата на еден наркоман и психопат, а изгледаше како ти сепак да ги браниш, па може затоа изгледаше како да ја обвинувам само мајката, а не е така.

Језиво. Кога ѕидовите би збореле, би ќутеле.
Што се дешава со девојчињата и жените во Македонија.

Автоматски споено мислење:

Колку сме сигурни дека се обидувала да го задржи на било кој начин? Дали знаеме од што би живеела, каде би се засолнила. Дали и се заканувал со живот по неа, детето, брат, семејство? Оти со психопат (нарцис, што и да е, не знам) многу е тешко човек да му избега од таа баш пајакова мрежа. Без разлика дал е партнер, сосед или некој трет намерачен кон жртвата.
Нема информации ниту дека се регистрирани зависници, ниту за досие од психијатрија итн итн. Многу малку информации има во јавност.
Ако се обидеш да ја одбраниш може пријава да ти стигне за напад на нејзиниот дечко. Кокаинот е веројатно тука за да биде во такво друштво "модерна".

Леле немој за оваа... не е за пишување по форуми јавно... ние велешани си знаеме

А го знаев по извиџење типов, греотка, душа човек :(

П.С. у жива песок сме :rolleyes:
Мене од статијава највеќе што ми фати око е што Германија и нивната полиција одма нашле некоја си Македонка што направила сообраќајка во нејзината држава, ја уапсиле и ја спремаат за испорака, додека муџи терористи што у Сирија, Ирак имаат напраено злосторства " ne mozat da gi najdat, nedostapni se " .

Rade Stekli ako go koristi ova CTE(veke proba se osekal ko zelka), ke bide smesno I site ke se smeeme, ama za zenava e kompleksno...
Ko желка или ко зелка ?

Интересен муабет.
Нели и у Франција и Германија камионите ги прогласија криви затоа што се залетувале и газеле луѓе на божиќни пазари а не муџите што ги возеле.

Последно уредено:
Не знам како не е јасно :LOL: јас лично не ја оправдувам мајката. Таа си го убила сопственото дете. Туку дел од одговорноста ја префрлам и на таткото. Тој директно со своите постапки е одговорен за смртта на сопственото дете.
Сега дел од одговорноста префрлаш..
а претходно тантруми тука доживуваш :popce:
Да, мајката е виновна. Си го убила сопственото дете. Благојчо е 10 пати по виновен дека е директен предизвикувач на убиството + самоубиството.

Е со ова не би се сложил :) да технички он не ги бутна од балконот ама негото семејно насилство и постапки се најголема и основна причина зошто они две не се веќе на овој свет.

Не сум правник и не знам како е регулирано у нашиов правен систем, ама претпоставувам заради неговите постапки кои директно го предизвикале настанот (скокањето од балкон).

Дај одлучи се веќе...
и не дека е битно што мислиш (или јас), на истрагата е да докаже...
Ама неш јебат..

Језиво. Кога ѕидовите би збореле, би ќутеле.
Што се дешава со девојчињата и жените во Македонија.

Колку сме сигурни дека се обидувала да го задржи на било кој начин? Дали знаеме од што би живеела, каде би се засолнила. Дали и се заканувал со живот по неа, детето, брат, семејство? Оти со психопат (нарцис, што и да е, не знам) многу е тешко човек да му избега од таа баш пајакова мрежа. Без разлика дал е партнер, сосед или некој трет намерачен кон жртвата.
Нема информации ниту дека се регистрирани зависници, ниту за досие од психијатрија итн итн. Многу малку информации има во јавност.
Kaква епски глупа редатарда е обидов од водителка тоа е нешто невидено.
По кринџ прашања немам чуено особено на вакви чуствителни теми и пред се на жртви.
Земала ја прашува опиши ни, кажи ни како те тепаше ? Буквално вака се осетив : :pos: :eek:o_O:cautious::cenzura::tapp::icon_lol::вонзем::shook::pov:

Исто така, ако има докази за наведување и помагање не е само туѓо, не?
Ако има сомнение се преземаат мерки, не?
Што квичиш уште од сега, може ќе ви го вратат на улица, не?
А ако е платено и нема докази, уште е туѓо?
Не пред форум, пред Бога ти.
Ако има нарачка или уцена или било што спаѓа под падобранот заговор и треба обвинителството да го докаже тоа.
Ако не го докажат пак обвинителството не ја завршило работата, дали поради недостаток на докази или било што.
Тоа е за човечкиот суд тој што не интересира сега, тука на темава и во државава. За божјиот е друга тема.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom