i ja mislam deka se loshi, lani kao demek im nashle rabota i neli precek vo NY ama niso od to. Deckite sami se snashle, nit rabota nit niso.
Pa prekunkoja da odam togas katastrofa se site stom e taka,lani site zafrknaa !
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
i ja mislam deka se loshi, lani kao demek im nashle rabota i neli precek vo NY ama niso od to. Deckite sami se snashle, nit rabota nit niso.
се на се значи ако имаш среќа да ти се погоди убав смештај и добра работа... ништо не е сигурно...а од Македонија ако не се лажам ти требаат околу 2000 и нешто долари ... е сега ако работиш за 7.25долари по 40 саати неделно тоа е 288долари или така нешто...288 долари од кои 100 се за смештај и 88 да речиме за јадење ова она... значи ти остануваат 100 долари од недела... 3 месеци отприлика 13 недели тоа се 1300 долари... дали некој можи да ми објасни како се покриваат почетните 2200 долари ако ме сфати некојтнџ однапред
![]()
се на се значи ако имаш среќа да ти се погоди убав смештај и добра работа... ништо не е сигурно...а од Македонија ако не се лажам ти требаат околу 2000 и нешто долари ... е сега ако работиш за 7.25долари по 40 саати неделно тоа е 288долари или така нешто...288 долари од кои 100 се за смештај и 88 да речиме за јадење ова она... значи ти остануваат 100 долари од недела... 3 месеци отприлика 13 недели тоа се 1300 долари... дали некој можи да ми објасни како се покриваат почетните 2200 долари ако ме сфати некојтнџ однапред
![]()
значи морав да направам worst case scenario шо велиш ти. сепак не одам кај комшијата туку во америка...значи најважно е дека не треба да се потпрам на агенцијата туку на самиот себе и повеќе зависи од мене а не од агенцијата.ауууу па ти вака ако тргнеш накај земја со милијарда можности ич не иди!
али добро е ова што си го напраил сериозно, поради тоа што и јас го напраив истото под името WORST CASE SCENARIO и горе доле тука си точен и да речеме дека ќе бидеш во загуба од некои си 900$ така? епа сеа ти израчунај колку пари ке дадеш да седиш дома во мкд и да јадеш,ако работиш во мкд тој период и земаш просечна плата од 10-15 000 како необразован воопшто, па од нив да платиш кирија,јадење, данок??? сериозно незнам што ќе ти остане!!!
целата работа е преку нашите релативно лоши агенции да отидеш таму, тоа што нашите агенции ти го даваат, е всушност да не останеш без ич, т.е и најголем идот да има пари за јадење, али ако знаеш малку да се снајдеш и сакаш да работиш сигурно ќе најдеш друга работа. Се поаѓа од фактот зашто си отиден и што сакаш да постигнеш таму!
пример од другари оваа година...
еден на нијагара работеше на паркинг и во hard rock caffe - врати некој 16 000$ и треба да му се вратат околу 3-4 000$ данок сеа.
martha`s vineyard - 21 000 за точно 9 недели работа.
put in bay ohio - 13 000 за 12 недели работа,
јас во waren,new hapshire, okolu 8000$ и чекам данок околу 1200$,
во превод снаџи се па живи!
друга работа околу америка, што ја научив летово, парите таму не се еднакви како парите тука, таму доларот вреди многу повеќе од доларот тука...затоа напоменува пак...треба точно да знаеш зашто идеш натака,ако ти е стрикно за кешарица европа е болје ако можеш да најдеш нешто, ако ти се погоди во уса има исто доста кеш но после се сепак тука носиш долари...но ако пак таму купиш добра техника, ја донесеш тука и продадеш...можеш доларите да ти станат ем евра ем плус пари! па сеа ти одлучувај!
Уште еднаш браво за сценариото, сепак луѓето треба да знаат дека и во уса не е све мед и млеко, и дека ти шеташ а доларите ти се лепат!
значи морав да направам worst case scenario шо велиш ти. сепак не одам кај комшијата туку во америка...значи најважно е дека не треба да се потпрам на агенцијата туку на самиот себе и повеќе зависи од мене а не од агенцијата.
--- надополнето ---
значи морав да направам worst case scenario шо велиш ти. сепак не одам кај комшијата туку во америка...значи најважно е дека не треба да се потпрам на агенцијата туку на самиот себе и повеќе зависи од мене а не од агенцијата.
A znaes li preku koja agencija nudat rabota vo hard rockсеа види... зависи каква работна понуда ќе добиеш од агенцијата...ако си пријавен рано би требало да имаш повеќе шанси и можеш да добиеш топ работа. па да не ти треба ни една дополнителна...пред 2 години имав другар што отиде преку зип... му средиа работа у некој кафич на лонг ајленд 40h на ден да собира маси т.е басер, пари ич...али сите од првиот ешалон што дошле виделе нема пари си отишле овој малце приглупичок е реално и останал, газдата го стаил келнер, па шеф на келнери, дечкото остана до 28 октоври во уса, врати приближно 50 000$, али овој случат ти е исто ко филм што снимаат based on a try story t.e one of a kind! така да на крај краева секој со својата среќа само сепак сметам дека под 5000$ нема да бидеш тоа е тоа!
сеа види... зависи каква работна понуда ќе добиеш од агенцијата...ако си пријавен рано би требало да имаш повеќе шанси и можеш да добиеш топ работа. па да не ти треба ни една дополнителна...пред 2 години имав другар што отиде преку зип... му средиа работа у некој кафич на лонг ајленд 40h на ден да собира маси т.е басер, пари ич...али сите од првиот ешалон што дошле виделе нема пари си отишле овој малце приглупичок е реално и останал, газдата го стаил келнер, па шеф на келнери, дечкото остана до 28 октоври во уса, врати приближно 50 000$, али овој случат ти е исто ко филм што снимаат based on a try story t.e one of a kind! така да на крај краева секој со својата среќа само сепак сметам дека под 5000$ нема да бидеш тоа е тоа!
Ја разгледав целата тема и некако не разбрав баш, има некој од форумов кој бил преку нашиве агенции, дали е задоволен, има ли заработка, и најбитно, има ли агенција која нуди работа во Европа?
ахахахха не не не... не утнав нула дека детето коа се врати едно месец дена бев пијан, му се погодило коа станал главен келнер, кај него идел цел бакшиш т.е он го распределував и знаеш македонска работа едно мене едно тебе едно мене па едно на него па едно мене па едно на неа....Да не утна една нула ?
ахахахха не не не... не утнав нула дека детето коа се врати едно месец дена бев пијан, му се погодило коа станал главен келнер, кај него идел цел бакшиш т.е он го распределував и знаеш македонска работа едно мене едно тебе едно мене па едно на него па едно мене па едно на неа....)) , како што кажа им лапал некој си 50-60% од бакшишот па сеа ти види, у уса на секоја сметка се остава 15,20,25,30 % баксиш
а се работи за елетен ресторан
КАСКИНО , во една агенција незнам точно како се вика се наоѓа на 10тина метри подоле од влезот на кинг бургер или му доаѓа негде карши вулкан! прашај таму.
НЕВАДА, преку зип 100% нудат, преку други не сум сигурен али не се пали на хр, дека и за басер во самата понуда ти стои без баксиш и загарантирани саати од 35-40, повеќе од 40 не ми се верува, дека зимаат студенти повеќе за да не плаќаат overtime така да ништо посебно не е само ќе се утепуваш од работа!
ахахахха не не не... не утнав нула дека детето коа се врати едно месец дена бев пијан, му се погодило коа станал главен келнер, кај него идел цел бакшиш т.е он го распределував и знаеш македонска работа едно мене едно тебе едно мене па едно на него па едно мене па едно на неа....)) , како што кажа им лапал некој си 50-60% од бакшишот па сеа ти види, у уса на секоја сметка се остава 15,20,25,30 % баксиш
а се работи за елетен ресторан
КАСКИНО , во една агенција незнам точно како се вика се наоѓа на 10тина метри подоле од влезот на кинг бургер или му доаѓа негде карши вулкан! прашај таму.
НЕВАДА, преку зип 100% нудат, преку други не сум сигурен али не се пали на хр, дека и за басер во самата понуда ти стои без баксиш и загарантирани саати од 35-40, повеќе од 40 не ми се верува, дека зимаат студенти повеќе за да не плаќаат overtime така да ништо посебно не е само ќе се утепуваш од работа!
Dobro bese ova so scenarioto stvarno. Ali Fearless kj ebse do sea be brat da kazis vakvi raboti, sea stvarno sum zbunat. Aj vaka odgovorimi, toa sok e rabotis na crno e do tebe taka? Dali ti sakas da rabotis 2 raboti vo slucajov i normalno da ti se trefnit rabotata ?ауууу па ти вака ако тргнеш накај земја со милијарда можности ич не иди!
али добро е ова што си го напраил сериозно, поради тоа што и јас го напраив истото под името WORST CASE SCENARIO и горе доле тука си точен и да речеме дека ќе бидеш во загуба од некои си 900$ така? епа сеа ти израчунај колку пари ке дадеш да седиш дома во мкд и да јадеш,ако работиш во мкд тој период и земаш просечна плата од 10-15 000 како необразован воопшто, па од нив да платиш кирија,јадење, данок??? сериозно незнам што ќе ти остане!!!
целата работа е преку нашите релативно лоши агенции да отидеш таму, тоа што нашите агенции ти го даваат, е всушност да не останеш без ич, т.е и најголем идот да има пари за јадење, али ако знаеш малку да се снајдеш и сакаш да работиш сигурно ќе најдеш друга работа. Се поаѓа од фактот зашто си отиден и што сакаш да постигнеш таму!
пример од другари оваа година...
еден на нијагара работеше на паркинг и во hard rock caffe - врати некој 16 000$ и треба да му се вратат околу 3-4 000$ данок сеа.
martha`s vineyard - 21 000 за точно 9 недели работа.
put in bay ohio - 13 000 за 12 недели работа,
јас во waren,new hapshire, okolu 8000$ и чекам данок околу 1200$,
во превод снаџи се па живи!
друга работа околу америка, што ја научив летово, парите таму не се еднакви како парите тука, таму доларот вреди многу повеќе од доларот тука...затоа напоменува пак...треба точно да знаеш зашто идеш натака,ако ти е стрикно за кешарица европа е болје ако можеш да најдеш нешто, ако ти се погоди во уса има исто доста кеш но после се сепак тука носиш долари...но ако пак таму купиш добра техника, ја донесеш тука и продадеш...можеш доларите да ти станат ем евра ем плус пари! па сеа ти одлучувај!
Уште еднаш браво за сценариото, сепак луѓето треба да знаат дека и во уса не е све мед и млеко, и дека ти шеташ а доларите ти се лепат!
Dobro bese ova so scenarioto stvarno. Ali Fearless kj ebse do sea be brat da kazis vakvi raboti, sea stvarno sum zbunat. Aj vaka odgovorimi, toa sok e rabotis na crno e do tebe taka? Dali ti sakas da rabotis 2 raboti vo slucajov i normalno da ti se trefnit rabotata ?
Ova so drugarceto tvoe, basserotznaese angliski mn ili ?
Onak - Ostana na crno ili rabotese vtora rabota, na crno ?