WordPress

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
627
Го средив вчерашниот проблем. Сега истиот плаг ин ама од страна што стои (sidebar widget) што е за лајкови, тој пак си е латиница, а овој што е под постовите си е кирилица. Ми немаат логика работиве. Некоја идеја?

Во виџетите го ставив и HTML5 и IFRAME кодот, двата се на англиски, а истиот HTML код на пост си е на македонски...

Би ти препорачал да оставиш како што е, на тие што им е на македонски Facebook-от ќе си биде Ми се допаѓа, а тие на англиски, Like.

Член од
22 декември 2011
Мислења
42
Поени од реакции
15
Дали се наоѓа негде на нетов бесплатна двојазична wordpress тема. Наједноставна нека биде, потребно ми е само да има homepage и три подстрани, никакви слајдери, галерии, ефекти, али да ја има опцијата за англиска и македонска верзија.

Ако нема ваква тема, бар дали има некој плагин кој може да заврши работа (да не е gtranslate нормално :D )

Oднапред фала на вашите одговори

Г

Грејвдигер

Гостин
Дали се наоѓа негде на нетов бесплатна двојазична wordpress тема. Наједноставна нека биде, потребно ми е само да има homepage и три подстрани, никакви слајдери, галерии, ефекти, али да ја има опцијата за англиска и македонска верзија.

Ако нема ваква тема, бар дали има некој плагин кој може да заврши работа (да не е gtranslate нормално :D )

Oднапред фала на вашите одговори

WP ML може да го користиш за повеќејазичен сајт, но тој се плаќа. Бесплатна алтернатива ти е qTranslate. А бесплатни теми имаш еден куп на wordpress.org/extend/themes.

Член од
22 декември 2011
Мислења
42
Поени од реакции
15
WP ML може да го користиш за повеќејазичен сајт, но тој се плаќа. Бесплатна алтернатива ти е qTranslate. А бесплатни теми имаш еден куп на wordpress.org/extend/themes.

WPML го најдов пиратски и функционира топ. Ќе го истестирам некој период да видам да не ми го блокираат понатаму. А за темите на wordpress.org OK, бесплатни се, али не се двојазични, или многу се ретки тие чим неможам да ги најдам

Член од
16 април 2012
Мислења
333
Поени од реакции
217
WPML го најдов пиратски и функционира топ. Ќе го истестирам некој период да видам да не ми го блокираат понатаму. А за темите на wordpress.org OK, бесплатни се, али не се двојазични, или многу се ретки тие чим неможам да ги најдам
Не постои двојазична тема. Само со plugins ќе решиш тоа.

DarkoG

Better then ever before.
Член од
19 август 2008
Мислења
701
Поени од реакции
81
Друштво да не зане некој како да го ограничам бројот на зборови во една линија на вордпресс менито на тема
http://www.themeblvd.com/demo/alyeska/
на пример текстот на мени табовите ми е над 4-5 збора исакам да ог покажува неколку збора под првата линија, да не оди цело во една

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Друштво да не зане некој како да го ограничам бројот на зборови во една линија на вордпресс менито на тема
http://www.themeblvd.com/demo/alyeska/
на пример текстот на мени табовите ми е над 4-5 збора исакам да ог покажува неколку збора под првата линија, да не оди цело во една
Не контам што точно сакаш да постигнеш, да не го кратиш текстот туку да го прекршиш во два реда, така? Зошто не пробаш во css на темата да дефинираш максимална ширина на една ќелија во подменијата?

DarkoG

Better then ever before.
Член од
19 август 2008
Мислења
701
Поени од реакции
81
Не контам што точно сакаш да постигнеш, да не го кратиш текстот туку да го прекршиш во два реда, така? Зошто не пробаш во css на темата да дефинираш максимална ширина на една ќелија во подменијата?

Го средив :)

Член од
8 септември 2009
Мислења
147
Поени од реакции
5
Има ли некој туторијал како најлесно да се инсталира вордпресот на фрее хостинг?

Член од
14 јуни 2008
Мислења
1.369
Поени од реакции
1.075
Вака сеа. Почнав нешто да чепкам во вордпрес и ми треба помош.

Треба да направам сајт на кој ќе има листа на продукти подредени во категории. Значи сакам на homepage да имама неколку div тагови за категориите.
E сега, секој продукт треба да има слика или неколку слики и под него да има мени за неговите карактеристики ( jQuery UI или најверојатно ќе биде само со css ама сакам да се постигне истиот ефект)

Прашањето ми е, дали за ова има некој готов плагин, дали може да користам некој бесплатен е-комерц плагин како WooComerc или па ќе мора се од нула да се почнува.

Конкретно и за WooComerc или некоја слична, дали има опција да ги исклучам цените, add to cart и слични опции кои ги има на е-комерц сајт.
Значи сакам само да ги има продуктите сортирани по категории и да може детално да се види што карактеристики имаат, не ми треба онлајн продавница.

И да напоменам пак, нов со вордпрес (почнав пред неколку саати ;) ) и можда звучам смешно :)
Ми треба само насока од што да почнам за да не потрошам доста време и да лутам низ небитни работи.

Г

Грејвдигер

Гостин

Треба да направам сајт на кој ќе има листа на продукти подредени во категории. Значи сакам на homepage да имама неколку div тагови за категориите.
E сега, секој продукт треба да има слика или неколку слики и под него да има мени за неговите карактеристики ( jQuery UI или најверојатно ќе биде само со css ама сакам да се постигне истиот ефект)

Прашањето ми е, дали за ова има некој готов плагин, дали може да користам некој бесплатен е-комерц плагин како WooComerc или па ќе мора се од нула да се почнува.

Конкретно и за WooComerc или некоја слична, дали има опција да ги исклучам цените, add to cart и слични опции кои ги има на е-комерц сајт.
Значи сакам само да ги има продуктите сортирани по категории и да може детално да се види што карактеристики имаат, не ми треба онлајн продавница.

И да напоменам пак, нов со вордпрес (почнав пред неколку саати ;) ) и можда звучам смешно :)
Ми треба само насока од што да почнам за да не потрошам доста време и да лутам низ небитни работи.

WooCoomerce е многу моќен плагин за е-продавница. Го немам многу користено, ама од тоа што сум имал прилика е навистина закон. Сигурно би можело да го оставиш продукт и без цена... Крај краева, можеш од темата што ќе ја користиш да го скриеш тоа поле :)

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484

Незнам дали имаш опција да сокриеш цени ... би требало да има. Но ако нема тогаш стави кај сите 0 на пример и сокриј ги тие полиња преку цсс.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Најдов плагин што линковите на постовите од кирилица ги претвора во латиница (пример: /линк-до-пост = /link-do-post) само има една заебанција. Плагинов мења и таговите од постовите што ги внесувам од кирилица во латиница, а не можам да го најдам тој дел во кодов за да го тргнам. Конкретно ми треба само линковите од кирилица во латиница да ги прави и толку.

PHP:
<?php
/*
Plugin Name: Cyr to Lat enhanced
Plugin URI: http://wordpress.org/extend/plugins/cyr3lat/
Description: Converts Cyrillic, European and Georgian characters in post, term slugs and media file names to Latin characters. Useful for creating human-readable URLs. Based on the original plugin by Anton Skorobogatov.
Author: Sol, Sergey Biryukov, Nikolay Karev, Dmitri Gogelia
Author URI: http://karevn.com/
Version: 3.3.3
*/

function ctl_sanitize_title($title) {
    global $wpdb;

$iso9_table = array(
        'Рђ' => 'A', 'Р‘' => 'B', 'Р’' => 'V', 'Р“' => 'G', 'Рѓ' => 'G`',
        'Тђ' => 'G`', 'Р”' => 'D', 'Р•' => 'E', 'РЃ' => 'YO', 'Р„' => 'YE',
        'Ж' => 'ZH', 'З' => 'Z', 'Ѕ' => 'Z', 'И' => 'I', 'Й' => 'J',
        'Р€' => 'J', 'Р†' => 'I', 'Р‡' => 'YI', 'Рљ' => 'K', 'РЊ' => 'K`',
        'Р›' => 'L', 'Р‰' => 'L', 'Рњ' => 'M', 'Рќ' => 'N', 'РЉ' => 'N`',
        'Рћ' => 'O', 'Рџ' => 'P', 'Р ' => 'R', 'РЎ' => 'S', 'Рў' => 'T',
        'РЈ' => 'U', 'РЋ' => 'U`', 'Р¤' => 'F', 'РҐ' => 'H', 'Р¦' => 'TS',
        'Р§' => 'CH', 'РЏ' => 'DH', 'РЁ' => 'SH', 'Р©' => 'SHH', 'РЄ' => '``',
        'Р«' => 'Y`', 'Р¬' => '`', 'Р' => 'E`', 'Р®' => 'YU', 'РЇ' => 'YA',
        'Р°' => 'a', 'Р±' => 'b', 'РІ' => 'v', 'Рі' => 'g', 'С“' => 'g',
        'Т‘' => 'g', 'Рґ' => 'd', 'Рµ' => 'e', 'С‘' => 'yo', 'С”' => 'ye',
        'Р¶' => 'zh', 'Р·' => 'z', 'С•' => 'z', 'Рё' => 'i', 'Р№' => 'j',
        'ј' => 'j', 'і' => 'i', 'ї' => 'yi', 'к' => 'k', 'ќ' => 'k`',
        'Р»' => 'l', 'С™' => 'l', 'Рј' => 'm', 'РЅ' => 'n', 'Сљ' => 'n`',
        'Рѕ' => 'o', 'Рї' => 'p', 'СЂ' => 'r', 'СЃ' => 's', 'С‚' => 't',
        'Сѓ' => 'u', 'Сћ' => 'u`', 'С„' => 'f', 'С…' => 'h', 'С†' => 'ts',
        'С‡' => 'ch', 'Сџ' => 'dh', 'С€' => 'sh', 'С‰' => 'shh', 'СЉ' => '``',
        'С‹' => 'y`', 'СЊ' => '`', 'СЌ' => 'e`', 'СЋ' => 'yu', 'СЏ' => 'ya'
    );
    $geo2lat = array(
        'бѓђ' => 'a', 'бѓ‘' => 'b', 'бѓ’' => 'g', 'бѓ“' => 'd', 'бѓ”' => 'e', 'бѓ•' => 'v',
        'ზ' => 'z', 'თ' => 'th', 'ი' => 'i', 'კ' => 'k', 'ლ' => 'l', 'მ' => 'm',
        'бѓњ' => 'n', 'бѓќ' => 'o', 'бѓћ' => 'p','бѓџ' => 'zh','бѓ ' => 'r','бѓЎ' => 's',
        'ტ' => 't','უ' => 'u','ფ' => 'ph','ქ' => 'q','ღ' => 'gh','ყ' => 'qh',
        'бѓЁ' => 'sh','бѓ©' => 'ch','бѓЄ' => 'ts','бѓ«' => 'dz','бѓ¬' => 'ts','бѓ' => 'tch',
        'бѓ®' => 'kh','бѓЇ' => 'j','бѓ°' => 'h'
    );
    $iso9_table = array_merge($iso9_table, $geo2lat);

$locale = get_locale();
    switch ( $locale ) {
        case 'bg_BG':
            $iso9_table['Р©'] = 'SHT';
            $iso9_table['С‰'] = 'sht';
            $iso9_table['РЄ'] = 'A`';
            $iso9_table['СЉ'] = 'a`';
            break;
        case 'uk':
            $iso9_table['И'] = 'Y`';
            $iso9_table['Рё'] = 'y`';
            break;
    }

$is_term = false;
    $backtrace = debug_backtrace();
    foreach ( $backtrace as $backtrace_entry ) {
        if ( $backtrace_entry['function'] == 'wp_insert_term' ) {
            $is_term = true;
            break;
        }
    }

$term = $is_term ? $wpdb->get_var("SELECT slug FROM {$wpdb->terms} WHERE name = '$title'") : '';
    if ( empty($term) ) {
        $title = strtr($title, apply_filters('ctl_table', $iso9_table));
        if (function_exists('iconv')){
            $title = iconv('UTF-8', 'UTF-8//TRANSLIT//IGNORE', $title);
        }
        $title = preg_replace("/[^A-Za-z0-9'_\-\.]/", '-', $title);
        $title = preg_replace('/\-+/', '-', $title);
        $title = preg_replace('/^-+/', '', $title);
        $title = preg_replace('/-+$/', '', $title);
    } else {
        $title = $term;
    }

return $title;
}
add_filter('sanitize_title', 'ctl_sanitize_title', 9);
add_filter('sanitize_file_name', 'ctl_sanitize_title');

function ctl_convert_existing_slugs() {
    global $wpdb;

$posts = $wpdb->get_results("SELECT ID, post_name FROM {$wpdb->posts} WHERE post_name REGEXP('[^A-Za-z0-9\-]+') AND post_status IN ('publish', 'future', 'private')");
    foreach ( (array) $posts as $post ) {
        $sanitized_name = ctl_sanitize_title(urldecode($post->post_name));
        if ( $post->post_name != $sanitized_name ) {
            add_post_meta($post->ID, '_wp_old_slug', $post->post_name);
            $wpdb->update($wpdb->posts, array( 'post_name' => $sanitized_name ), array( 'ID' => $post->ID ));
        }
    }

$terms = $wpdb->get_results("SELECT term_id, slug FROM {$wpdb->terms} WHERE slug REGEXP('[^A-Za-z0-9\-]+') ");
    foreach ( (array) $terms as $term ) {
        $sanitized_slug = ctl_sanitize_title(urldecode($term->slug));
        if ( $term->slug != $sanitized_slug ) {
            $wpdb->update($wpdb->terms, array( 'slug' => $sanitized_slug ), array( 'term_id' => $term->term_id ));
        }
    }
}

function ctl_schedule_conversion() {
    add_action('shutdown', 'ctl_convert_existing_slugs');
}
register_activation_hook(__FILE__, 'ctl_schedule_conversion');
?>

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Најдов плагин што линковите на постовите од кирилица ги претвора во латиница
Да го исфрлиш делот даден подолу?

PHP:
$terms = $wpdb->get_results("SELECT term_id, slug FROM {$wpdb->terms} WHERE slug REGEXP('[^A-Za-z0-9\-]+') ");
    foreach ( (array) $terms as $term ) {
        $sanitized_slug = ctl_sanitize_title(urldecode($term->slug));
        if ( $term->slug != $sanitized_slug ) {
            $wpdb->update($wpdb->terms, array( 'slug' => $sanitized_slug ), array( 'term_id' => $term->term_id ));
        }
    }

Kajgana Shop

На врв Bottom