WordPress

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Да го исфрлиш делот даден подолу?

PHP:
$terms = $wpdb->get_results("SELECT term_id, slug FROM {$wpdb->terms} WHERE slug REGEXP('[^A-Za-z0-9\-]+') ");
    foreach ( (array) $terms as $term ) {
        $sanitized_slug = ctl_sanitize_title(urldecode($term->slug));
        if ( $term->slug != $sanitized_slug ) {
            $wpdb->update($wpdb->terms, array( 'slug' => $sanitized_slug ), array( 'term_id' => $term->term_id ));
        }
    }

Не ќе да е тоа, пак исто прави.

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.234
Поени од реакции
14.576
Место плагин пробај го овој код во functions.php

Ова го користам јас, незнам со тагови како работи ама може ќе ти заврши работа.

PHP:
function ca_sanitize_term_translate( $title )
{
    $mk2lat_table = array(
        "А"=>"A","Б"=>"B","В"=>"V","Г"=>"G","Д"=>"D","Ѓ"=>"Gj","Е"=>"E","Ж"=>"Zh","З"=>"Z","Ѕ"=>"Dz","И"=>"I","Ј"=>"J","К"=>"K","Л"=>"L","Љ"=>"Lj","М"=>"M","Н"=>"N","Њ"=>"Nj","О"=>"O","П"=>"P","Р"=>"R","С"=>"S","Т"=>"T","Ќ"=>"Kj","У"=>"U","Ф"=>"F","Х"=>"H","Ц"=>"C","Ч"=>"Ch","Џ"=>"Dzh","Ш"=>"Sh","а"=>"a","б"=>"b","в"=>"v","г"=>"g","д"=>"d","ѓ"=>"gj","е"=>"e","ж"=>"zh","з"=>"z","ѕ"=>"dz","и"=>"i","ј"=>"j","к"=>"k","л"=>"l","љ"=>"lj","м"=>"m","н"=>"n","њ"=>"nj","о"=>"o","п"=>"p","р"=>"r","с"=>"s","т"=>"t","ќ"=>"kj","у"=>"u","ф"=>"f","х"=>"h","ц"=>"c","ч"=>"ch", "џ"=>"dzh","ш"=>"sh"
    );

global $wpdb;
    if ($term = $wpdb->get_var("SELECT slug FROM $wpdb->terms WHERE name='$title'")) return $term; else return strtr($title,$mk2lat_table);
}

add_action('sanitize_title', 'ca_sanitize_term_translate', 0);

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301

PHP:
{
    $mk2lat_table = array(
        "А"=>"A","Б"=>"B","В"=>"V","Г"=>"G","Д"=>"D","Ѓ"=>"Gj","Е"=>"E","Ж"=>"Zh","З"=>"Z","Ѕ"=>"Dz","И"=>"I","Ј"=>"J","К"=>"K","Л"=>"L","Љ"=>"Lj","М"=>"M","Н"=>"N","Њ"=>"Nj","О"=>"O","П"=>"P","Р"=>"R","С"=>"S","Т"=>"T","Ќ"=>"Kj","У"=>"U","Ф"=>"F","Х"=>"H","Ц"=>"C","Ч"=>"Ch","Џ"=>"Dzh","Ш"=>"Sh","а"=>"a","б"=>"b","в"=>"v","г"=>"g","д"=>"d","ѓ"=>"gj","е"=>"e","ж"=>"zh","з"=>"z","ѕ"=>"dz","и"=>"i","ј"=>"j","к"=>"k","л"=>"l","љ"=>"lj","м"=>"m","н"=>"n","њ"=>"nj","о"=>"o","п"=>"p","р"=>"r","с"=>"s","т"=>"t","ќ"=>"kj","у"=>"u","ф"=>"f","х"=>"h","ц"=>"c","ч"=>"ch", "џ"=>"dzh","ш"=>"sh"
    );

global $wpdb;
    if ($term = $wpdb->get_var("SELECT slug FROM $wpdb->terms WHERE name='$title'")) return $term; else return strtr($title,$mk2lat_table);
}

Тоа е тоа, благодарности :)

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301

PHP:
{
    $mk2lat_table = array(
    );

global $wpdb;
}

Друг проблем со кодов, снемува по цели категории од сајтот.

Има: Македонија, Балкан, Култура, Свет, Спорт.... од сите само 2 не дава, а сите категории се на ист начин креирани. Пример, влагам во категорија Балкан, си ги реди сите вести што се поврзани со балкан, а во категорија Македонија нема ниту една.

Г

Грејвдигер

Гостин
-={K-O-R-U-N}=- инсталирај го mk to lat плагинот. Само што на старите статии нема да им го смени урл-то, туку само на новите.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
-={K-O-R-U-N}=- инсталирај го mk to lat плагинот. Само што на старите статии нема да им го смени урл-то, туку само на новите.

Нема потреба од старите, сега ќе пробам.
--- надополнето: 3 јули 2013 во 13:39 ---

Истото се случува, некои категории ги снемува.

Г

Грејвдигер

Гостин
Хм... не знам што би можело да биде проблемот. Пробај то Cyr to Lat, само што тој е од руската кирилица и Ц ќе ти го преведува како Ts, ама може да се измени во кодот. Ако и тој прави проблеми, онда види во темата да не настанува проблем со query-то, па да го стопира некаде и слично.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Хм... не знам што би можело да биде проблемот. Пробај то Cyr to Lat, само што тој е од руската кирилица и Ц ќе ти го преведува како Ts, ама може да се измени во кодот. Ако и тој прави проблеми, онда види во темата да не настанува проблем со query-то, па да го стопира некаде и слично.

Прво со тој пробав, тој плус ми ги менува сите тагови на постовите од кирилица во латиница и многу повеќе проблеми ми прави.

Член од
14 јануари 2008
Мислења
4.251
Поени од реакции
909
Поврзано со предходнава дискусија... Некој плагин (или начин да се искористи Cyr to Lat или нешто слично) за да може да се добиваат кирилични резултати од пребарување на латиница?
Значи, при куцање збор на латиница во search-от, да се изврши пребарување на истиот тој збор али во кирилица.

Член од
14 јануари 2008
Мислења
4.251
Поени од реакции
909
За bbPress македонски превод тешко а? Барем некој нешто малце да почнал?

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
627
Поврзано со предходнава дискусија... Некој плагин (или начин да се искористи Cyr to Lat или нешто слично) за да може да се добиваат кирилични резултати од пребарување на латиница?
Значи, при куцање збор на латиница во search-от, да се изврши пребарување на истиот тој збор али во кирилица.
Ако не се лажам нема ваква работа, но затоа служат таговите тука :)

Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.439
Поени од реакции
5.486
Noob prasanje
Dali mozat da se najdat pre-loaded temi za Wordpress....Znaci ko sto gi davaat vo demo so kakov takov predefiniran content....Obicno se barebone i malku mi se konfuzni za sreduvanje
Konkretno mi trebaatili GameUp ili GameNews

Г

Грејвдигер

Гостин
Noob prasanje
Dali mozat da se najdat pre-loaded temi za Wordpress....Znaci ko sto gi davaat vo demo so kakov takov predefiniran content....Obicno se barebone i malku mi se konfuzni za sreduvanje
Konkretno mi trebaatili GameUp ili GameNews

Не, ќе мора сам да си ги пополниш. Но би требало упатствата за темата да ти помогнат, доколку ги има.

Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.439
Поени од реакции
5.486
Da veke pocnav so popolnuvanje i poleka se pojavi template-ot sto bese vo demoto
Malku so poglozmazen sajt pocnav ali Ok....
Nemav nikakvo iskustvo prethodno so Wordpress megutoa gledam kako platforma e ekstra....Se zbuniv samo mislev kreiranjeto na menija ja vrsi kategorizacijata na postovite...Ustvari kreiranjeto posebni kategorii nameneti za specificni postovi na odredena tema e vsusnost klasifikacijata sto se vrsi sto pretpostavuvam ako imam na imam na Header Menu "Videos" toa ke me linkuva do kategorija "Videos" kade ke bidat site postovi so Video related tematika
Nekoja nasoka kako da organizram struktura na sajt taka sto vo podocnezen period ne bi stanala krajno konfuzna za editiranje i slicno....

Kajgana Shop

На врв Bottom