Windows 7

Член од
29 октомври 2012
Мислења
224
Поени од реакции
70
На колку време го форматирате компјутерот? Јас последно го форматирав октомври 2011. Му штети форматирањето или не?
Не му штети, а на колку време се форматира тоа зависи од тебе како го користеш, ако почне да коче, бавно да се уклучува т.е. кога ќе ти дојде да го фрлиш од прозор, е тогаш сигурно е за формат

Velix

Kirk Hammett
Член од
18 мај 2012
Мислења
677
Поени од реакции
207
На колку време го форматирате компјутерот? Јас последно го форматирав октомври 2011. Му штети форматирањето или не?
Не му штети форматирањето.Нема врска кога си го си го форматирал.Можеш да го форматираш.:)Најчесто се форматира како што рече Николов82 кога ти коче и кога имаш вируси.Јас сум го форматирал мојот веќе 3-4 пати.Епа вирусите најмногу доаѓаат од овие торентите.Од тоа најчесто коче.Поздрав.

haCk0r

Customization Windows OS
Член од
8 јануари 2009
Мислења
4.291
Поени од реакции
1.583
Форматирањето штети во зависност колку често го форматираш HDD има мака од често форматирање тоа е исто како да земеш лист молив и гума и да шкрташ цело време на листот и да бришеш со гумата по некое време ке видиш листот ке почне да се кине истото и со HDD се случува

Член од
29 октомври 2012
Мислења
224
Поени од реакции
70
Форматирањето штети во зависност колку често го форматираш HDD има мака од често форматирање тоа е исто како да земеш лист молив и гума и да шкрташ цело време на листот и да бришеш со гумата по некое време ке видиш листот ке почне да се кине истото и со HDD се случува
Зошто му штети ? нема директен контакт помеѓу плочите и главата за читање и запишување таа лебди на неколку микрони над плочата и ги праќа податоците како електромагнетно поле. Единствено ќе му набиеш повеќе километража што и не е некој проблем ако се земе дека ќе ти требат околу 30 мин за формат. А ако мислеш дека bad sectors ќе се појават заради честото форматирање- не се појавуват може само ако плочата на го изгуби својството да се магнетизира ама тоа е до металниот состав на неа. Напротив HDD regenerator bad sectors ги поправа на тој начин што нон стоп запишува и бриша во тој сектор и на тој начин пробува да му ја врати магнетната способност на тој сектор.

haCk0r

Customization Windows OS
Член од
8 јануари 2009
Мислења
4.291
Поени од реакции
1.583
Зошто му штети ? нема директен контакт помеѓу плочите и главата за читање и запишување таа лебди на неколку микрони над плочата и ги праќа податоците како електромагнетно поле. Единствено ќе му набиеш повеќе километража што и не е некој проблем ако се земе дека ќе ти требат околу 30 мин за формат. А ако мислеш дека bad sectors ќе се појават заради честото форматирање- не се појавуват може само ако плочата на го изгуби својството да се магнетизира ама тоа е до металниот состав на неа. Напротив HDD regenerator bad sectors ги поправа на тој начин што нон стоп запишува и бриша во тој сектор и на тој начин пробува да му ја врати магнетната способност на тој сектор.
Пишав зависи колку често се прави формат ако правиш на секоја недела по 3 формати тогаш HDD ке рикне за 1 година , незнам колку знаеш ама на секое форматирање се скратува векот на HDD кај имаш видено формат 30 мин кога сега е quick format од Vista па до Win 8 e quick format, и XP има quick format и нормален формат кој тој трае околу 20 мин

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Пишав зависи колку често се прави формат ако правиш на секоја недела по 3 формати тогаш HDD ке рикне за 1 година , незнам колку знаеш ама на секое форматирање се скратува векот на HDD кај имаш видено формат 30 мин кога сега е quick format од Vista па до Win 8 e quick format, и XP има quick format и нормален формат кој тој трае околу 20 мин
Mozes kolku pati sakas da pravis format, nema da ti rikne HDD.
Trust me, I am a professional. ;)

Sent from my Intel Phone

Член од
29 октомври 2012
Мислења
224
Поени од реакции
70
Ни најмалку не му смета форматирањето, ако сака и има време нека прави и по 20 пати на ден 365 дена формат нема да го намале животниот век на харддискот од предвидениот рок на траење.

P.S.
Formatting a hard disk drive will kill it!
Truth :
To put it shortly, formatting your hard disk drive will NOT reduce its lifespan. Yes, formatting is popularly thought to reduce hard disk drive's lifespan but that is nothing more than a myth.
Formatting is NOT a stressful event for a hard disk drive. The read/write heads do NOT touch the platter surface, so damage to the platter only occurs if there is any shock to the drive during operation.
You can format your hard disk drive 20 times a day, 365 days a year and it will be no more likely to fail than a hard disk drive that is not formatted at all.

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Пред некоја година еден другар сакаше да проба која верзија на Виндоус ќе му работи најдобро. Во еден ден форматираше 5-6 пати и инсталираше софтвери. Дека ќе се расипе дискот се согласувам дека е само мит. Тој многу повеќе се замара со секој дневни бришења и запишувања на милион мали бајтчиња.

Член од
11 ноември 2011
Мислења
555
Поени од реакции
48
Нема врска со тоа шт си ги исклучил абдејтирањата на Windows 7.А за тоа што велиш дека на твојот другар екранот му бил црн има решение.Например има повеке програми за тоа но може да се избрише со RemoveWAT.:D
Може да ми кажите како се работи со програмава?

Velix

Kirk Hammett
Член од
18 мај 2012
Мислења
677
Поени од реакции
207
Може да ми кажите како се работи со програмава?
Секако.Еве ти едан слика.На пример кога имаш таков пробелм, ќе ја оклучиш програмата и ќе одиш на RemoveWAT.Ке почекаш малку и компјутерот ке ти се рестартира.После рестартирањето се ќе биде исто.Нема да ти пишува така.:)

Член од
11 ноември 2011
Мислења
555
Поени од реакции
48
Нема да треба да се внесува некои кодови? Пошто детето што му го правеше на другар ми, нешто за Винодусот правеше.

Член од
27 јануари 2010
Мислења
2.430
Поени од реакции
723
Од сите верзии што ги има ултимејт, хоум премиум итн. кој најдобар да се користи пошо го имав најпрвиот супер беше сега некој сервис пак 1 ставив ама мн ми крешират програми и сега сакам да го сменам па прашувам кој да го ставам за да немам повеќе проблеми.

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.972
Поени од реакции
8.217
Од сите верзии што ги има ултимејт, хоум премиум итн. кој најдобар да се користи пошо го имав најпрвиот супер беше сега некој сервис пак 1 ставив ама мн ми крешират програми и сега сакам да го сменам па прашувам кој да го ставам за да немам повеќе проблеми.
Ultimate до сега 3 години не ми направил проблем

Kajgana Shop

На врв Bottom