Windows 7

Член од
2 јули 2010
Мислења
4.625
Поени од реакции
5.678
Имам еден стар компјутер и гледам на нет ставаат виндовс 7 на слаба конфигурација па ме интересира дали има некој пробано да стави windows 7 home на следнава конфигурација или на некоја слична: dual core 1.8ghz,512mb ram и 64mb VGA
ne stavaj kje koci kje korni

Член од
2 јули 2010
Мислења
4.625
Поени од реакции
5.678
Ми беше работава дали некој има пробано оти на нет пишува многу за овие работи но некако е друго кога ке чуам од некој сто веќе испробал:)
jas na eden giga ram imam probano so dual core i koci u pm, znaci 2-3 taba ju tub i blokira pa da cekas, plus koga kje snimis aplikacii pa aeroto da ne go zaboravime turi mu pepel. Za da ide mazno ti treba 2 giga ram minimum

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
jas na eden giga ram imam probano so dual core i koci u pm, znaci 2-3 taba ju tub i blokira pa da cekas, plus koga kje snimis aplikacii pa aeroto da ne go zaboravime turi mu pepel. Za da ide mazno ti treba 2 giga ram minimum
1 гига рам ддр2 на асус ееепц, лизга.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.538
Поени од реакции
35.316
Имам еден стар компјутер и гледам на нет ставаат виндовс 7 на слаба конфигурација па ме интересира дали има некој пробано да стави windows 7 home на следнава конфигурација или на некоја слична: dual core 1.8ghz,512mb ram и 64mb VGA
Мислиш со win7 ќе му израснат крилја и ќе полета? :)

Ставај winXP и тоа оптимизирај, исклучи се живо и диво од сервиси што не ти треба. Ако не знаеш како, побарај на нет едуцирај се.... на пример гуглај ја Black Viper страницата за информации кои сервиси можеш безбедно да ги исклучиш.
На таква машина најдобро работат кастомизирани верзии од Server 2003 (со касапени делови и исклучени непотребни сервиси)

Јас иначе ХР не би мењал никад, ама морам заради компатибилност и заради користење на повеќе од 3Gb RAM. (XP 64bit прави премногу проблеми за да се замара човек со него).
Win7 само со основните сервиси јаде накај 700Мb RAM, што ќе ти го ако немаш бар 4Gb? Aеро-Маеро шминкерај... оперативен систем служи да ти го стартува програмот кога ќе ја кликнеш иконата.

UPDATE: Сега тек видов дека имаш dual-core генерација CPU, можеш 7мица на тоа ако баш инсистираш, ама надградба на меморија мораш. Едно 2-4Gb, (DDR2 е така?). Не е скапа меморијата а со барем 2гига ќе видиш голема разлика во работата...

merlin

Мадридистика...
Член од
29 јуни 2006
Мислења
543
Поени од реакции
119
Ај едно прашање. Имам проблем со Movie Maker-от. Кога ќе пробам да го стартувам ми излегува следнава информација:
movie fail.PNG
Не е до "system requirements" сто посто, пошо компјутерот ги задоволува многу повеќе од основните. Чаре? :confused:

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Ај едно прашање. Имам проблем со Movie Maker-от. Кога ќе пробам да го стартувам ми излегува следнава информација:
Прегледај го приврзокот 59058
Не е до "system requirements" сто посто, пошо компјутерот ги задоволува многу повеќе од основните. Чаре? :confused:
Апдејтирај драјвер за графичка.

Член од
13 март 2012
Мислења
478
Поени од реакции
128
Мислиш со win7 ќе му израснат крилја и ќе полета? :)

Ставај winXP и тоа оптимизирај, исклучи се живо и диво од сервиси што не ти треба. Ако не знаеш како, побарај на нет едуцирај се.... на пример гуглај ја Black Viper страницата за информации кои сервиси можеш безбедно да ги исклучиш.
На таква машина најдобро работат кастомизирани верзии од Server 2003 (со касапени делови и исклучени непотребни сервиси)
Еве ти гратис линк, инсталирај Tiny2003 Rev03 опција, види како брзо работи и заблагодари ми се потоа.
http://thepiratebay.se/torrent/6799139/Windows_XP_2003_eXPerience_Edition_October_2011

Јас иначе ХР не би мењал никад, ама морам заради компатибилност и заради користење на повеќе од 3Gb RAM. (XP 64bit прави премногу проблеми за да се замара човек со него).
Win7 само со основните сервиси јаде накај 700Мb RAM, што ќе ти го ако немаш бар 4Gb? Aеро-Маеро шминкерај... оперативен систем служи да ти го стартува програмот кога ќе ја кликнеш иконата.

UPDATE: Сега тек видов дека имаш dual-core генерација CPU, можеш 7мица на тоа ако баш инсистираш, ама надградба на меморија мораш. Едно 2-4Gb, (DDR2 е така?). Не е скапа меморијата а со барем 2гига ќе видиш голема разлика во работата...
Глегам се разбираш нешто па сакам да те питам:).Што е разликата меѓу обичен вин ХР ЅР3 и овој XP eXPerince ???

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.538
Поени од реакции
35.316
Разбирањето е релативно. :)

Иначе eXPerience-овата верзија од оперативниот систем е модирана верзија на системот. Во неколку варијанти на големина на инсталацијата, каде во различни количини се извадени делови од кодот кои на 90% од корисниците воопшто не им треба, а го успоруваат системот. Како оваа на eXPerience има повеќе хакирани/сецирани верзии од ОС-от, ама неговата понуда е најдобра. Moжеш и рачно да вадиш делови од системот со алатки како n-lite ама тоа е веќе виша математика и бара време.
Толку ми се пишува за ова а за подетално ако те интересира гуглај го, има на нет.

Резимето е дека за тие најстарите машини најдобра опција од понудените од eXPerience, е Tiny2003 Rev03.
Ќе си подесиш втор јузер без админ привилегии и можеш и без антивирус да поминеш, eднаш месечно malwarebytes скен е доволно.

Член од
13 март 2012
Мислења
478
Поени од реакции
128
Разбирањето е релативно. :)

Иначе eXPerience-овата верзија од оперативниот систем е модирана верзија на системот. Во неколку варијанти на големина на инсталацијата, каде во различни количини се извадени делови од кодот кои на 90% од корисниците воопшто не им треба, а го успоруваат системот. Како оваа на eXPerience има повеќе хакирани/сецирани верзии од ОС-от, ама неговата понуда е најдобра. Moжеш и рачно да вадиш делови од системот со алатки како n-lite ама тоа е веќе виша математика и бара време.
Толку ми се пишува за ова а за подетално ако те интересира гуглај го, има на нет.

Резимето е дека за тие најстарите машини најдобра опција од понудените од eXPerience, е Tiny2003 Rev03.
Ќе си подесиш втор јузер без админ привилегии и можеш и без антивирус да поминеш, eднаш месечно malwarebytes скен е доволно.
1.Како се исталира Tiny2003 Rev03.Го симнав тоа горе и гледам има многу верзии на ХР (SP3 и други).Но прашањето е следново дали прво тереба да се стави целото eXPerience на СD и пота преко Boot да се стартува Tiny2003 Rev03 или да се најде само папката да се стави .И ме чуди дека Tiny2003 Rev03 има само 300мб:).
2.И дали може да се работат програм како office 2010 и слично на Tiny2003 Rev03 .

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.538
Поени од реакции
35.316
1.Како се исталира Tiny2003 Rev03.
2.И дали може да се работат програм како office 2010 и слично на Tiny2003 Rev03 .
DVD диск ти треба. Испечи го имиџот, бутирај од него и има мени да одбереш што сакаш.
Офис 2003-ка е подобар избор за постари генерации хардвер, ама ако баш мораш пробај со 2010... Се што работи на Windows Server 2003 треба да работи и на Tiny2003. Мала е инсталацијата затоа што нема компилации од драјвери и друг блоатвер, ама проверено работи.
Иначе на такви стари машини не ставам многу софтвер, ама се што имам пробано работи без проблеми. Office 2003, Skype (верзија 4.2 симни од oldapps), Winrar, Firefox (Palemoon), итн. Се препородуваат стариве машини ако им посветиш малку внимание. Нормално сеуште нема да можеш ништо позахтевно ама за интернет и секојденвна работа со документи, сосема доволно.

Член од
13 март 2012
Мислења
478
Поени од реакции
128
Нормално сеуште нема да можеш ништо позахтевно ама за интернет и секојденвна работа со документи, сосема доволно.
Па и за работа го користам затоа сакам office 2010 да фаќа бидејки се на него работам

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.538
Поени од реакции
35.316
На хардверска захтевност мислев, ако ти работи 2010-ката ОК сега (на кој и да е оперативен систем што сега го користиш) -тогаш ќе работи и на 2003-ката.

Kajgana Shop

На врв Bottom