Мислиш со win7 ќе му израснат крилја и ќе полета?
Ставај winXP и тоа оптимизирај, исклучи се живо и диво од сервиси што не ти треба. Ако не знаеш како, побарај на нет едуцирај се.... на пример гуглај ја Black Viper страницата за информации кои сервиси можеш безбедно да ги исклучиш.
На таква машина најдобро работат кастомизирани верзии од Server 2003 (со касапени делови и исклучени непотребни сервиси)
Еве ти гратис линк, инсталирај Tiny2003 Rev03 опција
, види како брзо работи и заблагодари ми се потоа.
http://thepiratebay.se/torrent/6799139/Windows_XP_2003_eXPerience_Edition_October_2011
Јас иначе ХР не би мењал никад, ама морам заради компатибилност и заради користење на повеќе од 3Gb RAM. (XP 64bit прави премногу проблеми за да се замара човек со него).
Win7 само со основните сервиси јаде накај 700Мb RAM, што ќе ти го ако немаш бар 4Gb? Aеро-Маеро шминкерај... оперативен систем служи да ти го стартува програмот кога ќе ја кликнеш иконата.
UPDATE: Сега тек видов дека имаш dual-core генерација CPU, можеш 7мица на тоа ако баш инсистираш, ама надградба на меморија мораш. Едно 2-4Gb, (DDR2 е така?). Не е скапа меморијата а со барем 2гига ќе видиш голема разлика во работата...