Wikileaks и Julian Assange (генерална дискусија)

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.489
Поени од реакции
18.516
Како и да е, си обезбеди место во историјата, мнооооооогу поголемо од било кој крал, премиер, владетел, претседател на светот.

Повеќе не е ни битно што ќе му направат, не сакаа да го убијат да не излези маченик или херој, па му наместија силување за да биде криминалец, ама сега и тоа не му го можат.

А и ако се справат со било какви методи вон законот, тогаш последиците по демократијата и слободата на говорот на запад ќе бидат ОГРОМНИ.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Член од
1 мај 2009
Мислења
204
Поени од реакции
52
Ме изненади ставот на Канада. Таа мирна, човекољубива, праведна Канада како што ја бие гласот на западот, вели, човекот требал да биде убиен. Штоm ова доаѓа од нив значи на некого ептен ептен му гори под нозе. Звучам ко да сум открил топла вода, ама не е на одмет да предвидиме големи промени во светот.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
^
Испод мира, триста вира. :smir:

А каде им се сега човековите права кои ги тапшаат стално? Зарем правото на живот не беше основно човеково право? Или тоа само кога им одговара на нив?

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
I've told the police where WikiLeaks founder Julian Assange is hiding.

Well, I'm sure he would've done the same thing for anyone else.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.489
Поени од реакции
18.516
Ме изненади ставот на Канада. Таа мирна, човекољубива, праведна Канада како што ја бие гласот на западот, вели, човекот требал да биде убиен. Штоm ова доаѓа од нив значи на некого ептен ептен му гори под нозе. Звучам ко да сум открил топла вода, ама не е на одмет да предвидиме големи промени во светот.
Да многу интересно, баш се прашувам во што се разликува ваква изјава од Западен политичар, со фатвата што ја дадоа Иранциве за данскиот карикатурист, за когоа се посраа од јадење гомна за слобода на изразувањето.

Член од
21 февруари 2009
Мислења
1.315
Поени од реакции
47
Celiot zapad e sranje, kaj niv pravdinata e samo deklarativna i nisto poveke, sve se sveduva na perenje mozok na maloumnata masa.

Thomas A. Anderson

Cheng-tao Ke
Член од
1 декември 2010
Мислења
187
Поени од реакции
50
Па и не толку лоша тезава,дури можам да речам дека е една од поверојатните.
Не викам дека е така или не , треба сите варијанти да се земат у обзир.
А лукавиот знае стварно да биде заебано лукав.

--- надополнето ---

Најинтересна работа е мислам дека таа што документите се точни ама ќе се искористат за лоши работи.
Тоа е стварно лукаво :)

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Celiot zapad e sranje, kaj niv pravdinata e samo deklarativna i nisto poveke, sve se sveduva na perenje mozok na maloumnata masa.
Јас би рекол целиот свет стана срање.Основните вредности се изопачија до бескрај,гомнаријата наречена демократија и капитализам си го покажа одамна своето право лице :toe:. Утопија , исто срање како и тезата за комунизам само во друга крајност.Не може да постои демократија таму каде што играат интересите за власт и пари.

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Ноам Чомски документите покажуваат сериозна омраза кон демократијата од страна на американската дипломатија, 80 проценти од арабското население ја смета америка за закана, 77 проценти израел. Во овие репорти каде пишува араби се однесува на тоа што мислат арабските диктатори а не арабскиот народ . Ниту пак треба да бидат земени овие документи здраво за готово бидејќи не с езнае што е кажано и колку ја рефлектира реалната слика .

NOAM CHOMSKY: That essentially reinforces what I said before, that the main significance of the cables that have been released so far is what they tell us about Western leadership. So, Hillary Clinton and Binyamin Netanyahu surely know of the careful polls of Arab public opinion. The Brookings Institute just a few months ago released extensive polls of what Arabs think about Iran. And the results are rather striking. They show that Arab opinion does—holds that the major threat in the region is Israel, that’s 80 percent; the second major threat is the United States, that’s 77 percent. Iran is listed as a threat by 10 percent. With regard to nuclear weapons, rather remarkably, a majority, in fact, 57 percent, say that the region will be—it would have a positive effect in the region if Iran had nuclear weapons. Now, these are not small numbers. Eighty percent, 77 percent say that the U.S. and Israel are the major threat. Ten percent say that Iran is the major threat.

Now, this may not be reported in the newspapers here—it is in England—but it’s certainly familiar to the Israeli and the U.S. governments and to the ambassadors. But there isn’t a word about it anywhere. What that reveals is the profound hatred for democracy on the part of our political leadership and, of course, the Israeli political leadership. These things aren’t even to be mentioned. And this seeps its way all through the diplomatic service. So the cables don’t have any indication of that.

When they talk about Arabs, they mean the Arab dictators, not the population, which is overwhelmingly opposed to the conclusions that the analysts here, Clinton and the media, have drawn. There’s also a minor problem. That’s the major problem. The minor problem is that we don’t know from the cables what the Arab leaders think and say. We know what was selected from the range of what they say. So there’s a filtering process. We don’t know how much it distorts the information. But there’s no question that what is a radical distortion is—or not even a distortion, a reflection of the concern that the dictators are what matter. The population doesn’t matter, even if it’s overwhelmingly opposed to U.S. policy. This shows up elsewhere. There are similar things elsewhere.
http://www.democracynow.org/2010/11/30/noam_chomsky_wikileaks_cables_reveal_profound

Вреди да се размисли :)

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.225
Поени од реакции
34.519

Во моментов, WikiLeaks е без домен. Страницата која ја раздрма светската јавност е недостапна од 6 часот утрово, а на својот Twitter профил објавија дека до "исчезнување" на страницата дошло откако нивниот домен провајдер Everydns.net одлучил да им ги откаже своите услуги.

Компанијата Еverydns.net им ги откажа своите услуги на WikiLeaks со објаснување дека постојаните напади на сајтот, го загрозуваат функционирањето на останатите сајтови, со што страната на Викиликс стана недостапна на интернет.
Во соопштението од компанијата се објаснува дека постојаните напади од непознати хакери против WikiLeaks почнале да попречуваат во функционирањето на останатите сајтови кои ги услужува компанијата.
Претходно, и Амазон им го откажа хостингот на Викиликс, но не како што се тврдеше заради политички притисоци, туку заради тоа прекршување на правилата за користење.

На официјалниот профил на WikiLeaks на Twitter e објавено дека доменот на Викиликс се сели во Швајцарија и новата адреса е www.wikileaks.ch

http://kajgana.com/internet/wikileaks-ostana-bez-domen

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.814

Kajgana Shop

На врв Bottom