Верувате ли во својот бог ?

• Креатор на темата Креатор на темата Кумановац
  • Време на започнување Време на започнување
Samo e eden vo site tri monoteisticki religii. Razlicno se vika, no eden e..

Во библијата стоји дека има повеќе богови.

Дали си ја читала библијата и ги знаеш тие делови или да ти ги посочам?

Верувате ли во својот бог? :confused:

Штом е мој или во лесен превод сум избрал свој бог сигурно верувам во истиот.
Но под претпоставка се мисли на нашиот доделен бог, што само по себе кажува многу за истиот и не остава баш за мое лично мислење како индивидуа. Донекаде, баш ради ова, не. Општо - тврдо не.

Во библијата стоји дека има повеќе богови.

Дали си ја читала библијата и ги знаеш тие делови или да ти ги посочам?
Stoi, ama Bog sam vika deka tie ne postojat, deka se izmisleni, t.e. deka se klanjaat na lazni bogovi, telinja, kravi, na faraonot i sto se uste ne..
--- надополнето: 20 јануари 2012 во 15:03 ---
Не, туку да бидеш барем малку попаметна. Луѓе зависат од тебе. Со вакви глупости тешко ним...
Ne se pozalil nikoj do sega. Bas naprotiv.
I temata voopsto ne e psihilogija, tuku dali veruvate vo svojot Bog, a ne zasto veruvate, koj e Toj i sl.
--- надополнето: 20 јануари 2012 во 15:06 ---
Вака ти, како психолог, како ќе ми ја објасниш логиката на ова размислување, дека некој што умрел го видел, односно дека и бидејќи никој не се вратил од таму да потврди дека го видел - не го видел.

Излишно е при вакво смешно „тврдење“ некој да ти бара доказ, затоа што веднаш ќе следи одговор- а што ќе докажеш!

Не си ми јасна, што сакаш да објасниш и докажеш, чиво постоење? Чија психичка состојба? Чива перцепција на нештата? Врз основа на што е развиена таа перцепција на нештата? Дали е реална таа перцепција? Дали воопшто станува збор за перцепција?

Како „побогу“ даваш вакви изјави, па не ти личи на професијата
Za da mozat lugeto da me razberat moram so prosti zborovi. Ednostvano ne razbiraat poinaku. A i voopsto ne mi e celta da objasnuvam zosto veruvam, isto kako sto ne me interesira zasto nekoj ne veruva.
A za drugive prasanja, na psihologija temite kade sto se...
--- надополнето: 20 јануари 2012 во 15:10 ---
Исламот е продолжеток на христијанството. Нема свои корени, туку ги има истите корени со јудаизмот/христијанството. Прочитај: Ислам, Христијанство, Јудеизам. Разликите помеѓу јудаизмот и христијанството се поголеми отколку разликите помеѓу исламот и христијанството.

Понатаму, не е точно дека има само 3 монотеистички религии. Има многу повеќе. Меѓу повеќето се: Баха, Растафари, Сикизмот, Зороастранизмот, некои од варијантите на Будизмот, Јанизмот + пун курац New Age религии кои се грото монотеитички.

И уште нешто: Поларитетите Теист/Атеист и Гностик/Агностик се толку пати преџвакани на подфорумов, па малку е срамота некој повторно да се обидува да воведе своја лична дефиниција за нив.

На прашањето „Дали веруваш дека постои (било каков) бог?“ можеш да одговориш ИСКЛУЧИВО со да или не. Едноставно НЕ МОЖЕШ да одговориш со „Не знам“. Ова не е прашање на знаење/незнаење, туку прашање на верување/неверување. Затоа, по ова прашање ти едноставно НЕ МОЖЕШ да се декларираш како агностик.

Дали ме разбираш?

Биди си ти (а)гностик по прашањето на (не)знаење, но по прашањето на верба - можеш да бидеш само (а)теист.

...и, што си? Теист си или атеист?
--- надополнето: 20 јануари 2012 во 13:40 ---

Како психолог, треба критички да мислиш, за почеток...
Ubavo si pisuva kaj mene, deka ima svoi koreni, odnosno isto poteklo kako i judeizmot i hristijanstvoto. ako ne razbiras sto pisuva, ili ne ja sfakas smislata, toa e druga rabota.
I ne ne e prodolzetok na hristijanstvoto, zatoa sto ucenjata ne se poklopuvaat.

Sekoj sto umrel Go videl. E da sega ke kazes nikoj od tamu ne se vratil da kaze deko Go videl, ama isto taka ne se vratil da kaze i deka ne Go videl.
Bog ne treba da go vidis za da veruvas vo Nego. Ako sum se rodila a ne sum go zapoznala licno tatko mi, ne treba da baram dokazi deka toj postoel, deka bil nekogas tuka, ednostavno bil i sega veke go nema, ne go gledam.
--- надополнето: 20 јануари 2012 во 11:11 ---

Samo e eden vo site tri monoteisticki religii. Razlicno se vika, no eden e.
--- надополнето: 20 јануари 2012 во 11:12 ---

Islamot ne e prodolzetok na hristijanstvoto, zatoa ne go napisav tuka. Toa e posebna religija, koja ima svoi koreni, isto poteklo kako i ovie dvete megutoa drasticno se razlikuva.

Четири се, сите религии што постоеле се своја замисла за нив. Primordial Truth незнам како да го преведам на македонски.

Sekoj sto umrel Go videl. E da sega ke kazes nikoj od tamu ne se vratil da kaze deko Go videl, ama isto taka ne se vratil da kaze i deka ne Go videl.
Bog ne treba da go vidis za da veruvas vo Nego. Ako sum se rodila a ne sum go zapoznala licno tatko mi, ne treba da baram dokazi deka toj postoel, deka bil nekogas tuka, ednostavno bil i sega veke go nema, ne go gledam.
--- надополнето: 20 јануари 2012 во 11:11 ---

Samo e eden vo site tri monoteisticki religii. Razlicno se vika, no eden e.
--- надополнето: 20 јануари 2012 во 11:12 ---

Islamot ne e prodolzetok na hristijanstvoto, zatoa ne go napisav tuka. Toa e posebna religija, koja ima svoi koreni, isto poteklo kako i ovie dvete megutoa drasticno se razlikuva.
Да точно дека ти знаеш и сите ние знаеме, дека мора да постои маж и жена за да се создаде дете,односно ти мора да имаш татко и мајка за да постоиш, и тоа е сигурно, нема никаква дилема околу тоа, ама затоа ама ич не можеш да бидеш сигурна дали постои бог кој ја создал планетата и живиот свет.
И крај краева ако татко ти ја напуштил мајка ти пред ти да се родиш,и сега ти не знаеш како тој изгледа, па каков татко е тој што ја напушта својата фамилија, и како може да веруваш дека е тоа љубов, и нешто добро?
Ако ми речеш дека можеби татко ти умрел пред да се родиш, тогаш јас ке ти речам, па тој е мртов човек и нема што во мртво нешто да се верува, тоа едноставно е мртво и е дел од земјата т.е природата.

Ubavo si pisuva kaj mene, deka ima svoi koreni, odnosno isto poteklo kako i judeizmot i hristijanstvoto. ako ne razbiras sto pisuva, ili ne ja sfakas smislata, toa e druga rabota.
I ne ne e prodolzetok na hristijanstvoto, zatoa sto ucenjata ne se poklopuvaat.

Не си читала, ѕвездо...

Нема СВОИ корени. Ги има ИСТИТЕ корени со јудеизмот/христијанството. Приказната на исламот е истата приказна која ја кажува Тората и Стариот завет. Оттаму, христијанството си воведува Нов Завет, а Мухамед поштује све до Исус (вклучително), па ја тера работата уште понатаму.

Hence, колегинице форумска, овие три религии се религии со ист корен. Ја имаат истата приказна за креација, истите пророци и истите закони...

Него, си одбра ти што ти паше, па си одговори... оти не одговори околу (а)теизмот? Теист си или атеист? Од пишувањево ти, гледам дека си верник, а од произнесувањето, искрено, ама ич не ми е јасно...

.

Нема СВОИ корени. Ги има ИСТИТЕ корени со јудеизмот/христијанството. Приказната на исламот е истата приказна која ја кажува Тората и Стариот завет. Оттаму, христијанството си воведува Нов Завет, а Мухамед поштује све до Исус (вклучително), па ја тера работата уште понатаму.

Hence, колегинице форумска, овие три религии се религии со ист корен. Ја имаат истата приказна за креација, истите пророци и истите закони...

.

Ќе ги гледам наведените религии ретроспоективно.

Исламот има ист корен си рисјанството, исто колку што шинтоизмот има свој корен во хиндуизмот. Просто кажано, Исламот и христијанството се две НЕСПОИВИ религии.

Христијанството навистина има свој корен во јудаизмот, од познати причини и тоа не го порекнувам.

Но, она што е „проблематично„ е следно: а јудаизмот, од кај влече свои корени? Која религија е претходница на јудаизмот? :rolleyes:

Stoi, ama Bog sam vika deka tie ne postojat, deka se izmisleni, t.e. deka se klanjaat na lazni bogovi, telinja, kravi, na faraonot i sto se uste ne..
--- надополнето: 20 јануари 2012 во 15:03 ---

Не си ја читала Библијата. Не се срами 90% од дискутантите овде библијата ја знат по филмовите шо се даваат на МТВ за божиќ и велигден и по прикаските на баба им. Значи Библијата вели дека има и други богови но бара од своите верници да не ми се клањаат и не ги слават нив. Да си христијанин денес е доволно да се прекрстиш ко ќе врвиш покрај црква, да вапцаш јајца, палиш оган за коледе и држиш иконче од светец во колата. Што помалце знаеш и истражуваш за историјата на христијанството - то поубо за црквата (појќе верници)

Да точно дека ти знаеш и сите ние знаеме, дека мора да постои маж и жена за да се создаде дете,односно ти мора да имаш татко и мајка за да постоиш, и тоа е сигурно, нема никаква дилема околу тоа, ама затоа ама ич не можеш да бидеш сигурна дали постои бог кој ја создал планетата и живиот свет.
И крај краева ако татко ти ја напуштил мајка ти пред ти да се родиш,и сега ти не знаеш како тој изгледа, па каков татко е тој што ја напушта својата фамилија, и како може да веруваш дека е тоа љубов, и нешто добро?
Ако ми речеш дека можеби татко ти умрел пред да се родиш, тогаш јас ке ти речам, па тој е мртов човек и нема што во мртво нешто да се верува, тоа едноставно е мртво и е дел од земјата т.е природата.
Fala Bogu mojot tatko si e ziv i zdrav, isto kako i majka mi. Naskoro ke proslavat 50 godini od brak.
Bog ne moze da go vidi nikoj.
Primerot bese daden deka slikovito, deka ne mora da znam kako toj izgleda ili da go vidam za da veruvam deka postoi. Isto taka e i so Bog i onie sto veruvaat vo Nego.
I za tvoja informacija, ima luge i sto ne se zakopuvaat vo zemja.
--- надополнето: 20 јануари 2012 во 17:45 ---
Не си ја читала Библијата. Не се срами 90% од дискутантите овде библијата ја знат по филмовите шо се даваат на МТВ за божиќ и велигден и по прикаските на баба им. Значи Библијата вели дека има и други богови но бара од своите верници да не ми се клањаат и не ги слават нив. Да си христијанин денес е доволно да се прекрстиш ко ќе врвиш покрај црква, да вапцаш јајца, палиш оган за коледе и држиш иконче од светец во колата. Што помалце знаеш и истражуваш за историјата на христијанството - то поубо за црквата (појќе верници)
Ubavo napisav, toa se lazni bogovi, kako sto kazal Bog.
Vo crkva odam sekoja nedela, ama bas sekoja, se pricestuvam sekoja nedela, ne odam na kolede, nemame takvi obicai. I greska si. toa ne e vernik. Sekoj koj sto smeta deka e vernik samo zatoa sto vapca jajca i se ova sto ti go nabroja se laze. Vernik e mnogu poveke od toa.
--- надополнето: 20 јануари 2012 во 17:50 ---

Исламот има ист корен си рисјанството, исто колку што шинтоизмот има свој корен во хиндуизмот. Просто кажано, Исламот и христијанството се две НЕСПОИВИ религии.

Христијанството навистина има свој корен во јудаизмот, од познати причини и тоа не го порекнувам.

Но, она што е „проблематично„ е следно: а јудаизмот, од кај влече свои корени? Која религија е претходница на јудаизмот? :rolleyes:

Eve ti odgovori za mene na DBack sto se odnesuva do islamot i hristijanstvoto.

Po Biblijata, judeizmot poteknuva od samiot Gospod, Jahve. Toj im naredil na Izraelcite da Go slavat, im dal Zakoni i sl.

Не си читала, ѕвездо...

Него, си одбра ти што ти паше, па си одговори... оти не одговори околу (а)теизмот? Теист си или атеист? Од пишувањево ти, гледам дека си верник, а од произнесувањето, искрено, ама ич не ми е јасно...
Odgovor za prvoto ima pogore.
A za vtoroto, vernik sum, tocno. Ama nekako mi e glupavo da odgovoram teist, zatoa sto teizmot vo sebe vklucuva i monoteizam i deizam i politeizam.

Ubavo napisav, toa se lazni bogovi, kako sto kazal Bog.
sl.

Oти ќе поминам низ земјата египетска таа ноќ, и ќе убијам секој првороден во земјата Египетска, од човек и добиток, и ќе се одмаздам на сите богови египетски. Јас сум Господ
Илез 12:12

На кои богови гипетски ќе им се одмаздува? на имагинарни?? ќе му се одмаздува на нешто што не постои??

Кој е како Тебе меѓу боговите Господи? кој е како Тебе прославен во светоста Своја, и прекрасен во славата Своја и Творец на чудес?
Излез 15:11

Мојсеј го фали бог како најголем меѓу сите други богови. Ако се другите лажни, Мојсеј вели дека неговиот Бог е најпрославен меѓу лажните богови

Немој да имаш други богови освен Мене
Излез 20:3

Бог не вели дек е он единствен ниту вели дека другите се лажни, тој само им вели н својот избран народ да не држат други богови освен него

Немој да им се клањаш ниту да им служиш, оти јас сум Господ, Бог твој, Бог ревнател....
Излез 20:5

Бог бара да не му се клањаат ни служат на другите богови бидејќи тој е бог ЉУБОМОРЕН (така е точниот превод на zelоtes како што стои во оригиналот а не ревнател. Зошто го сменаа она од љубоморен во ревнател??

...Не споменувајте ги имињата на туѓите богови, ова да не се чуе од устата ваша
Излез 23:13

ТУЃИ богови. Не лажни, не непостоечки, бог вели дека има туѓи богови. Богови на другите народи.

Не мешај се со нив и со боговите нивни да не сврзуваш завет
Излез 23:32
Постојат други богови, на други народи и моќе и завет да направиш со нив, бог само бара да не се заветуваат на нив, не вели дека не постојат или се лажни.

И не клањајте се на други богови освен на Господа, бидејќи името негово е ревниво, Он е Бог Ревнител
Излез 34:14
И овде е ставено ревниво и ревнител наместо како стои во ориугиналот ЉУБОМОРА и ЉУБОМОРЕН, значи бог е љубоморен на други богови и љубоморен ако им се клањаат нив наместо нему.

Не одете по други богови, богови на оние народи што че бидат околу вас
Зошто Господ твој Бог Кој е покрај тебе е Бог Ревнател.....
Пета Мојсеева 6:14
и овде бг не вели дека нема други богови само му забранува на својот избран народ да оди по други богови, богови на другите народи. (и пак вели дека е бог ЉУБОМОРЕН)

Зошто Господ е голем и многу треба да го хвали, пострашен од сите богови
Паралпоменон 16:25
Ваљда не го споредуваат бог со лажни и непостоечки богови??

Бог застана во собранието на боговите, меѓу боговите изрече суд:
Псалм 81:1
меѓу боговите ....

Има уште многу каде бог или некој божји следбеник вели дека постојат други богови

Oти ќе поминам низ земјата египетска таа ноќ, и ќе убијам секој првороден во земјата Египетска, од човек и добиток, и ќе се одмаздам на сите богови египетски. Јас сум Господ
Илез 12:12

На кои богови гипетски ќе им се одмаздува? на имагинарни?? ќе му се одмаздува на нешто што не постои??

Кој е како Тебе меѓу боговите Господи? кој е како Тебе прославен во светоста Своја, и прекрасен во славата Своја и Творец на чудес?
Излез 15:11

Мојсеј го фали бог како најголем меѓу сите други богови. Ако се другите лажни, Мојсеј вели дека неговиот Бог е најпрославен меѓу лажните богови

Немој да имаш други богови освен Мене
Излез 20:3

Бог не вели дек е он единствен ниту вели дека другите се лажни, тој само им вели н својот избран народ да не држат други богови освен него

Немој да им се клањаш ниту да им служиш, оти јас сум Господ, Бог твој, Бог ревнател....
Излез 20:5

Бог бара да не му се клањаат ни служат на другите богови бидејќи тој е бог ЉУБОМОРЕН (така е точниот превод на zelоtes како што стои во оригиналот а не ревнател. Зошто го сменаа она од љубоморен во ревнател??

...Не споменувајте ги имињата на туѓите богови, ова да не се чуе од устата ваша
Излез 23:13

ТУЃИ богови. Не лажни, не непостоечки, бог вели дека има туѓи богови. Богови на другите народи.

Не мешај се со нив и со боговите нивни да не сврзуваш завет
Излез 23:32
Постојат други богови, на други народи и моќе и завет да направиш со нив, бог само бара да не се заветуваат на нив, не вели дека не постојат или се лажни.

И не клањајте се на други богови освен на Господа, бидејќи името негово е ревниво, Он е Бог Ревнител
Излез 34:14
И овде е ставено ревниво и ревнител наместо како стои во ориугиналот ЉУБОМОРА и ЉУБОМОРЕН, значи бог е љубоморен на други богови и љубоморен ако им се клањаат нив наместо нему.

Не одете по други богови, богови на оние народи што че бидат околу вас
Зошто Господ твој Бог Кој е покрај тебе е Бог Ревнател.....
Пета Мојсеева 6:14
и овде бг не вели дека нема други богови само му забранува на својот избран народ да оди по други богови, богови на другите народи. (и пак вели дека е бог ЉУБОМОРЕН)

Зошто Господ е голем и многу треба да го хвали, пострашен од сите богови
Паралпоменон 16:25
Ваљда не го споредуваат бог со лажни и непостоечки богови??

Бог застана во собранието на боговите, меѓу боговите изрече суд:
Псалм 81:1
меѓу боговите ....

Има уште многу каде бог или некој божји следбеник вели дека постојат други богови
Site tie Bogovi se izmisleni od narodite koi togas postoele. Sto se odnesuva do egipetskiot bog, za niv toa e faraonot, zarem ne misli Bog so toa ke mu se odmzadam na faraonot. Bogovite na drugite narodi postoele, tocno. No toa bile telinja, hramovi, kipovi. Bog zatoa go rekol toa: "Nemoj da imas drugi Bogovi osven Mene". Znaci bukvalno nemoj da se klanjas na Mene i na nekoe si tamu zlatno tele...

Па бар 10 пути сум ти постирал историја на јудаизмот, бре, Мики... оти не кликаш по тоа линковите?!?

Ај пак> КЛИК.

Иди подоле да му го видиш друштвото политеистичко на Јахве твој еден и едниствен трофазен ;)

Za da mozat lugeto da me razberat moram so prosti zborovi. Ednostvano ne razbiraat poinaku. A i voopsto ne mi e celta da objasnuvam zosto veruvam, isto kako sto ne me interesira zasto nekoj ne veruva.
A za drugive prasanja, na psihologija temite kade sto se...

Никој не побарал од тебе дали веруваш и во што веруваш.. колку што се гледа од коментариве што ти ги даваш, а што преостанативе те прашуваат, немаат никаква врска со докажување и објаснување на твојата „верба“, таа е повеќе од очигледна, и ко што гледам на никому не му смета, најмалку мене...

Она што на повеќето им смета, се твоите неумесни коментари, небаре спуштање на интелектуалното ниво т.е. приспособено за дете од 2 години..
Ама знаеш што?
Со ова
„Sekoj sto umrel Go videl. E da sega ke kazes nikoj od tamu ne se vratil da kaze deko Go videl, ama isto taka ne se vratil da kaze i deka ne Go videl.
Bog ne treba da go vidis za da veruvas vo Nego. Ako sum se rodila a ne sum go zapoznala licno tatko mi, ne treba da baram dokazi deka toj postoel, deka bil nekogas tuka, ednostavno bil i sega veke go nema, ne go gledam.“
ти ни тоа не го правиш... поентата е што со вакви искази ти сама се девалвираш..

Овде ти е тема религија, така да ако сакаш да прикажеш некоја надприродна појава и процес опишана во религијата, онда изволте објасни на прашање, што си сакала да кажеш, а не да даваш незрели изјави, па после резигнирано, квази-релативистички, демократско-толерантски да се повлекуваш...

Пак те прашувам... од кај ти е ова? Sekoj sto umrel Go videl. E da sega ke kazes nikoj od tamu ne se vratil da kaze deko Go videl, ama isto taka ne se vratil da kaze i deka ne Go videl.
Имаш некое објаснување? И како твојата интелектуална наобразба го објаснува тоа? Дали го објаснува и ако не зошто?
--- надополнето: 20 јануари 2012 во 18:57 ---
Site tie Bogovi se izmisleni od narodite koi togas postoele. Sto se odnesuva do egipetskiot bog, za niv toa e faraonot, zarem ne misli Bog so toa ke mu se odmzadam na faraonot. Bogovite na drugite narodi postoele, tocno. No toa bile telinja, hramovi, kipovi. Bog zatoa go rekol toa: "Nemoj da imas drugi Bogovi osven Mene". Znaci bukvalno nemoj da se klanjas na Mene i na nekoe si tamu zlatno tele...

Барем во нешто се согласуваме... добар почеток или...?

Е сеа, а што со ова зеленово што ти го подвлеков? Што со христијанскиот, исламскиот бог? Што со Буда?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom