Верувате ли во својот бог ?

• Креатор на темата Креатор на темата Кумановац
  • Време на започнување Време на започнување
Eden e Bog, nema moj ili tvoj. Ma kako i da se vika vo nekoja religija, Toj e eden i edinstven.

То значи дека ако жртвувам луѓе на тој бог како Маите што жртвовале или цел живот го посветувам на ненасилие како Јеховин сведок - му служам на истиот Бог и не правам никаков грев?

То значи дека ако жртвувам луѓе на тој бог како Маите што жртвовале или цел живот го посветувам на ненасилие како Јеховин сведок - му служам на истиот Бог и не правам никаков грев?
Religiite se sozdadeni od lugeto osven Judezimot i Hristijanstvoto kako prodolzetok. Jas samo rekov deka Bog e eden, kako i da se vika, a religiite i toa kako go praktikuvaat vernicite veruvanjeto e veke druga tema...

Religiite se sozdadeni od lugeto osven Judezimot i Hristijanstvoto kako prodolzetok. Jas samo rekov deka Bog e eden, kako i da se vika, a religiite i toa kako go praktikuvaat vernicite veruvanjeto e veke druga tema...
Сите, освен јудеизмот и христијанството... а исламот?

Eden e Bog, nema moj ili tvoj. Ma kako i da se vika vo nekoja religija, Toj e eden i edinstven.
Дали знаеш дека постои, или само пренесуваш што во библијата го пишува?
Ова твое откритие е, или само уште едно туѓо мислење?
А пишав откритие бидејки те прашувам дали уствари си го видел, си се сретнал со бог, па си го открил, пошто се крие едно 20 века, а милиони луѓе би сакале да го запознаат и да осознаат дека нивната верба не е залудна.
Да не објаснувам многу, замисли дека библијата е пишано издание на филмот StarWars.
Дали тоа што во таа книга ке го пишува е вистинито, реално, постоечко?

Дали знаеш дека постои, или само пренесуваш што во библијата го пишува?
Ова твое откритие е, или само уште едно туѓо мислење?
А пишав откритие бидејки те прашувам дали уствари си го видел, си се сретнал со бог, па си го открил, пошто се крие едно 20 века, а милиони луѓе би сакале да го запознаат и да осознаат дека нивната верба не е залудна.
Да не објаснувам многу, замисли дека библијата е пишано издание на филмот StarWars.
Дали тоа што во таа книга ке го пишува е вистинито, реално, постоечко?
Sekoj sto umrel Go videl. E da sega ke kazes nikoj od tamu ne se vratil da kaze deko Go videl, ama isto taka ne se vratil da kaze i deka ne Go videl.
Bog ne treba da go vidis za da veruvas vo Nego. Ako sum se rodila a ne sum go zapoznala licno tatko mi, ne treba da baram dokazi deka toj postoel, deka bil nekogas tuka, ednostavno bil i sega veke go nema, ne go gledam.
--- надополнето: 20 јануари 2012 во 11:11 ---
Samo e eden vo site tri monoteisticki religii. Razlicno se vika, no eden e.
--- надополнето: 20 јануари 2012 во 11:12 ---
Сите, освен јудеизмот и христијанството... а исламот?
Islamot ne e prodolzetok na hristijanstvoto, zatoa ne go napisav tuka. Toa e posebna religija, koja ima svoi koreni, isto poteklo kako i ovie dvete megutoa drasticno se razlikuva.

Верувам во мојот бог, на пример ми викаше не се фаќај со 14ка у вечерот и ја не се фатив.

Срамота е возрасна жена која тврди дека е психолог да се служи со ваква фалична логика...
Za toj sto veruva e vistina.
A sto treba kako psiholog da ubivam luge i da gledam mozokot kako im e sostaven? Ili deca da grabnuvam od majka za da vidam kako ke reagiraat dali psihicki ke stradaat. Da se izivuvam?
Molim te....:rolleyes:

A sto treba kako psiholog da ubivam luge i da gledam mozokot kako im e sostaven? Ili deca da grabnuvam od majka za da vidam kako ke reagiraat dali psihicki ke stradaat. Da se izivuvam?
Не, туку да бидеш барем малку попаметна. Луѓе зависат од тебе. Со вакви глупости тешко ним...

Sekoj sto umrel Go videl. E da sega ke kazes nikoj od tamu ne se vratil da kaze deko Go videl, ama isto taka ne se vratil da kaze i deka ne Go videl.

Вака ти, како психолог, како ќе ми ја објасниш логиката на ова размислување, дека некој што умрел го видел, односно дека и бидејќи никој не се вратил од таму да потврди дека го видел - не го видел.

Излишно е при вакво смешно „тврдење“ некој да ти бара доказ, затоа што веднаш ќе следи одговор- а што ќе докажеш!

Не си ми јасна, што сакаш да објасниш и докажеш, чиво постоење? Чија психичка состојба? Чива перцепција на нештата? Врз основа на што е развиена таа перцепција на нештата? Дали е реална таа перцепција? Дали воопшто станува збор за перцепција?

Како „побогу“ даваш вакви изјави, па не ти личи на професијата

Islamot ne e prodolzetok na hristijanstvoto, zatoa ne go napisav tuka. Toa e posebna religija, koja ima svoi koreni, isto poteklo kako i ovie dvete megutoa drasticno se razlikuva.

Исламот е продолжеток на христијанството. Нема свои корени, туку ги има истите корени со јудаизмот/христијанството. Прочитај: Ислам, Христијанство, Јудеизам. Разликите помеѓу јудаизмот и христијанството се поголеми отколку разликите помеѓу исламот и христијанството.

Понатаму, не е точно дека има само 3 монотеистички религии. Има многу повеќе. Меѓу повеќето се: Баха, Растафари, Сикизмот, Зороастранизмот, некои од варијантите на Будизмот, Јанизмот + пун курац New Age религии кои се грото монотеитички.

И уште нешто: Поларитетите Теист/Атеист и Гностик/Агностик се толку пати преџвакани на подфорумов, па малку е срамота некој повторно да се обидува да воведе своја лична дефиниција за нив.

На прашањето „Дали веруваш дека постои (било каков) бог?“ можеш да одговориш ИСКЛУЧИВО со да или не. Едноставно НЕ МОЖЕШ да одговориш со „Не знам“. Ова не е прашање на знаење/незнаење, туку прашање на верување/неверување. Затоа, по ова прашање ти едноставно НЕ МОЖЕШ да се декларираш како агностик.

Дали ме разбираш?

Биди си ти (а)гностик по прашањето на (не)знаење, но по прашањето на верба - можеш да бидеш само (а)теист.

...и, што си? Теист си или атеист?
--- надополнето: 20 јануари 2012 во 13:40 ---
Како психолог, треба критички да мислиш, за почеток...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom