Вашиот омилен жанр на музика?

• Креатор на темата Креатор на темата .Sky.
  • Време на започнување Време на започнување

Вашиот омилен жанр на музика?

• Вкупно гласачи
    78

.Sky.

Заменик министер без титула
Член од
15 февруари 2013
Мислења
6.857
Поени од реакции
7.241
Локација
На Венера
Веб-сајт
www.facebook.com
Да подискутираме малку на оваа тема околу вашите омилени жанрови на музика. Кој е вашиот омилен жанр на музика кој најчесто го слушате? Не заборавајте да постирате и ваша омилена песна од вашиот жанр на музика.

Се обидов некако да ги најдам скоро сите жанрови-поджанрови на музика кои ќе ви помогнат полесно да се одлучите за кој жанр на музика да гласате. Погледнете ја листата.:)

Opera
Indie Pop

Industrial
K-Pop
Karaoke
Kayokyoku
Enka
French Pop
German Folk
German Pop
Fitness & Workout

Alternative

Alternative Rock
College Rock
Experimental Rock
Goth Rock
Grunge
Hardcore Punk
Hard Rock
Indie Rock
New Wave
Progressive Rock
Punk

Blues
Acoustic Blues
Chicago Blues
Classic Blues
Contemporary Blues
Country Blues
Delta Blues
Electric Blues

Children’s Music
Lullabies
Sing-Along
Stories

Classical
Avant-Garde
Baroque
Chamber Music
Chant
Choral
Classical Crossover
Early Music
High Classical
Impressionist
Medieval
Minimalism
Modern Composition
Opera
Orchestral
Renaissance
Romantic
Wedding Music

Comedy
Novelty
Standup Comedy

Country
Alternative Country
Americana
Bluegrass
Contemporary Bluegrass
Contemporary Country
Country Gospel
Honky Tonk
Outlaw Country
Traditional Bluegrass
Traditional Country
Urban Cowboy

Dance
Breakbeat
Dubstep
Exercise
Garage
Hardcore
House
Jungle/Drum’n'bass
Techno
Trance

Easy Listening
Bop
Lounge
Swing

Electronic
Ambient
Downtempo
Electronica
IDM/Experimental
Industrial

Hip-Hop/Rap
Alternative Rap
Dirty South
East Coast Rap
Gangsta Rap
Hardcore Rap
Hip-Hop
Latin Rap
Old School Rap

Rap
Underground Rap
West Coast Rap

Holiday
Chanukah
Christmas
Christmas: Children’s
Christmas: Classic
Christmas: Classical
Christmas: Jazz
Christmas: Modern
Christmas: Pop
Christmas: R&B
Christmas: Religious
Christmas: Rock
Easter
Halloween
Holiday: Other
Thanksgiving

Inspirational – Christian & Gospel

CCM
Christian Metal
Christian Pop
Christian Rap
Christian Rock
Classic Christian
Contemporary Gospel
Gospel
Christian & Gospel
Praise & Worship
Southern Gospel
Traditional Gospel

Instrumental
March (Marching Band)

J-Pop
J-Rock
J-Synth
J-Ska
J-Punk

Jazz
Avant-Garde Jazz
Big Band
Contemporary Jazz
Cool
Crossover Jazz
Dixieland
Fusion
Hard Bop
Latin Jazz
Mainstream Jazz
Ragtime
Smooth Jazz
Trad Jazz

Latino
Alternativo & Rock Latino
Baladas y Boleros
Brazilian
Contemporary Latin
Latin Jazz
Pop Latino
Raíces
Reggaeton y Hip-Hop
Regional Mexicano
Salsa y Tropical

New Age
Environmental
Healing
Meditation
Nature
Relaxation
Travel

Pop
Adult Contemporary
Britpop
Pop/Rock
Soft Rock
Teen Pop

R&B/Soul
Contemporary R&B
Disco
Doo Wop
Funk
Motown
Neo-Soul
Quiet Storm
Soul

Reggae
Dancehall
Dub
Roots Reggae
Ska

Rock
Adult Alternative
American Trad Rock
Arena Rock
Blues-Rock
British Invasion
Death Metal/Black Metal
Glam Rock
Hair Metal
Hard Rock
Metal
Jam Bands
Prog-Rock/Art Rock
Psychedelic
Rock & Roll
Rockabilly
Roots Rock
Singer/Songwriter
Southern Rock
Surf
Tex-Mex

Singer/Songwriter
Alternative Folk
Contemporary Folk
Contemporary Singer/Songwriter
Folk-Rock
New Acoustic
Traditional Folk

Soundtrack
Foreign Cinema
Musicals
Original Score
Soundtrack
TV Soundtrack

Напомена: Доколку вашиот жанр на музика не се наоѓа во анкетата ве молам наведете во вашиот пост. Се извинувам ако го нема вашиот жанр на музика бидејќи во анкетата може само 15.

Од кај ја најде поделбава на жанрови, жив ти све?! Латин џез се појавува и во Џез и во Латино. Нејсе...

Во одредени периоди од животот иам омилени жанрови. Сепак најголем дел од времето тоа се електронски музики, транс или драм ен бејс (и ова во зависност од тоа во каков период сум). Во пократки периоди од животот омилени правци ми се рап, метал и поп.

Ја си го слушам тоа општоприфатеното "српско" односно балканска музика, без разлика дали е забавна, фејк раперска, народна, кафанска, староградска или шабанска. Во песните на Бобан Рајович, Тони Цетински и Жељко Самарџиќ пронаоѓам мелодии и песнички кои се баш за во она "everyday mood", орасполужувајќи ме или разочарувајќи ме со вистинскиот приказ на работите, истовремено потсетувајќи ме на случки од реалноста, добри или лоши. Сличен ефект имаат и песните на Аца Лукас, Саша Матич и Дејан Матич, само што на овие целта повеќе им е да те напатат повеќе, али не е на одмет пошто и кај нив се наоѓаат реалистични елементи од секојдневието на луѓето. Башка иако текстовите им се песимистички, самиот начин на опејување на работите те прави да си среќен за тоа што имаш за што да жалиш. На Харис Џинович и Синан Сакич песните ме тераат кога сум у кафана се што ми е стаклено у рака да го акнам од земја под итно (откако ќе го испијам нормално). Тука се и Елитни Одреди и Цвија кои ги прават песните на кои најдобро се журка, заедно со Анабела (Funky G) и Рада Манојлович. Рибља Чорба те тера да затвориш очи, да ги кренеш рацете и да пееш со песните, а Фламингоси предизвикуваат дур седиш и слушаш да ја правиш таа глупа насмеана гримаса на фацата и да си ги потпевнуваш песните. Вреди да се спомнат и С.А.Р.С, Београдски Синдикат, Дадо и Шако Полумента, Ацо Пејович, Миле Китич, Шабан Шаулич, Саша Ковачевич, Владо Георгиев, Жељко Јоксимович и тн и тн. :)

Слушам и други ствари, Еминем, Ина, Слаткар, Питбул, Рики Мартин, Кање Вест, па и Македонски од коа бев мал, Нокаут, Магија, Тоше, Куку-Леле и тн.

Јако а? :D

Шлагери, спаѓа во жанр на музика.Поточно забавни мелодии-песни
оние фестивалски кој ги имаше на:Скопскиот,па на Београдско пролече,
па на Ваш шлагер сезоне (Сараево) па Фест забавне глазбе Загреб,
и Опатија (песна за Евровизија) уште и Сплит и Хит парада.
Е јас само тоа ми е мерак да слушам и тоа од 60-70 години.
Што има да слушам странски кога ништо не разбирам,а сме купувале и такви плочи само за „Шизење“ и некои уште чувам од тогаш.

Не ми се допаѓаат ваквите дисјункти поделби на жанрови. За повеќето изведувачи е тешко да се одреди нивната припадност кон одреден жанр, особено ако нивното творештво опфаќа повеќе жанрови.

Како и да е, гласав за рок. Кога би се изјаснил со збор или два би го рекол тоа.

Кога би се изјаснил со слика би го ставил ова. Облак со ознаки од last.fm, што отрпилика би требало да даде претстава што жанрови сум слушал во последниве 3 години.

tagcloud_kolovrt_overall_upper.png

Не постои.
Се зависи од денот, моментот, расположението.
:)

Ја си го слушам тоа општоприфатеното "српско" односно балканска музика, без разлика дали е забавна, фејк раперска, народна, кафанска, староградска или шабанска. Во песните на Бобан Рајович, Тони Цетински и Жељко Самарџиќ пронаоѓам мелодии и песнички кои се баш за во она "everyday mood", орасполужувајќи ме или разочарувајќи ме со вистинскиот приказ на работите, истовремено потсетувајќи ме на случки од реалноста, добри или лоши. Сличен ефект имаат и песните на Аца Лукас, Саша Матич и Дејан Матич, само што на овие целта повеќе им е да те напатат повеќе, али не е на одмет пошто и кај нив се наоѓаат реалистични елементи од секојдневието на луѓето. Башка иако текстовите им се песимистички, самиот начин на опејување на работите те прави да си среќен за тоа што имаш за што да жалиш. На Харис Џинович и Синан Сакич песните ме тераат кога сум у кафана се што ми е стаклено у рака да го акнам од земја под итно (откако ќе го испијам нормално). Тука се и Елитни Одреди и Цвија кои ги прават песните на кои најдобро се журка, заедно со Анабела (Funky G) и Рада Манојлович. Рибља Чорба те тера да затвориш очи, да ги кренеш рацете и да пееш со песните, а Фламингоси предизвикуваат дур седиш и слушаш да ја правиш таа глупа насмеана гримаса на фацата и да си ги потпевнуваш песните. Вреди да се спомнат и С.А.Р.С, Београдски Синдикат, Дадо и Шако Полумента, Ацо Пејович, Миле Китич, Шабан Шаулич, Саша Ковачевич, Владо Георгиев, Жељко Јоксимович и тн и тн. :)

Слушам и други ствари, Еминем, Ина, Слаткар, Питбул, Рики Мартин, Кање Вест, па и Македонски од коа бев мал, Нокаут, Магија, Тоше, Куку-Леле и тн.

Јако а? :D

Како бе вака слушаш и Чорба и овие срањава како Синан Сакич, Анабела; или Београдски Синдикат и Цвија. Абе ко зима и лето се спротивни :eek:

дај бе не цитирајте пост со трилион клипови/слики, ваљда знаете да ги тргнете мултимедиските додатоци.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom