UEFA Champions League - Season 2023/24

Кој ќе освои?

• Вкупно гласачи
    67
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
16 април 2014
Мислења
7.296
Поени од реакции
11.596
Pa pojdi od forumov, da pishuvame site kumanovci na kumanovski kako Parva, na kurov ke ni se kachite ao ednoto te isto, peer mozhe na literaturno da pises, mozes da povtoris, nisto ne razbrav, bratu forumov e za makedonci, pisuvaj literaturno odnosno skopsko veleshki dijalekt sto e najblizu do standard. Normalno, toa ne ne pravi srbi, si iame specificen i bogat dijalekt, polesno e da ne razberat Srbi od prost aspekt sto ne se alergichni i arogantni kako skopski pedercinja od tip, peer ne te razbrav sho kazha, kako ja da mu zboru na kineski.
Да, најверојатно и кумановско-свирипичинскиот е најблиску до стандард. Читајте малку пред да пишувате глупости.
Според Мисирков, централно македонско наречие е битолско-прилепско-велешкиот дијалект. Евентуално ако добро памтам можеби и охридскиот да беше. Скопскиот во ниту една реченица го нема.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
12.011
Поени од реакции
18.820
Pa pojdi od forumov, da pishuvame site kumanovci na kumanovski kako Parva, na kurov ke ni se kachite ao ednoto te isto, peer mozhe na literaturno da pises, mozes da povtoris, nisto ne razbrav, bratu forumov e za makedonci, pisuvaj literaturno odnosno skopsko veleshki dijalekt sto e najblizu do standard. Normalno, toa ne ne pravi srbi, si iame specificen i bogat dijalekt, polesno e da ne razberat Srbi od prost aspekt sto ne se alergichni i arogantni kako skopski pedercinja od tip, peer ne te razbrav sho kazha, kako ja da mu zboru na kineski.
Нема врска, ништо лошо не кажав за Кумановци, и ве разбирам одлично, освен меѓу себе кога зборите брзо. А Врање, а Куманово, исто ми е.

E

enzo8

Гостин
Да, најверојатно и кумановско-свирипичинскиот е најблиску до стандард. Читајте малку пред да пишувате глупости.
Според Мисирков, централно македонско наречие е битолско-прилепско-велешкиот дијалект. Евентуално ако добро памтам можеби и охридскиот да беше. Скопскиот во ниту една реченица го нема.
Drugar uletues kako padobranac i odgovaras kako padobranac, kompletno si gu promasija poentu. Niti mi beshe cilj da diskutiram koj dijalekt e najbliako do standardan, niti da me boli kurac sto kazaja Misirkov. Ja ti zboru za real life scenarija od zivot sto sam imaja kude sto povise su me razbirale Srbi sto zboru negoli debili kako tebe na 30km daleko i toj e toj.
Автоматски споено мислење:

Нема врска, ништо лошо не кажав за Кумановци, и ве разбирам одлично, освен меѓу себе кога зборите брзо. А Врање, а Куманово, исто ми е.
Ti mozda ne ama 90% u Skopje ili Veles da otides i pocnes kumanovski sa zboris, ke vidis kako ke projdes, ss potcenuvanje i odma toj arogantno ponashanje kao ne me razbirav.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
12.011
Поени од реакции
18.820
Drugar uletues kako padobranac i odgovaras kako padobranac, kompletno si gu promasija poentu. Niti mi beshe cilj da diskutiram koj dijalekt e najbliako do standardan, niti da me boli kurac sto kazaja Misirkov. Ja ti zboru za real life scenarija od zivot sto sam imaja kude sto povise su me razbirale Srbi sto zboru negoli debili kako tebe na 30km daleko i toj e toj.
Автоматски споено мислење:

Ti mozda ne ama 90% u Skopje ili Veles da otides i pocnes kumanovski sa zboris, ke vidis kako ke projdes, ss potcenuvanje i odma toj arogantno ponashanje kao ne me razbirav.
За Велес не можам да кажам, ама у Скопје има доста луѓе од југ што живеат, па може и стварно да не те разбираат. Човек од Куманово и човек од Богданци/Гевгелија да речеме полесно на англиски ќе се разберат него секој на свој мајчин јазик да тера.

Ернесто ЧЕ Гевара

Hasta La Victoria Siempre
Член од
21 јуни 2010
Мислења
14.580
Поени од реакции
22.526
За Велес не можам да кажам, ама у Скопје има доста луѓе од југ што живеат, па може и стварно да не те разбираат. Човек од Куманово и човек од Богданци/Гевгелија да речеме полесно на англиски ќе се разберат него секој на свој мајчин јазик да тера.
Да, секако. Ако правиме муабет за луѓе што никогаш не излегле од својот двор и ако немале никаква комуникација со човек надвор од поблиското семејство. Нормално е да не разбереш некој специфичен збор, ама тоа дека до толку не можат да се разберат ми е тотална глупост.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.041
Поени од реакции
11.301
Да, секако. Ако правиме муабет за луѓе што никогаш не излегле од својот двор и ако немале никаква комуникација со човек надвор од поблиското семејство. Нормално е да не разбереш некој специфичен збор, ама тоа дека до толку не можат да се разберат ми е тотална глупост.
Си излегол од својот двор?
Верувај имаат проблем во разбирањето на другиот, во право е Змејот, особено помладите генерации и особено тие кои ретко имале прилика да дружат некого од својот светоглед и од свое говорно подрачје.

Оди во Гевгелија и Струмица и потоа оди Куманово, два различни света во однос на дијалект. Единствено заедничко им е што и Гевгеличани и Кумановчани се океј луѓе за на маса и сакаат дружба, весели се, мајтапчии големи и ќе си пројдеш топ.

И Енцо е во право во однос на потценувачки однос на дел од Скопските педерчиња кога ќе слушнат акцент од „внатрешноста“ (дошлаците де, од провинција), пошто нели тие стари Скопјани, а оди види ги и тие доселени од Свирипичино и обично на таквите им смета сФе.

Александар исто е во право за каде се зборува најчисто и каде според Мисирков се темелите на Македонскиот јазик (без поголеми примеси): Охрид-Битола-Прилеп-Велес.

И после ќе дојди некој препич од Скопје и ќе ти речи ама ти не си од овде, не брат ти си „оттука“, јас сум оттаму. Уствари, сите сме наши, но конкретно ни смета кога некој се прави паметен и мисли дека Господ го фатил за мадиња пошто збора на својот дијалект (пример Парва на форумот) па другите имаат проблем да го разберат.
Не друже, немаат проблем другите да те разберат, проблемот е препичот - кога не изиграваш курантале може да збораш на кој сакаш дијалект. Моментот кога ќе се уфилмаш како тоа добро звучиш и другите не знаат, лупам: „кумановски“, „скопски“, „струмички“ - небитно, е моментот коа се пали црвената сијалица и ти викаат фак оф.

Мене, пример, помило ми е да ги слушам Гевгеличани отколку рандом Велешанец, ама тоа не значи дека овие првите збораат пограматички точно - сепак и едните и другите ги разбирам.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
12.011
Поени од реакции
18.820

Ова од искуство го зборам. На работа дојде еден дечко од Богданци и тешко му беше на литературен јазик да збори и му викам терај си по твое, кога разврза, ја го гледам ко теле у шарена врата и само да и така е му викав. А веруј и со Струмичани, и со Срби и со Бугари сум се разбирал.

dantemkd

demon hunter
Член од
5 јануари 2013
Мислења
10.285
Поени од реакции
9.396
Нема врска што зборите имам колеги од сите делови на земјава, ако не ме разберат на кумановски дијалект истото ќе им го повторам на литературно македонски. Арогантни сељачишта има секаде така да повеќе му е до курчење од што не те разбрал.
Иначе најинтересен ми е Беровскиот дијалет "Че о надрва" легендарно. :pos:

Ернесто ЧЕ Гевара

Член од
21 јуни 2010
Мислења
14.580
Поени од реакции
22.526
Си излегол од својот двор?
Верувај имаат проблем во разбирањето на другиот, во право е Змејот, особено помладите генерации и особено тие кои ретко имале прилика да дружат некого од својот светоглед и од свое говорно подрачје.

Оди во Гевгелија и Струмица и потоа оди Куманово, два различни света во однос на дијалект. Единствено заедничко им е што и Гевгеличани и Кумановчани се океј луѓе за на маса и сакаат дружба, весели се, мајтапчии големи и ќе си пројдеш топ.
Хахахаха.
Да, сум излегол. Секојдневно комуницирам со луѓе кои зборуваат на различни дијалекти. Имам комуницирано со луѓе од сите краишта на државава на нивни дијалекти и никогаш не сум имал проблем да се разберам. Пак ќе речам, може да има некои карактеристични зборови (еве dantemkd го спомна малешевскиот дијалект, на пример нормално е да не знае некој што е балтија, џага, или клепаци), ама дека ќе им треба гугл транслејт за да се разберат некој од Охрид со некој од Крива Паланка, некако ми е нелогично.
Ама, може и да си во право. Кај секој е различно, некој разбира, некој не.

Mondonico

ВАР експерт
Член од
15 јануари 2013
Мислења
10.165
Поени од реакции
18.187
Како стигна да се води дискусија за дијалектологијата на македонскиот јазик и гледиштата на Крсте Петков Мисирков во темата за Лига на Шампиони?

Ернесто ЧЕ Гевара

Член од
21 јуни 2010
Мислења
14.580
Поени од реакции
22.526
Како стигна да се води дискусија за дијалектологијата на македонскиот јазик и гледиштата на Крсте Петков Мисирков во темата за Лига на Шампиони?
Се е тоа поврзано едно со друго... Се игра некоја игра.

Член од
17 јуни 2022
Мислења
128
Поени од реакции
442
И после ќе дојди некој препич од Скопје и ќе ти речи ама ти не си од овде, не брат ти си „оттука“, јас сум оттаму. Уствари, сите сме наши, но конкретно ни смета кога некој се прави паметен и мисли дека Господ го фатил за мадиња пошто збора на својот дијалект (пример Парва на форумот) па другите имаат проблем да го разберат.
Не друже, немаат проблем другите да те разберат, проблемот е препичот - кога не изиграваш курантале може да збораш на кој сакаш дијалект. Моментот кога ќе се уфилмаш како тоа добро звучиш и другите не знаат, лупам: „кумановски“, „скопски“, „струмички“ - небитно, е моментот коа се пали црвената сијалица и ти викаат фак оф.
Јас сум убеден дека 99% од луѓето во Куманово не пишуваат така. Кога ќе почне со тоа „ф“, и мене ми станува мука да читам а можам да замислам на другите како им е. Да пишуа како што треба, скоро секој ќе разбере се со леснотија како што треба, па мајку му не смо од Тунгузију, од Куманово смо. Најчесто ќе сретнете мешање на ч со ќ ( пример, че идемо наместо ќе идемо, вручина неместо вруќина и сл. ) и тоа само од постара генерација на луѓе што учеле на времето српско-хрватски или евентуално луѓе од околните села. Оваа појава со „ф“ сум ја сретнувал само кај шпоните кога ќе пробаат да напишат нешто на Македонски, буквално никој друг не сум видел да пишува се живо и диво со „ф“. За зборувањето е друга приказна, тука доста од зборовите ги кратиме и говорот оди многу побрзо и некогаш сме како навиени, и за тоа би разбрал доколку некој би имал проблем да се разбере со Кумановец, ама во пишување, да се пишува како што треба, се би требало да е јасно и читливо.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.493
Поени од реакции
26.049
Чим @парва мене официјално на форумов ми призна дека зборам побрзо од него, achievement " најнекумановец што е кумановец " unlocked.

dantemkd

demon hunter
Член од
5 јануари 2013
Мислења
10.285
Поени од реакции
9.396
Чим @парва мене официјално на форумов ми призна дека зборам побрзо од него, achievement " најнекумановец што е кумановец " unlocked.
Освен у кафеана џабе све друго. :D

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom