Да, секако. Ако правиме муабет за луѓе што никогаш не излегле од својот двор и ако немале никаква комуникација со човек надвор од поблиското семејство. Нормално е да не разбереш некој специфичен збор, ама тоа дека до толку не можат да се разберат ми е тотална глупост.
Си излегол од својот двор?
Верувај имаат проблем во разбирањето на другиот, во право е Змејот, особено помладите генерации и особено тие кои ретко имале прилика да дружат некого од својот светоглед и од свое говорно подрачје.
Оди во Гевгелија и Струмица и потоа оди Куманово, два различни света во однос на дијалект. Единствено заедничко им е што и Гевгеличани и Кумановчани се океј луѓе за на маса и сакаат дружба, весели се, мајтапчии големи и ќе си пројдеш топ.
И Енцо е во право во однос на потценувачки однос на дел од Скопските педерчиња кога ќе слушнат акцент од „внатрешноста“ (дошлаците де, од провинција), пошто нели тие стари Скопјани, а оди види ги и тие доселени од Свирипичино и обично на таквите им смета сФе.
Александар исто е во право за каде се зборува најчисто и каде според Мисирков се темелите на Македонскиот јазик (без поголеми примеси): Охрид-Битола-Прилеп-Велес.
И после ќе дојди некој препич од Скопје и ќе ти речи ама ти не си од овде, не брат ти си „оттука“, јас сум оттаму. Уствари, сите сме наши, но конкретно ни смета кога некој се прави паметен и мисли дека Господ го фатил за мадиња пошто збора на својот дијалект (пример Парва на форумот) па другите имаат проблем да го разберат.
Не друже, немаат проблем другите да те разберат, проблемот е препичот - кога не изиграваш курантале може да збораш на кој сакаш дијалект. Моментот кога ќе се уфилмаш како тоа добро звучиш и другите не знаат, лупам: „кумановски“, „скопски“, „струмички“ - небитно, е моментот коа се пали црвената сијалица и ти викаат фак оф.
Мене, пример, помило ми е да ги слушам Гевгеличани отколку рандом Велешанец, ама тоа не значи дека овие првите збораат пограматички точно - сепак и едните и другите ги разбирам.