Tilt-Shift Photography

• Креатор на темата Креатор на темата deXterche
  • Време на започнување Време на започнување
ко ќе одбереш gradient tool не влечи вертикално линија туку хоризонтално (од лево на десно или од десно на лево
Сега искача вака Untitled.png

На кој фото шоп работиш кој да го симнам мене ми е цс5

Сега искача вака Прегледај го приврзокот 33660

На кој фото шоп работиш кој да го симнам мене ми е цс5
eве некое време пробавам али не ми успева... мозам да напрам внатре да е кругче а надвор да е маската (обоеното) а треба контра... немам користено јас маск па и мене ми е ова непознато, ако излезе нешо ќе бидеш прв шо ќе дознае

eве некое време пробавам али не ми успева... мозам да напрам внатре да е кругче а надвор да е маската (обоеното) а треба контра... немам користено јас маск па и мене ми е ова непознато, ако излезе нешо ќе бидеш прв шо ќе дознае
Ајде те молам пробувај прави нешто штом дознаеш нешто извести Фала Ви однапред ;)

Ставете маска и направете го фокус полето со мека четкица и пен тул (за да биде право) и после тоа ленс блур, депт оф филд фром лејер меск, и ете го :)

Ставете маска и направете го фокус полето со мека четкица и пен тул (за да биде право) и после тоа ленс блур, депт оф филд фром лејер меск, и ете го :)

Не те сфаќам како може да направиш мало туторијалче пошто немам многу познавање од ова

Прво бирате соодветна слика, немоеш баш со секоја, грдо изглеа.
Ја отвараш у фотошоп
1open.jpg

Го дуплирате слојот со име BackGround, (може и само да го одклучите со двоен клик на истиот, исто се фаќа)
2duplicate.jpg

Потоа, на дуплираниот слој, или одклучениот креирате layer mask, со притискање на копчето долу во менито за слоеви веднаш до Fx, копчето, изгледа како правоаголниче со бело кругче внатре.
3mask.jpg

Сега, целта е да маската ја искористиме како извор за генерирање depth of field, такашто, со мека голема четка го маскираме делот што сакаме да биде заматен. (Доколку четката не е мека, нема да изгледа добро, ќе биде остар преминот од блур во фокус), на пример маската би требало да изгледа вака.
5paintmask.jpg

После тоа следува Filter --> blur --> lens blur
Сетинзите би требало нешто вака да изгледаат
6setblur.jpg

Доколку ви се заматува делот што не е маскиран, одштиклирајте го инверт коцкичето.
После тоа, се што останува е да ја исклучите маската.
7disablela.jpg

And there you have it. :D

Ја отвараш у фотошоп
1open.jpg

Го дуплирате слојот со име BackGround, (може и само да го одклучите со двоен клик на истиот, исто се фаќа)
2duplicate.jpg

Потоа, на дуплираниот слој, или одклучениот креирате layer mask, со притискање на копчето долу во менито за слоеви веднаш до Fx, копчето, изгледа како правоаголниче со бело кругче внатре.
3mask.jpg

Сега, целта е да маската ја искористиме како извор за генерирање depth of field, такашто, со мека голема четка го маскираме делот што сакаме да биде заматен. (Доколку четката не е мека, нема да изгледа добро, ќе биде остар преминот од блур во фокус), на пример маската би требало да изгледа вака.
5paintmask.jpg

6setblur.jpg

Доколку ви се заматува делот што не е маскиран, одштиклирајте го инверт коцкичето.
7disablela.jpg

Сега ќе се обидам и ќе пишам репорт ;)
--- надополнето: Sep 8, 2011 1:06 PM ---
Ја отвараш у фотошоп
1open.jpg

2duplicate.jpg

3mask.jpg

5paintmask.jpg

6setblur.jpg

7disablela.jpg

Која е таа мека четкичка и не ми излагаат два лајера само еден :(
--- надополнето: Sep 8, 2011 1:12 PM ---
другар може вака да направиме да ти дадам од team viwer id i pas и да влезеш кај мене во пц и да почнеш да правиш а јас ќе те следам како го правиш може ?

Сега ќе се обидам и ќе пишам репорт ;)
--- надополнето: Sep 8, 2011 1:06 PM ---

Која е таа мека четкичка и не ми излагаат два лајера само еден :(
--- надополнето: Sep 8, 2011 1:12 PM ---
другар може вака да направиме да ти дадам од team viwer id i pas и да влезеш кај мене во пц и да почнеш да правиш а јас ќе те следам како го правиш може ?

http://www.tiltshiftphotography.net/photoshop-tutorial.php

Види и тука имаш туторијал, да не ќе ти е појасно.

Едно 20тина слики имам направено вакви, ме мрзи да ги прикачам :(

http://www.tiltshiftphotography.net/photoshop-tutorial.php

Види и тука имаш туторијал, да не ќе ти е појасно.

Едно 20тина слики имам направено вакви, ме мрзи да ги прикачам :(
Пробав со овој туторијал нешто изгледа е до фото шопот ај ако сакаш закачи го твојот ете види погоре како ми излагаат сликите неможам јас да си направам во средината да биде чисто а од страна матно само од страна може да ми биде чисто тоа е целиот проблем
--- надополнето: Sep 8, 2011 1:17 PM ---
Пробав со овој туторијал нешто изгледа е до фото шопот ај ако сакаш закачи го твојот ете види погоре како ми излагаат сликите неможам јас да си направам во средината да биде чисто а од страна матно само од страна може да ми биде чисто тоа е целиот проблем
или тебе да ти дадам ид и пас од тим вјуверот да видш да направиш а јас да те следам
може
--- надополнето: Sep 8, 2011 1:20 PM ---
еве ид 900 755 964 и еве пас 9037 ајде чекам ;)

--- надополнето: Sep 8, 2011 1:17 PM ---

или тебе да ти дадам ид и пас од тим вјуверот да видш да направиш а јас да те следам
може

Не го имам фотошопот тука на телефонов, вечерва ќе дојдам на лаптопот и ќе ти кажам кај грешиш, зошто не можам вака напамет, освен ако не ти каже некој над мене. :)

Не го имам фотошопот тука на телефонов, вечерва ќе дојдам на лаптопот и ќе ти кажам кај грешиш, зошто не можам вака напамет, освен ако не ти каже некој над мене. :)
Ок другар нека биде и вечер јас сега симнувам ЦС2 зашто тек сега гледам дека туторијалот е за ЦС2 а јас имам ЦС5.1 па ќе видам што ќе направам

Ок другар нека биде и вечер јас сега симнувам ЦС2 зашто тек сега гледам дека туторијалот е за ЦС2 а јас имам ЦС5.1 па ќе видам што ќе направам
Искористи ги сетинзите на четката како јас, намали hardness = мека четка, зголеми харднес = тврда четка, тоа е поентата цела.

за duplicate layer, моеш десен клик на layer от со име Background, и после кликни duplicate layer. Просто е :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom