The Killing

• Креатор на темата Креатор на темата Io Sono Interista
  • Време на започнување Време на започнување
Зошто непочитување? Си плаќаш за правата и си снимаш за своја публика. Ако биле навредени авторите, немало да дозволат некој да им снима нивни материјал.

Адидас е поквалитетен од Адибас затоа што има стручњаци, опрема и средства да направи врвен продукт, додека вториве произведуваат во некое село во Кина. Американските телевизии исто така имаат буџет, актери, сценаристи, режисери... се што им треба. Нормално, некогаш ќе се направи добар избор и серијата ќе успее, некогаш не.

Скандинавците>Клингонците>30 метри гомна>Американците... е стара приказна на подфорумов. Сепак и понатаму Американците во продукција се Кока Кола за сите останати. Чат-пат ќе излезе нешто на нивно ниво, како Кокта, и овде ќе бистриме како тоа има и боље од нив и тие појма немаат ем глупави се... Можам да ти набројам еден куп филмови на кои им е склепан Американски римејк набрзина за заработка, но тоа не значи дека ќе плукам по квалитет кога го има. А Killing ти е квалитет во секој поглед.
Непочитување од мој агол односно од агол на тоа што мене ми се допаѓа. А од мој агол серијава ми личи на - склопи производ кој ќе можеш да го продадеш. Кога сме кај филмска уметност тоа ме иритира. Второ ќе се осеќам ко невидена ретарда и ментално ограничен доколку знам дека нешто навистина добро и оригинално кое доаѓа од друго поднебје, треба да се прилагодува на вкусот и преференците на некој просечен американски аудиториум во кој би спаѓал и јас. Па дури и да не ми се допаѓа од љубопитство би сакал да ѕирнам што е, а не некој да ми го преџвакува.

Се сложувам дека Американците во однос на продукција се Кока Кола. Па и срамота би било да не е така на толкави буџети со кои располагаат. Само па и не ми е јасно како на толкави буџети, опрема, стручни лица не успеваат или барем ретко успеваат да склопат една приказна која нема да те потсетува на нешто што претходно си видел или ај да бидам малце посуров не е досадна? Можеби одговорот лежи баш во тоа дека се имаат претворено во индустрија со сериско производство.

Зависи што за тебе претставува квалитет. За мене во данската верзија ова беше квалитетот

И што е најважно во Forbrydelsen ја има тензијата, постојано те држи на работ, секоја епизода изобилува со нови докази, осомничени, напнати сцени што даваат чувство дека во секој момент серијата ќе ја премине границата од крими драма во хорор, јас толку плот твистс немам сретнато уште од времето на Лост. Исто така дејствието е реално, баш ко да е земено од нечиво секојдневие, а и поприлично ги одсликува Скандинавците и нивниот менталитет ако го тргнеме на страна фактот дека е ова ТВ серија и невообичаени нешта сепак се случуваат. :)

Важи. ;)
Али ако не беше данската и темава немаше да постои.:icon_lol:

Тоа ти е исто како серија или филм според книга. Имаш фанови шо немале поим за книгата, сега се фанови на серијата/филмот. И имаш напалени фанови на книгата шо плукаат по серијата/филмот дека е уништена и слични срања. Ти ми спаѓаш у вториве и мораш да признаеш дека сакаш да се напраиш малце паметен, демек јас ја гледав данската, американската е срање итн итн. Уствари се работи за две различни нешта, ако постот ти беше за да ме убедиш да ја гледам данската не ти успеа, ако не ти беше за тоа, не знам за што ти беше.

Потврдена од Сара
mireille_enos--300x300.jpg

Тоа ти е исто како серија или филм според книга. Имаш фанови шо немале поим за книгата, сега се фанови на серијата/филмот. И имаш напалени фанови на книгата шо плукаат по серијата/филмот дека е уништена и слични срања. Ти ми спаѓаш у вториве и мораш да признаеш дека сакаш да се напраиш малце паметен, демек јас ја гледав данската, американската е срање итн итн. Уствари се работи за две различни нешта, ако постот ти беше за да ме убедиш да ја гледам данската не ти успеа, ако не ти беше за тоа, не знам за што ти беше.

Потврдена од Сара
mireille_enos--300x300.jpg
Скраја да е дека сакам да те убедувам во нешто, само впечатоци си кажувам, а тоа е дозволено тука. Едно е да направиш филм или серија по книга, сосема друго е да копираш ко Кинез.:)

Скраја да е дека сакам да те убедувам во нешто, само впечатоци си кажувам, а тоа е дозволено тука. Едно е да направиш филм или серија по книга, сосема друго е да копираш ко Кинез.:)

Ок. Ама ти рече дека од американската си видел само нешто.
Не знам колку нешто, оти не кажа точно, а битно од тоа нешто си сфатил дека е копија, дека делува очајно глупо бла бла бла.
Требало да изгледаш се шо има и да склопиш едно целосно мислење за серијата.

Ја изгледав првата епизода од оригиналната серија... речиси идентична, да не кажам иста во целост... вреди ли да се гледа понатака, има ли разлики?

Ја изгледав првата епизода од оригиналната серија... речиси идентична, да не кажам иста во целост... вреди ли да се гледа понатака, има ли разлики?
До 5 та се идентични мислам, после се појавуваат разлики..
zmej gorjanin , да не беше The Killing, ти немаше ни да знаеш дека постои Дански оригинал. Така е или во право сум?
Во суштина да, иако не беше причина форумов. Во принцип ако знам дека постои оригинал секогаш одам на таа варијанта, па серијата нека доаѓа и од Брег на слонова коска.. Тоа значи дека оригиналот бил толку добар што некој се решил да ризикува и да вложи многу пари за да направи копија.

До 5 та се идентични мислам, после се појавуваат разлики..

Во суштина да, иако не беше причина форумов. Во принцип ако знам дека постои оригинал секогаш одам на таа варијанта, па серијата нека доаѓа и од Брег на слонова коска.. Тоа значи дека оригиналот бил толку добар што некој се решил да ризикува и да вложи многу пари за да направи копија.

Hipster potvrdeno....

Znaci postuvam i ja orginali i sve toa...the girl with the dragon tatoo od koa go izgleav orginalot uopste ne mi se glease amerikanskata verzija...i celata fora vo toa orginal.i film spored orginalot e..sto ke gleas prvo...ja ja izgleav Amerikanskata verzija i drug Holder nema sansi da ima osven ovoj...ili drug gradonacalnik ili Stan...znaci ednas stom se vneses so likovite ma kakov i da e orginalot...ke bide tapa....

Не мора да значи дека оригиналот ќе биде подобар. Еве, скандинавскиот Let the right one in далеку подобар од римејкот. Римејкот пак The Next Three Days подобар од францускиот оригинал. Ама ок, ај да не забегуваме. Кој што сака нека си гледа.

Hipster potvrdeno....

Znaci postuvam i ja orginali i sve toa...the girl with the dragon tatoo od koa go izgleav orginalot uopste ne mi se glease amerikanskata verzija...i celata fora vo toa orginal.i film spored orginalot e..sto ke gleas prvo...ja ja izgleav Amerikanskata verzija i drug Holder nema sansi da ima osven ovoj...ili drug gradonacalnik ili Stan...znaci ednas stom se vneses so likovite ma kakov i da e orginalot...ke bide tapa....
Не гледам зошто би бил хипстер ако сакам да го гледам оригиналот? Едно е да земеш проект кој бил неуспешен од различни причини или пак еве нека бил и застарен односно не соодветствува со денешните прилики и случувања и да го направиш подобар, да креираш вредност и квалитет со кои ќе привлечеш публика. А сосема друго е да копираш серија која од 2007 ма била мегахит во Европа и една од најдобрите серии од неанглиско говорно подрачје. Не ми е јасно која е причината за римејк тогаш? Американците не можат да читаат сабтајтлс или? Иста е приказната со Мартин Скорсезе и Департед.

Се сложувам со тебе, не ми беше намерата да одвраќам или разубедувам некој, ко што реков само искажав впечатоци. Освен за градоначалникот :) , тука данската верзија доминира и тоа официјално го признаваат фанови и на американската верзија, прочитај по нетов. Ликови како Тролс Хартман и неговиот тим (Рие и Мортен), градоначалникот Бремен итн. сите политички интриги, пресврти и мистерии кои се исподесија во градското собрание се исечени во американската верзија. Тоа ја прави данската верзија каде каде покомплетна и фрла сосема друго светло на серијата.:)

Пак тој причина та причина... А бе им се сака и им се може! :) Ќе читале субтитли... зошто, кога имаат средства да си снимат верзија по нивен терк и мерак. Ти бирај си што ќе гледаш, кој ти брани :)

Единствен недостаток на странскиве им е што мора да читаме, и пола од времето гледаме доле, место глума, онака емоции, поврзување со лик, етц.

Пак тој причина та причина... А бе им се сака и им се може! :) Ќе читале субтитли... зошто, кога имаат средства да си снимат верзија по нивен терк и мерак. Ти бирај си што ќе гледаш, кој ти брани :)
Тоа доста кажува за нив.:)

Е де, знам. Сакаат да си гледаат домашна продукција. Глуп народ.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom