Страв од летање со авион

Мене турбуленции не ми се проблем пошто знам дека нема шанси да го оштетат авионот и да предизвикаат несреќа.
Полетување и слетување затоа….:sick:
Ич не ме утеши една статистика која ми ја кажа другарка, дека првите и последните 8 минути од летот се најкритични. Затоа само буљам во саат.
Два пати ми се деси touch and go слетување, полошо од тоа НЕМА.

emka ostatokot e autopilot vo 95% od slucaevite

А вие аплаудирате ли кога авионот ќе слета на пистата?
Ми се случвало, особено кога летам со луге од Источна Европа, поранешниот Советски Сојуз или Азија. Западњаците не го прават тоа.
Според некои психолози, ова е реакција на олеснување и благодарност од патниците што ги донеле живи и неповредени.

Ми се случвало, особено кога летам со луге од Источна Европа, поранешниот Советски Сојуз или Азија. Западњаците не го прават тоа.
Според некои психолози, ова е реакција на олеснување и благодарност од патниците што ги донеле живи и неповредени.
Поголема глупост од аплаузот е секундарното станување на крајните седишта при слетување. Стануваат и висат 10минути. Кај брзате бе, пак ќе ме чекате за автобус :)

Што ќе кажите за мене?
Арна беше….ливадарка, самобендисана вакцерка, стара мома, тетка…Бла бла бла :D

Душички :love:
Za pokojnikot se najdobro, a i so ti e gajle, umrena ke bidis, ne deka ke ti meni nesto :D
Sega dodusa ako planiras na son da ni idis, vo zla doba so bi rekol Siljan, konkretno kaj mene, prvo pretstavi se oti ne te znam, da ne te pomesam so druga , a drugo idi vo taka poprikladna obleka i vo verzija pred da stanis palacinka, tamu bez gla race noze .
So ako si umrena, ne znaci deka na son ne treba ubo da si pominime :P

Да,...дури и лани од Аланија кога се враќавме на пилотот кичмите што ни ги измести.
Такво лошо слетување прв пат доживеав, буквално потскокнуваше авионот.
Чуден адет со тоа ракоплескање

Јас имам проблем со патување. Ми се лоши буквално во секое едно превозно средство и секогаш кога патувам подалеку од Тетово :D пијам драмина, зашто инаку ќе биде турбулентно. :pov: И прв пат кога летав мислев дека со авионот ќе биде најстрашно, дека ни драмина нема да помогне и од тоа најмногу се плашев, не од самиот лет. Ама јок бре, со авион па баш ич не ми се повраќа. Малце добивам некои нагони кога врти бочно и кога крилото од страната од која седам јас е надолу, кон земјата, а особено пак ако гледам низ прозор во тој момент. Ама поминува за секунда. Сум летал којзнае колку пати до сега и ни еднаш не ми се слошило ко што знае во автобус или во кола со лош шофер. :D

А страв немам воопшто.

Za pokojnikot se najdobro, a i so ti e gajle, umrena ke bidis, ne deka ke ti meni nesto :D
Sega dodusa ako planiras na son da ni idis, vo zla doba so bi rekol Siljan, konkretno kaj mene, prvo pretstavi se oti ne te znam, da ne te pomesam so druga , a drugo idi vo taka poprikladna obleka i vo verzija pred da stanis palacinka, tamu bez gla race noze .
So ako si umrena, ne znaci deka na son ne treba ubo da si pominime :P
Многу се израдував што некој друг освен мене го нарекува Спасен - Сиљан (патем деновиве дознав дека постои чоеков).

Мене турбуленции не ми се проблем пошто знам дека нема шанси да го оштетат авионот и да предизвикаат несреќа.
Ова е најјако пошо е точно ама ај оди победи ја психата. Секогаш кога ќе се деси ова оставам простор тоа што тресе авионот да е дефект или некое срање. :D

Многу се израдував што некој друг освен мене го нарекува Спасен - Сиљан (патем деновиве дознав дека постои чоеков).
Sigurno i pesnata ne ja znaes. Preslusaja pred sleden pat da se kacis na avion. Da ne ti e od misla de :sneaky:

Последно уредено:
Полетување и слетување затоа….:sick:
Ич не ме утеши една статистика која ми ја кажа другарка, дека првите и последните 8 минути од летот се најкритични. Затоа само буљам во саат.
Два пати ми се деси touch and go слетување, полошо од тоа НЕМА.
Апсолутно можат. Авионот е лименка лепена со фиберглас и селотејп, каде што се монтирани 2 цилиндри на високо-ескоплозивно гориво, контролирани од тенки хидраулични цевки, што сето ова еподложно на нагли диференцијали на воздушен и притисок и температура што е турбуленција.
Тоа дека се побезбедни од коли е статистика без научна поткрепа и контекст финансирана од луѓе кои праќаат атентатори за да заќутат индивидуи што им наоѓаат мани. Особено во ова време каде што најумаат по диверзитетни коти луѓе кои треба да проверуваат дека таа лименка е цакум пакум.

Апсолутно можат. Авионот е лименка лепена со фиберглас и селотејп, каде што се монтирани 2 цилиндри на високо-ескоплозивно гориво, контролирани од тенки хидраулични цевки, што сето ова еподложно на нагли диференцијали на воздушен и притисок и температура што е турбуленција.
Тоа дека се побезбедни од коли е статистика без научна поткрепа и контекст финансирана од луѓе кои праќаат атентатори за да заќутат индивидуи што им наоѓаат мани. Особено во ова време каде што најумаат по диверзитетни коти луѓе кои треба да проверуваат дека таа лименка е цакум пакум.
Лелееее мајкооо:(:place:

...присутниот страв за летање е нормален, секоја особа ментална здрава го има тој страв, ама различно го манифестира во околината!

...инаку имав неколку лета со заебанции што се вели одвај спасивме глава и после тоа ќе речам ,,никогаш во авион" , па по Х време ќе ме предомисли друштвото, демек ,,коркач, ,,цвикатор" сум била и ајде повторно претходно непреспиени ноќи,

... можам да одберам Х ситуации, ама една од најзаебаните случки да за време на невреме и грмотевици авионот да полета без да биде одложен летот барем да се смират грмотевиците, тоа ми се случи на аеродромот во Истанбул летајќи накај Скопје, тоа врне истураше и на секои две минути удираше гром, а тоа ноќе уште пострашно, а овие будалите го спремаат авионот на писта за полетување.

...нема да ви се верува, ама станав да ургирам да се одложи барем малку летот да прекинат громовите, ми рекоа дека авионот нема проблем од гром и дождот, важно било дека немало силен ветар и тогаш кога рокна во близина гром, се осветли, звук страшен, јас решена запнав да излезам од авионот ми дојде и почнав да плачам, страшно се плашам од гром, па уште во близина кога ќе удри, стјуадерсите испаничени да не ја отворам вратата, тоа моторот веќе брмчеше, леле помислив отидовме јабана.

...една стјуардеса на српски јазик ме замоли да дојдам во меѓу просторот од пилотска кабина и патничкиот дел, кога отиднав таму мислејќи дека ќе излезам од авионот видов еден стегнат поприлично висок возрасен пилот како седи на седиштето и ми удри на друго седиште со дланка да седнам до него.

....јас во тој момент бев како хипнотизирана од неговиот лик поточно од неговите бркови виткани нагоре круг и пол, тој зборуваше турски, а српкињата преведуваше.

...тој беше воен пилот кој по потреба поради гужва и недостаток на пилоти се дополнителни ангажирани во авионскиот патнички сообраќај, ми вика дека тој е обучен да лета по вакво време, дека громот не му може ништо на авионот и да имам поверење во него дека ќе ме однесе дома, ми ја зеде раката и на мојот саат гледајќи ми рече, дека кога ќе се дигнеме ќе бидеме во Скопје за 35 мин, стана и влезе во кабината.

...не знам дали беше сон или вистина во моментот ама јас се вратив на седиштето под инпресија од турскиот воен пилот, бев смирена за време на целиот лет, истураше дожд, авионот само крцкаше, а јас гледав само на саат, точно после 35 мин тркалата ја допре пистата, чекав да излезат сите патници и упорна бев кај стјуардестите да го поздравам пилотот кој силно ми ја стегна раката за збогум.

...така да топол поздрав, мнооогу е важно да имаш верба, мозокот ти да го управуваш, а не тој тебе, да слушаш позитивни работи за летот од позитивни особи, ако имаш шанса да леташ со турски авион побарај да го видиш пилотот најчесто се воени пилоти во став мирен, дисциплинирани ама многу љубезни, ќе ти ги смени емоциите на страв!

...нешто вака слично на лик ама нагоре вртени мустаки!

1000009817.jpg

2018та удри гром во крилото на авионот што патував, Austrian Airlines, и тоа над Атлански океан. Малце само здрма, не беше толку опасно. На слетувањето пилотот потврди за ударот, ама авионот веќе е дизајниран за да се справи со тие работи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom