Страв од летање со авион

Имам летано со авион неколкупати, на блиски а и на подалечни дестинации, но....но секогаш стравот ми доаѓа кога ќе влезам во авион.
Колку и да се обидувам да се смирам, џабе е се, ништо не ми помага.
Ај да ми е прв пат па да се плашам, ама оваа мојава паника и срце биење ке ја имам и да летам 1000 пати.
Најлошо ми е при полетување, дали притисокот ми се крева или паѓа немам појма....страшно, жалосно:(

Има ли некој што ја има истава мака, некој да даде совет како да го победам тој страв.
Дали да се напијам некој седатив( до сега не сум се напила ништо)?

Велат клин се клином избија, така и правам, ама ништо :toe:
До сега имам патувано 2 пути за малта(напред назад), 1 за австрија (исто н-н), 1 за малага(ск-австр-малага-франфкурт-ск). За малта со визер, за австрија со Аустријан ерлајнс, назад со рајанер. Од сите убедливо најпријатно беше со рајанер. Од сите работи, го мразам страстно целиот процес. Од чекање на аеродром, чекпоинти и проверка, царина, до само качување. Летањето не е во опште пријатно. Шокот при полетување, качувањето, навалувањето, турбуленциите,слетувањето, промената на притисок низ летот. Искрено со автобус е МНОГУ по релаксирано да се иде. Да, ако не е трефнато седиштето ќе биде значително по непријатно, но досега само во 1 лет од рајанер седиштето беше пријатно за другите не може да зборам. А психофизичкото напрегаѓње од летот е 1:30 часа авион спрема бус.
Единствениот начин да биде маргинално толерабилно е со алкохол ама имаат нула толеранција за течности на лет. А тоа што продаваат е скупо.

Земајте си седишта понапред, помалку се осеќаат турбуленции, маневри. Полетувањето последно, кога бев напред, не го ни осетив. Слетувањето исто. Цак - цак. Зборам за 6ти-7ми ред. Ја не дека го земав де, рандом ми го дадоа.

Имам летано со авион неколкупати, на блиски а и на подалечни дестинации, но....но секогаш стравот ми доаѓа кога ќе влезам во авион.
Колку и да се обидувам да се смирам, џабе е се, ништо не ми помага.
Ај да ми е прв пат па да се плашам, ама оваа мојава паника и срце биење ке ја имам и да летам 1000 пати.
Најлошо ми е при полетување, дали притисокот ми се крева или паѓа немам појма....страшно, жалосно:(

Има ли некој што ја има истава мака, некој да даде совет како да го победам тој страв.
Дали да се напијам некој седатив( до сега не сум се напила ништо)?

Велат клин се клином избија, така и правам, ама ништо :toe:
Гледај на Дискавери Истраги за авионски несреќи, да видиш поради какви се глупости паѓаат авиони...бај тхе веј, ноќните летови се многу поопасни...

Мене ми е страв кога авионот полетува, тогаш ги затворам очите, не гледам ништо и се обидувам да си мислам на нешто сосема друго. Истото ми се случува и при слетување, а најмногу страв ми е кога има турбуленции. Повеќе би рекла дека ми е страв од самото искуство на летање, отколку од тоа дека авионот би можел да се урне. Не се качувам со мисла дека ќе падне авионот, туку едноставно самото летање ми создава непријатност и напнатост.

Се плашам од такви работи, ролер костери и сл. И возење со брод ако има бранови ми создава непријатност. Само порано бев подраматична, сега се научив некако да го контролирам тоа.!+
Со авион сум летал и никад не ми било фрка и тоа ниеден аспект. Со брод само сум бил на крстарење на Босфор. Затоа не ги знам тие фрки со бури, грмење. А бранови има на Босфор, љуљаат ама не е нешто драматично како на отворено море што прикажуваат на документарци.

Иначе и јас сум скептик за тоа ролеркостер, банџи, оние снежани вртелешкине што беа на плоштад. Никад не би се качил на нив.

Статистиката вели дека многу повеќе луѓе умираат во сообраќајни несреќи него во авионски.
А како вели статистиката за стапка на преживеани од автомобилски и авионски несреќи?

Гледај на Дискавери Истраги за авионски несреќи, да видиш поради какви се глупости паѓаат авиони...бај тхе веј, ноќните летови се многу поопасни...

Toчно е, авиони паѓале за апсолутни глупоштини порано, ги имам сите сезони гледано. Но генерално, по секоја авионска несреќа, причината заради која паднал авионот, се елиминира, со цел да не се повтори никогаш повторно. Денес е најбезбедно што може да биде.

Често лоши летови знаат да бидат во помали авиони, за до 10 луѓе, или хеликоптери, зашто секој помал ветер ги ниша лево десно.

Стравот од летање е ментална состојба - ,,аерофобија,, и е комбинација од неколку фактори кои не можат да се контролираат - страв од висина, страв од затворени простори, недостаток на контрола и наметливи мисли дека ништо не зависи од тебе туку од некој друг.
Инаку, докажано е дека најнебезбедните места се во задниот дел од авионот, кон опашката.
90% од авионските несреки се случуваат за време на полетуване и слетуване и кога се урива, удира во предниот, носен дел.

Ти очигледно не разбираш.
Не ми е страв да не падне авионот и да отидам јабана, туку страв од летањето.
Веројатно е клаустрофобија, ме фаќа анксиозност, паника, срце биење...свесна сум за целата ситуација и се обидувам да се борам со тој страв, пробав до џвакање мастики, со капки за нос, медитација, техники на дишење, но не помага ништо.
Немаш контрола во ситуацијата, единствена опција ти е да веруваш на двајцата пилоти во кабината каде појма немаш што се случува. Најверојатно стравот ти доаѓа од оваа ситуација на беспомошност.

Јас немав никаков страв од летање до мојата 25та година, што се случи потоа не знам, имав многу лоша година каде секој лет ми беше мачење, се препотував, не спиев со денови пред летот, ужас.
Сега некако го контролирам стравот, летам често и не ми е сеедно, посебно при слетување и полетување. Најчесто син ми баш тогаш го фаќа нервоза и почнува да вришти па тоа ми е некаква дистракција.

Оваа година не ми текнува на кој датум ама за 24 часа се случија 4 авионски несреќни и погинаа повеќе од 1000 патници.

Костич на оваа тема би дал голем придонес со совети за елиминирање на стравот со своето искуство.

Стравот од летање е ментална состојба - ,,аерофобија,, и е комбинација од неколку фактори кои не можат да се контролираат - страв од висина, страв од затворени простори, недостаток на контрола и наметливи мисли дека ништо не зависи од тебе туку од некој друг.
Инаку, докажано е дека најнебезбедните места се во задниот дел од авионот, кон опашката.
90% од авионските несреки се случуваат за време на полетуване и слетуване и кога се урива, удира во предниот, носен дел.
Мислиш Најбезбедна е опашката, па и познатата југословенска стјуардеса беше во опашката... А имаше и несреќи поврззни со опашката.....факт е дека дневните летови се побезбедни, пилотот го гледа хоризонтот и знае дали се искачува или спушта, не зависи само од инструментите

А како вели статистиката за стапка на преживеани од автомобилски и авионски несреќи?
Не знам но една друга статистика вели дека многу повеќе луѓе умираат годишно од нилски коњи него од крокодили.
За среќа кај нас го нема ни едното ни другото.

Не знам но една друга статистика вели дека многу повеќе луѓе умираат годишно од нилски коњи него од крокодили.
За среќа кај нас го нема ни едното ни другото.
Не мешај баби и жаби сеа со глупи примери. Нема нилски коњи и крокодили, ама има коли и авиони, а убаво те прашав кој е процентот на преживеани доколку се случи несреќа. Мене јасно ми е дека процентуално најмалце авионски несреќи има, а кога ги има шансите да преживееш се еднакви на тоа јас да ја клецнам Џесика Алба. Колку сака нека е сигурен авионскиот превоз секад ќе имам страв и сомнеж, особено што милион работи може да влијаат за евентуална несреќа, а човечкиот фактор и натаму е дел од целиот процес.

Не мешај баби и жаби сеа со глупи примери. Нема нилски коњи и крокодили, ама има коли и авиони, а убаво те прашав кој е процентот на преживеани доколку се случи несреќа. Мене јасно ми е дека процентуално најмалце авионски несреќи има, а кога ги има шансите да преживееш се еднакви на тоа јас да ја клецнам Џесика Алба. Колку сака нека е сигурен авионскиот превоз секад ќе имам страв и сомнеж, особено што милион работи може да влијаат за евентуална несреќа, а човечкиот фактор и натаму е дел од целиот процес.
Друга мене ми беше поентата.
Не треба со статистики со проценти да си ги мериме, туку сакав да кажам што повеќе седиш и мислиш и си праиш паранои толку е пострашно.
Може пешки пред зграда да те акнат и после да вадат статистики дека и пешки е опасно и несигурно.
Глупите примери со нилксите коњи и кродилите ми беа пример дека кога нешто го нема или не го правиш ,100% си заштитен од тоа.
Така да ако некој има страв од авион и пред да полета чита статистики за паднати авиони поубаво нека не лета уопште и така ќе биде 100% сигурен.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom