Страв од летање со авион

:popce:
Мислиш Најбезбедна е опашката, па и познатата југословенска стјуардеса беше во опашката... А имаше и несреќи поврззни со опашката.....факт е дека дневните летови се побезбедни, пилотот го гледа хоризонтот и знае дали се искачува или спушта, не зависи само од инструментите
Лично, мислам дека ниедно место не е 100% безбедно и во несреќа, веројатноста сите да загинат е голема.Но, според повекето статистики и проценки, веројатноста некој да преживее е поголема ако си позади.
Јас лично немам страв, летав илјадници пати уште откако бев бебе,сега летам до различни дестинацији 2-3 пати месечно бидејќи тоа ми е работата и секогаш резервирам место во еден од последните 10 реда.Ако нешто има да се случи, ќе се случи.

namerno ne spijam nokta pred let. vo avion stom sednam i se vrzam zaspivam za 5 min, poletuvanje retko docekuvam a se budam koga pocnuva da se spusta pred sletuvanje.... seedno dali e 2 i 12 saati let, 90% od vremeto go spijam :icon_mrgr:

nemam strav inace redovno letam so sekakvi "traktori" taka da komercijalnite avioni se duri i apla bezbedeni. spienje vo avion mi e najproduktiven nacin da go pominam toa vreme, plus ako gineme za razlika od site sto ke vriskaat i ke se voznemireni dur paga avionot jas ke umram spokojno sonuvajki :toe:

namerno ne spijam nokta pred let. vo avion stom sednam i se vrzam zaspivam za 5 min, poletuvanje retko docekuvam a se budam koga pocnuva da se spusta pred sletuvanje.... seedno dali e 2 i 12 saati let, 90% od vremeto go spijam :icon_mrgr:

nemam strav inace redovno letam so sekakvi "traktori" taka da komercijalnite avioni se duri i apla bezbedeni. spienje vo avion mi e najproduktiven nacin da go pominam toa vreme, plus ako gineme za razlika od site sto ke vriskaat i ke se voznemireni dur paga avionot jas ke umram spokojno sonuvajki :toe:
Da sedam do tebe ke te razbudam. Takvo cuvstvo koga pagja avion i znaes deka 99.999998 % ke umris ednas vo zivotot go dobivas pa greota e da go prespies :sneaky:

Последно уредено:

Секако дека ке спиеш дур сите околу тебе врескаат. 2011-та имав екстремно лош лет, Истанбул-Дубаи. Околу 45 минути по полетување. Онака, пропаѓање со по 100 метри во секунда заради невреме, цревата под нос ти доаѓаат. Седев во претпоследен ред, и луѓево буквално почнаа да се молат, кој плаче, кој вриска, кој повраќа.

Генерално, немам страв од летање, ама ке лажам ако не кажам дека почна да ме загрижува тоа што се растрчаа стујардесите, не е сеедно. Траеше ова едно 10-15 минути, ама траума за цел живот.

Od pisanoto ne se bega taka da zalegni tamu i ic kur da ne vi cue ( za damite piceto posto polova ednakvost ti rekov mi rece ).

Мислам малце фалеше за инцидент при второто враќање од малта. Авионот се навали некои 20 степени на десно пред само слетување на скопскиот аеродром. Зборам пред самата писта која беше на 30 метри...

Da sedam do tebe ke te razbudam. Takvo cuvstvo koga pagja avion i znaes deka 99.999998 % ke umris ednas vo zivotot go dobivas pa greota e da go propustis :sneaky:

i toa sto vikas... inace ima doziveano "pad" od nekolku sekuni sto me razbudi, ama onaka na kuso, site u avionov bea bledi kako krpi ama nemase maski za kislorod pa ukontav deka ne bilo nesto strasno i prodolziv da spijam...

Џабе е, и три дена да не сум спиена, око нема да склопам. И да погинеш, колко може ќе се спасеш… :D

Уфффф, многу сте утешителни, срам да ви е:(
Нема да дозволам стравот да ми го диктира животот и да ми скрати од задоволството да прошетам по светот.
Ако гледате дека ме нема еден месец на форумов, тогаш, скраја било, запалете ми сФеќа, што би рекол Парва.:popce:

i toa sto vikas... inace ima doziveano "pad" od nekolku sekuni sto me razbudi, ama onaka na kuso, site u avionov bea bledi kako krpi ama nemase maski za kislorod pa ukontav deka ne bilo nesto strasno i prodolziv da spijam...
Prv pat ko letav so komercijalen let i objasnuva toa stuardesata za elecite za spasuvanje. Pipam so rakata pod sediste, tuka e i si velam, batali ti toa, ova duri da go izvam i klam ode voz u kukuruz :D
Автоматски споено мислење:

Нема да дозволам стравот да ми го диктира животот и да ми скрати од задоволството да прошетам по светот.
Ако гледате дека ме нема еден месец на форумов, тогаш, скраја било, запалете ми сФеќа, што би рекол Парва.:popce:
I tebe po arno ke te spomnime :D

Letam unazad 12 godini i imam preku 100 letovi nezavisno dali kon Azija ili niz Evropa, no toj strav ne mozam nikako da go pobedam. So mecka bi se borel ama vo avion sum mache i ne disham dodeka letam. Nokjni letovi sum pominal bajagi i na istite cesto pati stjuardesite mi nudele bilo sto za da mozam da zaspijam dodeka cel avion spie. Najverojatno e nekoj psiholoski strav i toa e toa, nema beganje. Zena mi koga letame zaedno me slika i se smee dodeka gi gleda slikite so mojata posrana faca. Vo slucaj na turbulencii sum ziva voda i redovno kazuvam molitvi, dodeka drugite se zen ili spijat. Sekoja cest za site niv.

Ништо нема да ти се случи, затоа забавувај се и продолжи да патуваш и шеташ. Удари два диазепамa пред летот и уживаj:)

Мене турбуленции не ми се проблем пошто знам дека нема шанси да го оштетат авионот и да предизвикаат несреќа.
Полетување и слетување затоа….:sick:
Ич не ме утеши една статистика која ми ја кажа другарка, дека првите и последните 8 минути од летот се најкритични. Затоа само буљам во саат.
Два пати ми се деси touch and go слетување, полошо од тоа НЕМА.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom