Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
Едноставно е, не сакам да живеам во проширениот дел на градот (хинт. индустриска зона).
Сакам во тесниот, блиску до центар :icon_lol: Е таму многу згради нема, на прст од една рака се бројат.
Те разбирам, ама ти си Скопјанец и можеби ти значи живеењето во тој град, мене ми беше поентата дека периферијата е се помала, и се помалку ќе имаш нови луѓе кои ќе се селат во Скопје.

Друга работа што ќе придонесе на ова е и промената во начинот на работа. Голем дел од фирмите веќе променивме флексибилно работно време/место, и е оставено на желба на вработените да си одберат од каде сакаат да работат. Наместо со тие 80-100к да купи 50-60м2 стан во Скопје, може да си остане во периферија и со истите пари да купи куќа >150м2 каде ќе има простор за целата фамилија.

Ова што го зборува @kano држи вода за тука во АУС, а веројатно и за некои Европски метрополи, ама тоа е бидејќи тие растат со популација.

Како паралела: овде за под кирија се тепаш и со над 100 души без разлика што имаш пари, за купување е уште побетер имаш дури и аукции каде се колат со цените. Ама се ова е бидејќи популацијата се зголемува, и ќе се зголемува се повеќе и повеќе, плус тука на пример градат само покрај брегот каде има се помалку погодно земјиште, плус со инфлацијата цената на работната сила е отидена нагоре, исто и материјалите.

Еве за наредна година имаат во план 160 000 skilled визи (што е над 300 000 луѓе ако се избројат сите членови на семејствата што ќе добијат виза) + уште толку студенти + партнер визи и сл. и додатно реткој кој е иселува.

За време на короната тука цените на становите/куќите се дигнати околу 30-35%, плус растот го следеле и кириите. Станови од по 50-60м2 ти се издаваат по 450-600 долари неделно (и тоа најчесто празни), па иако коштаат по над 300 000 АУД, се исплатлива инвестиција (им расте вредноста, носат голем прилив од кирија и над 20 000 долари годишно, плус ти се одбива од данокот).

Скопје како што реков е посебна приказна, како и со останатите работи, така и со ова, се е сведено на шпекулација и манипулации. Оди на катастар и прочепкај по становите да видиш колку станови се на фирми, банки, инвеститорите што ги граделе, и истите тие со „патки“ по порталите создаваат паника.

Последно уредено:
Ако мислиш дека Инвеститорите немаат слободни станови и дека се им е продадено, во голема заблуда си.
Тогаш зашто не би сакале да ги продадат? На убава локација, ги продаваат многу рано во градба.
Автоматски споено мислење:

Те разбирам, ама ти си Скопјанец и можеби ти значи живеењето во тој град, мене ми беше поентата дека периферијата е се помала, и се помалку ќе имаш нови луѓе кои ќе се селат во Скопје.

Друга работа што ќе придонесе на ова е и промената во начинот на работа. Голем дел од фирмите веќе променивме флексибилно работно време/место, и е оставено на желба на вработените да си одберат од каде сакаат да работат. Наместо со тие 80-100к да купи 50-60м2 стан во Скопје, може да си остане во периферија и со истите пари да купи куќа >150м2 каде ќе има простор за целата фамилија.

Ова што го зборува @kano држи вода за тука во АУС, а веројатно и за некои Европски метрополи, ама тоа е бидејќи тие растат со популација.

Како паралела: овде за под кирија се тепаш и со над 100 души без разлика што имаш пари, за купување е уште побетер имаш дури и аукции каде се колат со цените. Ама се ова е бидејќи популацијата се зголемува, и ќе се зголемува се повеќе и повеќе, плус тука на пример градат само покрај брегот каде има се помалку погодно земјиште, плус со инфлацијата цената на работната сила е отидена нагоре, исто и материјалите.

Еве за наредна година имаат во план 160 000 skilled визи (што е над 300 000 луѓе ако се избројат сите членови на семејствата што ќе добијат виза) + уште толку студенти + партнер визи и сл. и додатно реткој кој е иселува.

За време на короната тука цените на становите/куќите се дигнати околу 30-35%, плус растот го следеле и кириите. Станови од по 50-60м2 ти се издаваат по 450-600 долари неделно (и тоа најчесто празни), па иако коштаат по над 300 000 АУД, се исплатлива инвестиција (им расте вредноста, носат голем прилив од кирија и над 20 000 долари годишно, плус ти се одбива од данокот).

Скопје како што реков е посебна приказна, како и со останатите работи, така и со ова, се е сведено на шпекулација и манипулации. Оди на катастар и прочепкај по становите да видиш колку станови се на фирми, банки, инвеститорите што ги граделе, и истите тие со „патки“ по порталите создаваат паника.
Ја па некако имам чуство ко луѓево од други градови све во центар да се сместени, да им кажам во Маџари дека живеам ја ќе бидам провинцијалецот:icon_lol: Мала шала.

Според тоа што го опиша (веќе ми го имаат кажувано роднини) недвижнините се далеку побрутални во западните земји него кај нас. Треба да сме среќни и да се молиме да не дое тоа кај нас. И ја мислам дека сме далеку од тоа, ама трендот иде во тој правец. Не мислам на недвижнините што ги градат во индустрискиве зони или приградските населби, тие нема да мрднат со цена. Ама за овие во убавите населби е чиста економска логика. Голема побарувачка и ограничен продукт.

Последно уредено:
Сеуште сум млад и немам стекнато толку капитал, ама кога ќе дојде тој момент да вложам во недвижнини, 100% нема да вложам за стан во Скопје.

За неколку години, цените ќе се изедначат со станови во ЕУ земји. Само единствената разлика е што таму земаат просечна плата од 3-5к евра, а овде просечната реално ти е 23-26К денари, тоа ти е фундаментална разлика.
Кој се тие земји во Европа друже за мене прашувам не за другар.

Тогаш зашто не би сакале да ги продадат? На убава локација, ги продаваат многу рано во градба.

Ја па некако имам чуство ко луѓево од други градови све во центар да се сместени, да им кажам во Маџари дека живеам ја ќе бидам провинцијалецот:icon_lol: Мала шала.

Според тоа што го опиша (веќе ми го имаат кажувано роднини) недвижнините се далеку побрутални во западните земји него кај нас. Треба да сме среќни и да се молиме да не дое тоа кај нас. И ја мислам дека сме далеку од тоа, ама трендот иде во тој правец. Не мислам на недвижнините што ги градат во индустрискиве зони или приградските населби, тие нема да мрднат со цена. Ама за овие во убавите населби е чиста економска логика. Голема побарувачка и ограничен продукт.

Пазарот за недвижнини е брутален во западните земји зашто станува збор за метрополи, научни и културни центри каде што цел свет сака да купи стан. Во Минхен, Виена, Келн купуваат станови луѓе од сегде, купуваат Руси, купуваат Кинези, азијци. Имаат врвни научни институции и седишта на светски компании со плати високи да привлечат светски талент. Тоа ја турка цената нагоре.

Во Скопје, нема ништо од тоа. Потенцијалот за купување на станови во Скопје е од луѓе од провинција, луѓе што негде мораат да живеат јебига, и од луѓе што заштедиле нешто и не знаат што да прават па ќе си купат едно станче “нека го има”. Дури и тие од провинција веќе го скокаат Скопје и се селат директно на запад. Базенот на купци е прилично ограничен и јас не гледам дека би растел во иднина.

На страна Западна Европа, Скопје би го ставил во последната група главни градови во источна Европа, заедно со Тирана, Приштина, Сараево и Кињишев. Ако Источна Европа е Македонија, Скопје би било Злетово.

Кај нас на пазарот на недвижнини се имаат погодено неколку околности, од корупција па до непланско развивање на градот, кои им дозволија на група луѓе со градежни фирми да направат милиони.

Пазарот за недвижнини е брутален во западните земји зашто станува збор за метрополи, научни и културни центри каде што цел свет сака да купи стан. Во Минхен, Виена, Келн купуваат станови луѓе од сегде, купуваат Руси, купуваат Кинези, азијци. Имаат врвни научни институции и седишта на светски компании со плати високи да привлечат светски талент. Тоа ја турка цената нагоре.

Во Скопје, нема ништо од тоа. Потенцијалот за купување на станови во Скопје е од луѓе од провинција, луѓе што негде мораат да живеат јебига, и од луѓе што заштедиле нешто и не знаат што да прават па ќе си купат едно станче “нека го има”. Дури и тие од провинција веќе го скокаат Скопје и се селат директно на запад. Базенот на купци е прилично ограничен и јас не гледам дека би растел во иднина.

На страна Западна Европа, Скопје би го ставил во последната група главни градови во источна Европа, заедно со Тирана, Приштина, Сараево и Кињишев. Ако Источна Европа е Македонија, Скопје би било Злетово.

Кај нас на пазарот на недвижнини се имаат погодено неколку околности, од корупција па до непланско развивање на градот, кои им дозволија на група луѓе со градежни фирми да направат милиони.
Мене ми е јасно која е причината зашто пазарот таму е толку заебан, ама јасно ми е и за тука. Целата работа се сведува на понуда и побарувачка, на еден или на друг начин. Дека има ризик тоа нивното(цел живот под кирија) да дојде кај нас, има.

Очекувам да има стагнација поради економската криза, луѓето ќе ги стегнат новчаниците. Меѓутоа проблемот е фундаментален и за жал за 10тина години ги очекувам цените на Кано. Без некоја промена во законите што би ги натерало луѓето да продаваат станови, цената во централните населби ќе расте. Градоначалниците не сакаат да одобрат градби бидејки луѓето не сакаат градилишта, а станови моментално нема ни за живеење ни за инвестирање. Тоа е реалноста.

Едноставно е, не сакам да живеам во проширениот дел на градот (хинт. индустриска зона).
Сакам во тесниот, блиску до центар :icon_lol: Е таму многу згради нема, на прст од една рака се бројат.
Абе те разбирам јас, и веројатно нема да погрешиш со инвестицијата затоа што цените ќе одат нагоре.
За во Скопје да не одат нагоре треба да имаш писмен народ, нажалост реалноста на ова поле е за плачење.

Мене ми е јасно која е причината зашто пазарот таму е толку заебан, ама јасно ми е и за тука. Целата работа се сведува на понуда и побарувачка, на еден или на друг начин. Дека има ризик тоа нивното(цел живот под кирија) да дојде кај нас, има.

Очекувам да има стагнација поради економската криза, луѓето ќе ги стегнат новчаниците. Меѓутоа проблемот е фундаментален и за жал за 10тина години ги очекувам цените на Кано. Без некоја промена во законите што би ги натерало луѓето да продаваат станови, цената во централните населби ќе расте. Градоначалниците не сакаат да одобрат градби бидејки луѓето не сакаат градилишта, а станови моментално нема ни за живеење ни за инвестирање. Тоа е реалноста.
Сеуште нема ризик, особено не во помалите градови, и најбитното: Македонија се празни и нема кој да живее и во тоа што е изградено, па ни кириите нема како да ги дигаат на тукашно ниво.
Ако случајно решите да импортирате едно милион бегалци од Украина, за 10 години може да правиме муабет за ваков проблем, дотогаш јок.

Ако некој ми кажува како треба да се живее е тоа е овака
Не може да ми каже некоја будала што живее со поглед на комшијата дека тоа е живот.. Не човече не е тоа живот...

Не знам за Минск, до сега викав еј Шведска е топ има паркови ова она
Ама дечки пример како треба еден град да изгледа ми е Рига (пост пишан од истиот)
Ок бе не викам не има доста од тоа советска архитектура и слично ама секој ебам тротоар и патека за пешачење им е под дрвореди, милион паркчиња низ градот абе да ти е милина да се шеташ

Од ова што видов за Минск видеото и сега што прошетав по гугл мапс за Рига ми се потврдува тезата дека кај турчин има стапнено и има владеано повеќе толку многу години, доволно долго да се промени менталитетот не очекувајте нешто урбано испланирано. Само погледни на гугл мапс Чаир кој се наоѓа на 1км од центарот на нашиот главен град и јасно ќе ти е се.
Украина па и градовите низ Русија од тоа што ја спомнуваат на темата за војната да ги видиш на гугл мапс изгледаат подобро испланирано од било кое место кај нас. Сега тоа што куќите и зградите им личат на депресијата од советски сојуз е друго.

Иначе веќе има 2к евра од квадрат станови. Лимак веќе продаваат по 2к евра.

Не знам за Минск, до сега викав еј Шведска е топ има паркови ова она
Ама дечки пример како треба еден град да изгледа ми е Рига (пост пишан од истиот)
Ок бе не викам не има доста од тоа советска архитектура и слично ама секој ебам тротоар и патека за пешачење им е под дрвореди, милион паркчиња низ градот абе да ти е милина да се шеташ

Стокхолм, Рига,Минск... Има доста слични шаблони што мене ми се wow. Само треба правилно планот да се изведе и да имаш клиентела со кеш да тоа го одржава и сервисира. Затоа што и кај нас има микро делови што се имплементирани по македонски начин.
1653844084176.png1653844103405.png

И кај нас почна да се применува тој шаблон, ете ги пример Нови Лисиче и Аеродром како плански се правени.

Ама све си еба мајката и отиде у курац поради општо познати причини на сите нас тука.

Турска касаба менталитетот е длабоко вкоренет во генот.

И кај нас почна да се применува тој шаблон, ете ги пример Нови Лисиче и Аеродром како плански се правени.

Ама све си еба мајката и отиде у курац поради општо познати причини на сите нас тука.
Да. Тие се малце океј пред голден арт и дабарци итн. со ивица да сменат бараките од 2+1 на 8+1 бункери кај тобако 2. Подоле на паркингот Ацика, Зеко и компанија играа хокеј на ролери сеа нема место игла да фрлиш. Типично патриотски. Сепак има квартови во аеродром, прв центар, и ново лисиче океј квартови. Кисела вода е школски пример за како не треба.

1653845292791.png

Јеби га Чаир е 900 евра Кисела 1200 Аеродром 1400 Стокхолм 6000 :) колку пари толку музика.

Турска касаба менталитетот е длабоко вкоренет во генот.

Шаблонот по кој се гради Шкуп е потполно промашен. Тој шаблон е бајат, води потеклно од 30-тите години од претходниот век и е последица од тогашните промашени урабинистчки теории (и пракси) за градење новокомпонирани градови.

Најпросто кажано, не се гради град кој е составен од слободностоечки објекти (кули и блокови) кои сами по себе се ем промашени, ем едни со други како објекти, немаат благе везе...

Од друга страна, се‘ додека Шкуп се наметнува како „ветен град„ на ниво‘ од „република нашата земја„, се‘ до тогаш Шкуп ќе биде посакувано место за преселување, работа и живеење од внатрешноста кон Шкуп и се‘ до тогаш само Шкуп ќе биде место со најинтензивна градба на станови, небитно што станови веќе има вишок, како непродадени. Цените, логично, ќе растат, небитно и независно од тековната белосветска „криза„.

Пазете растот на цените е win-win ситуација за сите моментални иматели на имот во Скопје
Немојте да ми кажете дека не ви е убаво на газињата што имотот во кој дремите (било да го правеле Адора во '22-ра или ЈНА војници во '63-та), преку ноќ ви пораснал за 30-40%
Ако 2016год си имал одреден капитал за учество и си одлучил да земеш станче со поволен кредит и за истиот од 40м2 си искеширал некоја сума од 39.000€
Денес тоа станче со цела амортизација вреди ~56.000€
Јас мислам влогот во имот во Скопје беше и е нешто најбезбедно што може да ти донесе профит на краток и долг период.

Имаше овде ментални случаи на форумов кој правеа математики како живеење под кирија е поисплатливо него ли да бидеш роб на некоја банка цел живот.
Баш ме интересира каде се тие со таквите "бисери" сега :)

Единствен проблем во целава ситуација е тоа што македонскиот граѓанин нема толкав стандард за да го оправда растот на цените односно растот не е пропорционален и мислам дека периодот на купување станови низ Скопје полека ќе стагнира токму од тие причини.
Ако некој млад брачен пар пред кризата планирал 40м2 станче за кое му требале уште 30.000€ и сакале да земат кредит ќе плаќал 130€ во наредни 10 години
Е! Истиот тој млад брачен пар сега за мочани 40м2 кај што ни ЕДНО дете не можеш да растеш треба да земе 50.000€ и да плаќа 220€!
Така што сиутацијата не е сјајна за новопечените станари ама па од друга страна ги јаде она FOMO и "Ама па утре ќе бидат 3000 евра!!!" "6000 евра!!!"
И така секогаш има некој што ќе се запусти...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom