Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
Стокхолм, Рига,Минск... Има доста слични шаблони што мене ми се wow. Само треба правилно планот да се изведе и да имаш клиентела со кеш да тоа го одржава и сервисира. Затоа што и кај нас има микро делови што се имплементирани по македонски начин.
Прегледај го приврзокот 333974Прегледај го приврзокот 333975
Друже спореди урбани Швеѓани, кои уредиле со милион закони што смееш што не смееш да направиш на станот (не си ни сопственик на станот што си го купил у Шведска) нема таму ставање клима кај сакам или да преуредам ѕидовите да си направам повеќе простор итн итн итн
Ебани прозори не можеш сам да смениш а да се различни од цела зграда мора сите да имате исти

со Рига која има буквално комунистички изглед (јас ја спомнав ради зеленилото низ град), гледајќи ги градбите тука и не е нешто многу далеку од Скопје градбите како градби, ама бројот на паркови и дрвореди не се споредува

и доаѓа Скопје каде во сред ГРАДСКИ ПАРК направија станбена зграда и хотел, зарем треба да коментирам дека кој сака си става фасада на “неговиот дел од зградата” или менува носечки ѕидови за да добиел на простор ама стуб ќе стаел исто ќе држело

имаш закони и култура, па само закони кај смееш да градиш и ниво на зелени површини и слично, па многу празни места па допираш дното, го пробиваш и уште тонеш надоле и таму некаде ќе го најдеш скопскиот менталитет каде ни закон владее нит па има култура а урбана мафија ти диктира цени со милион празни станови кои дремат непродадени

Пазете растот на цените е win-win ситуација за сите моментални иматели на имот во Скопје
Немојте да ми кажете дека не ви е убаво на газињата што имотот во кој дремите (било да го правеле Адора во '22-ра или ЈНА војници во '63-та), преку ноќ ви пораснал за 30-40%
Ако 2016год си имал одреден капитал за учество и си одлучил да земеш станче со поволен кредит и за истиот од 40м2 си искеширал некоја сума од 39.000€
Денес тоа станче со цела амортизација вреди ~56.000€
Јас мислам влогот во имот во Скопје беше и е нешто најбезбедно што може да ти донесе профит на краток и долг период.

Имаше овде ментални случаи на форумов кој правеа математики како живеење под кирија е поисплатливо него ли да бидеш роб на некоја банка цел живот.
Баш ме интересира каде се тие со таквите "бисери" сега :)

Единствен проблем во целава ситуација е тоа што македонскиот граѓанин нема толкав стандард за да го оправда растот на цените односно растот не е пропорционален и мислам дека периодот на купување станови низ Скопје полека ќе стагнира токму од тие причини.
Ако некој млад брачен пар пред кризата планирал 40м2 станче за кое му требале уште 30.000€ и сакале да земат кредит ќе плаќал 130€ во наредни 10 години
Е! Истиот тој млад брачен пар сега за мочани 40м2 кај што ни ЕДНО дете не можеш да растеш треба да земе 50.000€ и да плаќа 220€!
Така што сиутацијата не е сјајна за новопечените станари ама па од друга страна ги јаде она FOMO и "Ама па утре ќе бидат 3000 евра!!!" "6000 евра!!!"
И така секогаш има некој што ќе се запусти...

Не мора млад брачен пар да има 40м2 стан. Може и во 30м2 да се живее. И онака ходник и трпезарија станаа непостоечки работи кои се вишок во модерното урбано живеење. Што е проблемот веце шолјата да се намести во кујна кај лабавото кај што човек може да се замие наместо да троши вода со туширање.

Не мора млад брачен пар да има 40м2 стан. Може и во 30м2 да се живее. И онака ходник и трпезарија станаа непостоечки работи кои се вишок во модерното урбано живеење. Што е проблемот веце шолјата да се намести во кујна кај лабавото кај што човек може да се замие наместо да троши вода со туширање.

Да, тоа е дел од проектантското малоумите кое редовно се среќава кај повеќето станови, па ја имаш онаа состојба каде од скалишниот простор од зградата веднаш влегуваш во кујнско-трпезарискиот дел, а од него идеш во двевна, а од дневната во спалната...срамота проектнантска невидена.

Влезниот прептростор, холот и/или дегажманот станаа заборавени простории, а балконот или лоџијата сведени на непотребен простор.

Но добро, додека има кој да купува таков шкарт од станбен простор, токму такви станови ќе се градат и нудат на продажба....

И кај нас почна да се применува тој шаблон, ете ги пример Нови Лисиче и Аеродром како плански се правени.

Ама све си еба мајката и отиде у курац поради општо познати причини на сите нас тука.

Турска касаба менталитетот е длабоко вкоренет во генот.

Megjutoa tokmu i tie naselbi drzat ubava cena iako se stari gradbi i ogromen del vo ruinirana sostojba. Primer kisela voda e poblisku do centar, a ima poniski ceni na novi stanovi nego starite vo Aerodrom.

I ne bese muabetot deka riga i minsk se poneubavi od Skopje. Edna sofija ima daleki poise parkovi od Skopje. Ama cenata vo site ovie gradovi e drasticno povisoka.
Автоматски споено мислење:

Абе те разбирам јас, и веројатно нема да погрешиш со инвестицијата затоа што цените ќе одат нагоре.
За во Скопје да не одат нагоре треба да имаш писмен народ, нажалост реалноста на ова поле е за плачење.

Сеуште нема ризик, особено не во помалите градови, и најбитното: Македонија се празни и нема кој да живее и во тоа што е изградено, па ни кириите нема како да ги дигаат на тукашно ниво.
Ако случајно решите да импортирате едно милион бегалци од Украина, за 10 години може да правиме муабет за ваков проблем, дотогаш јок.
Mali gradovi ima i vo Germanija, i tamu ima eftini nedvizini, ama lugjeto sakaat da ziveat vo Frankfurt kade stan e milion evra. Zatoa 60 posto od naselnieto im zivee pod kirija.Taka da rizik ima za skopje, ne za probistip.

Inaku stan kako investicija ne e neso posebno, ama bez da iam krov nad glava ne bi investiral vo niso drugo. Kamo srekja da padnat, pa so ovaa plata da mozham da si dozvolam 90 kvadrati namesto 45.

Последно уредено:
Megjutoa tokmu i tie naselbi drzat ubava cena iako se stari gradbi i ogromen del vo ruinirana sostojba. Primer kisela voda e poblisku do centar, a ima poniski ceni na novi stanovi nego starite vo Aerodrom.

I ne bese muabetot deka riga i minsk se poneubavi od Skopje. Edna sofija ima daleki poise parkovi od Skopje. Ama cenata vo site ovie gradovi e drasticno povisoka.

Mali gradovi ima i vo Germanija, i tamu ima eftini nedvizini, ama lugjeto sakaat da ziveat vo Frankfurt kade stan e milion evra. Zatoa 60 posto od naselnieto im zivee pod kirija.Taka da rizik ima za skopje, ne za probistip.

Inaku stan kako investicija ne e neso posebno, ama bez da iam krov nad glava ne bi investiral vo niso drugo. Kamo srekja da padnat, pa so ovaa plata da mozham da si dozvolam 90 kvadrati namesto 45.

Sto podrazbiras pod mali gradovi? Cenata na nedviznini vo Germanija sekade e porasnata a i sredni i pomali gradovi moze da bidat skapi, primer ako se vo radius 50km na golem grad, ili ako ima golemi firmi ili golem univerzitet. Ne e cudno sto posle golemite 8 idat gradovi kako Erlangen, Tübingen, Heidelberg, Dachau, Lörrach, Konstanz, Ingolstadt itn. Inace ne e tocno deka poradi cenite lugjeto ziveat pod kirija vo najgolem del, toa ima drugi pricini. Posle vojnata gradovite pocnaa da gradat zgradi oti nemale lugjeto kade da ziveat, znaci bile vo drzavna raka. Potoa golem del od stanovite vo istocna Germanija bea i se drzavni, neli komunizmot. Isto taka sive decenii unazad navistina dolgorocno pod kirija poeftino ke pominese nego da kupis stan, poradi visokite kamati. Ama i kiriite do pored 10 godini vo sporedba bea eftini. Vidi Berlin pred 2010ta kolku eftini bea i kirii i stanovi. Inace ima ogromna pobaruvacka sto pretezno e forsirana poradi niskite kamati koi se dvizea od 0,5 - 1,5%. Duri sega se kacuvaat poleka i se nekade megju 2-3% ama cenite izgor. Nerealni.

Луѓето сакаат да живеат онаму каде што ќе имаат подобри услови, и повеќе опции за работа
Ако државата почне да ги турка бизнисите кон регионалниот дел, за неколку години ќе имаш тотално различна приказна.
Ирска успешно го прави ова, Австралија се обидува, но со напредокот на технологијата и со опциите во многу области да се работи римоут процесот ќе се убрза.

П.С за инвестиција во недвижности во мкд не сум паметен, за тука каде што живеам сега и да си глуп со недвижности ќе направиш пари. Сретнав луѓе кои пред короната имале купено куќи за по 1-1.5милионии, а сега ги продаваат за двојно повеќе (нашинци :D).

Sto podrazbiras pod mali gradovi? Cenata na nedviznini vo Germanija sekade e porasnata a i sredni i pomali gradovi moze da bidat skapi, primer ako se vo radius 50km na golem grad, ili ako ima golemi firmi ili golem univerzitet. Ne e cudno sto posle golemite 8 idat gradovi kako Erlangen, Tübingen, Heidelberg, Dachau, Lörrach, Konstanz, Ingolstadt itn. Inace ne e tocno deka poradi cenite lugjeto ziveat pod kirija vo najgolem del, toa ima drugi pricini. Posle vojnata gradovite pocnaa da gradat zgradi oti nemale lugjeto kade da ziveat, znaci bile vo drzavna raka. Potoa golem del od stanovite vo istocna Germanija bea i se drzavni, neli komunizmot. Isto taka sive decenii unazad navistina dolgorocno pod kirija poeftino ke pominese nego da kupis stan, poradi visokite kamati. Ama i kiriite do pored 10 godini vo sporedba bea eftini. Vidi Berlin pred 2010ta kolku eftini bea i kirii i stanovi. Inace ima ogromna pobaruvacka sto pretezno e forsirana poradi niskite kamati koi se dvizea od 0,5 - 1,5%. Duri sega se kacuvaat poleka i se nekade megju 2-3% ama cenite izgor. Nerealni.
Чекај сеа ми збориш нешто што не е така, не си едини наш во Германија. Ниту кириите ниту становите се ефтини во моментот. Ова зборам за големите градови, и тоа со високоплатени струки а не мекдоналдс. Моите роднини и пријатели радо би си го купиле станот место да плаќаат кирија од над 1000 евра, ама купување стан таму е невозможно за нив.
Во помалите градови е друг муабет, не реков дека се живо џабе туку дека е издржливо обичен работник да купи и да го исплати во текот на животот. Нешто слично ко кај нас.

Луѓето сакаат да живеат онаму каде што ќе имаат подобри услови, и повеќе опции за работа
Ако државата почне да ги турка бизнисите кон регионалниот дел, за неколку години ќе имаш тотално различна приказна.
Ирска успешно го прави ова, Австралија се обидува, но со напредокот на технологијата и со опциите во многу области да се работи римоут процесот ќе се убрза.
Кај нас никад нема да се случи тоа, џабе праиме муабет. Тука услови за живот немаш надвор од 7км радиус од Центар, а не па подалеку. Затоа се туткаме сите натака.
А и за странство, дур не видам дека им паѓаат цените во големите градови, ќе остане само на тоа, обид.

Ехе тие помалите градови во Западна Европа се фантазија за живеење. Затоа кога ќе отидеш така до некој град кај 30-50 илјади жители во близина на некоја метропола, имаш средени куќи, паркови, еден куп зеленило небаре живееш во некоја убава шума. Имаш добра инфраструктура и поврзаност, ги имаш сите маркети, убави патишта со велосипедски патеки и чуда. Ако нешто немаш, ќе си нарачаш онлајн и ќе ти стигне утре.

Квалитетот на животот по тие помали места што се во близина на голем град во Западна Европа е феноменален. Не за џабе таму живеат 95% германци а не имигранти. Знаат они што е убаво и затоа станови се за мигранти, куќи се за домашните.

Кај нас проблемот е што државата и општините не ги оспособуваат тие места за нормален живот. Кај нас оди обратно. Прво ќе изградиш куќа па после 20 години ќе се молиш со општината за пат, за канализација, за некое основно ниво на урбанизација. Па уште нешто да ми бидне, да ми се слоши, подобро викајте поп, џабе ќе ѕвоните на амбуланта. Лошата инфраструктура и немањето на основни урбанистички работи во местата околу Скопјето е проблем што исто така ја дува цената во централните општини.

Инаку ја тоа многу би сакал. Негде со работа во централно градско подрачје, после низ кафани у град да пијам, да урлам до ниедно време, да мочам по коли и по влезови, и после да си отидам дома за да спијам во мир и тишина. Нареден ден да ме разбуди песната од птиците и да се трезнам во двор под ладовина со мрсен доручек.

Nekoj so nekakvo info od Golden Art okolu pustanjeto na GA09?

Ехе тие помалите градови во Западна Европа се фантазија за живеење. Затоа кога ќе отидеш така до некој град кај 30-50 илјади жители во близина на некоја метропола, имаш средени куќи, паркови, еден куп зеленило небаре живееш во некоја убава шума. Имаш добра инфраструктура и поврзаност, ги имаш сите маркети, убави патишта со велосипедски патеки и чуда. Ако нешто немаш, ќе си нарачаш онлајн и ќе ти стигне утре.

Квалитетот на животот по тие помали места што се во близина на голем град во Западна Европа е феноменален. Не за џабе таму живеат 95% германци а не имигранти. Знаат они што е убаво и затоа станови се за мигранти, куќи се за домашните.

Кај нас проблемот е што државата и општините не ги оспособуваат тие места за нормален живот. Кај нас оди обратно. Прво ќе изградиш куќа па после 20 години ќе се молиш со општината за пат, за канализација, за некое основно ниво на урбанизација. Па уште нешто да ми бидне, да ми се слоши, подобро викајте поп, џабе ќе ѕвоните на амбуланта. Лошата инфраструктура и немањето на основни урбанистички работи во местата околу Скопјето е проблем што исто така ја дува цената во централните општини.

Инаку ја тоа многу би сакал. Негде со работа во централно градско подрачје, после низ кафани у град да пијам, да урлам до ниедно време, да мочам по коли и по влезови, и после да си отидам дома за да спијам во мир и тишина. Нареден ден да ме разбуди песната од птиците и да се трезнам во двор под ладовина со мрсен доручек.

Тоа што перифериите од градовите, вклучувајќи го и Шкуп, не се уредени, тоа е намерна тенденција. Доволно е да погледнеш која сељачана доаѓа на градоналнички места, а тоа се ликови кои од урбанизам и урбано живеење си немаат благе везе, туку битно (на градоначалниците) им е на нивната урбана мафија да им обезбеди што појќе „маркички“ за градење, кои на мафијата и‘ носат сува пара.
По тој есап, нема есап од градење семејни куќи со мала квадратура па последично у општинската каса нема да се слеат јаки комунални давачки (од кои никој нема корист...), туку јаки комуналии се наплаќаат само од објекти кои имаат „јака„ квадратура. Затоа не чуди факот, односно очигледноста од прегустото градење низ централните подрачја, каде не само што нема места за паркирање лесни возила, туку веќе нема ниту воздух помеѓу објектите...

Чекај сеа ми збориш нешто што не е така, не си едини наш во Германија. Ниту кириите ниту становите се ефтини во моментот. Ова зборам за големите градови, и тоа со високоплатени струки а не мекдоналдс. Моите роднини и пријатели радо би си го купиле станот место да плаќаат кирија од над 1000 евра, ама купување стан таму е невозможно за нив.
Во помалите градови е друг муабет, не реков дека се живо џабе туку дека е издржливо обичен работник да купи и да го исплати во текот на животот. Нешто слично ко кај нас.

Кај нас никад нема да се случи тоа, џабе праиме муабет. Тука услови за живот немаш надвор од 7км радиус од Центар, а не па подалеку. Затоа се туткаме сите натака.
А и за странство, дур не видам дека им паѓаат цените во големите градови, ќе остане само на тоа, обид.
Ne me razbra. Sega skapo e ama pred deset godini cenite bea poprifatlivi. Ti rekov i od koi pricini Germancite imaat pomalku imot nego vo drugi drzavi. I ti kazav deka cenite i vo malite gradovi odnosno vo del od niv se slicni kako vo golemite.

Tocno taka. Da si vo radius 10-50km od golem grad e idealno za ziveenje. I malite i sredni gradovi imaat skoro sve sto imaat i golemite, posebno Germanija koja e mnogu decentralisticka drzava. Vo princip imas 16 glavni gradovi a ne samo eden plus Berlin e mozebi edinstven glaven grad vo Evropa sto go namaluva BDP nego da go kreva. Ama e hipsterski grad pa ripnaa kiriite tamu poslednite godini.

Последно уредено:
Еее на муабетот

Во услови на криза, прво предизвикана од пандемијата, а потоа и од руско-украинската војна, најбрзо страдаат проекциите за капиталните инвестиции, а тоа значи помал ангажман и на градежните компании. Но, она што беше добрата страна за градежништвото во изминатиов период е градежната експанзија во однос на станбената изградба. Интересно, колку и да се градат нови станови во Скопје, за нив има интерес. Од градежната фела велат дека се распродавале и цели згради уште во текот на градбата. Економистите ова го поврзуваат и со страв од чување пари во несигурни времиња, како и од страв да не девалвира денарот, што е предизвикан од постојано шпекулирање на таа тема. Притисокот на страната на понудата дозволи раст на цените, па Народната банка го евинтираше скокот од дури 12,4 проценти за само една година (прв кавартал од 2022 година споредено со прв квартал од 2021 година).

Од градежната фела велат дека се распродавале и цели згради уште во текот на градбата. Економистите ова го поврзуваат и со страв од чување пари во несигурни времиња, како и од страв да не девалвира денарот, што е предизвикан од постојано шпекулирање на таа тема. .
Ova e tocno, site zgradi se prodadeni pred da se izgradat. Bar u aerodrom.Ne mora da devalvira denarot, ti devapvira vrednsota. Kvadrat vo Aerodrom ripna za 15 -20 posto od pred pandemijata, vsusnost sekoj mozhen produkt ripna tolku ai poise.

Здраво,
Има некој искуство со купување стан од Порта инженеринг (Порта Аеродром и другите згради) ?
Ме интересира чисто за преддоговор и што вклучуваат во него.

Исто, знае некој дали кај сите инвеститори во пред-договор стои член за виша сила (каде се оградуваат од виши сили и рокот на градба може да биде пролонгиран на пример војна, недостаток на материјали, машини, итн..)?

И дали ако зградата во градба е под хипотека тоа треба да се се спомне во преддоговор?

Благодарам.

Mislam deka se standardni dogovori toa. A toa so hipoteka, ne te razbiram bas. Obicno se gleda vo predimoten dali ima hipoteka na stanot.
Najubavo da se konsultiras so notar, sepak davas mnogu pari.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom