Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
Не знам колку им се квалитетни ама знам дека им ги градат шиптарана од полошки села кои работат на црно и ги носат со комбиња секое сабајле.

Знам зашто пред некој месец еден им падна од објектот па им викаа на луѓето да не викаат брза помош или полиција зошто нит стандарди се запазени, нит работниците се пријавени.

И после тој преварант ќе продава “екстра лукси” станче за 2,000 евра квадрат. Мене лично надвор од паметот ми е да платам 2 илјади евра квадрат во град како Скопје.

Најдобро за нас обичните смртници ќе биде да најдат друг начин за да го перат кешот.
Segde gradat brakjata. Retko koj nas raboti gradeznistvo i fizikalija. Sepak sum vlegol vo zgrada na bisi i ima drasticna razlika od zgrada na Sanik ili drugite sipci investitori niz Aerodrom. Samo lokacijata mu vredi nad 1500 so momentalnite ceni.

Imase interesna statistika od popisot. Na sekoe domakjinstvo vo Skopje, ima 2.3 stana. Taka neso bese mislam. Lugjeto ednostavno sakaat da imaat stanovi :icon_lol:

Море 130.000€ за 64m2!!!!!
2000€ квадрат алооооо
Прегледај го приврзокот 333744

Замисли да си толку паметен да прајш толку пари и да си толку глуп да ги трошиш на таков имот.

И замисли сега некој во Визбегово ти продава нова куќа комплет со мебел направена 2022год. од 250m2 со базен и двор од + 400m2
и тоа ти го дава за 180.000€
Прегледај го приврзокот 333745Прегледај го приврзокот 333747Прегледај го приврзокот 333748Прегледај го приврзокот 333746
Никој никогаш нема да ја купи куќата, а и лош вкус имаат газдите.
За тие пари иста таква може да се направи и уреди, едноставно не вреди.

Станот ќе се продаде попрво.

Сликата не ја претставува реалната состојба. За ова ако некој даде пари треба лекар да посети.
Ни З од зеленило, туку ѕидови од 2 метри како во Арачиново.

5f430a02-a63c-45a2-950e-8480fafe35a3.jpg28da538b-4671-48f6-8a81-06f2fa7f59d3.jpg

Никој никогаш нема да ја купи куќата, а и лош вкус имаат газдите.
За тие пари иста таква може да се направи и уреди, едноставно не вреди.

Станот ќе се продаде попрво.
kje se prodadese taa poprvo ako bese vo kozle a ne vo vizbegovo :D

e ajde kupi ako se isplakja tolku.

Сеуште сум млад и немам стекнато толку капитал, ама кога ќе дојде тој момент да вложам во недвижнини, 100% нема да вложам за стан во Скопје.

За неколку години, цените ќе се изедначат со станови во ЕУ земји. Само единствената разлика е што таму земаат просечна плата од 3-5к евра, а овде просечната реално ти е 23-26К денари, тоа ти е фундаментална разлика.

Сеуште сум млад и немам стекнато толку капитал, ама кога ќе дојде тој момент да вложам во недвижнини, 100% нема да вложам за стан во Скопје.

За неколку години, цените ќе се изедначат со станови во ЕУ земји. Само единствената разлика е што таму земаат просечна плата од 3-5к евра, а овде просечната реално ти е 23-26К денари, тоа ти е фундаментална разлика.

sigurno ke se izednacat so paris... daj be ne zaebavajte u crna gora na primorje kvadarat e 5000 evra... U beograd na vodi i red naslebi tamu e tolku... Vo Skopje sakale vie ili ne do 2025ta ke stigne 3000.

sigurno ke se izednacat so paris... daj be ne zaebavajte u crna gora na primorje kvadarat e 5000 evra... U beograd na vodi i red naslebi tamu e tolku... Vo Skopje sakale vie ili ne do 2025ta ke stigne 3000.
Сигурно со плати од 350 еур ќе стигнело 3000..

Сигурно со плати од 350 еур ќе стигнело 3000..
Платите одамна не се 350 евра во Скопје.
Автоматски споено мислење:

Цените на станови никогаш нема да се изедначат со ЕУ земји. Мислам немаш претстава како функцонира пазарот на недвижини во големите европски градови. Обичен вработен никогаш нема да заработи за да купи стан таму. Стан во Франкфурт, Минхен и тн. кошта над милион евра. 60 посто од населението живее под кирија. Сва среќа сме далеку од таму.

Последно уредено:
Segde gradat brakjata. Retko koj nas raboti gradeznistvo i fizikalija. Sepak sum vlegol vo zgrada na bisi i ima drasticna razlika od zgrada na Sanik ili drugite sipci investitori niz Aerodrom. Samo lokacijata mu vredi nad 1500 so momentalnite ceni.

Imase interesna statistika od popisot. Na sekoe domakjinstvo vo Skopje, ima 2.3 stana. Taka neso bese mislam. Lugjeto ednostavno sakaat da imaat stanovi :icon_lol:

Тоа да. Кај нас уште кај многу фамилии животен успех е со заштедена пара да купи станче во Скопје “да го има, ќе се најде”.

Интересно ми е што има еден куп станови за бирање низ Скопје, нови или стари, а ценава си расте како утре да ќе снема. Расте и во други места ама таму има логика. За да купам стан во Келн или Бон ќе ме стават на листа на чекање бар две години пред да имам право да бирам. Тука зјаат полу празни згради, ти вика скокна цената:LOL:

Најверојатно е дека немаат финансиски притисок да ги продаваат па може да си чекаат некој грев да дојде и да го заколат со 200% маржа.

Тоа да. Кај нас уште кај многу фамилии животен успех е со заштедена пара да купи станче во Скопје “да го има, ќе се најде”.

Интересно ми е што има еден куп станови за бирање низ Скопје, нови или стари, а ценава си расте како утре да ќе снема. Расте и во други места ама таму има логика. За да купам стан во Келн или Бон ќе ме стават на листа на чекање бар две години пред да имам право да бирам. Тука зјаат полу празни згради, ти вика скокна цената:LOL:

Најверојатно е дека немаат финансиски притисок да ги продаваат па може да си чекаат некој грев да дојде и да го заколат со 200% маржа.
Па ја лани коа барав да ти кажам, во аеродром имаше 5 стана на оглас. Сега има поише, ама далеку од некој избор. Повеќето се руинирани, поткровје, без лифт или некоја друга фалинка. Така да на некој локации нема воопшто избор. И ќе станува само бетер, станови ќе има кај Фон, кај Кончар, ама во убавите делови, тоа е тоа.

За да падне цена треба да има понуда, а не може да имаш понуда ако никој не продава.

Абе Скопје е феномен кој треба да се изучува на факултетите низ светот.
Филозофијата дека нема каде да се гради, и дека се бараат станови не држи вода бидејќи: има место за проширување на градот, народот доаѓа да поседи некоја година таму и ја киднува во странство т.е нема интерес за драстично зголемување на популацијата.
Финтата е што се фати некој денар во последиве години и ги искористија недвижностите за: затворање на парите и борба против инфлацијата, перење на матните пари, реинвестирање на добивката од фирмите. Во најголем број од овие станови не живее никој, рентањето е на граница на исплатливост, цените се пумпаат вештачки и ќе одат нагоре, особено со „кризата“.

Па ја лани коа барав да ти кажам, во аеродром имаше 5 стана на оглас. Сега има поише, ама далеку од некој избор. Повеќето се руинирани, поткровје, без лифт или некоја друга фалинка. Така да на некој локации нема воопшто избор. И ќе станува само бетер, станови ќе има кај Фон, кај Кончар, ама во убавите делови, тоа е тоа.

За да падне цена треба да има понуда, а не може да имаш понуда ако никој не продава.

Никој не продава, бидејќи тие од Порта или слични со продадени 20% од становите се на 0.

Веќе се наполнија во претходниот период, а некои од поголемите добро се и диверзифицираа со акции од банкарскиот и дармацевскиот сектор.

Така да тие може да чекаат колку сакаат, немаат притисок за продажба.

Се менува состојбата, ако продолжат каматните стапки да се креваат, и оние кои зеле станови а не се економски писмени, и го зеле само поради тоа што ратата им одговарала во тој период (а има многу такви) со кревањето на стапките и со потенцијална криза и зголемување на невработеност може да биде интересно.

Кај нас нема динамика, и се размислува ако се купи дека тоа е за век веков. Во САД, во моментот сите што имаат втор дом, гледаат да ја искористат поволната состојба на високи цени на куќите и да купат на пазарите на капитал каде има попуст од 30-40%.

Никој не продава, бидејќи тие од Порта или слични со продадени 20% од становите се на 0.

Веќе се наполнија во претходниот период, а некои од поголемите добро се и диверзифицираа со акции од банкарскиот и дармацевскиот сектор.

Така да тие може да чекаат колку сакаат, немаат притисок за продажба.

Се менува состојбата, ако продолжат каматните стапки да се креваат, и оние кои зеле станови а не се економски писмени, и го зеле само поради тоа што ратата им одговарала во тој период (а има многу такви) со кревањето на стапките и со потенцијална криза и зголемување на невработеност може да биде интересно.

Кај нас нема динамика, и се размислува ако се купи дека тоа е за век веков. Во САД, во моментот сите што имаат втор дом, гледаат да ја искористат поволната состојба на високи цени на куќите и да купат на пазарите на капитал каде има попуст од 30-40%.
Под никој не продава, мислам на обичните луѓе кој имаат стан два вишок. Ги чуваат за деца, внуци и тн. 99% од становите во Скопје се неликвидни, никогаш нема да учествуваат во пазарот на недвижини.

За инвеститорите, они се единствени што го движат пазарот ама нови градби нема.
Лани кога барав, порта немаа карабина изградено а сите станови им беа продадени. Така да не е ни толку нивна кривица. Голден Арт продаваше за 1150 евра квадрат, а препродавачи за 1350. Не се будали, дигнаа и они. Тоа е пазарната цена.

Состојбата се менува, али мое мислење дека запре побарувачката. Запре зашто луѓето со кеш, сега си го чуваат кешот во очекување на кризата. Ама понуда сеуште нема. Ивеститорите не можат да ја сервисираат побарувачката, за да падне цената треба да продаваат обичните луѓе.
Автоматски споено мислење:

Абе Скопје е феномен кој треба да се изучува на факултетите низ светот.
Филозофијата дека нема каде да се гради, и дека се бараат станови не држи вода бидејќи: има место за проширување на градот, народот доаѓа да поседи некоја година таму и ја киднува во странство т.е нема интерес за драстично зголемување на популацијата.
Финтата е што се фати некој денар во последиве години и ги искористија недвижностите за: затворање на парите и борба против инфлацијата, перење на матните пари, реинвестирање на добивката од фирмите. Во најголем број од овие станови не живее никој, рентањето е на граница на исплатливост, цените се пумпаат вештачки и ќе одат нагоре, особено со „кризата“.
Едноставно е, не сакам да живеам во проширениот дел на градот (хинт. индустриска зона).
Сакам во тесниот, блиску до центар :icon_lol: Е таму многу згради нема, на прст од една рака се бројат.

Ако мислиш дека Инвеститорите немаат слободни станови и дека се им е продадено, во голема заблуда си.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom