Squid Game

е забележува од старт недостигот на оригиналност во сценариото, кое е во најмала рака мешавина на Hunger Games, Maze Runner, португалската серија на Netflix - 3%, па и на дел од серијата The 100, а дополнително авторот бил обвинет за плагијаризам зашто премногу наликувала на јапонскиот филм As the Gods Will . Но на сите нив, спојувајќи ги заедно, ја внесува таа корејска трилер нишка која те држи закован за телевизор без да трепнеш додека за само неколку часа ја изгледаш цела.
Сѐ почна од тука

Дури и името на поджанрот (Battle Royale) е директно преземен.

На Нетфликс англиски си зборуваат

Јас од торенти гледам серии и го сменив аудиото на корејски, сигурно имаш опција и на нетфликс. Подобро е на нивен јазик да ги слушаш и со превод, англиското е многу вештачки според мене.

Oна што е многу интересно кај азиски филмови/серии е фактот што НЕМА ТЕОРИЈА да им запомниш име на карактерите. Ни во серијава ни во било кој друг азиски филм/серија.
Онака, екстремни напори и треба имдб да користиш или некој таков ресурс за да им ги знаеш ТОЧНО имињата во серијата.
Реално јазичната па и културолошката бариера си бара поголем напор да се вложи при гледање, за разлика од западниве не-англиски серии (шпански, па дури и германски).

Oна што е многу интересно кај азиски филмови/серии е фактот што НЕМА ТЕОРИЈА да им запомниш име на карактерите. Ни во серијава ни во било кој друг азиски филм/серија.
Онака, екстремни напори и треба имдб да користиш или некој таков ресурс за да им ги знаеш ТОЧНО имињата во серијата.
Реално јазичната па и културолошката бариера си бара поголем напор да се вложи при гледање, за разлика од западниве не-англиски серии (шпански, па дури и германски).

Ме нервира 456

Среќа овде имаат бројки. :D

Завчера почнав денес ја догледав добра беше, една сцена со девојките ме растажи доста. Во ваквите серии сцените каде што се запознават што како поголем дел ми се досадни. Моментот со полицаецот на крај некако недовршено ми остана без цел.

На Нетфликс англиски си зборуваат

На корејски зборат.
Тоа што кога ќе пуштиш и слушаш синхронизирано англиски е затоа што тоа ти е избрано под default.
Избери во опции Korean(original) with English subtitles.

20210927_191939.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom