СП 2014 Бразил - генерална дискусија

Јас не гледам што е разликата меѓу гризење и удирање со глава, пример. Освен што првото е побуљашки. :D Не дека го оправдувам Суарез, таман работа, ама кога ќе се деси вакво нешто, заборавате на луѓе кои завршиле/уништиле кариери на други играчи. Одма ми доаѓа во глава Рој Кин, после Мартин Тејлор мислам беше што му го еба зглобот на Едуардо, после Шокрос кој имал повеќе гадни стартови од кои се саќавам на оној врз Ремзи (среќа овој се опорави добро, т.е. така мислам, за разлика од бразилскиот Хрват). Не мора да значи дека има психички проблем, можеби тоа е негов подмолен начин за провокација.
Добро, осудувајте го, за осуда е таков чин, ама на крајот од денот нека ви текне дека тој не скршил нога на никого и слично.

И на Суарез и на тие со намерни опасни стартови јас би им дал забрана и тоа солена. Што демек ако е некој нервозен оправдано му е да прави што сака. Нека уништува нечива кариера со изговор во жар на играта. Тие што го оправдуваат Суарез нека играат фудбал и некој нека им го гризне ушето и нека му остави лузна па да ги прашам после дали ќе е ок тој потег. Или нога нека им искрши. Тој што неможе да се носи со играта нека оди на психијатри или нека не игра не е должен некој невин да страда затоа што таков е и ај оправдано му е.

А исто така ме нервираат и глумцине што легаат на терен по 15 минути и задржуваат време и на таквите би им удирал казни...

^^Те разбирам што сакаш да кажеш, не смее да има оправдување и за двете однесувања и како што рече првото е побуљашки или според мене попримитивно однесување. Или пак за намерни стартови директно на нога со намера да се повреди противникот, не смее да има никакво оправдување туку напротив, треба да има екстремни казни за насилно однесување. Еве за пример исто ваков хајп се крена и кога Зидан го удри Матераци со глава. И тогаш се крена ваков хајп со гифови, мемиња и заебанции на негова сметка. Што отсликува дека нема разлика ама за Суарез виновни се англиските медиуми што е таков.

Делот што не се согласувам е споредбите со играчи кои слично, исто или полошо се однесувале во минатото. Што било било, не дека сум ги оправдувал ама поминало тоа. Не значи ако така се однесувале порано треба да се наоѓаат изговори и причини да се прогледа низ прсти на сегашни стартови и недолично/насилно однесување со изговор "Кин и Тејлор му скршија нога на тој и тој а сега сакате да ме казните за едно касање/удирање/кршење нога". Треба да се сменат некои работи и да се воведат многу построги санкции за сите вакви "однесувања".

Ic nebitno e sto e poprimitivno, bitno e sto e poopasno po karierata na povredeniot. Kielini ke igra fudbal i so otok na ramoto ama so skrsena noga malku potesko. Toa sto go napravi Suarez e glupost za crven karton i normalna kazna. Ako e vakciniran od besnilo nisto opasno.

Za psihijatar se mnogu fudbaleri ama da ne izigruvame moralna policija ovde.

Izvinete na latinica.

BrDCh-XCUAAGdSb.png

Ic nebitno e sto e poprimitivno, bitno e sto e poopasno po karierata na povredeniot. Kielini ke igra fudbal i so otok na ramoto ama so skrsena noga malku potesko. Toa sto go napravi Suarez e glupost za crven karton i normalna kazna. Ako e vakciniran od besnilo nisto opasno.

Za psihijatar se mnogu fudbaleri ama da ne izigruvame moralna policija ovde.

Izvinete na latinica.
Извини што ќе те цитирам ама сметам дека е многу битно т.е. битно е и едното и другото. Фудбалот е најгледаниот спорт, посебно кога се работи за СП што го гледаат сите генерации, од најмладо до најстаро. Секој си има репрезентација за која навива дури и да не учествува неговата матична држава (ние сме чист пример) а со тоа и свој херој во репрезентацијата.
Затоа многу битно е и однесувањето на играчот на терен, посебно ако станува збор за ѕвезда која што многу млади деца и тинејџери го гледаат како roll model (како на времето јас што гледав на Роналдо, Шумахер и Федерер). Поентата ми е тие деца многу лесно може да ги прифатат однесувањата на своите идоли.
Еве за пример, на СП 2006 година кога Зидан го удри со глава на Матераци. Бев средно и имав школски кој што го имитираше тоа и удри друг школски на сличен начин. Значи збориме за средношколец, кој што колку толку е свесен што е добро да прави а што не. Мислиш нема дел од помладата популација да го прифати како позитивен гест тоа што хипотетички го направи Суарез (доколку тој им е омилен играч)? Сигурен сум има добар процент млади во светот што ќе сакаат да го имитираат. Тука почнуваат проблемите. Не се работи за морална полиција како што викаш. :)

Денеска би требало да се знае за Суки.

Јасно е дека медиумски е исфорсирано ама денес фудбалот повеќе за медиуми и спонзори се игра отколку за гледачи.

Суарез има психички проблеми, како што кажаа погоре, како што кажав и докторот. Коренот во 90 проценти од вакви неприродни постапки кои ги прават луѓето под притисок и во инфериорна ситуација се бараат во детството. Имал тешко детство, разбирам се тоа, но му треба на човеков помош од стручно лице и тоа веднаш. Со пикање на проблемов под тепих може само да ескалира ситуацијата кон полошо, затоа што ова веќе се случува трет пат, од кои третиов пат за една година размак од изминатиот.

Глупо ќе е ако Суарез ради вакви скандали и проблеми не го достигне зенитот во кариерата и не освои златна топка во иднина, затоа што вакви работи се минус кај чичковците што гласаат а ако продолжи ваква со скандали не само тоа туку и спонзорите ќе го напуштат.

Подобро да му кажат да оди на задолжително лекување отколку да не игра зошто веќе видовме колку функционира сето тоа.

Нит сум за Ливерпул нит па нешто ми е омилен играч Суарез, баш напротив симпатизер на Јунајтед сум, али ова го испукаа out of proportion до немајкаде.

Небаре балет или шах играат па ова толкав шок било.

Нозе се кршеле, боксови се делеле. Колку само стартови имало што биле за во затвор, или пак Марчена му го растрти носот на Адријано среде Местаља:LOL:

Какви тепачки се имаат случувано, ова го издуваа како да го заклал.

Големо такво ако го гризнал ебате. Мене баш смешно ми е што како дунде гризе него ли нешто дека многу опасно направил.

Али све ова се вклопува во модерната слика на фудбалот кој повеќе наликува на балет и тоа кој за кого твита или кој направил појако меме на 9gag или пак колку јако истролал на некоја страна. Сите тие потрошени саати за тролање и мемиња правење, продуктивно да ги искористеа лек за рак ќе измислеа, ебате тоа младината од мочка правена.

Уште па фудбалериве кога ќе ги видам дека на секој контакт нога со нога лежат како фрактура да заработиле, ми иде да повратам.

Идете пуштете некоја снимка од утакмица од Рој Кин, да видите што е фудбал.

По можност некој меч со Патрик Виера. :D

4 месеци надвор од фудбалот, и 9 средби неиграње за Уругвај, казната на Суарез.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom