Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Здраво,
Купив кола на старо и сега треба да извршам промена на таблите и сообраќајната дозвола. Утре ќе одам да ги одјавам таблите и после која е процедурата ? ( Напомена колата е регистрирана од претходниот газда до 05.02.2017 година )

Таблите и сообраќајната ги враќаш во тој град каде што е регистрирана..Можеш и во Здружение на возачи,или во АМСМ,газдата треба да ја одјави,он си плаќа околи 400-500 денара,ти не треба да плаќаш..Ги враќаш таблите,ти удираат печат на сообраќајната дека е ПОНИШТЕНА и ти ја враќаат назад..Со таа сообраќајна,одиш во АМСМ или Здружение,по твој избор,ти даваат нови таблици,и нова сообраќајна,со таа важечка регистрација..На сообраќајната си стои твоето име,нови таблици..И тоа е тоа.

треба сега на 10 000 да сменам уље и ред тие работи што следуваат па ме интересире дали да одам 1000-500 км пред да истечат тие 10 000 км или даги извозам фулл 10 000 км па да отидам да сменам уље,филтер и ред други работи што следуват ?

треба сега на 10 000 да сменам уље и ред тие работи што следуваат па ме интересире дали да одам 1000-500 км пред да истечат тие 10 000 км или даги извозам фулл 10 000 км па да отидам да сменам уље,филтер и ред други работи што следуват ?
сеедно

Kolku vreme ti stoi toa ulje ??? A sekako deka ne mu steti porano ako go smenis... Kaj mene intervalot e isto 10 000 km, a go menuvam na okolu 7 000, posto tolku pominuvam vo godinata, a ne go ostavam podolgo od godina...

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk

Kolku vreme ti stoi toa ulje ??? A sekako deka ne mu steti porano ako go smenis... Kaj mene intervalot e isto 10 000 km, a go menuvam na okolu 7 000, posto tolku pominuvam vo godinata, a ne go ostavam podolgo od godina...

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
7 месеци стои :)

Сепак најубаво пред 10 000км поточно секој 7000км да се смено бидејќи нашата напатена Македонија маслото не е исто како во ЕУ тоа е исто како бензин/нафта не е исто со ЕУ. Значи што е сигурно си е сигурно секој 7000км и на раат ионака немаме долги релации автопатишта како Германија автобан.

Sent from my iPad Air 2 using Tapatalk

јас менувам уље кога ќе осетам дека е истанчено. земам една капка и ја ставам низ прсти, и гледам каква е танчината по осет.....но за тоа треба малку искуство.

километрите не се толку битни колку е битна состојбата на моторот(дали кариките пропуштаат и колку безнин во картерот), режимот на возење(град отворено),дали е менуван филтерот или не...многу се тука варијабли. и затоа го менувам кога ќе осетам дека малку маслото ги изгубило карактеристиките

Можеш и 20.000 км да поминеш со тоа масло..Пак ќе биде црно.

Сепак најубаво пред 10 000км поточно секој 7000км да се смено бидејќи нашата напатена Македонија маслото не е исто како во ЕУ тоа е исто како бензин/нафта не е исто со ЕУ. Значи што е сигурно си е сигурно секој 7000км и на раат ионака немаме долги релации автопатишта како Германија автобан.

Sent from my iPad Air 2 using Tapatalk
немојте вакви работи да тропате.. некој сериозно ке ве свати... во западните земји масло во мотор се менува на 20 до 30.000 километри.. затоа кај нас, заради лошиот квалитет НА ГОРИВОТО се менува на 10-15.000 километри.

а за маслото квалитет.. е па евтино и квалитетно не иде.. кога тргате да купувате масло, барајте си по спецификација, а не што по евтино од брендот кој ви рекле...

сакаш да смениш масло на 15.000? купи еурол, мотул или такво некое и мирен си... под услов да не ти се отидени кариките, гумиците на вентили, семеринзи итн итн...

Ееее, ако затепаме вакви муабети, каде ќе ни е крајот.

На пример на Голф 5 во ЕУ масло се менуваше на 50 000 км(педесет иљади). Да не зборуваме за поновите модели.

Но ни бензинот ни маслото не ни се како тие во ЕУ, и затоа менувај побрзо.

ПС. црнотијата во маслото е од согорените тешки јаглероводороди. Вози на плин и маслото ќе ти биде секогаш светло:ROFLMAO:

Кажете ми колку чини од прилика редовен сервис на Пежо 207 и што е неопходно да се смени? Пежо 207 1.6 HDI е колава... Освен уље нормално, што треба да купам? Какви све филтри. Исто ме интересира и за ребрастиот. Колку чини ребраст кајш и кога е најдобро да се менува? Фала

Дечки имам еден сериозен проблем... се работи за Алфа 164ка

Денеска видов дека кочницата откажува имено се слуша некаков звук како да се прсви некој вакум и сега кога ќе стиснеш само кочи од кај совозачкото и тоа мноогу слабо е сега проверивме со другарот глицерин и видовме дека има ама црн е ко улје... ја однесов на мајстор ми кажа да сум купел црева и по можност и тоа кутијата кај што стои глицеринот.

пробавме не кочи на ниту едно само на совозачкото напред а после кога ја запаливме и поработе малку па кочеше убаво ама пак го имаше тој звук и после некое време пак се врсти на исто слабо кочеше...

ме занима дали има некој некаква престава што може да е....

Дечки имам еден сериозен проблем... се работи за Алфа 164ка

Денеска видов дека кочницата откажува имено се слуша некаков звук како да се прсви некој вакум и сега кога ќе стиснеш само кочи од кај совозачкото и тоа мноогу слабо е сега проверивме со другарот глицерин и видовме дека има ама црн е ко улје... ја однесов на мајстор ми кажа да сум купел црева и по можност и тоа кутијата кај што стои глицеринот.

пробавме не кочи на ниту едно само на совозачкото напред а после кога ја запаливме и поработе малку па кочеше убаво ама пак го имаше тој звук и после некое време пак се врсти на исто слабо кочеше...

ме занима дали има некој некаква престава што може да е....
Абе ти реков да не ја купуваш таа кола.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom