„Со кого си - таков си!“ - Дали е така?

• Креатор на темата Креатор на темата Fortune
  • Време на започнување Време на започнување
Се зависи како се гледа на фразата... сепак сите ние сме индивидуални личности, и сите правиме избор за себе. Се е до нашиот карактер и нашата свест. Со друштвото (во најголем број од случаевите) сме затоа што тоа ни одговара, среќни сме кога сме со луѓето од него... тоа значи дека себеси сме се пронашле таму и дека всушност сите сме си се прилагодиле како еден, а не сме се смениле. Е сеа да, исклучок се оние кои ќе влезат во веќе постоечко друштво и се однесуваат како и другите мислејки дека така ке се вклопат... незнам, мислам дека тоа „со кого си таков си“ е точно баш заради тоа што го пишав, бидејки сите сме се пронашле како еден...:wink:

Колку според вас во ова има вистина? Денес се` повеќе се соочуваме со ситуација неприфатлива (за кого повеќе за кого помалку), се` повеќе има деца кои се оддале на некои пороци. Дали мислите дека друштвото е пресудно за вакво нешто? Дали ако еден другар е наркоман (алкохоличар, што ти знам јас таму, ова само како пример), под дифолт и сите во негова близина се?

Дали ако за некого имате оформено некакво мислење, тоа ви влијае и за оценувањето на личноста на другарот/другарката? Пример друг.. дали ако некој/а е со „кренат нос“, тоа истото важи и за останатите од неговото/нејзиното друштво?

Дали важи онаа српската „С ким си - такав си“? Дали ги оценувате луѓето според другите?

Дали има/нема исклучоци?
Конкретно за пороците, мислам дека не е виновно друштвото, туку самата индивидуа. Не може некој да ти стави нож под грло и да ти рече ,,Земи цигара бе, теле!". Но, сметам дека друштвото си заемновлијае во поглед на ставовите и погледите кон светот, иднината, прашањата... За себе, конкретно сум приметила дека попримам некои размислувања и ги менувам моите сопствени, кога ќе резонирам дека некој од моето друштво, подобро ги проценил од мене. Тоа е корисно.

мислам дека не.нормално дека попримаш дел од тие навики и понашања,ама сметам дека секој е свој до тој степен да,сам донесува заклучоци дали нешто е у ред или не,дали нешто му се бендисува да го праве или не..i think u've got my point:wink:

не знам зошто има такви предрасуди но сепак не можеш на некој да му „чепкаш“ во мозокот! ..иначе немам некој посебен изграден став спрема ова прашање но на некој начин влијае тоа со кого си имаш работа, се разбира ..зависи од човекот колку знае да биде претпазлив и да се грижи за своето добро, мислам дека не секогаш влијаат „лошите“ луѓе..!

Nikoj mene ne moze da mi vlijae negativno vo smisla da pocnam da pusam,pijam ili se drogiram.Site moi prijatelki pusat cigari jas nikogas ne propusiv.Site tie pijat alkohol jas nit sakav da mirisnam.Imav prijatelka sto pusese treva jas se gusev od samiot miris ,pa ne da duvam takvi sranja.Znaci ne veruvam vo izrekata skim si takav si.Se zavisi kakov karakter imas.Prijatelite koi gi imam gi imam prifateno takvi kakvi sto se ,no toa ne znaci deka jas treba da bidam nivna kopija.

Па до негде држи тоа ским си такав си али немора да значи тоа зависи од карактерот дали прифакаш све околу себе или ти правиш нешто што другите го прифаќаат

Sekako deka ne moze vo drustvoto site da bidat isti, no gore-dolu ke bidat slicni, ne moze da postojat ekstremni razliki megju clenovite na edno drustvo, ne moze na primer eden da bide nekoj nepismen tip so zavrseno edvaj osnovno,a drug da bide doktor na nauki, ili pak edna od drugarkite da bide "k***a" a druga "kalugjerka".

Немора да значи...може едноставно да ве спојуваат други нешта, како на пр заедно сте од мнг мали, он си тргнал по различен пат од твојот, но сеуште траат тие нешта што ве спојувале и тогаш, такада немора да значи дека си и ти ист како него, исто и спротивностите се привлекуваат :)

Нема врска....Ја мислам дека се е до карактерот на еден човек....

Немора да значи, понекогаш се случува да си со луѓе со кои не си ист по природа и карактер, но поради разни причини ете си завршил со нив.
Во целост не се сложувам со тезата, но во глобала има голема вистина во неа, вообичаено луѓето се наоѓаат помеѓу себе...

може да се каже дека е делумно точно...бидејки ако си со (пример) друштво шо пуши, ке сакаш да бидеш како нив , да не бидеш црна овца и има големи шанси да почнеш и ти...мегутим се зависи од карактер...но колку и да имаш цврст карактер друштвото има огромно влијание.

Со кој си таков си?

Сигурно многу пати ја имате слушнато фразата “ С ким си такав си „. Дали според вас важи оваа “правило„ и дали мора да значи дека ако се дружиш со некој и ти си како него. Според мене, некогаш има вистина во тоа но не секогаш.

Ако некое повлечено мирно девојче биде повеќе пати видено во друштво на некое девојче кое е сосем спротивно од неа ( имала многу дечковци, пие, пуши, прави некои други глупости, со еден збор малку поотпуштена) дали и на неа ќе и „залепат таква етикета„ ?
Дали луѓето се проценуваат според тоа со кој се дружат?

Вообичаено луѓето во повеќето друштва се обидуваат да се претопат и изедначат со другите најмногу за да не ги гледаат накриво па дури и за да имаат некаква тема на разговор.
Нормално ова не е секојпат случај но моја претпоставка е дека поголемиот број друштва имаа слични интереси бидејки кој сака нека каже Спротивностите се привлекуваат,друштво каде секој има различни размислувања и погледи нема шанси да опстои.

НЕ се согласувам,некогаш можеш да ги примиш некои туѓите особини,али ако и ти сакаш.Ако нејќеш нема врска тоа со кој си таков си.Поради тоа не се согласувам.

Со кој си таков си..ДА...но не целосно ,значи може да имате некоја заедничка особина ,но далеку од тоа дека сте исти.
Се имам дружено со „непримерни“ и не сум попримила ништо што не сум сакала.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom