„Со кого си - таков си!“ - Дали е така?

• Креатор на темата Креатор на темата Fortune
  • Време на започнување Време на започнување
Колку според вас во ова има вистина? Денес се` повеќе се соочуваме со ситуација неприфатлива (за кого повеќе за кого помалку), се` повеќе има деца кои се оддале на некои пороци. Дали мислите дека друштвото е пресудно за вакво нешто? Дали ако еден другар е наркоман (алкохоличар, што ти знам јас таму, ова само како пример), под дифолт и сите во негова близина се?

Дали ако за некого имате оформено некакво мислење, тоа ви влијае и за оценувањето на личноста на другарот/другарката? Пример друг.. дали ако некој/а е со „кренат нос“, тоа истото важи и за останатите од неговото/нејзиното друштво?

Дали важи онаа српската „С ким си - такав си“? Дали ги оценувате луѓето според другите?

Дали има/нема исклучоци?
Мислам дека друштвото мора да влијае на некого. Не мора комплетно, доколку се работи за нелабилен карактер и оформена личност. Но, кога си неоформен, кога се двоумиш која страна од раскрсницата да ја спраштиш... Тука има големо влијание. И не мора да е на лошо. Тргнувам од фактот дека друштвата се формираат на база на одговарачки квалитети. Значи, некому му одговара поведението на другиот(од друштвото). Има и исклучоци, секако. Но во нијанси само. Не верувам да има поларна разлика север - југ.

ponekogas moze da bide taka. drustvoto ima mnogu golemo vlijanie vrz licnosta. nekoi za da se vklopat i da bidat prifateni se odnesuvaat taka kako i celoto drustvo. mene toa i ne mi e bas ok. sekoj treba da bide svoja licnost i da gi iskazuva svoite stavovi i pogledi bez strav da ne bide odbien ili neprifaten od drugite. podobro da bides toa sto si, otkolku da glumis nesto sto ne si.

Сметам дека секоја индивудуа си има посебни карактерстики по која се разликува, свои ставови гледишта,размислувања..Истата таа ќе влезе во друштво кое имаат горе-долу слични размислувања и со нив би нашол заеднички јазик.Врз неговото однесување сигурно дека има влијание друштвото.Однесувањето на човекот всушност е составено од неговите лични карактеристики и околината.
Е сега првилото со кој си таков си и не е баш секогаш така,ама големи отстапувања т.е. крајности не може да има,бидејќи кога би ги имало нема тие да се дружат заедно.

Rekle skim si takav si e sea zavisi za sto znaci ako celo drustvo pushi moram i jas da pusam poprimuvame nekoj naviki nekoj izrazi i toa e toa

Да, важи изреката. Луѓето секогаш се во близина, во друштво на луѓе кои што имаат исти или слични интереси и карактеристики на нивните, можеби со мали отстапки, но во принцип многу слични. Но, ова не значи дека друштвото потполно влијае на одредена личност, се зависи од карактерот на личност, дали е доволно цврст и дали личноста лесно запаѓа под туѓи влијанија, негативни или позитивни...

se slozuvam so tie koi velat deka zavisi od karakterot ne se site ovci da gi sledat drugite i da kopiraat

ским си такав си. нормално дека е вистина.

Pa ponekogas, ako licnosta lesno potpaga na tugite vlijania... ama ako se ima cvrs karakter - koj mi moze

го подржувам ова да,со кој си таков си,тоа е точно,друштвото е втор фактор после семејството во однос каков е навистина тој човек.......ме чудат некои луѓе и не ги сваќам во однос на ова сли сепак нивен си е тој живот......секој си го гледа прво своето!!!!!

Rekle skim si takav si e sea zavisi za sto znaci ako celo drustvo pushi moram i jas da pusam poprimuvame nekoj naviki nekoj izrazi i toa e toa

:toe: немора ако пушат цигари сите и јас да пушам да :toe:..

Ама што е најтрагично некои сакат да копират некој и потоа пропаѓат..

Па да понекогаш е точно тоа со кој си таков си...ама сепак зависи од личноста. Ако некој има цврст карактер и неќе да прави нешто што другите околу него го прават не може некој на сила да го натера.

Делумно да.Ќе тргнам од себе.Значи влијае блискоста со нив и поминатото време ама не можам да кажам целосно дека е така оти има работи во кои сме се промашиле за 360 степени али јбг не бива као јајце на јајце,секој има свој карактер...

Ne mora da znaci,zavisi od licnosta i od nejziniot karakter.I vo moeto drustvo poveketo drugarki pusat pa jas vo zivotot nemam probano,ednostavno odvratno mi e i ako e taka deka so koj si takov si ako tia licnosti se frlat od nekoja zgrada i ti ke se frlis samo da ne se razlikuvas od niv..Gluposti se e do licnosta i do nejziniot karakter i stav i se razbira do svoeto JAS.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom