Serie A 2020/21

Шампион?

• Вкупно гласачи
    129
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
6 ноември 2014
Мислења
4.237
Поени од реакции
10.299
Ми се свиѓа како сите ја вадите Аталанта од муабет у споредбиве Интер vs Јуве за најкомплетен тим, кога у моментов играат лудите ко на секоја екипа да можат да и дадат по 3 гола лагано. Задржан костурот на ланскиот тим, ненормално добро уиграни напаѓачки, ако не ги задеси хаварија со повреди/ковид јас не би ги отпишал така лесно од title contenders.

Сладоледџија

Ванила & Чоколадо
Член од
8 декември 2009
Мислења
14.458
Поени од реакции
11.917
Ми се свиѓа како сите ја вадите Аталанта од муабет у споредбиве Интер vs Јуве за најкомплетен тим, кога у моментов играат лудите ко на секоја екипа да можат да и дадат по 3 гола лагано. Задржан костурот на ланскиот тим, ненормално добро уиграни напаѓачки, ако не ги задеси хаварија со повреди/ковид јас не би ги отпишал така лесно од title contenders.
ја и Милан не ги отпишувам.. Пост корона изгазија, и сеуште газат..

Mondonico

ВАР експерт
Член од
15 јануари 2013
Мислења
10.243
Поени од реакции
18.447
Кога би се анализирала минатата сезона на Аталанта, лесно може да се види дека нив заостанувањето ги кошташе токму и причината поради која се потценети, а тоа се чудни порази на домашен терен од слаби екипи.

Ова што растураат со по 4-5 голови, не секогаш е позитивен знак, бидејќи имаш 38 кола, а најдобрите тимови во историјата не успеале сите мечеви да ги изиграат на јуриш со такво ниво.

Проблемот кај Аталанта се тие 7-8 кола (кои се нормални) каде што јуришот не функционира, топката скокнува при додавањето, противникот е збиен, физички јак и ќе ти пукне еден гол случајно. Згора на тоа, одбраната уште им е доста отворена и ранлива, така да комбинација од овие два фактори според мене ги ставаат на трето место.

Еве ќе погледнеме еден „извадок“ од три кола од минатата сезона, за полесно слика да добиеме:

20.01.2020: Аталанта - СПАЛ 1-2
25.01.2020: Торино - Аталанта 0-7
02.02.2020: Аталанта - Џенова 2-2

Овде имаш класичен јуриш, кршење на Торино со 0-7, а се на се' еден освоен бод на домашен терен против екипа која испадна (СПАЛ) и против екипа која се спаси во последното коло од испаѓање (Џенова). Имаат и други такви секвенци од минатата сезона (види од 8мо до 11то коло).

Во само три кола, против доста слаби противници, Аталанта со гол разлика од 10:4 успева да земе само 4 бода. Можеш да претпоставиш Јувентус колку би земал со истата гол разлика :)

Факт е дека таквите секвенци не се нормални и дека станува збор за тим којшто кога не може некого да прекрши, губи бодови кои на крајот значат титула. Не мора да значи дека и сезонава ќе биде исто, ама од лани тоа си стои.

Член од
6 ноември 2014
Мислења
4.237
Поени од реакции
10.299
Само не заборавај дека сезонава се побогати за 1/4 финале у ЛШ, имаат boost на искуство што не е за занемарување.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.666
Поени од реакции
59.760
Аталанта со гол разлика од 10:4 успева да земе само 4 бода. Можеш да претпоставиш Јувентус колку би земал со истата гол разлика :)

Mondonico

ВАР експерт
Член од
15 јануари 2013
Мислења
10.243
Поени од реакции
18.447
Шала на страна, не само Јувентус, еве земи ги и Интер & Милан во услови кога беа далеку поквалитетни од последниве години.

Не може до 10:4 гол разлика во 3 меча да освоиш 4 бода, а да сакаш титула.

Сладоледџија

Ванила & Чоколадо
Член од
8 декември 2009
Мислења
14.458
Поени од реакции
11.917
Во само три кола, против доста слаби противници, Аталанта со гол разлика од 10:4 успева да земе само 4 бода. Можеш да претпоставиш Јувентус колку би земал со истите судии.
fixed (y)

Член од
28 септември 2014
Мислења
1.108
Поени од реакции
1.695
Кога би се анализирала минатата сезона на Аталанта, лесно може да се види дека нив заостанувањето ги кошташе токму и причината поради која се потценети, а тоа се чудни порази на домашен терен од слаби екипи.

Ова што растураат со по 4-5 голови, не секогаш е позитивен знак, бидејќи имаш 38 кола, а најдобрите тимови во историјата не успеале сите мечеви да ги изиграат на јуриш со такво ниво.

Проблемот кај Аталанта се тие 7-8 кола (кои се нормални) каде што јуришот не функционира, топката скокнува при додавањето, противникот е збиен, физички јак и ќе ти пукне еден гол случајно. Згора на тоа, одбраната уште им е доста отворена и ранлива, така да комбинација од овие два фактори според мене ги ставаат на трето место.

Еве ќе погледнеме еден „извадок“ од три кола од минатата сезона, за полесно слика да добиеме:

20.01.2020: Аталанта - СПАЛ 1-2
25.01.2020: Торино - Аталанта 0-7
02.02.2020: Аталанта - Џенова 2-2

Овде имаш класичен јуриш, кршење на Торино со 0-7, а се на се' еден освоен бод на домашен терен против екипа која испадна (СПАЛ) и против екипа која се спаси во последното коло од испаѓање (Џенова). Имаат и други такви секвенци од минатата сезона (види од 8мо до 11то коло).

Во само три кола, против доста слаби противници, Аталанта со гол разлика од 10:4 успева да земе само 4 бода. Можеш да претпоставиш Јувентус колку би земал со истата гол разлика :)

Факт е дека таквите секвенци не се нормални и дека станува збор за тим којшто кога не може некого да прекрши, губи бодови кои на крајот значат титула. Не мора да значи дека и сезонава ќе биде исто, ама од лани тоа си стои.
Проблемот на Аталанта е кога играат лига на шампиони, тој период трпат најголеми штети поради тоа што немаат доволно квалитетни резерви а заморот си го прави своето. Погледнете ја само митатата сезона и нивнатата форма додека играа во Европа и откако отпаднаа од лига на шампиони.

Трибиани

Ванда Вештерката
Член од
21 јули 2018
Мислења
3.753
Поени од реакции
8.846
Само мене ме нервира Аталанта изгледа. :D
Секако дека само тебе те нервира....да испоцркаат сите.....моите клетви фатија за Иличич сега онај дворфот Гомез е следен..кур да го отепа

Сладоледџија

Ванила & Чоколадо
Член од
8 декември 2009
Мислења
14.458
Поени од реакции
11.917
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom