Поголем е бројот на луѓе што бараат банкомат пред да одат во 7ца отколку што би отишле во Бејкинг Бред или незнам која друга сендвичара. По моја стручњачка проценка гарант уштедуваат едно 20-30.000 еур на провизија годишно.
Terminal na stopanska kosta 180 denari mesecno po lokal. Provizijata e 1%. Otkako ke vovedat terminali od 7ca,
1.1% da im porasne prodazbata ke bidat vo dobivka. Ne razbiram koja e poentata so sumive sto gi vadis a sto mozat da projdat edino u maalo na klupa. Prethodno spomna milion evra cist kesh, ajde da ja razglobime i taa suma.
Sedmica ima tri sendvicari, so po 4-5 vraboteni vo edna ipol smena. Eve za toj dneven obrt edna rabotnicka neka zema natprosecni 55000 mesecno. Toj net + gross se okolu 85000.
3 sendvicari X 12 meseci X 5 vraboteni X 85000 d = 15.300.000
Ako se vo dve smeni ovaa brojka e dupla.
Da pretpostavime deka 4-5 vraboteni pravat okolu 450 burgeri dnevno. Sabajle i navecer nema tolku guzva, pikot e od rucek do nekade 17-18.
3 sendvicari X 450 X (365 - 52 (nedelite) - 20 (kolektiven odmor) ) X 250 (od sendvic) - 18% porez = 81M
81.000.000 - 15.300.00 = 65.700.000
Eve ti go milionot, ama ne e cist kesh. Tuka ne vleguvaat osnovnite sostojki (meso, leb, pomfrit, sosovi, no i hartija, viluski, salfetki itn). Samo ovie kratat barem 40-50% od milionceto.
Potoa tuka ne vleguva kirija, dolgovi kon treti lica, struja, voda, zejtin..
Ako ima megju citatelite nekoj uste pogolem autist od mene slobodno moze da ja dovrsi proekcijava, ama suma sumarum zarabotkata na sedmica se dvizi nekade okolu 250 - 350K evra godisno, po okolu 100.000 evra od lokal. Daleku od milion, daleku od pari za investiranje vo novi lokali.
A pak ke kazam, pazarnata dinamika se pomestuva nakaj komfort i isporaki. Wolt i kartickite ke gi namaluvaat i tie 450 sendvici sekoja godina.
Да, гееви сте ако немате некоја стотка кеш во себе.
Ми стигна достава, дај ми ситно па ќе ти пуштам на сметка.
Во кафана платете за мене ќе ви пуштам на сметка.
Во такси не носам кеш, платете ќе ви пуштам на сметка.
Најпаметниот во друштвото, се му е во телефон.
Сследно "немам батерија, платете па ќе ви пуштам на сметка".
Океј е, имаме и ние дигитално банкарство, мобилно банкарство, телефон, саат и се по ред, смањи доживљај.
И телефонот ти е купен од место кај што ти рекле "со картица не работиме", знаеме.
Глумиме дигитализирани, во време кога се уште не сме прифатиле целосно електронско плаќање.
"Кој ќе оди да вади пари, да бара банкомат"... а бе мислиш последна мисија си стигнал во животот, банкомат да најдеш, а во денот ќе пројдеш најмалку покрај 3.
Не е срамота некоја банкота да понесеш со тебе. Ич.
Bro za mene geevi se site sto se sluzat so vestacki i neprirodni sredstva za razmena na vrednost. Prav maz ima sila da nosi vrekja na grb. Kaj mene u dukjan ako ne ponudish tegla med ili 5 kila polutka, ne ti pravam sendvic!
(dali se nadevam sega sfakjas kolku zaostanato zvucis?)