Сендвичара "Седмица"

• Креатор на темата Креатор на темата IvicaPunK
  • Време на започнување Време на започнување
урбаната младина не ни знае да работи со кеш, да им дадеш пари не знаат да ги избројат.

Како сакаш врти, идиотски е што немаат терминал за плаќање. Макар како у зоолошка, карта ти е 80 денари, со картица 85 или колку и да беше, небитно. Епа исто и таму нека биде, ако неќат да плаќаат провизија, наплати ми ја мене, наместо бургерот да е 200, нека е 215, само не ме малтретирај да барам банкомати.

Уста ве е*ам многу напредни станавте, особено вие од ќенефот Скопје. Тешко ви било да земете кеш пред да купите сендвич. Брееј. Па уште шемата со телефон плаќање, "видете што знам јас".
Пред некој ден еден таков во маркет мислам дека за малку се спаси од инцидент. Стоиме во ред 5-6 души тој го вади телефонот го доближува до терминалот ама не му откуцуваше, ај уште еднаш ...неќе, па вика чекај да видам што е проблемот, ајде пак, пак неќе...и така 3-4 пати како да е на ИТ курс. Касиерката врти очи, муштерииве после него чадат од нервоза, ни идеше сите заедно да земеме на клоци да го извадиме од маркет .
На крај виде дека не ја бива извади пари и си плати кеш.

Уста ве е*ам многу напредни станавте, особено вие од ќенефот Скопје. Тешко ви било да земете кеш пред да купите сендвич. Брееј. Па уште шемата со телефон плаќање, "видете што знам јас".
Пред некој ден еден таков во маркет мислам дека за малку се спаси од инцидент. Стоиме во ред 5-6 души тој го вади телефонот го доближува до терминалот ама не му откуцуваше, ај уште еднаш ...неќе, па вика чекај да видам што е проблемот, ајде пак, пак неќе...и така 3-4 пати како да е на ИТ курс. Касиерката врти очи, муштерииве после него чадат од нервоза, ни идеше сите заедно да земеме на клоци да го извадиме од маркет .
На крај виде дека не ја бива извади пари и си плати кеш.
Па што знам, тоа е исклучок. Баш почисто ми е коа ќе пазарувам со картица, побрзо. Еве, сум правел експерименти, ако има 4-5 млади на една каса, и 2ца на друга, а да има еден, или не дај боже 2ца пензионери, побрза е таа каса со повеќе. Зашто? Зашто пензосот вади новчаникот, па брои, едно паре, второ паре, па ајде ситните 2 саати. Вака куц и бац, чао.

Па што знам, тоа е исклучок. Баш почисто ми е коа ќе пазарувам со картица, побрзо. Еве, сум правел експерименти, ако има 4-5 млади на една каса, и 2ца на друга, а да има еден, или не дај боже 2ца пензионери, побрза е таа каса со повеќе. Зашто? Зашто пензосот вади новчаникот, па брои, едно паре, второ паре, па ајде ситните 2 саати. Вака куц и бац, чао.
Кој кому праи бац после куц? Ова нова фора е кај вас пилиштарите?

Кој кому праи бац после куц? Ова нова фора е кај вас пилиштарите?
40ка имам и сум пилиштар, па добро, ме подмладуваат на форумов. Или можеби сум :cautious: Не сум се запрашал колку се возрасни другите членови.

40ка имам и сум пилиштар, па добро, ме подмладуваат на форумов. Или можеби сум :cautious: Не сум се запрашал колку се возрасни другите членови.
Ааа ок ти им праиш куц и бац на младиве касиерки. Со 40ка оправдано е.

onga bonga муабет

Ти си од ИТ секторот знаеме дека си напреден.

Во право си. Подржувам плаќање со картица ( користам во пракса) ама од тоа да се прави фама како единствено исправно плаќање не прифаќам. Така одлучиле газдите на Седмица ако ми одговара ќе одам ако не има други места.

Како се испокарав со една баба пред некој месец. Нешто бев многу накурчена тој ден, ама никад не се карам со баби и дедовци. Во веро се дешава случкава иначе. И барам веро картица да купам зошто не знам што се случи со таа што ја имав, небитно. Јас сум на касава со едно шише вода и една кроасана, и барам веро картичка. Оваа позади мене со сто продукти. И кога слушна дека барам веро картичка, почна….па кај сега најдовте баш веро картичка, па зошто тука, па не се вади тука, сега колку време ќе и треба на продавачката да се врати…абе женава не запира може пет минути збореше за глупата веро картичка. Така ми се споиле жичките, и одржав лекција дека кога оди во маркет треба да има пред се т р п е н и е зошто реално можеше да и се погоди да има 83828191 души пред неа. Е после се расправаше и со продавачката. Лудило. Многу напнати луѓе постојат.

Како се испокарав со една баба пред некој месец. Нешто бев многу накурчена тој ден, ама никад не се карам со баби и дедовци. Во веро се дешава случкава иначе. И барам веро картица да купам зошто не знам што се случи со таа што ја имав, небитно. Јас сум на касава со едно шише вода и една кроасана, и барам веро картичка. Оваа позади мене со сто продукти. И кога слушна дека барам веро картичка, почна….па кај сега најдовте баш веро картичка, па зошто тука, па не се вади тука, сега колку време ќе и треба на продавачката да се врати…абе женава не запира може пет минути збореше за глупата веро картичка. Така ми се споиле жичките, и одржав лекција дека кога оди во маркет треба да има пред се т р п е н и е зошто реално можеше да и се погоди да има 83828191 души пред неа. Е после се расправаше и со продавачката. Лудило. Многу напнати луѓе постојат.
Немај гајле, она се брза само дур не стигне на ред, после ќе видиш како теоријата дека времето е релативно добива нова димензија.

Треба со закон да се реши и безготовинското плаќање, мора секоја продавница да има терминал. Преку Тасе ако додадат уште една опција за плаќање, ништо не може да изгубат, може само да добијат. Лично и ретко кога носам повеќе од 1.000 ден во мене, пари вадам еднаш неделно и готовината, најчесто, ја користам за кафе/сок од кафемат/автомат за храна. Некогаш немам воопшто готовина, имам картичка на располагање.

Каков и стандард да имаат поставено, обичниот човек, ако нема готовина во себе, пред би избрал да јаде онаму каде може да плати со картичка отколку да прави уште чекори, да бара банкомат, па потоа да извади пари и на крај да оди кај господата да им плати во кеш.

Дебатата е беспредметна, ако е така нема потреба никаде да има картички, па ни на патарините. Ќе броиме денарчиња и ќе чекаме километарски колони. И при административните такси, или ќе си носиш точно до денар, инаку назад во колоната да извадиш пари. Или жалам, врати се утре, што би рекла просечната тетка зад административниот шалтер.

Back
На врв Bottom