Сендвичара "Седмица"

• Креатор на темата Креатор на темата IvicaPunK
  • Време на започнување Време на започнување
2026 и некој е геј што плаќа со картичка а 99% зимаат плата на транскциска
И сеа еве да не се осетам геј треба да одам секој 1-ви да ја извадам цела плата и да плаќам кеш :masa:

Абе не си геј ако плаќаш со картичка, геј си ако правиш драма за ваква банална ствар како начин на платежно средство. Конкретно овој бизнис го нема тој начин и готово, треба одма да го прифатиш тоа.

Се педернизира народот у пичку матер бе, нема ден да не ми излезе некој статус по социјалните мрежи како нешто му се десило на некој, попратено со километарски пост со фејк филозофирање. Во автобус не им стануват да седнат, таксисти клима не им гаселе, немало со картичка да се плаќа, еве денес и маратонот во Скопје им пречел.

Дај бре мен-ап. Ај да разберам вакво цепидлачење да доаѓа од некое мрсулче родено 2006/07, ама толкави мажи бре по 35 години секојдневно плачат си мислиш родени се и потекнуват од некоја кралска фамилија.

Да, гееви сте ако немате некоја стотка кеш во себе.
Ми стигна достава, дај ми ситно па ќе ти пуштам на сметка.
Во кафана платете за мене ќе ви пуштам на сметка.
Во такси не носам кеш, платете ќе ви пуштам на сметка.

Најпаметниот во друштвото, се му е во телефон.
Сследно "немам батерија, платете па ќе ви пуштам на сметка".
Океј е, имаме и ние дигитално банкарство, мобилно банкарство, телефон, саат и се по ред, смањи доживљај.
И телефонот ти е купен од место кај што ти рекле "со картица не работиме", знаеме.

Глумиме дигитализирани, во време кога се уште не сме прифатиле целосно електронско плаќање.

"Кој ќе оди да вади пари, да бара банкомат"... а бе мислиш последна мисија си стигнал во животот, банкомат да најдеш, а во денот ќе пројдеш најмалку покрај 3.

Не е срамота некоја банкота да понесеш со тебе. Ич.

Абе не си геј ако плаќаш со картичка, геј си ако правиш драма за ваква банална ствар како начин на платежно средство. Конкретно овој бизнис го нема тој начин и готово, треба одма да го прифатиш тоа.

Се педернизира народот у пичку матер бе, нема ден да не ми излезе некој статус по социјалните мрежи како нешто му се десило на некој, попратено со километарски пост со фејк филозофирање. Во автобус не им стануват да седнат, таксисти клима не им гаселе, немало со картичка да се плаќа, еве денес и маратонот во Скопје им пречел.

Дај бре мен-ап. Ај да разберам вакво цепидлачење да доаѓа од некое мрсулче родено 2006/07, ама толкави мажи бре по 35 години секојдневно плачат си мислиш родени се и потекнуват од некоја кралска фамилија.
За сè, се согласувам, ама за плаќање со картичка не си во право. Во 21 ви век, тоа е must. Заради тоа што “не може” да се плаќа со картица во одредени пиљари, моја нога таму не стапнува од принцип. Скоро земав нешто поголемо, па на тој дечкото проблем му била фискализацијата :)))), за факинг 50.000 денари, ти ми кажуваш дека проблем ти е фискализацијата. Епа, не купувам. Точка.

Иначе за ова другово апсолутно се согласувам. Ја пример сум така воспитана и да измрзнам во таксито со пуштена клима, нема да се побунам. Ќе се возам, ќе издржам 20 минути, 30 минути сеедно, глас нема да ми чуеш.

Сигурно имаш бар 10 поста кај што се жалиш на нешто слично :D

Какви тенџериња од луѓе сме тоа е страшно, да не нема ќе требаше да не измислат. Абе некој ти обезбедил ПОЛЕСНО да ти е нешто, пример да платиш со картичка наместо да бркаш хартија по џебови, ама нееее, гејски било со картичка да платиш. :ROFLMAO: Што не ќе чуеш бог да чува и да брани.

Никој не им брани на седмица да не ставаат терминали, правиме муабет за практичноста за плаќање, и они ќе имаат помалце гужва, нема со толку кеш да работат (што исто така е обврска, раздолжување каси на крај на ден/смена, транспорт на пари итн итн) и клиентите ќе бидат позадоволни. Меѓутоа во ред, одлука на компанијата е тоа и нема што понатаму да се дискутира, легитимно и законски е да не ставаат терминали.

Не знам што треба да се случи за да сфати народов дека живееме во ера на дигитализација, колку сакате бидете олд скул нема бегање од овој процес, дали сега или за некое време небитно е, ќе мора да си легнете на брашното. И мене ми сметаат некои трендови ама тоа е, не можам да променам ништо. Ова со кешов и картичките ми е еквивалитентно на тоа некој да се буни зошто се измислени автомобили, што кур со запрежни коли ќе се движиме, или зошто е измислен пеницилин итн итн, кратко кажано бог да чува. :D

Океј е, имаме и ние дигитално банкарство, мобилно банкарство, телефон, саат и се по ред, смањи доживљај.
И телефонот ти е купен од место кај што ти рекле "со картица не работиме", знаеме.
Па овие и кога не би постоеле картиците и би постоел само кеш истото би го направиле, ќе станат 15 минути порано и ќе кажат дека ќе се вратат или ќе кажат да им кажете отпосле колку треба па ќе ви дадат. Исто е, само различен е начинот, овде ве лаже дека ќе ви пушти онлајн, така би ве лажел дека ќе ви даде после пари. :toe:

ај не ги теши, не ги залажувај

Голем кур ако се педерана сите. Нека си признаат.
Мислам дека како педер може да си топ наместо ботом, нешто што и италијанските генгстери во Сопранови за затворски услови викат е океј и е нешто многу машко и доминантно. :D Да некој треба да бира, тоа би било подобро одошто да некоја доминатрикс те пега со платичен на суво, бидејќи тоа се случува со бранење приватни бизниси кои не ти нудат избор при плаќање освен еден. Не може да приватен бизнис вика ќе плаќаш само во 5 денарки и ќе ти плукнам во устата на крај да биде обратно од геј, таква субмисивност е далеку полоша. Јес деди, да бидеме валкани, фати ги металните монети со истата рака која ми го црцкаш мајонезот. Сте го качиле за 10че, нема проблем ќе одам до банкоматот на 500 метра и ќе доизвадам со пластичен позади, ич не ми е тешко, сакам да го правам тоа за тебе. Ќе ти помогнам во перење пари и сива економија, потегни ме само за коса и ќе си платам во кеш со бакшиш. Бљак Џоџо, бљак.

Остај ме да косплејувам бен10 и си плаќам со часовник што секако ми е веќе на рака. Барем не носам педерка за сите новчаници и картички за да платам услуга за која тој треба да ми ја продаде. Многу стрејт изгледаат со вакви полни пеевчиња, има простор да се паркира и чачкалицата после копање за подоцна... :D

IMG_3634.jpeg

Kaкo краен корисник треба еден приватен бизнис да ти ги понуди сите опции за како да им платиш за услуга или производ. Кога си преголем бизнис и може да ти е гајле и да викаш ако ти чини... и тоа е во ред, но некој да вака те моча и те условува, а луѓе се спремни и разликата во цена да си ја покриваат за да ја нема фрикцијата, е во најмала рака сумљиво ако другото е геј. Некоја нова фетиш форма на симпање. Леле им се може само кеш? Плескај ме по газето и викај ме Сузана.

може и полошо да биде, седмица да ви бара уплата на трансакциска за хамбургер. И пак би го праеле тоа :kafence:

Поголем е бројот на луѓе што бараат банкомат пред да одат во 7ца отколку што би отишле во Бејкинг Бред или незнам која друга сендвичара. По моја стручњачка проценка гарант уштедуваат едно 20-30.000 еур на провизија годишно.
Terminal na stopanska kosta 180 denari mesecno po lokal. Provizijata e 1%. Otkako ke vovedat terminali od 7ca, 1.1% da im porasne prodazbata ke bidat vo dobivka. Ne razbiram koja e poentata so sumive sto gi vadis a sto mozat da projdat edino u maalo na klupa. Prethodno spomna milion evra cist kesh, ajde da ja razglobime i taa suma.

Sedmica ima tri sendvicari, so po 4-5 vraboteni vo edna ipol smena. Eve za toj dneven obrt edna rabotnicka neka zema natprosecni 55000 mesecno. Toj net + gross se okolu 85000.
3 sendvicari X 12 meseci X 5 vraboteni X 85000 d = 15.300.000
Ako se vo dve smeni ovaa brojka e dupla.

Da pretpostavime deka 4-5 vraboteni pravat okolu 450 burgeri dnevno. Sabajle i navecer nema tolku guzva, pikot e od rucek do nekade 17-18.
3 sendvicari X 450 X (365 - 52 (nedelite) - 20 (kolektiven odmor) ) X 250 (od sendvic) - 18% porez = 81M

81.000.000 - 15.300.00 = 65.700.000
Eve ti go milionot, ama ne e cist kesh. Tuka ne vleguvaat osnovnite sostojki (meso, leb, pomfrit, sosovi, no i hartija, viluski, salfetki itn). Samo ovie kratat barem 40-50% od milionceto.
Potoa tuka ne vleguva kirija, dolgovi kon treti lica, struja, voda, zejtin..

Ako ima megju citatelite nekoj uste pogolem autist od mene slobodno moze da ja dovrsi proekcijava, ama suma sumarum zarabotkata na sedmica se dvizi nekade okolu 250 - 350K evra godisno, po okolu 100.000 evra od lokal. Daleku od milion, daleku od pari za investiranje vo novi lokali.

A pak ke kazam, pazarnata dinamika se pomestuva nakaj komfort i isporaki. Wolt i kartickite ke gi namaluvaat i tie 450 sendvici sekoja godina.

Глумиме дигитализирани, во време кога се уште не сме прифатиле целосно електронско плаќање.

"Кој ќе оди да вади пари, да бара банкомат"... а бе мислиш последна мисија си стигнал во животот, банкомат да најдеш, а во денот ќе пројдеш најмалку покрај 3.

Не е срамота некоја банкота да понесеш со тебе. Ич.
Bro za mene geevi se site sto se sluzat so vestacki i neprirodni sredstva za razmena na vrednost. Prav maz ima sila da nosi vrekja na grb. Kaj mene u dukjan ako ne ponudish tegla med ili 5 kila polutka, ne ti pravam sendvic!

(dali se nadevam sega sfakjas kolku zaostanato zvucis?)

Terminal na stopanska kosta 180 denari mesecno po lokal. Provizijata e 1%. Otkako ke vovedat terminali od 7ca, 1.1% da im porasne prodazbata ke bidat vo dobivka. Ne razbiram koja e poentata so sumive sto gi vadis a sto mozat da projdat edino u maalo na klupa. Prethodno spomna milion evra cist kesh, ajde da ja razglobime i taa suma.

Sedmica ima tri sendvicari, so po 4-5 vraboteni vo edna ipol smena. Eve za toj dneven obrt edna rabotnicka neka zema natprosecni 55000 mesecno. Toj net + gross se okolu 85000.

Da pretpostavime deka 4-5 vraboteni pravat okolu 450 burgeri dnevno. Sabajle i navecer nema tolku guzva, pikot e od rucek do nekade 17-18.
3 sendvicari X 450 X (365 - 52 (nedelite) - 20 (kolektiven odmor) ) X 250 (od sendvic) - 18% porez = 81M

Eve ti go milionot, ama ne e cist kesh. Tuka ne vleguvaat osnovnite sostojki (meso, leb, pomfrit, sosovi, no i hartija, viluski, salfetki itn). Samo ovie kratat barem 40-50% od milionceto.

Ako ima megju citatelite nekoj uste pogolem autist od mene slobodno moze da ja dovrsi proekcijava, ama suma sumarum zarabotkata na sedmica se dvizi nekade okolu 250 - 350K evra godisno, po okolu 100.000 evra od lokal. Daleku od milion, daleku od pari za investiranje vo novi lokali.

A pak ke kazam, pazarnata dinamika se pomestuva nakaj komfort i isporaki. Wolt i kartickite ke gi namaluvaat i tie 450 sendvici sekoja godina.

Bro za mene geevi se site sto se sluzat so vestacki i neprirodni sredstva za razmena na vrednost. Prav maz ima sila da nosi vrekja na grb. Kaj mene u dukjan ako ne ponudish tegla med ili 5 kila polutka, ne ti pravam sendvic!

Доста иронично, збориш за рачуни на клупа а ја направи најголемата кооперација пресметка, броејки сендвичи на ден.

При тоа имаш бројки од Пари.мк, кој се официјални податоци од регистар. Имаат милион евра пријавен профит, пари на кој треба да платат данок, значи немаат мотивација да ги пумпаат вештачки туку да ги смилуваат. И со тоа се број 1 во фаст фуд секторот. Значи ако има гиро беко пари за нов дуќан, колку си луд да мислиш дека седмица нема?

За другото е така, картички ќе им донесат сигурно над 1% раст и поголем ќар. Така да причината не се финансиска, а луѓе што водат бизнис од 5 милиони евра годишно, сигурно го размислиле тоа.

Ало дечко имаш скратен исказ на Централен Регистар за 2025та финансиски резултати за 300 динара со приходи расходи профит.

Нема потреба да довршиме нешто што си ги вадел бројките од ракав кога има официјални бројки. Еве за вработени, во 2024та имале 95 вработени кога имале 4 сендвичари(плус и ресторан 7ца најверојатно е во ова). И натаму надоле математиката ти оди во вода.

Back
На врв Bottom