Сендвичара "Седмица"

• Креатор на темата Креатор на темата IvicaPunK
  • Време на започнување Време на започнување
Мислам дека многу од луѓето тука не сфаќаат за каков тип на газди се работи :) Од гревовите не даваат не па на банки и волтовци да даваат провизии. И да, направена им е математиката дека многу од тие што моментално плаќаат кеш ќе поминат на картица отколку нови клиенти што ќе дојдат со картица.

Изглеа мислеше дека и ние броевме сендвичи.
Автоматски споено мислење:

Мислам дека многу од луѓето тука не сфаќаат за каков тип на газди се работи :) Од гревовите не даваат не па на банки и волтовци да даваат провизии. И да, направена им е математиката дека многу од тие што моментално плаќаат кеш ќе поминат на картица отколку нови клиенти што ќе дојдат со картица.
Не сваќам, и ти мислиш дека нема да извадат поише пари така?

sekade vo svetot se borime keshot da opstane i da funkcionira samo vo mkd e obratno. ako kacis cena se bunat... ti izracunal kolku kostalo terminalot provizii i gluposti ama ako mu kacis cena 10% posle e problem.

ako vi e problem kesh ne jadete tamu. negledam nesto da se zamaraat od 7ca so marketing, ne im e do vasite nekolku evra na kartica.

isto i za dostava. ima pricina zosto vrvni restorani ne dozvoluvaat dostava. 7ca ima specificen vkus sto ja pravi toa sto e, i ednostavno moze resile deka sakaat kolku mozat da go kontriliraat procesot za da go zastitat vkusot. miljarda slucai imas u stranstvo kade dostavuvac si se samoposluzuva so hranata, ja tretira kako fudbal ili sto ti ne... 7ca moze resile pobitno im e da si gi zastiti svojte musterii nemaat potreba moze ne ni mozat da postignat poveke.

35 god se na vrvot, jas ne znam druga sendvicara vo sk ili mkd tolku vreme da opstoi i sega vie najdovte da im kazuvate kako da si go vodat sopstveniot biznis... smeski

sekade vo svetot se borime keshot da opstane i da funkcionira samo vo mkd e obratno. ako kacis cena se bunat... ti izracunal kolku kostalo terminalot provizii i gluposti ama ako mu kacis cena 10% posle e problem.

ako vi e problem kesh ne jadete tamu. negledam nesto da se zamaraat od 7ca so marketing, ne im e do vasite nekolku evra na kartica.

isto i za dostava. ima pricina zosto vrvni restorani ne dozvoluvaat dostava. 7ca ima specificen vkus sto ja pravi toa sto e, i ednostavno moze resile deka sakaat kolku mozat da go kontriliraat procesot za da go zastitat vkusot. miljarda slucai imas u stranstvo kade dostavuvac si se samoposluzuva so hranata, ja tretira kako fudbal ili sto ti ne... 7ca moze resile pobitno im e da si gi zastiti svojte musterii nemaat potreba moze ne ni mozat da postignat poveke.

35 god se na vrvot, jas ne znam druga sendvicara vo sk ili mkd tolku vreme da opstoi i sega vie najdovte da im kazuvate kako da si go vodat sopstveniot biznis... smeski
Океј е, никој не прави драма за картичките за седмица освен вие. Чисто муабет праиме.

Инаку, не знам кој се бори само кешот да опстане, колекционер? Носам кеш со себе секогаш, меѓутоа не памтам надвор од МКД кога последен пат сум платил нешто во кеш.

Не сваќам, и ти мислиш дека нема да извадат поише пари така?

Уверен сум дека во загуба ќе отидат. Картици не им носат нови клиенти, им носат трошок од веќе постоечките. На една рака се бројат инаетлии што ќе кажат “не јадам додека не стават ПОС”. Додека на многу повеќе се сталните муштерии што имаат и картица во себе.

1791204754658.png
Имаш официјални податоци, какви се тие пресметки од рука колку плата давале колку сендвичи продавале хахахах, значи пред одданочување пријавиле 1,19 милиони евра заработка за една година, и сеа ние од тука ќе им кажуваме како да работата и како они ќе си ја зголемеле заработката.

Океј е, никој не прави драма за картичките за седмица освен вие. Чисто муабет праиме.

Инаку, не знам кој се бори само кешот да опстане, колекционер? Носам кеш со себе секогаш, меѓутоа не памтам надвор од МКД кога последен пат сум платил нешто во кеш.

u skoro sekoja zemja biznisite a i golem del od lugeto sakaat keshot da opstane. imas miljarda pizadarii so zamrznuvanje smetki, vo ogromen del od drzavite (usa, eu, aus, azija, svajcarija) dovolno e da se "somnevaat" deka imalo nakakvo perenje pari, somnitelna tranzakcija, zatajuvanje danok pa da ti se zamrzne smetka, ova ss pravi bez sudski nalog...

e sega ova zvuci malku ludo ama pratenjeto na takvi "tranzakcii" znae da zamrzne i smetki na biznisi. primer plaka nekoj stranec za 7ca a napravil pizdarija bog znae kade i pokraj negovata se zamrznuva i nivnata smetka, i dur se resi toa moze da fati 3-4 meseci... moze resile ne im treba takov rizik.

Абе луѓе, не идете у крими филмови. Не сакаат трошок повеќе од тоа што мораат. 7ца својата база ја направи кога не постоеа картици. Таа база после им стана најголем маркетинг word of mouth. Не се они сега на почеток па да нудат поволности за нови клиенти. Нов кеш им треба многу помалце од нов трошок. Пак ќе кажам, од фирма што прва почна да наплаќа +10 денара за повеќе кечап и мајонез, многу имате високи очекувања. Во суштина е многу проста математиката нивна и нивниот резон.

u skoro sekoja zemja biznisite a i golem del od lugeto sakaat keshot da opstane. imas miljarda pizadarii so zamrznuvanje smetki, vo ogromen del od drzavite (usa, eu, aus, azija, svajcarija) dovolno e da se "somnevaat" deka imalo nakakvo perenje pari, somnitelna tranzakcija, zatajuvanje danok pa da ti se zamrzne smetka, ova ss pravi bez sudski nalog...

e sega ova zvuci malku ludo ama pratenjeto na takvi "tranzakcii" znae da zamrzne i smetki na biznisi. primer plaka nekoj stranec za 7ca a napravil pizdarija bog znae kade i pokraj negovata se zamrznuva i nivnata smetka, i dur se resi toa moze da fati 3-4 meseci... moze resile ne im treba takov rizik.
Тоа со бизнисите што сакаат да затајуваат данок е логично, ако им се даде таква можност. Муабетот ми е кај тоа луѓе сакаат да шетаат и плаќаат со кеш. У кина све ти е на телефон, уште малце со трепкање на очи ќе плаќаат а тука се дискутира лвл племе во африка.

Уверен сум дека во загуба ќе отидат. Картици не им носат нови клиенти, им носат трошок од веќе постоечките. На една рака се бројат инаетлии што ќе кажат “не јадам додека не стават ПОС”. Додека на многу повеќе се сталните муштерии што имаат и картица во себе.
Ја сум лојален клиент, и ми се десило чат пат да не јадам зашто не ми се ебава да вадам пари. Едноставно луѓе се помалце носат кеш, а премала сума е тоа по мене за да не ја надоместат.

Последно уредено:
Ја сум лојален клиент, и ми се десило чат пат да не јадам зашто не ми се ебава да вадам пари. Едноставно луѓе се помалце носат кеш, а премала сума е тоа по мене за да не ја надоместат.

Тогаш не си лојален :) Се знае за 7ца дека мора да ти биде спремен кешот и да ги знаеш сите банкомати во радиус 300 метри од било каде да доаѓаш. Ако нешто знам тоа се банкоматите кај Палета, Буњаковец, Партизанска кај Соборна баш од тие причини.

Нема потреба да довршиме нешто што си ги вадел бројките од ракав кога има официјални бројки. Еве за вработени, во 2024та имале 95 вработени кога имале 4 сендвичари(плус и ресторан 7ца најверојатно е во ова). И натаму надоле математиката ти оди во вода.
Доста иронично, збориш за рачуни на клупа а ја направи најголемата кооперација пресметка, броејки сендвичи на ден.

При тоа имаш бројки од Пари.мк, кој се официјални податоци од регистар. Имаат милион евра пријавен профит, пари на кој треба да платат данок, значи немаат мотивација да ги пумпаат вештачки туку да ги смилуваат. И со тоа се број 1 во фаст фуд секторот. Значи ако има гиро беко пари за нов дуќан, колку си луд да мислиш дека седмица нема?

За другото е така, картички ќе им донесат сигурно над 1% раст и поголем ќар. Така да причината не се финансиска, а луѓе што водат бизнис од 5 милиони евра годишно, сигурно го размислиле тоа.
Ало дечко имаш скратен исказ на Централен Регистар за 2025та финансиски резултати за 300 динара со приходи расходи профит.
Tie oficijalni brojki vklucuvaat 95 vraboteni i prihod od restoranot koj ima znacitelno podobra marza od sendvicarite, a najverojatno i od drugi izvori.

Posto tuka zboruvame za sendvicarite ke se zadrzime na primarni fakti.
Jas ne se sekjavam da sum videl povekje od 5 prodavacki pozadi sank. Zatoa ke izberam da veruvam na mojata proekcija od pogore namesto na statijata na pari.mk.
Bejslajnot sto odlucuva za prihodot na sendvicarata e brojot na prodadeni sendvici. So 5 prodavacki toj broj e 450 na den. Mozeme da debatirame za ovaa brojka ama gore dole tie se moznostite na 5 vraboteni.

Ako sedmica navistina vrabotuva 95 vraboteni i stvarno prijavila 1M profit, togas bi go smenil mislenjeto deka kompanijata propagja posto ocigledno ostvaruva profit od nekoj drug izvor osven sendvicarite.
Megjutoa toa ne go menuva faktot deka sendvicarite tonat. Ako ne se soglasuvate so ova mozete da ponudite potocna proekcija, ili da mi pokazete raspredelba na prihodi rashodi po lokal.

Тоа со бизнисите што сакаат да затајуваат данок е логично, ако им се даде таква можност. Муабетот ми е кај тоа луѓе сакаат да шетаат и плаќаат со кеш. У кина све ти е на телефон, уште малце со трепкање на очи ќе плаќаат а тука се дискутира лвл племе во африка.

sekoj saka da izbegne danok pa i lugeto. toa sto tebe sto te mrzi ili ne sakas ne sakas kesh ne znaci deka e taka i za drugite. jas sekogas poddrzuvam kesh biznisi.

dosta veke so provizii, pretplati i sekakvi gluposti. ako sakaat digitalizacija super, neka namalat danok za 5% i neka im zabranat na bankite da naplakaat za "servisot".

Back
На врв Bottom