Самоубиство!

• Креатор на темата Креатор на темата еци^^^
  • Време на започнување Време на започнување
Interesna tema za diskusija. Zatoa si dadov pravo za replika :)
Samoubistvoto ima poveke aspekti:
Religiozen: pravenje na najgolem Bozji grev, odzemanje na Bozjiot dar ZIVOT, storuvanje na ZLODELO. Samoubijcite ne se pogrebuvaat, ne im se pee na pogrebot, nema pop, nema svesteno lice. Toa e nivnata najgolema kazna. Tie nitu odat vo Pekolot, nitu pak vo Rajot, lutaat nekade pomegju, nemaat mir.
Psiholoshki: mislam deka e premnogu diskutirano vo prethodnite postovi, ke dadam ponatamu moj komentar.
Medicinski: sebe-ubivanje, besenje, davenje, ispaluvanje na metak, truenje, kaznuvanje so nebioloshki metodi. Vo Sudskata medicina najcesti samoubistva se po pat na besenje i davenje (ne navleguvam vo razlikata), potoa ispaluvanje na metak, truenje, itn itn. Sepak cinot na samoubistvo e strasen sam po sebe. Osmelete se da otidete na taze samoubien covek da mu poglednete vo oci! STRASHNO!
Psihijatriski: narushuvanje na psihickata sostojba na edinkata, nervno rastrojstvo, itn.
Koi se samoubijcite?
Idolopoklonici-harikiri, kamikazi, komiti, lugje vo vojna i site koi herojski si go odzele zivotot za tatkovinata, ili pa za nekoj si IDEAL. Sepak, ZA IDEALE GINU BUDALE!
Obicni lugje koi imaat problemi-site imame problemi, covek bez problemi ne e covek, sepak tie se teski, nepremostlivi, nereslivi, neprebroduvacki, napati fatalni. Nase e kako ke izbereme da gi resime istite. Se e reslivo, ili ako ne go resite samo po sebe ke se resi, ako taka bilo sudeno, ili samoto ke se zatapka i vie nema ni da mu ja znaete tragata. Ko da ne bilo. Sepak, lugje sme, da ne zaboravime. Nikoj ne e sovrsen, nikoj ne e tolku jak i silen da ne potklekne ednas vo zivotot. Patime, zalime, taguvame, ocajuvame, se mrazime sebesi deka postoime, sakame da ne nema, da ne postoime, da ne sme tuka, da zavrshi veke ednas TOA! No, koe? Eden problem ili niza nekolku ne cinat cel zivot. Mi kazaa ednas: "Zivej go sekoj den kako da ti e posleden, a pritoa misli deka nikogas nema da umres." Nisto ne e nereslivo vo zivotot, se se resava, ama bas bukvalno SE! "Najgolem pobednik e onoj koj se pobedil samiot!" Pobedete go stravot i kazete mu na svetot deka ste vie SUPERMAN. Nikoj nema da doznae shto e pricinata povodot koja gi dovela "Samoubijcite" na rabot na razumot da go storat toa. Toa e incidentna pojava, za nea ne se razmisluva mnogu, bidejki samoto razmisluvanje za toj cin doveduva do vrakanje nazad i soocuvanje so zivotot. Ima tuka i genetski predispozicii no nesakam da navleguvam vo taa problematika. Sepak, imame izbor, svesno ili nesvesno pravejki go istiot. Nema grevovi, nema prekoruvanja, tuka e edinstvenata pricina VIE! Kolku se cenite samite, za da umrete?
Pogore procitano vidov deka gi osuduvate samoubijcite- Dali treba da se osuduvaat? NE, TIE DOVOLNO SAMITE SI PRESUDILE STO SI GO ODZELE SOPSTVENIOT ZIVOT, DRUG SUD E SAMO IZLISHEN.
Ke kazam uste edna misla za kraj. (da ne bidam premnogu dosadna so dolgite postovi to est da ne se praam mnogu pametna - koga SUM :) ) "Covek nije nikada tako nesretan kao shto misli, niti tako sretan, kao shto se nadao da ce biti."
P.S. Imam i edna pesna napisano za samoubistvo, ama se mislam dal da vi ja napisam? Ako izglasate so 2/3 mnozinstvo predlogot ke bide usvoen. :)

girlll напиша:
Da ama ako si svirnes kursum ke pokazes samo deka nemas sila da se boris poveke so sranjata sto ti sleduvaat.. I deka si picka..
Колку издржан став! Браво!:tapp:
Добро како можеш вака да генерализираш?Дали знаеш со каков очај се борат оние кои одлучуваат да се самоубијат, па да ги судиш и уше да викаш дека се пички??Кога ќе паднеш на дното тогаш вреѓај...
Кај секој човек најсилен инстикт е да се одржи у живот.И кога иде против тој инстинкт, онда значи е у(барем за него) незамисливо тежок ужас.
Не оправдувам и не викам дека е ок да се самоубиеш, нити дека тоа е некакво решение.Али не сметам ни дека е ок да ги навредуваш тие луѓе.

Da a ti mislis mene se mi bilo kako podmackano? Problemi pojse od "pikavci na ulica" zivotov mi e sranje.. Edinstveno sto mi ostanuva e da se boram sfakas? Zatoa i razmisluvam taka..

CT напиша:
Sredi se malce so jazikot.
Ne mora da znachi toa.. a ti shto mislish zoshto vrvni agenti.. i ne tolku vrvni operativci nosat eden kurshum rezerva i cijanid? Sluchajno?
Pa se samoubivaat, i spasuvaat ushte iljadnici so toa shto nema da kazhat informacii.. ne generaliziraj.
Bozhe.

So kursum se resava problem..?

Евва евва евва...

Сместа да сте престанале да не ве :pishtoldz :pishtoldz: :pishtoldz

CT напиша:
Ne mora da znachi toa.. a ti shto mislish zoshto vrvni agenti.. i ne tolku vrvni operativci nosat eden kurshum rezerva i cijanid? Sluchajno?
Pa se samoubivaat, i spasuvaat ushte iljadnici so toa shto nema da kazhat informacii.. ne generaliziraj.
Bozhe.

Ти да не си го видел(а) последниот филм за Хитлер или така ми се чини мене? :raz:

girlll напиша:
Da a ti mislis mene se mi bilo kako podmackano? Problemi pojse od "pikavci na ulica" zivotov mi e sranje.. Edinstveno sto mi ostanuva e da se boram sfakas? Zatoa i razmisluvam taka..
Ок, само што нема секој сила да се бори. Сите сме различни и имаме различен праг на толеранција на болка и животни "шамари".Некои "стискаат заби" и продолжуваат, а некои едноставно ја немаат таа снага, чуствуваат дека не можат да издржат и во самоубиството го гледаат единствениот излез, но тоа не ги прави слабаци или пички ко што ти ги нарече.Тоа се само хипер-сензитивни луѓе на кои не им е дадена доволна истрајност за справувањето со животните проблеми.
Иако сметам дека самоубиството е погрешен и лош избор, сепак не можам да ги судам затоа што едноставно не знам ни што минуваат.

Ада, ако јас си земам слобода да "навредам" или осудам лик со суицидални склоности, тоа нема да е од ништо друго освен од презир и гнев заради не-ценењето на најсветото нешто што го имаме - животот.

ada напиша:
Дали знаеш со каков очај се борат оние кои одлучуваат да се самоубијат, па да ги судиш и уше да викаш дека се пички??
Веројатно со очајот дека се уплашени пред моментот и слепи за шансата. Очај зпоради немањето сила да се кренат од дното, само-презир заради незаслужувањето да се живи и заморот пројавен на патот да се качат на големата планината. Зошто не сакале ни да погчеднат во сонцето додека се качувале. А ако го немало, не сакале да веруваат дека ќе се појави.

CT напиша:
Pa se samoubivaat, i spasuvaat ushte iljadnici so toa shto nema da kazhat informacii..
Самоубиство иницирано од начинот на живот кој го водиме? Во ред, тука слободно вброи ги и македонските револуционери кои се самоубиле со цел да не му го пружат задоволствотото на душманот, и да му паднат во раце живи, на кратко. Идеологијата на вторите ја разбирам, на првите - не баш.

Не би сакал да се повторувам, ама дали може вака да компарираш и со самоубијците од религиозни причини кои прават далеку поголеми штети од онаа на самоодземање на животот?

Сепак мислам дека зборуваме за самоубиствен нагон предизвикан од нешто што ја харушува хармонијата во нашиот микрокосмос. Од воспаление на грло, преку прекин на љубовна врска, до смрт на близок.

Има луѓе кои заради низа фактори во животот се соочиле со физичка ампутација на екстремитет (рака, нога...тестис). Ама сепак, и за среќа, не си го ампутирале духот. Се борат. Можеби некогаш и му се смеат на животот во лице заради неговата иронија, ама знам дека не се скарале со него.

п.с.
За секого личните проблеми се најголеми. И секој размислува на свој начин околу нив. Ние судиме или дискутираме за нечиј избор, со цел да ги кажеме нашите размисли и ставови. Не за да запалиме некого на клада. Затоа и сме на форумов, не?

RealGirL напиша:
???:uvo:
Ти пиеш кока-кола,ги мразиш луѓето што не можат да ја смислат?:helou:
Прво, омразата во старт е дејност без поента. Привидно деструктивна, реално многу повеќе само-деструктивна.

Второ, Риалгрл, не би можело самоубиствениот нагон да се смести во редот на работите кои ни се "дадени" како: боја на очи, големина на нозе...; Нити во оние кои малку по малку ги развиваме во животот: селекција на луѓе во кои се заљубуваме, вкус за пресолено-преслатко, големо и мало, убаво и неубаво. Нели? :smir:

Ако се напијам Кока-Кола и заклучам дека не ми се допаднала, ќе пијам Пепси. Ако се самоубијам и заклучам дека сакам пак да сум жив, сум се заебал :)

Serpico напиша:
Ада, ако јас си земам слобода да "навредам" или осудам лик со суицидални склоности, тоа нема да е од ништо друго освен од презир и гнев заради не-ценењето на најсветото нешто што го имаме - животот.
Можеби и животот си поигарал со нив!
Неможеш да ги презираш луѓето што се решиле на таков чекор,секој со своите проблеми,не го оправдувам самоубиството,ама не ги осудувам луѓето што го направиле тоа!Нивни живот,нивно право!:smir:

Nivni zivot samo da nemam takvi vo blizina.. Takvi sto sakaat da se samoubijat.. Sto be ako probas da se samoubies a ne uspees? Site posle ke te mazat i galat.. KE TE SOZALUVAAT

RealGirL напиша:
Можеби и животот си поигарал со нив!
Неможеш да ги презираш луѓето што се решиле на таков чекор,секој со своите проблеми,не го оправдувам самоубиството,ама не ги осудувам луѓето што го направиле тоа!Нивни живот,нивно право!:smir:

Премногу го сакам животот. Затоа така размислувам. Сум научил да го ценам, и сум возбуден од се што ми нуди, секој нов ден.

Затоа и таа моја осуда... повеќе од "татковски" отколку од "демагошко-буреко јадачки" аспект. :)

Serpico напиша:
Веројатно со очајот дека се уплашени пред моментот и слепи за шансата. Очај зпоради немањето сила да се кренат од дното, само-презир заради незаслужувањето да се живи и заморот пројавен на патот да се качат на големата планината. Зошто не сакале ни да погчеднат во сонцето додека се качувале. А ако го немало, не сакале да веруваат дека ќе се појави.
Те разбирам и делумно се согласувам. Сметам дека никогаш не треба да губиме надеж и да го отфрлиме животот. И да верувам дека постои "сонцето" и дека вреди да го бараме.
Но, некои едноставно не го гледаат. За нив сонцето "згаснало".Зарем треба да ги презираме за тоа?Тоа е исто како да презираш слеп човек затоа што не може да гледа, или инвалид затоа што не може да трча.Како што тие луѓе се физички хендикепирани, така и некои од луѓето со суицидални нагони се психички хендикепирани, во смисол, немаат сила за справување со животните проблеми, односно истата им е ограничена. Но тоа не ги прави помалку вредни како луѓе.

Ne gi pravi? Gi pravi luge sto nemozat da se spravat sami so sebe.. Znaes sto e problemot? Mig koga sme staeni pod iskusenie.. Ako neznaeme da go resime i pomineme.. Gotovi sme.. Ja izgubivme bitkata.. I NEMA VRAKANJE

ada напиша:
Тоа е исто како да презираш слеп човек затоа што не може да гледа, или инвалид затоа што не може да трча.Како што тие луѓе се физички хендикепирани, така и некои од луѓето со суицидални нагони се психички хендикепирани...

Токму со коментарот/прашањето го даде и одговорот. Психичкиот хендикеп за мене е решлив. За методите не би дискутирал сега и овде.

Да појаснам... слеп човек со силна воља не може да прогледа, нити инвалид да направи да му нараснат нови нозе.

Ми го сваќаш муабетот?

Серпик, ада, некултурно ќе ви се убацам во муабетот.

Ада, велиш дека животот е тежок. In case you didnt knew, life WASNT meant to be fair in the first place. Зарем целиот живот не е борба против пречките кои ни се поставени во животот? Тоа е правило на природата. Или ќе се бориш, или ќе умреш.

Хиперсензитивност.... :icon_roll морам да речам...луѓето кои подлегнуваат на таков акт од најглупави причини, СЕ кукавици и мрзеливи, а најмногу, себични. Ако биле хиперсензитивни, зарем нема да им падне жал за блиските кои ќе би дат повредени? Не го интересира колку луѓе ќе повлече со него во очај? Другари? Пријатели? Фамилија? Бивши?

Углавном, тоа се луѓе, кои, според мене, се гладни за внимание. Сакаат да бидат центар на нечија милост и љубезност. Да ги тапшаат по глава и да им кажуваат дека се' ќе биде ок.

А за го потегнеш куршумот не ти треба храброст, туку едноставно, треба да заборавиш на сите убави моменти на животот, на сите блиски и на сите моменти на среќа. И сеа некоја емо-типка ќе се убаци и рече, Ама ја немам убави моменти во животот!!!!!!!!111~ Имаш, девојко, си имала и ќе имаш. Само што не сакаш да ги прифатиш...одбиваш да уживаш во споменот.

Еден од поглупите коментари на темава ^ Генерализации едно чудно, па доведување на секој самоубиец на ниво на плачливо тинејџерче.

Си правите некои филмови како човек што пробал да се самоубие или се самоубил, мисли. Вие кажувате лук он д брајт сајд, а се затерувате самите во некои неточни мисли. Колку кажува тоа за вас ако можете толку лесно да судите за нечија судбина и нечиј избор? Па уште се користат зборови како пичка?

Некои се кријат зад поимот воља. Која курчева воља? Човекот е себично суштество кое пре би го убило другиот без многу размислување него да умре самото. Што има толку благородно во тоа? И што има во тоа поблагородно од самоубиството? Тоа што биологијата е на ваша страна, тоа што нагонот за преживување е најсилен и се пореметува само при тешки психо-физички промени? И бидете среќни што има луѓе што се самоубиваат, прават да ги цените вашите релативно мизерни животи надевајќи се на подобро утре, засилувајќи го нагонот за преживуавање и доминација. Ако веќе мора да е така, барем кажете си мислење, но не осудувајте.

Bada Bing! напиша:
Генерализации едно чудно:

....Човекот е себично суштество кое пре би го убило другиот без многу размислување него да умре самото.
Бед бој ју џенерализејтор!

Тоа е нагонот за преживување Бада. Кога се мора и не е тешко.
А ако не мора да умре никој за да сме живи, супер.

Точно, смртта како поим може да просветли некој кој подзаборавил колку е добро да се живее... Да се генерализира. И да се пие кока кола. И да се игра Фифа по цела ноќ. И да се читаат книги. И да се гледа некој добар филм со Харви Кајтел :) Ма дури и по некоја новопечена хрватска хит сапуница.

Некој подзаборавил колку на моменти е добро да те боли урогениталниот орган за се околу тебе. Некој пак, подзаборавил колку е добро и исполнувачко да се грижиш за гладните во африка, просјаците на плоштад, озонската дупка над Антарктикот. Некој подзаборавил колку е добро да си жив.

Да го дишеш смогот на Партизанска и секој ден да ги пцуеш шоферите на 22-ка кои не застануваат на пешачки...има уживање во тоа. Да пишуваш...оу мај гад, па дали има поголемо уживање од ова?! Веројатно да. Да љубиш. Да учиш да сакаш и да сакаш да сакаш.

Добро е да си жив. Ако некој морал да умре за јас да го сватам ова, штета. Ама јас ќе ја искористам шансата. Ќе ја оправдам жртвата.

:vozbud:И секогаш ќе бидам против самоубиството. Ако прочиташ во весник дека сум се самоубил, да знаеш дека има нешто сомнително тука. Потегни истрага, мај детектив хаклбери-френд. И пробај да ја сватиш смислата на сето тоа. Живот.

Поздрав.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom