ПРОТЕСТ НА УКИМ!

Им се заканија дека ќе останат без своите скудни легла.
И тие ја свиткаа опашката :tapp: барањето за студентските домови беше Последно на листата а требаше да биде прво :toe:...не се добива ништо со опашката и ќути си...Филип протестираше со шатори чуда врагови па нешто доби,ама сега нема таков маж со јајца што ќе излезе и ќе ги обедини сите...жално :(

Лошо беше организиран протестов, бидејќи беше СДСМ-ован, без некоја причина...
Па тие шо учестуваа беа обележани како партиски пиунчиња, што е премногу дааааалекѕ од причината на протестите и целта на протестите, ама македончето лесно можите да го свртите само против себе...

Како прво барањата беа премногу,без ред не нивно примарно решавање,само набројани и второ неможеш ти да организираш протест само преку Фејсбук...не сериозно излезе ептен,добро смислени барања и пуштање соопштенија до поголемиве телевизии ќе завршеше повеќе работа но...:toe:

Код:
http://www.facebook.com/note.php?note_id=164504458406

Е ова веќе личи на сериозно размислување, поткрепено со факти... а не само со празни зборови. Иако мислам дека може да се додадат многу други работи. :)

Срамота за идните академски граѓани кои присуствуваа на протестот...баш се погоди тој ден да одам по уверение за дипломата, и само што излегов пред факултет видов толпа накинџурени неранимајковци со милион пирсови и суканици како урлаат и ууаат на мојот универзитет (Еурм)...јас разбирам очај, незадоволство и слично и ве подржувам, ама тие деца (Студенти на Еурм) таму не се криви за тоа што говедата кај вас си ги водат работите по свое и не се грижат за своите студенти...па да им урлате, ги вреѓате и слично (секој има свое право дали ќе излезе или нема да излезе да ве поддржи и притоа немате право да омаловажувате) - академските граѓани имаат култура!
Втора работа, со едно 10тина луѓе од протестот направив маубет и тоа одеше вака... : пааа, за ваучер бе брат...пааа, јас за кредити....а јас дојдов онака да се шетнам со другарите...итн :/ Организација -10.
Без навреда и провокација до никој...
Фала, пријатно.

Код:
http://www.facebook.com/note.php?note_id=164504458406
Е ова веќе личи на сериозно размислување, поткрепено со факти... а не само со празни зборови. Иако мислам дека може да се додадат многу други работи. :)

Се согласувам,излагањето е на ниво и е вистина!
Најмногу ме иритира што власта не сака да излезе во пресрет на "студентски индекс",намерно го етикетира како партиско ова студентско движење.А кога би промениле бар нешто во високото образование тие би биле победници!
Изгледа се вечни лузери и немаат слух за вистинските потреби на општеството.

Дур не се направат насилни, масовни протести ништо нема да се смени. Значи никогаш.

Vaka sega... da dadam eden model za pocetok na `studentskoto vostanie`
potrebno e da se soberi grupa od istrajni karakteri koi ke napravat pisan plan za studentskoto dvizenje protiv ssukm prv cekor NA PRIMER EVE NIE FORUMDZIITE OD KAJGANA DA SE SOBERIME na sostanok da opipame raspolozenie okruzuvanje moral i volja mislam deka ke ne ima dosta. Vtor cekor pravime strategija vo koja na primer ke treba da soberime za pocetok okolu 200 dusi i site pred vlada so satori na pocetok site ke ne gledaat skepticno prvata nedela potoa veruvam deka so malku mediumsko vnimanie i odreduvanje licea za odnosi so javnost prakanje pisma so baranje podrska od fuere i kompanija od ambasadite osobeno amerikanskata (tie sekakvi protesti podrzuvat ako ne ste zabelezale) pres na televizija so koja ke se zapoznae javnosta so slednite cekori, koga malku ke stane vostanieto poseriozno veke i niz mediumi i po diplomatski kor bi trebalo da pocnat pritisocite, ne treba da se podlegnuva na pritisoci od tipot `ke ti go zememe legloto` treba hrabrost i istrajnost i sekako zrtvi.( sepak moze da te namestat demek si go prodaval mestoto i gotovo ke ti go zemat)
Isto taka veruvam deka ako prodolzat protesti i kampuvanje pred vladata zaradi dobivanje politicki poeni ke se vkluci i opozicijata , potrebno e serioznost i istrajnost kako sto pogore napisav za da vidat deka ne sme obicni detista tuku seriozni vo nasata namera.Pod pretpostavka deka uspeeme da napravime kajgana telo i organizacija za ovaa rabota ke treba da se borime ne samo protiv taa povrzana struktura so vlasta tuku i protiv uste poteskoto borba so mentalitetot na makedonskiot student!!! da go ubedis za negovo dobro da izleze da proestira!!! (najcesto ke si recat abe ajde sea 4ta stasav djabe ke protestiram!) zamislete samo za pocetok 200 studenti(otkako ke vidat i drugite studenti deka sme seriozni ke dojdat i tie, ima golem broj nezadovolni studenti koi veruvam ke izlezat da go iskazat svojot revolt) pred vlada site obleceni vo crno kako na pogreb. Ke treba da se odi do kraj i kako kraen cekor bi ispratile pismo ili luge vo Brisel (neli spored Lisabonskiot dogovor EU odi vo uste podlaboka integracija skoro pred politicka unija) vo centarot za obrazovanie koj bi trebalo da ima avtoritet vo site EU clenki i site zemji kandidatki. Ako tie ne podrzat i pocnat da ja zamarat vladata so benchmark vo obrazovanieto grujo ke bide pritisnat i mora da napravi promeni vo ssukm.
Na primer uspeeme...
ke dojdat drugi luge posle nas golema e verojatnosta da potpadnat pod politicko vlijanie (sepak mnogu pari se vrtat tamu za toa i politikata e vklucena vo ssukm)
i pak se po staro... setete se na Filip i Vlatko samo se ke vi stane jasno...

I najdolgiot pat zapocnuva so eden cekor.

Vaka sega... da dadam eden model za pocetok na `studentskoto vostanie`
potrebno e da se soberi grupa od istrajni karakteri koi ke napravat pisan plan za studentskoto dvizenje protiv ssukm prv cekor NA PRIMER EVE NIE FORUMDZIITE OD KAJGANA DA SE SOBERIME na sostanok da opipame raspolozenie okruzuvanje moral i volja mislam deka ke ne ima dosta. Vtor cekor pravime strategija vo koja na primer ke treba da soberime za pocetok okolu 200 dusi i site pred vlada so satori na pocetok site ke ne gledaat skepticno prvata nedela potoa veruvam deka so malku mediumsko vnimanie i odreduvanje licea za odnosi so javnost prakanje pisma so baranje podrska od fuere i kompanija od ambasadite osobeno amerikanskata (tie sekakvi protesti podrzuvat ako ne ste zabelezale) pres na televizija so koja ke se zapoznae javnosta so slednite cekori, koga malku ke stane vostanieto poseriozno veke i niz mediumi i po diplomatski kor bi trebalo da pocnat pritisocite, ne treba da se podlegnuva na pritisoci od tipot `ke ti go zememe legloto` treba hrabrost i istrajnost i sekako zrtvi.( sepak moze da te namestat demek si go prodaval mestoto i gotovo ke ti go zemat)
Isto taka veruvam deka ako prodolzat protesti i kampuvanje pred vladata zaradi dobivanje politicki poeni ke se vkluci i opozicijata , potrebno e serioznost i istrajnost kako sto pogore napisav za da vidat deka ne sme obicni detista tuku seriozni vo nasata namera.Pod pretpostavka deka uspeeme da napravime kajgana telo i organizacija za ovaa rabota ke treba da se borime ne samo protiv taa povrzana struktura so vlasta tuku i protiv uste poteskoto borba so mentalitetot na makedonskiot student!!! da go ubedis za negovo dobro da izleze da proestira!!! (najcesto ke si recat abe ajde sea 4ta stasav djabe ke protestiram!) zamislete samo za pocetok 200 studenti(otkako ke vidat i drugite studenti deka sme seriozni ke dojdat i tie, ima golem broj nezadovolni studenti koi veruvam ke izlezat da go iskazat svojot revolt) pred vlada site obleceni vo crno kako na pogreb. Ke treba da se odi do kraj i kako kraen cekor bi ispratile pismo ili luge vo Brisel (neli spored Lisabonskiot dogovor EU odi vo uste podlaboka integracija skoro pred politicka unija) vo centarot za obrazovanie koj bi trebalo da ima avtoritet vo site EU clenki i site zemji kandidatki. Ako tie ne podrzat i pocnat da ja zamarat vladata so benchmark vo obrazovanieto grujo ke bide pritisnat i mora da napravi promeni vo ssukm.
Na primer uspeeme...
ke dojdat drugi luge posle nas golema e verojatnosta da potpadnat pod politicko vlijanie (sepak mnogu pari se vrtat tamu za toa i politikata e vklucena vo ssukm)
i pak se po staro... setete se na Filip i Vlatko samo se ke vi stane jasno...

Razmislete podlaboko dragi moi buntovnici...

и ќе си добиеш политички протест.

ќе седеле во шатори????? во ноември....нема шанси.

идеалисти можат тоа да го прават да се себежртвуваат, а не трендовски шминкери!

Текст во Време од анонимен студент.

Револтот на еден студент

Како млад ме учеа дека високото образование, вешт и чесен човек, човек со реномирана диплома се качува по повисоките скали во живото. Потекнувам од многу скромно семејство и немав можност да се запишам на некој приватен универзитет, па пред три години конкурирав на нашиот (сега сфаќам) до тогаш реномиран и доста почитуван универзитет „Св. Кирил и Методиј“. Поради успехот во средно училиште успеав да влезам во државната квота. Државна - а, сепак, плаќам. Заедно со уплатниците за партиципација добив уште три други меѓу кои за „Книжен фонд“ и за „Сојуз на студенти“. Како што веќе кажав трета година студирам на државниот универзитет во Скопје и уште не сум почувствувал, а ниту, пак, успевам да сфатам - каде одат моите пари што ги давам за фондот и за сојузот? На почетокот ме фатија на штосот „наивни бруцоши“ со муабетот: „Со тоа што годишно уплаќате 750 денари за книжен фонд, меѓу другото (а што е тоа друго немам поим) добивате и бесплатно членство во библиотеката на матичниот факултет. Еден ден (и последен од тогаш) приморан од новиот систем за студирање - студентите истражувачи или „што успееш да најдеш- научи“, отидов во библиотеката да се снабдам со материјали за претстојните испити, но бев одбиен зашто не сум член т.е. немам платено годишно членство од 500 денари. А книжниот фонд? Верувале или не - се уште немам одговор на тоа прашање. Како што споменав не сум член на ниту една политичка партија, но, очигледно, тоа влијаеше многу во моето сместување во студентски дом. Некој може ќе праша - како? Со одговорот „Ако си од нашите - не е проблем за место“. Нашите? „Ако си гласач на ВМРО-ДПМНЕ ќе добиеш место и плус еден услов - лобирање меѓу другите студенти“. Им објаснив дека не сум определен (партиски) и ајде некако премижаа па добив една собичка (услови катастрофални), но што се мора, мора се. Оправдувањето за тоа во какви услови е собата беше: „Сојузот нема пари“. А моите што ги уплаќам секоја година? Пак без одговор. Тоа што најмногу влијаеше врз мојата одлука да го напишам и испратам ова писмо е последниот студентски протест. Во домот кај што живеам, случајно забележав леток со наслов: Голем студентски протест и откако ги прочитав барањата ( и се најдов во сите) гласно изговорив: „Фала Богу некому му текна и за тоа“. Не забележив дали некој ме слушна, но по неколку часа почувствува. Рутинска контрола во мојата соба. Без објаснување зошто, но сепак беа културни да се претстават дека доаѓаат од Сојузот на студенти. Се зачудив, но ајде - должност им е, мораат. Револт во мене стори не тоа што дојдов во контрола, туку тоа што ми рекоа: „Ако излезеш на протест барај си сместување зашто ќе бидеш избркан“. Моите истомисленици се соочија со истото, но јас (дали посигурен во себе, дали похрабар не знам) - излегов, но моето име се појави на некој список на некои момци за кои не знам каква евиденција водеа и добив анонимен повик, кој звучеше вака: „Чувај се, чувај си го местото во домот, чувај се од нашите професори на факултет, но доколку сакаш да го задржиш местото и да го завршиш факултетот, утре гласај за Иван Живковски“. (да појаснам, Иван Живковски- Медо е кандидат за претседател на СПУКИМ). Ми спушти и јас останав без зборови. Другарот што беше со мене, само ме потапка по рамо и ми рече: „Не зборувај дека ВМРО се на власт“.
Морам да бидам вмровец за да живеам во студентски дом? Морам да бидам вмровец за да добијам диплома?
Жално ама вистинито.

Името и презимето познати на редакцијата

Изреволтирана од овој Сталинизам и јас напишав колумна која денес е објавена во еден неделник. Ќе го ставам делот што ја тангира темава и мојот став по однос на неа.
Самоил Малчески им ја скрши кичмата
...Како малечка ме учеа дека кој лаже – краде, има вошки и спие на таван. Но, ако си партиски полтрон, тогаш ќе те пофалат за лагите, ќе те буткаат на разни студентски и нестудентски позиции, дури и ќе издејствуваат на нечија свадба да си го фатиш бидермаерот и покрај тоа што си машко. Привилегии насекаде! Бутни се синко, битно е да успееш!Не сум доктор, но веднаш препознавам патолошки пореметувања од Чернобил. Прв на списокот го ставам Самоил Малчески, екс претседателот на Студентскиот парламент. Овој талентиран инкасатор, е толку ,,поштен”, како до пошта да живее. Се сеќавате, на оние, што кога биле деца, не ја делеле ужинката со другарчињата на голем одмор? Епа Самоил е веројатно таков случај. Како инаку да ги објасниме неговите оградувања од сите студентски барања на претпоследниот и последниот протест, освен како траума од детството и страв за партиското место?За Самоил беше сосема неважно што во март годинава група ,,спонтани” тепачи му ги шутираа колегите. Тие се за него, инфериорни атоми. Зачлени се во партија, да те види Господ! Уште ако си во владејачката, тогаш и апостолите ќе те видат. Ваква нечувствителна фигура, може најмногу да егзистира како натурализиран молец во домашниот плакар , но никако во организација која треба да се бори за правата на сите студенти. Дека културата и воспитанието не се купуваат за сто денари на Бит Пазар, покажа дебатата во која ,,поштениот”МалЧе Гевара си направи триесет минутен монолог, со висина на тонот од осум кома пет децибели. Јас тоа го викам – Дерење до посерување, да ми прости софрава... Да имаш претседател на Студентски парламент финансиран од партија, ти е како да јадеш хамбургер со кока кола лајт. Прогресија од мојата претходна колумна: Само Чак Норис може целосно да ја види бабичката од Том и Џери. Слично на ова, само Самоил може да ги види подобрувањата во студентскиот живот. Чарето е розови очила со портокалови рамки на туфни... Аргументот на Малчевски се црно бели фотографии испечатени од Фејсбук. На нив некои од учесниците на протестот се чкрапнати со Бранко Црвенковски. Како што реков, Самоил е ,,поштен” и работи на принцип Фарадеев кафез, па не кажа дека 40 проценти од студентите во земјава се партиски определени. Не дека го оправдувам ова, ама прашање е на личен избор. Поточно, станува збор за вработувања и буткања на функции како што ни е на сите јасно. Во други земји, студенти рушат влади. Овде, влади уништуваат студенти, та дури и им се закануваат дека ќе им ги одземат скудните домски легла, ако излезат на улица. Моето прашање е – Дали еден претседател на Студентски парламент, треба да ги гледа студентите како луѓе, или како членови на партија? И што има врска чии членови се некои протестанти, кога ситуацијата на мизерија и мувлосана конзерва месен нарезак, продолжува за сите? Друга работа, очигледно е дека изваденото знаме на СДСМ е саботирано од страна на некои багатела – деца, платени од некого. Сево ова го одвлече вниманието од реалните проблеми. На нашки преведено - и волкот сит, и овците на број. Најдобриот коментар кој излезе неделава, а на кој се смеев пола саат е: ,,Уа за Блаже Конески за тава шо не са дали` да се стават елементи и от источното говорно подрачје"....

што убави свирежи имаше пред одморите на правен леле тоа беше комедија сите излегоа :pos2::pos2::pos2:

штета што не обрнав внимание на бисерите на траспарентите што ги носеа, живи комедии!

Пошто видов дека си маченик од Гоце Делчев, ќе го ставам и тој дел. :) За стилот мој, фала многу, ќе го одгледувам како флора и фауна.

... Мене актуелни ми се студентските згоди и фекални води. Да бидеш напатено душиче од универзитетот ,,Кирил и Методиј”, меѓу другото значи да си подготвен на аскетски брич. Покрај тоа, суштествено е да бидеш партиципативен субјект за новиот џип на професорот купувајќи учебници од педесетина евра, и да палиш кандило три пати неделно со надеж дека ќе ти дадат потпис и дека тетката од студентски прашања денес нема добиено. Во амфитеатарот од четириес треќа, се седи и на скали. Од време на време, одозгора чувствувате благопријатен туш предизвикан од хидрометереолошката појава дожд. И тоа не е се`! Во цената е вклучена и возбудлива одбрана од оси, кои безгрижно ви леткаат во просторијата додека се обидувате да слушате од последниот ред, таму најгоре, десно, до ѕидот, тој неокречениот. Секој ден седите во шареното бифе и со црно кафе си ги заливате уште поцрните маки. Кога ќе излезете оттаму, гарантирано вашата коса го добива уникатниот мирис на ,,Родео” тврдо. Да ги занемариме сите овие срцепарателни студентски патила и да се фокусираме на главното: На кој факултет во светот, освен можеби на оној во Уганда или Занзибар, професор фатен дека зема мито, се враќа на работа? И ај ќе се правиме слепи, ако не. Студентскиот дом ,,Гоце Делчев” е совршена локација за снимање на реалното шоу Survivor. Ма каква Панама бре! Овде, секој клаустрофобичен ќе добие напад. Фотографија број еден: Соба, два на два, ѕид на средина. На него прокиснува вода, а влагата изнесува деведесет и пет проценти без влагомер, бидејќи постои опасност тој да пукне, ако го употребите . Некој студент – ентузијаст, ја обложил неговата страна од ѕидот со цветна хартија за завиткување книги што ве тера да се чувствувате како киднапирани во багажник. Облачно е, а единствената сијалица не врши работа. Темно зелена платнена ролетна, или парталот што останал од неа, виси тажно како да сака да се самозапали. Фотографија број два: Тања, руса коса, зелени очи, број на сандали – триесет и седум, (зависно од калап може триесет и осум), студентка на медицина, жител на горенаведената соба, влегува во едно од вецињата на студентскиот дом Гоце Делчев. Лев кадар – тоалетната хартија е извалкана, подот исто така, а смрдеата што се шири потсетува на вицот ,,Си биле две мачиња се гушнале и умреле”. И сево ова би било дел од стрип имагинација ако не беше реалност. Тања го зема џогерот и ја врши работата на хигиеничарката. Е така функционира од прилика студентскиот напатен секојдневен хаос. За менталниот ќотек, не смее да се дискутира, бидејќи е апстракција додека не се доживее на своја кожа. На универзитетот во Тетово, сите соопштенија за испитите ги има само на албански јазик иако таму учат 2000 Македонци. Таму си ќутат и си траат. Изгледа и тие го чекаат Чак Норис да се бори за нивните права, ко јас што ги чекам овие од топлификација. Сиве описи на студентскиот живот и образование се увертира, за да се запознаете зошто им пукна филмот и сајлата на студентите кои организираат протест. Под мотото ,, Железото се кова додека е жешко, буџетот се прави додека е октомври”, организираните млади ќе си ги бараат правата. Барањата се и повеќе од реални и ја отсликуваат разбудената свест по долгогодишното стрижење и мижење пред вистината. Криза е, нема ваучери за компјутери. Епа да, се согласувам. Ама зарем не е криза и за студентите чија партиципација останува ненамалена, независно од курсот на еврото, падот на акциите, бојата на небото и знакот во хороскоп? Имаше еден говор со наслов ,,Зошто во Македонија опаѓа продажбата на лижавчиња”.Одговорот е – затоа што повеќето лижат нешто друго. Се надевам дека тоа нема да биде пречка за обединување и остварување на единствените студентски цели кои ќе доведат до подобро школство. Срамота е во 21 век, со кодифициран јазик и толку форсиран македонизам, некои се` уште да учат на српско хрватски. Не сме во времето на Тито повеќе. Инаку, вицотеката вели дека после Тито, Југославија е Титаник, а Македонија Илинден.......

Пошто видов дека си маченик од Гоце Делчев, ќе го ставам и тој дел. :) За стилот мој, фала многу, ќе го одгледувам како флора и фауна.

... Мене актуелни ми се студентските згоди и фекални води. Да бидеш напатено душиче од универзитетот ,,Кирил и Методиј”, меѓу другото значи да си подготвен на аскетски брич. Покрај тоа, суштествено е да бидеш партиципативен субјект за новиот џип на професорот купувајќи учебници од педесетина евра, и да палиш кандило три пати неделно со надеж дека ќе ти дадат потпис и дека тетката од студентски прашања денес нема добиено. Во амфитеатарот од четириес треќа, се седи и на скали. Од време на време, одозгора чувствувате благопријатен туш предизвикан од хидрометереолошката појава дожд. И тоа не е се`! Во цената е вклучена и возбудлива одбрана од оси, кои безгрижно ви леткаат во просторијата додека се обидувате да слушате од последниот ред, таму најгоре, десно, до ѕидот, тој неокречениот. Секој ден седите во шареното бифе и со црно кафе си ги заливате уште поцрните маки. Кога ќе излезете оттаму, гарантирано вашата коса го добива уникатниот мирис на ,,Родео” тврдо. Да ги занемариме сите овие срцепарателни студентски патила и да се фокусираме на главното: На кој факултет во светот, освен можеби на оној во Уганда или Занзибар, професор фатен дека зема мито, се враќа на работа? И ај ќе се правиме слепи, ако не. Студентскиот дом ,,Гоце Делчев” е совршена локација за снимање на реалното шоу Survivor. Ма каква Панама бре! Овде, секој клаустрофобичен ќе добие напад. Фотографија број еден: Соба, два на два, ѕид на средина. На него прокиснува вода, а влагата изнесува деведесет и пет проценти без влагомер, бидејќи постои опасност тој да пукне, ако го употребите . Некој студент – ентузијаст, ја обложил неговата страна од ѕидот со цветна хартија за завиткување книги што ве тера да се чувствувате како киднапирани во багажник. Облачно е, а единствената сијалица не врши работа. Темно зелена платнена ролетна, или парталот што останал од неа, виси тажно како да сака да се самозапали. Фотографија број два: Тања, руса коса, зелени очи, број на сандали – триесет и седум, (зависно од калап може триесет и осум), студентка на медицина, жител на горенаведената соба, влегува во едно од вецињата на студентскиот дом Гоце Делчев. Лев кадар – тоалетната хартија е извалкана, подот исто така, а смрдеата што се шири потсетува на вицот ,,Си биле две мачиња се гушнале и умреле”. И сево ова би било дел од стрип имагинација ако не беше реалност. Тања го зема џогерот и ја врши работата на хигиеничарката. Е така функционира од прилика студентскиот напатен секојдневен хаос. За менталниот ќотек, не смее да се дискутира, бидејќи е апстракција додека не се доживее на своја кожа. На универзитетот во Тетово, сите соопштенија за испитите ги има само на албански јазик иако таму учат 2000 Македонци. Таму си ќутат и си траат. Изгледа и тие го чекаат Чак Норис да се бори за нивните права, ко јас што ги чекам овие од топлификација. Сиве описи на студентскиот живот и образование се увертира, за да се запознаете зошто им пукна филмот и сајлата на студентите кои организираат протест. Под мотото ,, Железото се кова додека е жешко, буџетот се прави додека е октомври”, организираните млади ќе си ги бараат правата. Барањата се и повеќе од реални и ја отсликуваат разбудената свест по долгогодишното стрижење и мижење пред вистината. Криза е, нема ваучери за компјутери. Епа да, се согласувам. Ама зарем не е криза и за студентите чија партиципација останува ненамалена, независно од курсот на еврото, падот на акциите, бојата на небото и знакот во хороскоп? Имаше еден говор со наслов ,,Зошто во Македонија опаѓа продажбата на лижавчиња”.Одговорот е – затоа што повеќето лижат нешто друго. Се надевам дека тоа нема да биде пречка за обединување и остварување на единствените студентски цели кои ќе доведат до подобро школство. Срамота е во 21 век, со кодифициран јазик и толку форсиран македонизам, некои се` уште да учат на српско хрватски. Не сме во времето на Тито повеќе. Инаку, вицотеката вели дека после Тито, Југославија е Титаник, а Македонија Илинден.......

добро излагање.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom