Io Sono Interista
The original, one and only IoSono.
- Член од
- 21 декември 2007
- Мислења
- 29.087
- Поени од реакции
- 62.209
Che Part one
![]()
Che Part Two
![]()
Едни од најдобрите историско базирани филмој шо ги имам гледано (сигурно тука има и влијание то шо ми е Че идол :salut.
Гледање на првиот без вториот или обратно нема смисла. Значи ќе си одделите 4 сати и кусур од денот за да ги изгледате двата ... според мене нема да зажалите. Бенисио Ел Торо го има одлично доловено ликот делото и карактерот на Че, шо можи исто така да се кажи и за Ридрого Санторо кој го глуми ликот на Фидел Кастро.
Во кратки црти ... првиот дел е опишана организацијата и спроведувањето на Кубанската револуција и падот на режимот на Батиста поддржан од САД. Вториот дел е пак миграцијата на Че во Боливија и организирање револуција против империализмот во Боливија , па послем да продолжи и во цела Јужна Америка (шо и била животна цел на Че).
Воглавном, кој сака воени филмој или па кој го сака ликот и делото на Ернесто Гевара Де Ла Серна му препорачвам да го гледа :smir:
Види, и мене Че ми е една од омилените личности на 20-тиот век. Ама филмов sucks на големо... Одамна не сум бил толку разочаран од филм. Ќе рикнев од досада.
Животот на Ернесто Гевара е страшно добра приказна, за која сеуште не е снимен ни пристојно добар филм. Очекував да ги видам неговите идеи, неговите сваќања, неговата борба. Очекував да видам ликови во филмот и да видам борби кои герилците ги воделе. Очекував епска приказна за еден голем човек.
А видов 4 часа шетање по шуми во кои борците решаваа задачи по математика. Досадни дијалози, непотребни сцени и чат-пат по некој испукан куршум. Двата дела да ги спакуваа во 40 минути, премногу ќе беше. Единствено што вреди во филмот е Benicio Del Toro. Се друго е катастрофа. Обично не сум вака негативно настроен кон филм, ама овој максимално ме разочара. Ништо повеќе од 2/10.
Кога сме кај филмовите за Гевара, убедливо подобар од овој е Diarios de motocicleta (2004) , но тој е повеќе авантуристички филм за патување низ латинска Америка и за животот на младиот доктор Ернесто Гевара пред да стане револуционер, на што ќе го поттикне сиромаштијата и неправдата кои ќе ги сретне на ова патување.