ПОПИС 2011-Ќе се преброиме ли?

• Креатор на темата Креатор на темата Karlos sakalot
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Храбро нема што,али јбг мора од нешто да се живее.

legal disclaimer: нема иронија во мојот пост
Никакви проблеми немала до сега.Со години е таму и ништо и се нема случено ниту имало некаква провокација.

:

Тоа значи дека од минатиот попис во 1994 година до 2002 годи
на бројот на етничките Македонци се зголемил за 2.017, а на етничките Албанци за речиси 68.000. Оваа бројка покажува дека годишно се раѓале 8.500 деца од албанска етничка припадност, а само 250 од македонска.
Тоа значи дека годишно се раѓале 8500 повеќе албанци од што умреле,а се раѓале само 250 македонци повеќе од што умирале.

Албанците масовно се иселуваат последниве 15 години од Македонија и од просторот на Косово.Тоа иселување се крие како змија нозе што крие ама како и се што се крие така и тоа ќе го види светлината на денот.Иселувањето на албанците е од огромни размери во последниве 5-6 години кога мажите кои одат на печалба почнаа да ги земаат и своите семејства со себе.Најмалку половина од тие куќи зеат празни со по некој старец во нив.Тоа на овој попис нема да се прикаже како што не се прикажа и на последниот вонреден попис поради политички причини и притисоци од страна заради проблемите кои би настанале.

Македонците 100% би требало да одат во минус , прашање е колку , јас реков 10.000-15.000 , а изгледа ке треба нешто повеќе.

Тука ти дадов објаснување за другиот дел
http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=3477948&postcount=108
изгледа кај Албанците зборот морталитет е магија:toe:

Тоа значи дека годишно се раѓале 8500 повеќе албанци од што умреле,а се раѓале само 250 македонци повеќе од што умирале.
многу ми е чудна оваа реторика...т.е. ми нема смисла,а бидејќи ова е Македонија земјата на манипулациите се е можно
бројките се едни,објаснувањата се различни

...а се обиде ова да го протумачиш за 8 години бројот на Македонци се зголемил за 2000,а бројот на Албанци за 68 000???
малку е нелогично, за народ од 1 300 000 да бележи толкав над минимален раст

односот да беше 1/3 па макар и 1/4 за Албанците ќе разберев,но вака односот е 1/30.........што е многу МНОГУ Е .......СОМНИТЕЛНО

Никакви проблеми немала до сега.Со години е таму и ништо и се нема случено ниту имало некаква провокација.

И тоа нормални бројки се според тебе???Па наталитетот кај Албанците да е како во Африка,тоа не е можно.Барем не по природен пат.

изгледа кај Албанците зборот морталитет е магија:toe:

многу ми е чудна оваа реторика...т.е. ми нема смисла,а бидејќи ова е Македонија земјата на манипулациите се е можно
бројките се едни,објаснувањата се различни

Ке дојде и кај албанците времето кога ке имаат висок морталитет но тоа после некои 30 години :)
А кај македонците за 30 години ке дојде цунами , ке има повеќе старци него млади , руски синдром.

Ако продолжи вака како што е сега нели.

Тогаш Македонија ке биде преголема за народот што ке го има , Скопје и Пологот ке бидат големи центри , додека истокот ке биде пустина од типот што е денеска Мариово. многу села што се денеска по 500 жители , прашање е дали ке ги има , црно и се пишува на Европа.

Ке дојде и кај албанците времето кога ке имаат висок морталитет но тоа после некои 30 години :)
А кај македонците за 30 години ке дојде цунами , ке има повеќе старци него млади , руски синдром.

Ако продолжи вака како што е сега нели.

Тогаш Македонија ке биде преголема за народот што ке го има , Скопје и Пологот ке бидат големи центри , додека истокот ке биде пустина од типот што е денеска Мариово. многу села што се денеска по 500 жители , прашање е дали ке ги има , црно и се пишува на Европа.
статистиките предвидуваат така,но пресуден фактор е Човекот нели........

мене само не ми е јасно ова...сите Македонци сакаме да живееме во Град(како и останатите Европски народи),само Албанциве(зборам во глобала) сакаат да живеаат во село-рурални места????
која е логиката,поентата на тоа???

п.с. што мислиш Струмичкиот регион да беше како Полошкиот*,дали немаше да бележи исти раст(економски,наталитет,) како него???
*важен патен правец за организираниот криминал на Балканов(трговија со дрога,оружје,бело робје,):smir:

Добро дали ти знаеш Ромите во Прилеп кај се молеа и на што оддаваја почит?Џамијата во Прилеп никогаш не била отворена за служби?И на крај краева дали тебе ти е познато дека истата џамија е направена на црква?Сега разговараме за бројот на Албанците а дискусијава доби поинаков тек.Вака ќе испадне дека се пребројува муслиманското и христијанското население.Но се сложувам дека Албанците до крај го искористија моментот во 2001 кога Македонците го истураа својот гнев врз се што е муслиманско.И тоа беше дел од валканото сценарио на некои кругови од Албанскиот блок.Но да ги оставиме тие рани нее тоа целта на темава.

И шо сега дека е изградена на темели на црква, да ја рушиме а?

/gone/87;3478876[B напиша:
]за кога како.......Македонецот ништо не доби од тој конфликт...така да сРамковниот не е креиран за СИТЕ,туку за една етничка заедница...[/B]

А шо им фалеше претходно на Македонците, да со рамковниот не им се даде?

И како не видоа аир повеќе етнички заедници, коа скоро сите етнички заедници (малцинства) видоа аир од рамковниот. Ама ај, пломба си е пломба.

статистиките предвидуваат така,но пресуден фактор е Човекот нели........

мене само не ми е јасно ова...сите Македонци сакаме да живееме во Град(како и останатите Европски народи),само Албанциве(зборам во глобала) сакаат да живеаат во село-рурални места????
која е логиката,поентата на тоа???

п.с. што мислиш Струмичкиот регион да беше како Полошкиот*,дали немаше да бележи исти раст(економски,наталитет,) како него???
*важен патен правец за организираниот криминал на Балканов(трговија со дрога,оружје,бело робје,):smir:

Да тие се статистики , тоа може да се промени со добра демографска политика , но сепак зависи и од менталитетот на еден народ , народите кои имале еден повисок стандард на живеење (пример народите во Југославија) и кога истите ќе доживеат осиромашување тие на големо избегнуваат да влегуваат во брак и да раѓаат деца.
пр. србите , македонците , русите , украинците.
Додека народите кои биле во ист положај односно секогаш имале низок животен стандард тие имаат поголем наталитет и било каква криза да има тие си продолжуваат со тоа темпо. пр. афричките народи а и албанците. А на истите ако сакаш да им го намалиш наталитетот , дај им да учат , дај им работа , образовање на жените.

Македонците одамна веке се пуштени во градови , за време на златните години на Југославија кога ги убеадуваа да слезат во градовите да работат во фабриките , па се празнат селата и преку ден се градат нови станбени комплекси во градовите во кои се населуваат македонците за речиси безпари. А албанците тешко се вработуваа во фабриките , па им остана да седат во селата и да раѓаат деца работејќи нива.

И мене не ми е јасно како можат албанците да инвестираат 100.000 евра за куќа во село , но сепак условите во албанските села се подобри , во некои села има све што ке ти треба , пицерии , ресторани , фудбалски затворени игралишта, ресторани за свадби , интернет , интернет клубови , превоз во секое време. Но сепак јас роден и израснат во град , не би можел да живеам во село.

Струмичкиот регион има перспектива во источниот крај единствен , тука е и Штип кој се форсира од владата. А и демографски Струмица е на задоволително ниво, ке го биде :)

И како не видоа аир повеќе етнички заедници, коа скоро сите етнички заедници (малцинства) видоа аир од рамковниот. Ама ај, пломба си е пломба.
или навистина не знаеш или со сила на тошо се правиш.........:toe:
после 2001 наместо да се вработува високообразован кадар,се вработуваше ВАЖЕН НАЦИОНАЛЕН ПРИОРИТЕТ:pos2: беше етничка застапеност во државните институции.....ХММММММ а сакавме прогрес и интеграција во ЕУ и НАТО така
како дел од тој невработен високообразован кадар и припадник на Македонската заедница ЈАС како и остантите кадри со дипломи СУМ ИГНОРИРАН т.е. како што вие милувате да кажете ГРАЃАНИН од ВТОР РЕД.........јбг кој ми е крив што сум завршил факултет и што не сум Албанец( не ми објаснувај дека и мк политичките партии се крив)

-па тогаш зашто Албанците мора да бидат во секоја институција 25%,???
-зашто сите ЕТНИЧКИ заедници не бидат ВКУПНО 25% застапени во државните институции???
-зашто МОРА МОРА МОРА да има конкурси наменети само за Албанската етничка заедница, па и за другити заединици???
-ЗАШТО НЕМА КОНКУРС каде што не се бара одредена националната припадност????
порано можеби Албанската заедница е маргилизирана,сега тоа и се случува на Македонската со таквите етнички вработувања......кој е КРИВ-МК партиите кои дозволуваат вакви некоректности и Албанската заедница(народ и партии) кои притискаат дека МОРА МОРА МОРА да се вработат Албанците.......

.и кажи ми ти ШТО КОРИСТ има НАРОДОТ ВО МАКЕДОНИЈА ОД ОВА-ЈАКА ЕКОНОМИЈА;ЕВРОАТЛАНСКИ ПРОСПЕРИТЕТ,НАМАЛЕНА СИРОМАШТИЈА,или САТИСФАКЦИЈА на една етничка заедница????

А на истите ако сакаш да им го намалиш наталитетот , дај им да учат , дај им работа , образовање на жените.

М. А албанците тешко се вработуваа во фабриките , па им остана да седат во селата и да раѓаат деца работејќи нива.

И мене не ми е јасно како можат албанците да инвестираат 100.000 евра за куќа во село , но сепак условите во албанските села се подобри , во некои села има све што ке ти треба , пицерии , ресторани , фудбалски затворени игралишта, ресторани за свадби , интернет , интернет клубови , превоз во секое време. Но сепак јас роден и израснат во град , не би можел да живеам во село.
па јас како што знам после 2001 година секоја Албанец има право на мајчин јазик да се образува,.....нема закон каде што му се забранува на Албанецот да не работи,......нема Закон каде што на Албанките не им е дозволено образование(високо):toe:

па сегашниве статистики не укажуваат на тоа дека сите Албанци работат со земјоделие(процентот е 50/50)

истите услови како што ги напоменуваш ги има и во некои Македонски села..............но и таму и таму нема фекална,атмосферска канализација,асфалтиран пат,амбуланти па сепак Албанците сакаат да живеаат во селата за разлика од Македонците....има нешто трето нели:smir:

Албанците масовно се иселуваат последниве 15 години од Македонија и од просторот на Косово.Тоа иселување се крие како змија нозе што крие ама како и се што се крие така и тоа ќе го види светлината на денот.Иселувањето на албанците е од огромни размери во последниве 5-6 години кога мажите кои одат на печалба почнаа да ги земаат и своите семејства со себе.Најмалку половина од тие куќи зеат празни со по некој старец во нив.Тоа на овој попис нема да се прикаже како што не се прикажа и на последниот вонреден попис поради политички причини и притисоци од страна заради проблемите кои би настанале.

А што мислиш дека се случува низ македонските села? Незнам дали "доброволен егзодус" е правилниот збор бидејќи во најголема мерка е резултата на безизлез ама источна Македонија исто така опустува. Остануваат само градчињата да живуркаат.
Така е дури и во "најразвиениот и најперспективен регион" како што е опишано погоре, а за другите и да не зборувам.

Не на овој, но веќе на следниот барем многу полесно ќе биде. Ќе се врши попис само по градовите.

Ne, ne, jas sega mesto na pivo u noviot Irish na kej, ima Leandra da ja pokanam na caj u cajdzilnica kaj Jahja Pasa. I da broime kosovari begalci. :vozbud::vozbud:

Aj ebate belja ebate... :pos::pos:

И шо сега дека е изградена на темели на црква, да ја рушиме а?

Срушена е.Мислев да се обнови како што беше.Музеј.Споменик на културата.А не да се лажат Ромите.А да те прашам?Што ако беше обратно.Да беше црква изградена на темелите на џамија?

Ethnic groups

Macedonians  64.18%
Albanians  25.17%
Turks   3.85%
Roma  2.66%
Serbs   1.78%
Bosniaks  0.84%
Aromanians   0.48%
other   1.04%

Како што сме тргнале со пописов и со бројкиве, за неколку години и Евреите ќе фигурираат во посебна графа (иако прашање е дали ги има 300 во цела Македонија).

Нема такво нешто, не било поставено тоа прашање во пописот.

Иначе ке каже ли некој колку власи се асимилираа и се асимилираат во македонци , срби и бугари , а мислам дека има и доста роми кои зборуваат македонски и се чуствуваат такви.

А знаеш ли колку Македонци од моја генерација и пред мојата се пишаа власи,роми,срби,бошњаци за да бидат примени на факултет во посебната квота?
Факт е дека поради интерес се менува националност,како што денес имаме висока цифра бугари во Македонија.
Јас овој факт го признавам,не гледам зошто албанците не ја признаваат транформацијата на торбешите и бошњаците.Никој не вели дека албанци не постојат,но пазарот со националност е така добро развиен,што не се знае кој јаде кој пие.И утре некој од албанските партии да отиде во централна Македонија и да даде по 200 евра,пола Македонци ќе се пишат Албанци.Сиромаштијата го прави своето,луѓе сме бараме начин за егзистенција.Бошњаците видоа дека сите се пикаат во државна и си сменија карта,па не се они мутави заедно со торбешите.
Ме нервира денешниот тон на албанската популација,не звучи како народ туку како политичка партија.Како да ги слушам гвујо,бранко и компанија,само во позиција се македонците.Така викаат и албанците кој премногу ги почитувам.Да ти се плукнам во соживотот кој ќе го градиме,ако немаме слух да се разбереме и глумиме партии.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom