Paypal во Македонија

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Ме збунуеш, ај опиши една криминална превара со кредитна и платежна картичка преку системот на PayPal од кој тие толку се исплашени , што превентивно КОМПЛЕТНО не избришале за да не ги контаминираме?????
Од друга страна , детално се изнаразговарав со релевантни луѓе во СИТЕ БАНКИ во Македонија И НИЕДНА не издава картичка со која, на интернет, преку PayPal или преку кој било сличен клон, нуди можност за on-line плаќање во странство.
Освен магловитата можност кај NLB да лажеш дека си всушност од Словенија????
Подигање пари од аутомат и плаќање при престој ВО СТРАНСТВО да, но on-line...не..
нема проблем... за криминалниот момент со картици:
крадена, не стопирана, напалтено, роба испорачана и се појавува на нет дека е употребена крадена картица која е украдена, не авторизирано наплаќање и кој ги враќа парите? сигурно продавачот не... ке речеш е како не бе додека стигне робата стопати ке се запре... ај да речеме дека јас и ти се познаваме и сме одлучиле да опељушиме некого... јас ке продавам едно ептен сакпо цд на нет преку пејпал, да речеме 300 евра... ти со крадената картица ке го купиш, јас парите ке си ги земам, а пријавата за украдена картица ке биде подоцна... пеј пал ке враќа пари...

понатака е перењето на парите... на криминално стекнати средства, се креира акаунт и сметка од ДОН ЏО кој ке купи цд од 50.000 евра... јас ке му го испорачам на врата и така парите се легални, испрани и пуштени во оптек на регуларен начин, а во цеилот криминал пеј пал е посредник...

околу тоа, дали може на нет да се плаќа со картица... очигледно не си разговарал доволно добро со вистинските личности.. јас имам употребено барем 50-тина пати за извесни плаќања преку нет... и со виза и со мастер...

ај да не вадам сега мои лични податоци на форумов, ама имам и електронски потврди за извршено плаќање... али ако се фатиме за гуша баш, ке седнам, ке покријам податоците и ке ви покажам...

Член од
24 април 2008
Мислења
11.114
Поени од реакции
12.697
Одлично објаснување, onak.
А што се однесува до конкретниот криминал на крадење на податоци од приватен карактер,
тоа најчесто во Македонија се применува преку поставување на скинери и камери пред банкоматите.
На криминалците им е доволно да знаат за кој тип на картичка станува збор, (Maestro, MasterCard, Visa,
American Express итн.), серискиот број на картичката, како и PIN кодот на истата, и тоа им е повеќе од
доволно за да направат фалсификат копија на картичката и со истиот тој фалсификат да подигнуваат пари
од банкомати.
Некои банки, како НЛБ Тутунска Банка воведоа заштитни чипови за картичките, кои што се
задолжителни за да може да се подигнува пари од банкомат, а и за да може да се купува во продавница,
но не сите банки го имаат воведено тој чип.
Наводно, досега немало ниту една измама кај картичките со такви чипови, бидејќи криминалците сеуште не знаат
како да направат фалсификат копија од тој чип.

Но најголемиот дел од трансакциите направени преку Интернет кои биле предмет на измама се направени
со странски картички, но истите тие трансакции водат оригинално потекло од Македонија, а тоа е важно за PayPal.
Најчесто криминалците доаѓаат до податоците од приватен карактер на корисниците на картичките
преку праќање на spam пораки преку Интернет, и ги користат истите за да си тераат бизнис преку Интернет
со украдените податоци.

Колку и да ви звучи примитивно, сепак вистинито е.

Еве баш во 2010 беше спомнато дека лозинката на e-mail адресите на над 30% од пензионерите и
постарите лица во САД и во западноевропските држави е 1234.

Ги има и такви кои воопшто и не ни знаат што е тоа spam, а Македонците,
особено постарите спаѓаат помеѓу најслабо информираните.

Некои не ни знаат што е тоа eBay, PayPal и многу лесно стануваат жртви на измама.

Така да, слабата информираност е еден од клучните фактори кои криминалците
ги искористуваат за да вршат измами.

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.015
Поени од реакции
5.680
Картичките имаат две заштити, магнетна лента и чип. Магнетната лента полесно се пробива, ама мислам дека денес сите нови картички ги имаат и двете заштити, не само од NLB Тутунска. Е сега за овие хакирањава, мислам дека малце се претерува, кај нас тоа што го кажуваш ти Dexter, не можат да го направат да речеме повеќе од 20-30 луѓе. И да можат, не се хакираат така лесно банкоматите како да речеме пред пет-шест години, уствари се хакираат, ама тоа го можат само неколку луѓе по светов. Не верувам дека тоа што не нема на PayPal има врска со некаков криминал.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.114
Поени од реакции
12.697
Картичките имаат две заштити, магнетна лента и чип. Магнетната лента полесно се пробива, ама мислам дека денес сите нови картички ги имаат и двете заштити, не само од NLB Тутунска. Е сега за овие хакирањава, мислам дека малце се претерува, кај нас тоа што го кажуваш ти Dexter, не можат да го направат да речеме повеќе од 20-30 луѓе. И да можат, не се хакираат така лесно банкоматите како да речеме пред пет-шест години, уствари се хакираат, ама тоа го можат само неколку луѓе по светов. Не верувам дека тоа што не нема на PayPal има врска со некаков криминал.
Поправи ме за чиповите ако грешам, но не верувам дека сите банки во Македонија ги издаваат нивните картички
со чипови. Еве баш на мене ми истече старата MasterCard Standard дебитна картичка од Охридска Банка и во декември 2010
ми издадоа нова. И старата што истече и новата што ми ја издадоа дојдоа без чипови.

А што се однесува до крадењето на податоци од приватен карактер, можеби во Македонија со таков криминал не се
занимаваат повеќе од 20-30 луѓе, но многу повеќе луѓе кои немаат никаква појма од хакирање и крадење на податоци од
приватен карактер, си тераат бизнис со истите тие не повеќе од 20-30 луѓе кои се занимаваат со хакирање и крадење на
податоци од приватен карактер, и ги користат украдените податоци за да си тераат бизнис преку Интернет, си купуваат се и
сешто што можат, како што убаво објаснува onak во пост #361.
Некои воопшто и не ни купуваат ништо преку Интернет, туку ги продаваат податоците на трети лица преку Интернет, така
што купувачот им плаќа преку некој метод достапен во Македонија како Moneybookers, Moneygram, AlertPay и други.

Јас никогаш не реков дека PayPal намерно не ги нуди своите услуги во Македонија исклучиво поради информатичката
безбедност, туку само спомнав дека информатичката безбедност е еден од клучните фактори за PayPal да почне повторно да
ги нуди своите услуги во Македонија.

Член од
9 декември 2010
Мислења
59
Поени од реакции
1
Член од
24 април 2008
Мислења
11.114
Поени од реакции
12.697
Кај треба да се регистрирам на : https://www.paypal.com/cgi-bin/helpscr?cmd=_login-run
или пак на : http://www.aliexpress.com/ ???
Многу е важно да се регистрираш на словенскиот PayPal.
Еве ти директен линк кон словенскиот PayPal:
https://www.paypal.com/si

Кликнуваш на Sign up, по што те води кон страницата на која бираш каков PayPal account сакаш да отвориш.
Доколку сакаш само да купуваш преку PayPal, тогаш одбери Personal, но доколку планираш и да примаш пари преку PayPal,
тогаш одбери Premier.
Слободно нека ме поправи било кој доколку грешам околу ова второво со Premier, бидејќи јас користам Personal.
Кликнуваш Get Started под типот на account каков што сакаш да регистрираш и пополнуваш точни податоци.
Единствено кај градот, после името на градот ќе ставиш запирка и ќе додадеш Macedonia.
Како на пример, ако внесуваш име на град Скопје, ќе внесеш:
Skopje, Macedonia.
Сите останати податоци ги пополнуваш точно, име, презиме, адреса, поштенски број, телефонски број,
се од почеток до крај точно го пополнуваш.

А за Alibaba и Aliexpress не знам, немам никакви искуства ни со едниот, ни со другиот,
но бидејќи испорачуваат во Македонија, таму ќе одбереш држава Македонија се разбира, а не Словенија.

И ќе го повторам ова по кој знае кој пат:
Таму каде што ви даваат да одберете Македонија, ќе одберете Македонија,
единствено на PayPal ќе морате да одберете Словенија.
Не е важно на која адреса е регистриран вашиот PayPal account, туку важно е која адреса сте ја внеле како живеалиште
и/или како адреса за испорака на сајтот од кој купувате, како на пример eBay, Amazon.com, а најверојатно и на Alibaba и на
Aliexpress, како и многу други сајтови за купување преку Интернет кои вршат испорака во Македонија.

Направив ацц на paypal на картичката имам 3000 денари зошто на paypal профилот ми дава дека немам пари???
Треба да ги внесеш серискиот број и CVV2 кодот на картичката на PayPal account - от.
Потоа треба да ја верифицираш картичката.
PayPal ќе ти одземе 1.5 евра, по што ќе треба да чекаш 2-3 дена, да побараш извештај за направени трансакции
од банката за изминатите недела дена, па да го внесеш четири цифрениот код од трансакцијата за да ја верификуваш
картичката на PayPal account - от.

Член од
9 декември 2010
Мислења
59
Поени од реакции
1
Многу е важно да се регистрираш на словенскиот PayPal.
Еве ти директен линк кон словенскиот PayPal:
https://www.paypal.com/si

Кликнуваш на Sign up, по што те води кон страницата на која бираш каков PayPal account сакаш да отвориш.
Доколку сакаш само да купуваш преку PayPal, тогаш одбери Personal, но доколку планираш и да примаш пари преку PayPal,
тогаш одбери Premier.
Слободно нека ме поправи било кој доколку грешам околу ова второво со Premier, бидејќи јас користам Personal.
Кликнуваш Get Started под типот на account каков што сакаш да регистрираш и пополнуваш точни податоци.
Единствено кај градот, после името на градот ќе ставиш запирка и ќе додадеш Macedonia.
Како на пример, ако внесуваш име на град Скопје, ќе внесеш:
Skopje, Macedonia.
Сите останати податоци ги пополнуваш точно, име, презиме, адреса, поштенски број, телефонски број,
се од почеток до крај точно го пополнуваш.

А за Alibaba и Aliexpress не знам, немам никакви искуства ни со едниот, ни со другиот,
но бидејќи испорачуваат во Македонија, таму ќе одбереш држава Македонија се разбира, а не Словенија.

И ќе го повторам ова по кој знае кој пат:
Таму каде што ви даваат да одберете Македонија, ќе одберете Македонија,
единствено на PayPal ќе морате да одберете Словенија.
Не е важно на која адреса е регистриран вашиот PayPal account, туку важно е која адреса сте ја внеле како живеалиште
и/или како адреса за испорака на сајтот од кој купувате, како на пример eBay, Amazon.com, а најверојатно и на Alibaba и на
Aliexpress, како и многу други сајтови за купување преку Интернет кои вршат испорака во Македонија.

Треба да ги внесеш серискиот број и CVV2 кодот на картичката на PayPal account - от.
PayPal ќе ти одземе 1.5 евра, по што ќе треба да чекаш 2-3 дена, да побараш извештај за направени трансакции
од банката за изминатите недела дена, па да го внесеш четири цифрениот код од трансакцијата за да ја верификуваш

Ми одзема 1 долар.
Сега како да префрлам пари на Paypal, или треба да почекам 2-3 дена.

Comic

Syntarginaris
Член од
14 април 2010
Мислења
430
Поени од реакции
32
шо ти треба да префрлаш? Коа ке купуваш нешто преку пејпал автоматски ке ти одзема од визата бидејки се линкувани. Поздрав

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
нема проблем... за криминалниот момент со картици:
крадена, не стопирана, напалтено, роба испорачана и се појавува на нет дека е употребена крадена картица која е украдена, не авторизирано наплаќање и кој ги враќа парите? сигурно продавачот не... ке речеш е како не бе додека стигне робата стопати ке се запре... ај да речеме дека јас и ти се познаваме и сме одлучиле да опељушиме некого... јас ке продавам едно ептен сакпо цд на нет преку пејпал, да речеме 300 евра... ти со крадената картица ке го купиш, јас парите ке си ги земам, а пријавата за украдена картица ке биде подоцна... пеј пал ке враќа пари...

понатака е перењето на парите... на криминално стекнати средства, се креира акаунт и сметка од ДОН ЏО кој ке купи цд од 50.000 евра... јас ке му го испорачам на врата и така парите се легални, испрани и пуштени во оптек на регуларен начин, а во цеилот криминал пеј пал е посредник...

околу тоа, дали може на нет да се плаќа со картица... очигледно не си разговарал доволно добро со вистинските личности.. јас имам употребено барем 50-тина пати за извесни плаќања преку нет... и со виза и со мастер...

ај да не вадам сега мои лични податоци на форумов, ама имам и електронски потврди за извршено плаќање... али ако се фатиме за гуша баш, ке седнам, ке покријам податоците и ке ви покажам...
сакаш да ме убедиш да поверувам дека еден статистички податок за цел свет, дека ист процент БАГАБОНТИ се раѓа во секоја популација,.....дека тоа во Македонија е исклучок???? Дека кај нас заради некаква таинствена генетска мутација сите се преваранти...??? :)..и дека тоа сето..како појава , запира на линијата која се вика граница на Македонија???? и дека во сета оваа PayPal забанција нема, ама баш ич ништо со некаква политика...???демек само чист бизнис??? :)

Член од
9 декември 2010
Мислења
59
Поени од реакции
1
Каде треба да го напишам четири цифрениот број?

Член од
24 април 2008
Мислења
11.114
Поени од реакции
12.697
сакаш да ме убедиш да поверувам дека еден статистички податок за цел свет, дека ист процент БАГАБОНТИ се раѓа во секоја популација,.....дека тоа во Македонија е исклучок???? Дека кај нас заради некаква таинствена генетска мутација сите се преваранти...??? :)..и дека тоа сето..како појава , запира на линијата која се вика граница на Македонија???? и дека во сета оваа PayPal забанција нема, ама баш ич ништо со некаква политика...???демек само чист бизнис??? :)
Нема зошто да се обидува било кој да те убеди во било што, бидејќи секој си има право на свое мислење.
Јас конкретно го имам направено моето лично мислење јавно преку форумов и имам пишано дека не е проблемот
само во политиката, туку и во информатичката безбедност, како и во информираноста на граѓаните.
Никој не се обидува да те убеди дека во сета оваа PayPal забанција нема, ама баш ич ништо со некаква политика, демек само чист бизнис :)

Каде треба да го напишам четири цифрениот број?
Кога ќе треба да ја верификуваш картичката, самиот сајт ќе ти го побара.
Се логираш, кликнуваш на Confirm my debit or credit card, и самиот сајт ќе те пренасочи
на страницата на која ќе треба да го внесеш четири цифрениот код.

Член од
9 декември 2010
Мислења
59
Поени од реакции
1
Кога ќе треба да ја верификуваш картичката, самиот сајт ќе ти го побара.
Се логираш, кликнуваш на Confirm my debit or credit card, и самиот сајт ќе те пренасочи
на страницата на која ќе треба да го внесеш четири цифрениот код.
Може извештај за направени трансакции да се најде на /www.nlbklik.com.mk ?

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
Може извештај за направени трансакции да се најде на /www.nlbklik.com.mk ?
Да, ама стига со 3-4 дена закаснување. Ако отидеш во банка, ќе ти ја кажат шифрата на трансакцијата, без да чекаш. Јас чекав неверојатни 5 дена.

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.015
Поени од реакции
5.680
Да, ама стига со 3-4 дена закаснување. Ако отидеш во банка, ќе ти ја кажат шифрата на трансакцијата, без да чекаш. Јас чекав неверојатни 5 дена.
Нема да ти ја кажат шифрата без да чекаш... исто ти е дали ќе чекаш од дома, или ќе одиш во банка, додека не се верификува трансакцијата не можат ни во банка да го знаат описот, т.е. бројчето спомнато во описот.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom