Paypal во Македонија

Статус
Затворена за нови мислења.

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
А и згора на се, Ивановски сега си има многу поважна работа од PayPal, а тоа е да се "погрижи" за државната и јавната
администрација, кои од неодамна паднаа под ингеренција на Министерството за Информатичко Општество.
Ивановски веќе си има полни раце работа така да, не верувам дека PayPal му е меѓу приоритетите на него или на било
кој друг актуелен министер во Република Македонија.
Нормално. Зарем има нешто што им треба на граѓаните, а се наоѓа на листата на приоритети на политичарите? Секако дека не.
Се' дури не се соберат луѓето, односно ние, петиции да потпишуваме, барања да поднесуваме до Министерството за финансии/Владата на Македонија, нема да бидне ништо. Ама таквите акции се превземаат групно, и тоа во поголеми бројки. Во спротивно, нема да не вртат ни два посто. Верувам дека би можеле нешто да смениме, доколку се организираме како што треба...

Член од
24 април 2008
Мислења
11.114
Поени од реакции
12.697
Нормално. Зарем има нешто што им треба на граѓаните, а се наоѓа на листата на приоритети на политичарите? Секако дека не.
Се' дури не се соберат луѓето, односно ние, петиции да потпишуваме, барања да поднесуваме до Министерството за финансии/Владата на Македонија, нема да бидне ништо. Ама таквите акции се превземаат групно, и тоа во поголеми бројки. Во спротивно, нема да не вртат ни два посто. Верувам дека би можеле нешто да смениме, доколку се организираме како што треба...
Е ова е веќе политичка активност, но за нешто такво треба прво да се убедат луѓето да го дадат својот потпис,
бидејќи ако отидеш среде плоштад и ги повикаш луѓето да дадат потпис за PayPal, прво ќе те прашаат:
"Што е тоа PayPal ?", "Зошто ни треба, што ќе ни е ?".
Треба прво да ги информираш луѓето што е тоа PayPal и зошто ни треба, бидејќи зборуваме за петиција на хартија,
а не за овие електронскиве петиции на Интернет за кои повеќе од очигледно е дека не функционираат, односно немаат
некакво сериозно влијание.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ne si prajte bajram so umot...:) PayPal im e nekakov pripritet na 1-2% ....dali i tolku, ziteli na Makedonija. Taka da ne ocekuvajte nekakvo zadvizuvanje so internet peticii, pa uste Makedonski.
Barajte alternativi...i cekajte nivoto na vodata da se podigne na golemite morinja, pa da go donese, pokraj mnogu drugi raboti i Paypal vo ovie zabokrecini ovde :)

Член од
24 април 2008
Мислења
11.114
Поени од реакции
12.697
Ne si prajte bajram so umot...:) PayPal im e nekakov pripritet na 1-2% ....dali i tolku, ziteli na Makedonija. Taka da ne ocekuvajte nekakvo zadvizuvanje so internet peticii, pa uste Makedonski.
Barajte alternativi...i cekajte nivoto na vodata da se podigne na golemite morinja, pa da go donese, pokraj mnogu drugi raboti i Paypal vo ovie zabokrecini ovde :)
Во целост е точно ова што си го пишал, и во целост се согласувам со тебе.
Повеќе од јасно е тоа дека плачењето по PayPal не менува ама баш ништо, поради што мораме да бараме алтернативи.

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
На alibaba незнам како да купувам, не можам да се снајдам, нема ни цена ни BUY опција
На алиекспрес е супер, ама поскапи се цените од алибаба, ама барем моеш да се снајдеш има цена за колку парчиња минимум купуваш, и опција купи :)
Ако се снајде некој на алибаба нека каже.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.114
Поени од реакции
12.697
После ова уште повеќе држи вода теоријата дека државата не сака PayPal да почнат да ги нудат нивните услуги во Македонија:

http://www.aukcii.com.mk/

http://www.mbay.mk/

Од некоја чиста случајност, првиот сајт тера бизнис преку Касис, си има свое место меѓу рекламите на
Гала Бинго на Државна Лотарија на Македонија, а истиот веб сајт очигледно тера бизнис и со Тобако,
кои се едни од спонзорите на Гала Бинго.

Премногу голема случајност за мене.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Добро де , добро е што нешто се задвижува......MBay е сепак локална играчка , какви има секаде по Европа, добро е да почне продавање-купување и плаќање on line , со купени ваучери у трафика или преку мобилните провајдери ...важно е сега дрчноаста по провизии и даноците да не ја удават работата :) исто така сеа треба во игра да влетаат локалните мали курирски фирми...без нив нема ништо..само шарени слички и фемкање на нет...
За светскиот еBay бидејќи уште нашиот закони се рестриктивни према PayPal-от изгледа Ќе има време........да се начекаме...

PxFxCx

Јужни Фронт
Член од
15 септември 2007
Мислења
452
Поени од реакции
4
Извадив Виза Дебитна од НЛБ, ставив пари на неа, направив акаунт на ПејПал, додадов картичка ми земаа 1,5 еура и сеа не сваќам со треба за 2-3 дена? Ми го даде ова

In 2-3 days, check your Summary of Financial Activity provided by your card issuer for the charge from "PAYPAL" with a 4-digit code next to it.
Log back in to your PayPal account and click Confirm my debit or credit card
Enter the 4-digit code from your Summary of Financial Activity provided by your card issuer.

Сакам да знам дали ви се случило на вас ова и како да го активирам Пеј Палот.
Заборавив да напоменам дека се регистрирав со сегашната моја адресно но држава Словенија.

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.015
Поени од реакции
5.680
Почекај два-три дена, може и нешто повеќе, за да ти бидат повлечени парите од сметка ;)
па после ќе можеш да го активираш paypal-от.

PxFxCx

Јужни Фронт
Член од
15 септември 2007
Мислења
452
Поени од реакции
4
А тој кој од 4 цифри каде кје стигне на маил ли?

Член од
24 април 2008
Мислења
11.114
Поени од реакции
12.697
Извадив Виза Дебитна од НЛБ, ставив пари на неа, направив акаунт на ПејПал, додадов картичка ми земаа 1,5 еура и сеа не сваќам со треба за 2-3 дена? Ми го даде ова

In 2-3 days, check your Summary of Financial Activity provided by your card issuer for the charge from "PAYPAL" with a 4-digit code next to it.
Log back in to your PayPal account and click Confirm my debit or credit card
Enter the 4-digit code from your Summary of Financial Activity provided by your card issuer.

Сакам да знам дали ви се случило на вас ова и како да го активирам Пеј Палот.
Заборавив да напоменам дека се регистрирав со сегашната моја адресно но држава Словенија.
Правилно си постапил.
Сега ќе треба да чекаш 2 до 3 дена, па да отидеш до најблиската филијала на НЛБ Тутунска Банка за да побараш
извештај за направени трансакции во периодот кога PayPal ти ги одзеле тие 1.5 евра, најверојатно изминативе недела дена,
зависи кога си ја регистрирал твојата Visa Electron дебитна картичка од НЛБ Тутунска Банка на твојот account на
словенскиот PayPal.
Во извештајот за направени трансакции ќе ја најдеш трансакцијата во која PayPal ги повлекуваат тие 1.5 евра од твојата
сметка во НЛБ Тутунска Банка и ќе ја најдеш шифрата PAYPAL или ПАЅПАЛ, а по нејзе ќе најдеш 4 цифрен код.
Ќе се логираш на словенскиот PayPal со твојот account и ќе кликнеш линкот Confirm my debit or credit card, кој ќе те одведе
на страна на која ќе треба да го внесеш 4 цифрениот код за да ја активираш картичката.
Откако ќе ја активираш картичката, истите тие 1.5 евра ќе ти останат на твојот account на словенскиот PayPal,
по што ќе можеш да купуваш преку PayPal.

PxFxCx

Јужни Фронт
Член од
15 септември 2007
Мислења
452
Поени од реакции
4
Фала многу на објаснувањето, и само уште едно ме интересира, дали извештај за трансакциите може да се земе од банкомат или Е-банкинг на НЛБ?

Член од
24 април 2008
Мислења
11.114
Поени од реакции
12.697
Фала многу на објаснувањето, и само уште едно ме интересира, дали извештај за трансакциите може да се земе од банкомат или Е-банкинг на НЛБ?
За преку банкомат не знам, но знам дека можеш преку НЛБ Клик.
Ќе се логираш на https://www.nlbklik.com.mk/ и од таму
можеш да го добиеш извештајот во електронска форма.
Мини Клик е логирање со лозинка, а Макси Клик е логирање со токен или OTP.
Доколку немаш НЛБ Клик account, можеш да регистрираш на https://secure.24x7.com.mk/enrollment/.
Не го имам користено ова, бидејќи немам ебан динар во мене, а сакам да користам Макси Клик,
а за тоа ќе морам да го купам токенот за 800 ден.
Мислам дека со регистрирање на вториот линк од постов ќе регистрираш Мини Клик account.
Освен ако грешам, мислам дека и Мини Клик и Макси Клик account - ите на НЛБ Клик се бесплатни,
односно не плаќаш ништо дополнително за истите, со исклучок на токенот за Макси Клик.

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.015
Поени од реакции
5.680
А тој кој од 4 цифри каде кје стигне на маил ли?
Тоа ќе можеш да го провериш на e-banking-от, т.е. НЛБ Клик. Мислам дека тоа е бесплатна опција што ја нудат од НЛБ.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.114
Поени од реакции
12.697
КИНЕЗИТЕ ДОАЃААТ !!!

Неофицијално, Кинеската Развојна Банка е заинтересирана за купување на удел во износ од 30.6%
од акциите на Нова Љубљанска Банка или НЛБ, сопственик и на македонската Тутунска Банка.
Кинезите веќе имаат отворен избор, бидејќи белгискиот КБЦ Гроер веќе подолг временски период
сака да го продаде својот удел во НЛБ.

Кинезите веќе влегоа во бизнис во САД и веќе држат во свои раце значаен процент од американската економија,
најголем кредитор се на САД, или поедноставно кажано, САД најмногу и должат на Кина, а кинезите заедно
со јапонците веќе се договорија да го откупат долгот на евро-зоната, или поедноставно кажано, евро-зоната
најмногу ќе им должи на Кина и Јапонија.

Еее, а ние го оставивме Циле да го признае Тајван.
Море има да му ја мислиме кога кинезите ќе дојдат ...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom