Рудници и
ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Ќе избегаме ОТ, можда не се разбравте @dzonyb добро, да не помешавме разладено и ладно (од фрижидер)?Ова да му го кажуваш на некој што не разбира многу од вино и производи од грозје ќе те разберам.. Ама на човек што е на 1 испит од завршување на енологија на факултет не. Вино ако не го пиеш разладено не го добиваш целиот негов потенцијал. Ослободување на сите ароми, претежно на суво и црвено овошје и добра комбинација на танини кои се најмногу пристуни кај црвените вина и најдобро се чувствуваат на разладено вино. Друго, незнам колку си запознаен ама белите вино во модерниот свет завземаат значајно место. Во последните години Словенија, Германија и останати земјни од Европа прават многу добри бели вина кои се продаваат повеќе и од црвените.
Убо викаш овде кај нас надвор в лето е можда и 16-20 степени, тамам да го остајш на тераса шишето за таа температура

Ама за беливе, дали е ок да го фрлиш во фрижидер за намалување температура или поубо во визба?
Со овај дел целосно се согласувам.винофестивалите се случуват на крајот на септември и почетокот на октомври кога се бере виното. И тоа се периоиди кога во Охрид не се случува ништо а суште има Холандски претежно пстари туристи на кои вакви фестивали впрочем и најмногу ги интересира. Така да некоја барем малку да размислил ќе го поместил фестивалот за септември и ќе се обидел да покани повеќе винарии
A Blaufränkisch (Франковка) и Pinot Noir?З Точно е дека белото вино е многу популарно во Германија и Словенија но тоа е така токму поради климатските карактеристики кои не дозволуваат производство на квалитетно црвено вино.
Последно уредено: