Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Македонија ќе се викал кејон.. Иначе не дремите дома требаше да ојте винце охридско да пробате кај чинарон![]()
Хех. Црвено вино се служи разладено, на температура од 16-18 степени и се пие во текот на целата година. Ако веќе толку ти пречи црвено вино, напиј се бело, кое е со повеќе киселини за разлика од црвеното и е поосвежително. Охрид жешко налето. Ако веќе за тоа се фатиме, температурата навечер во Охрид е околу 20 степени, може и пониска. А за тоа за факултетот и експерти за факултетот дека не чинат, се сложувам.Фестивал на виното во сред лето , на 40 степени па уште и сирење на отворено. Дефинитивно Охрид е уникатен.
Факт, оние што себеси се претставуваат како експерти од областа на туризмот слободно може да се занимават со друга професија а универзитетот за туризам во Охрид може да се затвори. Зошто досега не излегол ниту еден квалитетен кадар кој ќе се занимава со практични проблеми. Затоа наместо туристички експерти најчесто добиваме туристички филозофи.
Уште кога незнаат дека вински фестивали секаде во светот се организираат во поладните периоди од годината , затоа што на 40 степени црвено вино не се пие а не му е ни сезона. Згоре на тоа ги бутаа сите манифестации во еден месец и на крај се собираат „паметните глави„ и се прашуваат „зошто сезоната траела само еден месец„. И со децении неможат да најдат одговор на прашањето.
Не беше. Беше пред неколку години, дали јули беше или август не се сеќавам добро.Последниот пат овај фестивал небеше во есен ?
Дека беше слаба организација беше. Имаа точено вино и Попова Кула, 20 денари чаша ама некако слабо им одеше. Винарија Охрид беше 10. Беа продадени над 1000 само чаши вчераАбе не е само да организираш нешо и ајде напрајвме некаков настан.
Дури 3 (ТРИ) винарии - од кои Попова Кула и Стоби се посебна лига, па сите беа опнати кај Винарија Охрид з‘ш имаа точено вино, сигурно доста поефтино од нив.
И оние натписине горе на обичен лист А4, па негде згрешиле име па допишвеле со маркери
Па земи на трошок на општина напрај му ги натписите (луѓе пуштете ни лого или име од фирмата по меил или како било да ги испечатиме на наш трошок).
А Хасап стандард?Листерија?![]()
Хех. Црвено вино се служи разладено, на температура од 16-18 степени и се пие во текот на целата година. Ако веќе толку ти пречи црвено вино, напиј се бело, кое е со повеќе киселини за разлика од црвеното и е поосвежително. Охрид жешко налето. Ако веќе за тоа се фатиме, температурата навечер во Охрид е околу 20 степени, може и пониска. А за тоа за факултетот и експерти за факултетот дека не чинат, се сложувам.
Ова да му го кажуваш на некој што не разбира многу од вино и производи од грозје ќе те разберам.. Ама на човек што е на 1 испит од завршување на енологија на факултет не. Вино ако не го пиеш разладено не го добиваш целиот негов потенцијал. Ослободување на сите ароми, претежно на суво и црвено овошје и добра комбинација на танини кои се најмногу пристуни кај црвените вина и најдобро се чувствуваат на разладено вино. Друго, незнам колку си запознаен ама белите вино во модерниот свет завземаат значајно место. Во последните години Словенија, Германија и останати земјни од Европа прават многу добри бели вина кои се продаваат повеќе и од црвените.Тој што пие разладено црвено вини веројатно никогаш не пиел вино. Значи Македонија е пред се земја на црвеното вино а црвеното вино е кралска класа во споредба со розето и белото вино. Така да она што ние можеме и треба да го покажеме е промоцијата на црвеното вино. А како што е познато црвеното вино оди пред се со потешка храна која во летните периоди се избегнува. Затоа во цел свет (со некоја мали исклучоци на организација во пролетните денови) винофестивалите се случуват на крајот на септември и почетокот на октомври кога се бере виното. И тоа се периоиди кога во Охрид не се случува ништо а суште има Холандски претежно пстари туристи на кои вакви фестивали впрочем и најмногу ги интересира. Така да некоја барем малку да размислил ќе го поместил фестивалот за септември и ќе се обидел да покани повеќе винарии и производители на храна.
Ова да му го кажуваш на некој што не разбира многу од вино и производи од грозје ќе те разберам.. Ама на човек што е на 1 испит од завршување на енологија на факултет не. Вино ако не го пиеш разладено не го добиваш целиот негов потенцијал. Ослободување на сите ароми, претежно на суво и црвено овошје и добра комбинација на танини кои се најмногу пристуни кај црвените вина и најдобро се чувствуваат на разладено вино. Друго, незнам колку си запознаен ама белите вино во модерниот свет завземаат значајно место. Во последните години Словенија, Германија и останати земјни од Европа прават многу добри бели вина кои се продаваат повеќе и од црвените.