On.net WADSL интернет

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
za vlatko:
nie ne diskutirame sea za toa kolku brzo ide.. nego dali moze da simnes na adsl 40 giga za mesec..

za vmd
ama ni objasni sto da ti kazam...
da ne mi imase nekoj drug zboreno prethodno za kabelski.. abe znaes SE ke te razberev

Член од
29 јули 2005
Мислења
2.973
Поени од реакции
178
KoNtEjNeR напиша:
za vlatko:
nie ne diskutirame sea za toa kolku brzo ide.. nego dali moze da simnes na adsl 40 giga za mesec..

ke te razberev
Добро бе, кој рече дека јас дискутирам за 40ГБ.Јас си дадов мое мислење иако е offtopic.

neo-geo

The Empire Strikes First!
Член од
17 август 2005
Мислења
500
Поени од реакции
2
Princ напиша:
И мене нешто слично ми кажаа:
"Вака, проблемот со успореноста на интернет услугата е поради наглото зголемување на бројот на корисници на услугите на Он.нет што наложи потреба за надградба на нашиот систем, процесот е веќе започнат, и се надеваме дека во многу скоро време ќе успее во целост што ќе доведе моменталните постојни проблеми да се отстранат а услугата да стане уште подостапна и подобра од порано, се што треба е мала трпеливост додека се оствари тоа"
My ass. Ние не сме биле трпеливи.
Од 7ми ноември имам проблеми со конекцијата. Секогаш еден дефект се средуваше за да се појави нов. Истото ќе се случи и овој пат. И да го поправат (цел месец им треба бе), ќе се појави нешто ново односно еден од наредните дефекти ќе им биде преполниот капацитет на надворешните линкови. Имаат 2 линка од по 150 Mbps а 10000 корисници (според пепи @ време).
10000 поделено со 300 (Mbps) = 33 Kbps
. Значи секој корисник ќе дели по 33 Kbps. Наместо да размислуваат да ни ја зголемат брзината, они ја намалуваат. Рикверц бе.
Патем, не ме бива за математика. Ако сум згрешил во пресметката нека ме корегира некој. Се извинувам однапред.

П.С.: На почеток бев пресреќен што не се дисконектира на 12 саати како АДСЛ-от. Ама негативното е што ова бежичниов на нонет се дисконектира на 3 саати!
ок е муабетоф само грешката ти е у болдираното, не го зимаш оверхедот у обзир, незнам како рачунаат у оннет али сигурно не е 1:1, него 1:10, 20,30, значи една конекција од 512 поделена на некоја x бројка на корисници, 10, 20 или 30, пошо се смета дека никад не е можно сите корисници во исто време да се онлајн и да пукнат максимум даунлоуд и тогаш да се дојде до твојата бројка од 33 kbps :)

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.223
Поени од реакции
34.510
vmd напиша:
za mene najdobar internet e kabelskiot internet.iam neograniceno siminanje i se drugo a plakam 1500 denari
За мене најдобар е WADSL-от. Имам неограничено симињање и се друго, а плаќам 1280. :helou:

VORTEX

Кафански човек
Член од
10 мај 2006
Мислења
673
Поени од реакции
1
Acid напиша:
За мене најдобар е WADSL-от. Имам неограничено симињање и се друго, а плаќам 1280. :helou:
хаха убаво му кажа, не дека имаш неограничен даунлоуд ама дневно по 300мб да праиш па ќе ти остане вишок.
Малце попрецизно искажи се, а не и се друго

Член од
18 август 2006
Мислења
325
Поени од реакции
4
Јас искрено сакам да ми ја намалат брзината на адсл-от на 512кбпс, замислете да имате 24 Мбпс и да сте ограничени на 4 ГБ трансфер. Тоа се коси со целокупната замисла за широкопојасен интернет и во тој случај не постои АДСЛ како стандард. Off Topic!

СпаЈдеР

DissentiveMoron202
Член од
1 март 2006
Мислења
3.201
Поени од реакции
52
KoNtEjNeR напиша:
spajder imas nekoja greska vo matematikata :)
128 kb na sekunda * 60 sekundi 7680 kb * 60 (za da dobieme na saat) =460800 toa se 450 mb kako sto ti vikas...
ako on go ostavi kompjuterot 24 casa cel mesec...
450 * 24 * 30 toa ti se 316 gb
ali da receme deka nego kompjuterot mu raboti 6 saati na den toa ti se 79 gb
znaci ima sansi...
imas greska najdi si ja
Kontejner,моите пресметки одговараа на макс адсл јузер со лимит од 4 гигабајти :smir:
Мр Викет е еден од исклучоците без лимит
А јас и многу други со адсл што имаме 4 гигабајти лимит го истрошуваме лимитот првите 9 часа(зборувам за непрекинато доналдирање со максимална брзина),а потоа 29 дена и неколку саата сме 64/64 со кои се прави 17 гига најмногу,така да 4 гига додека не се намали + 17 гигабајти после лимитот вкупно 21 гигабајт и нешто повеќе(не мислам сеа до мегабајт да рачунам колку се) а над 21 гигабајт колку и да сакам да се трудам,не можам да направам бидејќи и не е можно компјутерот да ти работи 24/24,да ти доналдира постојано со максимална брзина и никогаш да не ти падне конекцијата

Член од
8 февруари 2007
Мислења
2.931
Поени од реакции
251
Можеш

Jane напиша:
A inace koga downloadiras torenti nemozes da dobies maksimalna brzina. Koristam Aureus i nikogas ne sum dobil zelen :icon_neut. Stalno mi se zolti :icon_neut. Toa e poradi toa sto imam NAT problem. Inaku za tie sto neznaat za torentot da raboti so maksimalna brzina treba da odblokiran NAT-ot odnosno potrebno e da se otvoreni portite 6881-6889. No onnet ne BLOKIRA na site mozni nacini.

Епа можеш со надоградување

P

Princ

Гостин
neo-geo напиша:
ок е муабетоф само грешката ти е у болдираното, не го зимаш оверхедот у обзир, незнам како рачунаат у оннет али сигурно не е 1:1, него 1:10, 20,30, значи една конекција од 512 поделена на некоја x бројка на корисници, 10, 20 или 30, пошо се смета дека никад не е можно сите корисници во исто време да се онлајн и да пукнат максимум даунлоуд и тогаш да се дојде до твојата бројка од 33 kbps :)
Точно, но според некои стандарди мислам дека максимум однос е 1:40. Пресметај го односот 10000 корисници и 300 Mbps линк :)

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
ЕНТЕР напиша:
Епа можеш со надоградување
:zver::pos2::pos2:Сега ти текна да прокоментираш на пост нашишан во Февруари 2006 (точно пред една година). За да не настане забуна, тогаш бев на WiFi и таква беше ситуацијата. Лимитирани бевме со блокирање на портите. Незнам дали сеуште важи тоа.:tapp:

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Acid напиша:
Ако успееш после 10 гига да симнеш нешо со 2к у секунда т.е.

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
mac :) procitaj na temava...
on net nekogas se seknuvaat
jas so pominat limit siminjav so brzina od 250kb u sekunda
sto e nesto epten nevozmozno ali ... to je to.. pominav 4 giga poise od limitot

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Абе сеа ако збориме неограничен ја сакам тоа у понуда да има сфаќаш...
Ако е затоа и ја на кабловскиов симнав летото у август 40 гига коа беа сите на одмор...
Ама лимит ипак ми е 3 гига :)

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
abe mene mi e ogranicen nemam takvi privilegii kako nekoi... ali se mrdnaa :) pa si koristev edna vecer brzina za download 250kb/s :)

[MkD]Scout

~Fade to Black~
Член од
28 јануари 2007
Мислења
1.485
Поени од реакции
9
KoNtEjNeR напиша:
abe mene mi e ogranicen nemam takvi privilegii kako nekoi... ali se mrdnaa :) pa si koristev edna vecer brzina za download 250kb/s :)
добро бе дај жити се кажи ми како да го подесам WADSL имам уше е*ани 4гига останати а симињам со 12кб у секунда...се јавувам у теџничка подршка и музика слушам околу 2саата..па ми се јавува некој типац (од кого 10пати повеќе знам за компјутери) и ми кажува гачки 20минути...праам глупости на компјутерот и НИШТОО!!!!
буквално ништо..

Mac)) напиша:
Абе сеа ако збориме неограничен ја сакам тоа у понуда да има сфаќаш...
Ако е затоа и ја на кабловскиов симнав летото у август 40 гига коа беа сите на одмор...
Ама лимит ипак ми е 3 гига :)
и ке заборавев...
ај ако може кажи ми како иде кабелскиот?
мислам колкава ти е брзината на даунлоад кога е оптеретена мрежата..
и ово оно :)

Поздрав

Kajgana Shop

На врв Bottom