Од кого би побарале пари?

• Креатор на темата Креатор на темата Fortune
  • Време на започнување Време на започнување
pa so znam vajda od toj so izgleda deka nema e*an denar, zasto covek ne se ceni po toa kako se oblaka i kako izgleda!

Sina^ напиша:
pa so znam vajda od toj so izgleda deka nema e*an denar, zasto covek ne se ceni po toa kako se oblaka i kako izgleda!

tacno i ja taka bi postapil ako ne ke trcam

1. некој/а другар/ка со кој/а сте смртно искарани и не сакате со очи да се видите

па би ја одбрала првата опција бидејки немам никаква друга шанса па тоа и би можело да биде начин за да се смириме.

Pa zavisi...mislam deka bi se simnala od avtobusot!!

Hmmm... pa valjda od toj nepoznatiot ke baram. Ako nema, ke si platam posle kazna. Nema sansi da prozboram so taa bivsata drugarka ili so bivsiot decko.

FortunE напиша:
3. дечко/девојка со кој/а сте биле во врска, но партали летале кога сте раскинувале и не би сакале да почнете муабет
Бидејќи знам дека ќе ги добијам парите.

Јас пак ќе му се заканам на шоферот дека ако не тргне и не возе над 50 на саат автобусот ќе експлодира. :poss:

Сериозно, би побарал пари прво од другарката и во случај да не сака да ми даде би побарал од бившата, а и ако и она не ми даде би побарал и од човекот и во случај да ми позајми би му ги вратил уште истиот ден. А ако не такси па прво дома по пари, а после на финалната дестинација.

хммм, многу тежок избор, но сепак би се одлучила за бившиот

Позајмување пари

Да речеме во некоја криза за пари сте, потребни ви се итно, без разлика дали нешто да платите или да купите. Дали ви е срам да позајмите пари? Од кого би позајмиле? Дали тоа би бил некој роднина, вашите родители, другар/другарка? Личност која знаете дека е во можност да ви позајми или некој близок што знаете дека и последното денарче би го дале за да ви помогнат?
Или па не би побарале па крај на свет да е? Едноставно, затоа што не знаете кога ќе можете да ги вратите.
Дали ви било непријатно да се сретнете со личноста која ви позајмила пари, затоа што сеуште не сте можеле да го вратите долгот?

Сте биле во ситуација да имате потреба од ваква помош? Како сте постапиле?

Сте позајмиле на некој? Имал некој ваква молба? Како сте се однесувале со личноста во периодот додека не ви ги вратила парите?

Воздржете се од коментари како: „Да, сум позајмил/а” или „Не, не сум позајмил/а”. Образложете ако веќе пишете така.
Па?

Да,сум позајмил и според мене е нормална работа со другари-секако позајмување,понекојпат има некои другари кои сакаат да се направат итри и ќе кажат ај еден пат части ме ама тогаш едноставно ќе кажам не,друг пат не заборавај да земеш пари а не да бараш туѓи пари без да ги вратиш.Додека јас кога позајмувам пари-што е честа појава кај мене не ми е воопшто пријатно т.е.не сум човек кој памти такви ситни работи и кога правев листа на крајот од годината каде должам пари испаднаа дека едно 500 денари имав за давање и од тогаш им ги вратив парите на другарите и на сите луѓе од кои сум позајмил и веќе си реков самиот дека нема да барам да ми позајмат пари.Кога сме кај семејството тоа не го оправдувам во никој случај:nenene: колку и да сум мал ако татко ми ми рече врати ми ги парите што вчера ги зема за сладолед јас имам право да речам-па ти си ми татко,ти ме одгледуваш и сега ќе бараш пари за нешто што вчера го купив или обратно што почесто се случува во семејствата-вчера синот/ќерката си купила некоја облека која мислат дека на таткото/мајката нема да им се допадне ама сеедно,и да им се допадне,ако истрошат од своите пари после ми е некако себично да ги барат да им ги вратат парите дека биле нивне дека и онака не им се чекало со оправдание дека може да биде купено тоа нешто,последно било(можеби лага) или слично...тоа се истрошени пари,чим не сакале да чекат да дојдат со татко/мајка и они да им одобрат да го купат тоа нешто нека не си ги бараат назад парите:toe:

Сум позајмувала и ми позајмувале.
Паметам кога сум зела пари од некој и незгодно ми е да го погледнам без да му ги вратам 5-6 дена, затоа ме нервираат луѓе на кои ќе им позајмиш и после се прават ко демек заборавиле.
Сега битно е и колку пари се во прашање, ако се 10-20 денари за толку нема ни муабет, и да не ми ги вратат не ми е криво.
И најголемиот проблем во сето ова не е дека нема да ги вратат туку шо после те прават будала, демек еј ми позајми пари и заборави дека треба да и вратам, па и наредниот пат така ќе си дозволат.
Инаку најчесто сум позајмувала од другарки кога ми било итно и сум немала друг избор.
А и они од мене. Така шо не ни претставува некој проблем тоа.
Па тука сме да си помогнеме :wink:

Jas nikogas ne sum pozajmila pari od nikogo ,najodgovorno trvrdam.Ne sakam da pozajmuvam i nesakam ni mene da mi baraat.Mi trebaa koga se vseluvav vo nov stan ,pa ova ona...pritrebalo,zemav kredit.Megutoa se slucuva neli,pa i mene mi se sluci ,dojde doma edna koleska,cela vo solzi,mi barase pari za kirija,se razveduvase,nekoi problemi,...so vetuvanje deka za mesec dva ke mi gi vrati.I dadov 200eu za kirija i otvoreno i kazav deka imam samo 300 a i davam 200,navistna nemav bev na porodilno ,plata ne zemav,cekav plata od socijalno a tie kasnea po 5-6meseci.I kazav deka i davam samo poradi vakva rabota bidejki znam tie raboti se teski i bolni i mi bese zal.Pominaa 2 i 3 meseci,taa ne mi gi vrakase.Pomina i moeto porodilno odsustvo,trgnav na rabota,mene mi bese sram da i spomnam a i taa ne spomnuvase.Na rabota slusnav deka dolzi na poveke luge,...I kazav jas prva ,deka parite mi trebaat i toa odma najkasno za den ,dva.Veruvajte edvaj gi zemav,nekoi luge i ne si gi zemaa.Mislam deka toa e neodgovorno.Togas prvpat pozajmiv pari i navistina sum bila vo pravo sto nesakam pozajmuvanja.Nitu da baram nitu da davam.Moze da mi dade samo majka mi ili jas nea .

Da,sum pozajmuvala i pozajmuvam..od najbliskata drugarka mozam da pozajmam pari vo bilo koe vreme,ako ima ona da mi pozajmi,i ona isto taka od mene,bez da imam obvrska da i gi vratam,nitu pak ona mene(se razbira,tuka se raboti za sumi do 500-1000 den,za pogolemi se podrazbira deka imam obrska da i gi vratam)

Koga stanuva zbor za pozajmuvanje na pogolema suma pari,togas ne pozajmuvam,baram od moite,poso togas sum najsigurna,a ne ni mora da gi vrakam! Seuste nemam problemi so parite poso ne se izdrzuvam jas samata,taka da nemam ni nekoi golemi potrebi od pozajmuvanje..

Koga stanuva zbor za nesto sto sum go zemala,a a treba da go vratam,togas navistina nemozam da ja poglednam licnosta v oci se dodeka ne i go vratam!Zatoa,vakvata situacija ne trae dolgo, najcesto den-dva!

Sepak mislam deka pozajmuvanjeto pari e normalna rabota, kako sto e i zemanjeto krediti i sl. Toa e moderen nacin na zivot, nekoi luge ziveat cel zivot samo zemajki i otplatuvajki krediti, pa bas zatoa mislam deka nema nikakvo zlostorstvo vo pozajmuvanjeto pari!

многу ми е глупаво и непријатно да речам дај ми назаем пари, многу, ама ако ми е ептем кризен момент и да ми требаат можам да се обратам само на 4 личности и тоа 3-ца другари и сестрами дивнето, мх мх мх дивнето закон ми е, и не се устручавам толку: дивне дај ми 1000 денари, ке ми дае и после оп 3 дена без дневница ке си одам дома и на чисто сме :aplauz: закон а, колку е убаво кога брат и сестра си помагаат, абе немам зборови срце е најмногу си ја сакам (ама не заради парите) а иначе и јас сум им позајмувал пари на другари и ке позајмувам, незнам зашо ама таков сум сакам да помагам на другари кога се во криза.

Pa seuste sum premlada za da zboram za pozajmuvanje na nekoi enormni sumi,megutoa nesto sitno u smisla u momentot nemam ke zemam od drugarka mi i nareden den i gi vrakam,istoto vazi i za drugarkata,ama toa se nekoi neznacajni sumi.Sto se tice moe smejstvo,neznam cudni luge se ako treba ke se trpi za leb(fala bogu use ne doslo do takvo nesto:))ama nema da pozajmat tatko mi e so golema gordost,a koga se raboti na nekoj drug ehee ko nas na drvo da ni rastat,greota bile pa vaka pa onaka i na site sto im pozajmile se izgorele i toa ne se neznacitelni sumi i sto e najtragicno istite tie luge se praat na tri i pol i se bez sram ne gi vrakaat so godini,pa uste edni dojdoa povtorno da pobaraat ko bozem delime ok otvoreni krediti,ama ne si ja naucivme lekcijata,poveke ne.Ne mi e jasno kako moze da postojat takvi luge bez oset,pa uste na tvoj grb da si kupuvaat koli,stanovi i sl.Cista smetka dolga ljubov,u idnina ako imam potreba mozebi bi pozajmila megutoa ne bi mozela da zaspijam ako ne gi vratam u odreden rok.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom