Од кого би побарале пари?

• Креатор на темата Креатор на темата Fortune
  • Време на започнување Време на започнување
Епа, вака, да се случувало да позајмам пари, и кога сумата е над 500 денари... сум ги вракала за ништо повеќе од ден-два. Да! ми се дешавало да позајмам и по 3000 денари и тоа од другарка со која не сум толку блиска и и се зачудив на довербата што ми ја даде, ама парите ги вратв за 3 дена. И секако, јас би и дала пари нејзе секогаш кога би и притребале, ако би имала, нормално, затоа што таа беше доволно фер спрема мене да ми даде пари кога ми требаа, и тоа ми ги даде парите кои и беа за кирија. Дури се зачудив дека сеуште постојат толку добри луѓе.

Никогаш не барам пари, ако не можам да ги вратам за 2-3, највише за 5 дена. Секако, дека давам пари на луѓето што ми побарале, затоа што знам како е кога на некој му требаат пари, посебно кога знам дека тој некој ми е близок. И да, сум ги давала на заем и последните 1500 денари што сум ги имала, ама нормално на луѓе кои заслужуваат и кои без ниеден збор ги вратиле за 2-3 дена.

Досега не ми се случило некој да не ми врати пари, или да не вратам пари, освен еднаш, едни 500 денари, кои сеуште си ги немам добиено назад, а и не се замарам.. ниеднаш не сум рекла „ми требаат парите, врати ми ги”, или дека треба да ги добијам назад, иако ми притребале... како и да е, нека служи на честа. Јас ако сум била доволно добра и ако сум дала пари, сметам дека треба исто толку другиот да биде фер спрема мене и да ми и врати без да му речам. Затоа што јас не викам. Сега, ако беа повеќе од 500 денари, може и ќе мрчев, ама ова ми е прв пат, така да, како што реков, нема да се замарам.

А како сум се однеслувала со личноста? Сосема нормално, секако сум била среќна дека сум можела на некој начин и никогаш не сум се понашала у стил, ти дадов пари и сега те поседувам, скраја да е! и никогаш не сум замарала на секој саат за парите. Едноставно, со чест, еве ти пари, врати ги кога ќе можеш, воопшто не е проблем.

Кога станува збор за 10-20, па и до 100 денари, воопшто и не се замарам. Чисто поради тоа што и мене понекогаш ми се дешава да побарам 10-20 денари, па да заборавам да вратам... па затоа, за такви тривијални суми, воопшто ни не размислувам.
И поради тоа што и јас заборавам, од време на време знам на луѓето околу мене да им речам: „Пеер, да не ти должам нешто пари?”, за да се осигурам дека не сум заборавила некоја тривијална сума... затоа што стварно лошо се осеќам ако земам, а не вратам пари...

и така, тоа би било отприлика за мене и за парите :) Многу си се сакаме :)

dobra tema.....
taman i na mene mi trebat pari....kako da znaevte

ali dali ja nekad vise ke pozajman toa e drugo,kolku ima niz ljugeto i site se krijat kao picki....da bi sobral,pola godina na odmor ke mozam da odam...

Некоја голема сума пари немам позајмувано. Онака нешо ситно 10/20 денари, некогаш и 100. Кога ќе сум рекла "може ли да ми позајмиш" секогаш сум се обидувала ако не заборавам да ги вратам парите. Но ако само речам " ај дај ми 10/20 денари " тогаш не се секирам дали ќе ги вратам парите, зашто многу пати се дешава од истите луѓе што ке побарам и они да побараат. Не се лутам ако некогаш не ми вратат, освен ако се работи за некоја преголема сума.

Имам еден другар на кого кога некој ќе му побара пари вели ,,Убаво си живееме, зошто да си го растураме пријателството,,.И кога ќе размислиш има доста вистина во ова.Јас секогаш велам троши колку што имаш.Ако навистина ти требаат пари тогаш за тоа постојат кредитни картици, кредити и слично.Па цел свет така живее.

Би ми било срам да позајмам пари и не би сакала никогаш да морам да позајмувам. А ако морам, би позајмила од моите родители.

koga nemas so da jades ke pozajmuvas i toa kako. pa najprvo bi pozajmila kredot od banka ako rabotam, a ako ne rabotam najbliskite roditeli brat sestra drugar covek so mu veruvam

Животот е турбулентен еднаш си горе еднаш си доле. Кога сум имала сум позајмувала без проблем и прашања од типот „зошто ти се?” „кога ќе ми ги вратиш?”.... А сега кога мене навистина некогаш ми се неопходни, небарам ни за жива глава. Незнам што е во прашање, дали срам, непријатност или нешто сосема трето немам појма. Важно секогаш успевам да се снајдам или да си ги скратам потребите до максимум а пари да небарам на заем никако !!!

Abe ni pozajmuvam, ni sakam da mi pozajmuvat. :)
No sepak ne sum do tolku sebicen......Ako e nesto navistina seriozno, ako na pr. drugarot ili bilo koj, e vo nekoja seriozna finansiska kriza bi mu pozajmil (dokolku imam normalno ako ne kolku imam tolku), a ako e zadolzen po nekoi vlogovi kako kockanje i slicno ne bi, zatoa sto ne zasluzva. Isto taka bi pozajmil ako e za sitno, odnosno i bi mu gi dal taka i ne bi go zadeval so toa, no sepak zavisi i od samiot covek na koj mu pozajmuvam. A da baram da mi pozajmuvat ne baram, ednostavno ne sum takov covek, ako nemam nema da go pravam toa sto go pravat drugite mislam so pari, e sega ako e seriozno normalno bi se pomolil na nekoj, sigurno nema da umram od glad koga imam koj da mi pomogne.

Mi pozajmuvale pari mnogu cesto amo nikogas jas ne pozajmuvam! kolku i daa nemam nema da pozajmam

na ti go, daj mi go so pari praam samo so najbliski.barem licno.zasto od niv nema da slusnam utre ako ne sum imal pari da im vratam u rokot so sum rekol: abe pusti go,vakov onakov,zima pari ne vraka....
na najbliskite koga im davam zaboravam i ne im gi baram.taka i oni prema mene...
taka da do sea valjda sme se prebile ili tuka sme negde

Срам ми е да позајмувам пари од кој и да е.Не ги сфакам лугето па што имаат лице секој ден ама баш секој дај ми 50 ден. моите ги заборавиф дома.Не го сфакам тоа ај еднаш ај два пати ама секој ден?А јас па на лугето околу мене им позајмувам пари зборам за поблиските другарки,другари,сестра итн.Дур имам давам после и јас ке барам се зезам :) Сакам да им помагам на лугето кога можам :toe:

Ako nekogas treba na nekogo da mu pozajmime pari pred da pobarame prvo treba da se preispitame kako ke mu gi vratime istite.Da mi se ima sluceno da pozajmam pari ali ne golema suma...ako stvarno mislime deka ke vratme borcot togas da,ama vo nkoj slucaj da pozajmime prai i zimi majka ke ti gi vratam(se misli na nikogas)

Сум била во ситуација да ми требаат пари, но ситно, не некои големи суми. Сум позајмувала од моите и после сум ги враќала за два-три дена. Исто и од другарка сум позајмила еднаш-два пати кога сум била во ситуација да немам во мене или кога сум ја потрошила платата, па исто за два-три дена сум враќала. Никогаш не сум сакала да должам на некој, а во тој период додека ги вратам страшно ми било непријатно и цело време умот ми бил во тоа што побрзо да ги вратам.

За поголема сума ако се работи, никогаш не би можела да побарам освен од моите. Многу би ми било непријатно, би потонала од срам и затоа да знам дека живот ми зависи од тие пари, нема да побарам.

Сум позајмувала и јас, но никогаш не сум давала рок кога да ми се вратат. Кога имале, тогаш ми враќале. Кога имам - давам ако е иктиза.

Само ме нервираат луѓе што постојано позајмуваат од други, а никогаш не ги враќаат.

Site sme pozajmuvale pari...normalno ne bi mozel darugar da odbijam ako vo momentot imam zosto da ne,fala bogu do sega na site sto sum mu dal pari i mi vratile...da i jas ne mu davam rok do koga da mi gi vrati,kakvo bi bilo toa prijatelstvo.Sega normalno e da ni se sluci da sme vo takva situacija da ni trebaat pari pa sme nemale vo momentot,obicno bez nekoj golem sram pozajmuvam od moite bez da imam nekoja pogolema griza na sovest...

Od drugar imam pozajmeno ama koza ne me drzi dodeka ne mu gi vratam zemam plata i prioritet mu davam na borcot so treba da go vratam,obicno toa se 2000-3000den
Obicno pozajmuvam samo koga mi se neopodni vo momentot

Sum pozajmila i mi pozajmile.Mi se slucilo na fakultet da ne nosam dovolno pari ili iskrsnalo nesto neplanirano,a ziveev vo drug grad i morav da pozajmam ama ako e stvarno nesto najneophodno i neizbezno,a nikogas za glupost,i mi pozajmi najvernata drugarka na koja i jas nekolku pati i pozajmiv i vo najkratok mozen rok i gi vrativ,a isto i taa.Ne mi bese nezgodno,zasto mi e epten dobra drugarka i nikogas ne se posomnevav deka nema da i vratam ili taa mene,taka da nemam loso iskustvo so pozajmuvanje pari.Inaku nikogas ne se osuduvam da pobaram pari od drug,ako treba se ke si skratam,ama nekako mi e nezgodno iako bi mu gi vratila vo najkratok mozen rok,a se slucilo da mi pobaraat pari lige so ne gi poznavam dovolno,ama se rabotelo za neznacitelni sumi pa sum dala i imalo i takvi so vrakale i takvi so ne vrakale.:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom