Нови скулптури - во Скопје и низ цела Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата SuicideMessiah
  • Време на започнување Време на започнување
Нема архитектура тука... Грујо сега ја зема фалангата, ја обединува македонија и низ триумфална капија ке се врати со свои две раце да го намести од александар споменикот на пиедестал. Како можите тврдоглаво да поддржувате глупост наречена скопје 2014... За пример еве да се споредиме со америка, ние имам 2кк луѓе во земјава тие имаат 200кк, ние имаме буџет 2.5ккк евра тие имаат 2.5кккк долари годишно... доколку тие направат "проект" Washington и потрошат 25 000 000 000 долари односно 10% од буџетот наспроти нашите 250 милиони евра( што е дискутабилно дали се толку или повеќе), најмалки 20 милиони луѓе ќе го запалат Вашингтон за 1 ден... Само во ваква заебана држава можи некој да поддржува ваков глупав, мегаломански, квази "проект" од типот на село гори баба се чешла, во 5 години единствено нешто што е подобрено е борчот на државава за СИЛНИ И КВАЛИТЕТНИ 100%... А сега радувајте се вие, има време за нервози, на пример за 5 години кога ќе плаќаме по 2 евра за родео тврдо :)

ајде да си дете да не сваниш ама ти ако си 22 години назад си со времето .Скопје 2014 му ветува на груевски втор мандат без него не верувам дека и воопшто ке победе .Ако ги задоволи скопјани значчи дека победува бидејки во скопје е силата .

Може да ни се бендисат или не скуплтурите и воопшто проектот Скопје 2014 но факт е дека овој проект разбуди големо вниманија како кај нас дома така и во странство. За среќа за разлика од кај нас дома странците немат политички товар околу вратот па можат сосма релаксирано да гледат на градежниот БУМ во Скопје со оглед на реакциите на влијателните светки медиуми на овој проект се гледа многу позитивно надвор од Македонија. Згора на се со голо око може да се забележи дека во Скопје има многу повеќе туристи од кога и да е. Па така срамота е да се зборува дека од овие проекти немаме никаква ќар. Да не зборувам за секундарните ефекти како имиџот на државата, зголеменото национално чуство и сл. Освен тоа не заборавајте дека сите овие проекти беа огромна подршка за градежниот секотор и индустриите кои на некој начин се поврзани со градежништвото. Освен тоа Скулптурите и сето тоа што се гради во Скопје беа како иницијативна капсула да се средат и плоштадите во помалите градови, како Струмица, Крушево, Штип, Кавадарци и други.

Може да ни се бендисат или не скуплтурите и воопшто проектот Скопје 2014 но факт е дека овој проект разбуди големо вниманија како кај нас дома така и во странство. За среќа за разлика од кај нас дома странците немат политички товар околу вратот па можат сосма релаксирано да гледат на градежниот БУМ во Скопје со оглед на реакциите на влијателните светки медиуми на овој проект се гледа многу позитивно надвор од Македонија. Згора на се со голо око може да се забележи дека во Скопје има многу повеќе туристи од кога и да е. Па така срамота е да се зборува дека од овие проекти немаме никаква ќар. Да не зборувам за секундарните ефекти како имиџот на државата, зголеменото национално чуство и сл. Освен тоа не заборавајте дека сите овие проекти беа огромна подршка за градежниот секотор и индустриите кои на некој начин се поврзани со градежништвото. Освен тоа Скулптурите и сето тоа што се гради во Скопје беа како иницијативна капсула да се средат и плоштадите во помалите градови, како Струмица, Крушево, Штип, Кавадарци и други.

Кавадарци и Срумица не ги гледај тиа се богати градеви ,гледај го крушево ,кичево кочани,таму требат инвестиции големи .

Пред некој ден на некоја телевизија гостуваше академик Томе Серафимовски

Во врска со скулптурата на Мисирков кажа дека веднаш штом разбрал дека има конкурс за таква скулптура се пријавил и дека со делото чувствува дека се одолжил на овој великан. Кажа дека го доживува Мисирков како столб на македонизмот и македонската национална свест. Затоа и на скулптурата има антички столб којшто воедно го симболизира и богатството на македонската почва со историски локалитети и артефакти (богата историја).

За корењата на скулптурата пак рече дека се таму затоа што Мисирков е длабоко всаден во македонската историја и култура. За неговото дело За македонските работи рече дека е своевидна Библија за Македонија.

Околу локацијата на Мисирков рече дека е идеална.

За скулптурите што се поставуваат во последните години индиректно кажа дека не сите се добри, но и дека не може сите да се добри. Сепак го поздрави тоа дека се поставуваат скулптури.

Кажа и дека Македонија докажала дека има вонредно добри скулптори.

Инаку за мене скулптурата на Мисирков е една од послабите скулптури на Томе.

--- надополнето ---

Кавадарци и Срумица не ги гледај тиа се богати градеви ,гледај го крушево ,кичево кочани,таму требат инвестиции големи .

Ако веќе правиме муабет за инвестиции приближно блиски до овој подфорум тогаш би спомнал дека во Крушево минатата година го реконстуираа и плоштадот и градскиот парк. Оваа година се отвори и музејот на Тоше.

*иницијална каписла

24134320388458979411448.jpg

21065120388473379771448.jpg

:cuc:

^^^ Еден од бранителите на скулптурата, од сликите што ги видов неверојатно многу ми личи на конкретен бранител што загина за време на конфликтот. Случајно некој да знае дали авторот намерно се користел со референци или е сосема случајно?

Споменикот на бранителите ПРЕМОЌЕН.Браво за авторот. :cuc:
Едвај чекам да го видам во живо.

215772_10150540912380515_19.jpg

На социјалните мрежи Facebook и Twitter се појавија фотографии од статуата на Александар Македонски која, наводно пред изборите треба да биде поставена на плоштадот Македонија. Засега нема официјални информации дали фотографиите се направени во Италија или пак статуата веќе е пристигната во Македонија.

ace3.jpg

Извор: Идивиди

Одлично изгледа. Според мене ќе го краси плоштадот во Скопје.

Ај сега почнете со хејтање...

ПС: Нека пукнат грчиштата педерски!
:vozbud::vozbud:

Фотографирано од малку подруг агол

225260_1748769728124_1505273223_31497614_8124805_n.jpg

Нема архитектура тука... Грујо сега ја зема фалангата, ја обединува македонија и низ триумфална капија ке се врати со свои две раце да го намести од александар споменикот на пиедестал. Како можите тврдоглаво да поддржувате глупост наречена скопје 2014... За пример еве да се споредиме со америка, ние имам 2кк луѓе во земјава тие имаат 200кк, ние имаме буџет 2.5ккк евра тие имаат 2.5кккк долари годишно... доколку тие направат "проект" Washington и потрошат 25 000 000 000 долари односно 10% од буџетот наспроти нашите 250 милиони евра( што е дискутабилно дали се толку или повеќе), најмалки 20 милиони луѓе ќе го запалат Вашингтон за 1 ден... Само во ваква заебана држава можи некој да поддржува ваков глупав, мегаломански, квази "проект" од типот на село гори баба се чешла, во 5 години единствено нешто што е подобрено е борчот на државава за СИЛНИ И КВАЛИТЕТНИ 100%... А сега радувајте се вие, има време за нервози, на пример за 5 години кога ќе плаќаме по 2 евра за родео тврдо :)

Ај вака сега, пресметај колку пари имаат САД потрошено за војни од 2001-ва до денеска. Кога ќе ја добиеш цифрата немој да се изненадиш. И патем речено доколку не си знаел, народот не смее да им писне. Обама го избраа со намера да ги намали војните и трошењето на буџетски пари за финансирање на војни ама ете ништо не се смени ни со Обама. И како прво не ми е јасно како можеш да правиш споредба на држава како Македонија со светска сила како САД.

А за спомениците сум кажал многупати досега и пак ќе кажам, мене воопшто не ми пречат. Тие споменици ( како и во секој главен град во секоја држава во светот што ги има ) си имаат своја симболика и значење. А згора на тоа ќе привлекуваат и туристи. Патем, од овие споменици и другите проекти што се дел од проектот "Скопје 2014" многу наши градежни фирми заработија добра пара што се одрази мошне добро на економијата на државата. Поарно тие пари што се потрошија на градење споменици отколку некој да си ги ставеше во џеб...

Поарно тие пари што се потрошија на градење споменици отколку некој да си ги ставеше во џеб...
Тоа колку пари се ставени или не во џеб ке покаже времето,во секој случај спомениците ке останат како поседица од нечија воља да ги постави.
Многу интересно е што скоро воопшто не се поставува прашањето зашто за 20 години никој ништо не поставил и во чиј џеб завршиле сите тие огромни пари кои гледаме дека некаде ги имало..

Тоа колку пари се ставени или не во џеб ке покаже времето,во секој случај спомениците ке останат како поседица од нечија воља да ги постави.
Многу интересно е што скоро воопшто не се поставува прашањето зашто за 20 години никој ништо не поставил и во чиј џеб завршиле сите тие огромни пари кои гледаме дека некаде ги имало..

Види друже, од независноста на Македонија од 1991 година досега никој не градеше толку многу како што сега гради оваа влада. Порано сите работеа за свој џеб односно си ги земаа парите и си ги префрлаа на сметки во Швајцарија, Луксембург и сл. А нема ние никогаш да дознаеме кој колку украл и што направил со тие пари, тоа загинува со времето. Не велам дека и оваа власт не си става пари во џеб, но барем јасно е како ден дека се грижат за изгледот на државата и народот. Отворено сум признавал многу пати дека сум симпатизер и член на владејачката партија но тоа не значи дека слепо им верувам и трчам како куче за нив. Народот не треба да трча за политичките партии, партиите се тие кои треба да трчаат по народот. Јас гледам да имам ќар од политичките партии ( без разлика за која се работи ) сакам на народот да му биде убаво и да има убав живот, другото ми е се како што викаме ние тука во Струмица, бош муабет. :)

Види друже, од независноста на Македонија од 1991 година досега никој не градеше толку многу како што сега гради оваа влада. Порано сите работеа за свој џеб односно си ги земаа парите и си ги префрлаа на сметки во Швајцарија, Луксембург и сл. А нема ние никогаш да дознаеме кој колку украл и што направил со тие пари, тоа загинува со времето. Не велам дека и оваа власт не си става пари во џеб, но барем јасно е како ден дека се грижат за изгледот на државата и народот. Отворено сум признавал многу пати дека сум симпатизер и член на владејачката партија но тоа не значи дека слепо им верувам и трчам како куче за нив. Народот не треба да трча за политичките партии, партиите се тие кои треба да трчаат по народот. Јас гледам да имам ќар од политичките партии ( без разлика за која се работи ) сакам на народот да му биде убаво и да има убав живот, другото ми е се како што викаме ние тука во Струмица, бош муабет. :)
Не сакам да навлегувам во тоа која партија колку зашто како..Моабетот ми беше дали не е логично пред да дојдат критики или пофалби за проектот 2014 та првата реакција да биде:.. од каде сега овие пари .. .???
Дали парите завршиле во странство или не знам каде и не е толку важно ,важно е што луѓето кои располагале со нив се едни исти и присутни во државата.
Поред тоа што дефинитивно се прават “на Тошо “ мене ме интересира зашто народов е “Тошо“:nesum:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom