НБА сезона 2014-2015

• Креатор на темата Креатор на темата Марли
  • Време на започнување Време на започнување

The Finals:

• Вкупно гласачи
    49
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Некој кој не ја гледал синоќа утакмицата TOR @ ATL, ако оди на nba.com ќе си помисли дека Атланта растурале вчера. Ова се хајлајтс од вчерашниот пораз на Хокс од 105-80. :facepalm:

ATL_TOR.jpg

Моментот кога од Дурант-Вестбрук се префрлаш на Керон Батлер и Кентавиус Колдвел-Поуп

ova ako bese ofanziven....griffin ne trebase da igra do sea...
Дали ти се верува дека не приметив за офанзивниот фаул? ЛОЛ :facepalm:
Читам и си викам што ми пишува овој бе, како ја закуца Џеферсон, цела публика полуде, а овој офанзивни фаулови ми спомнува. Го погледнав видеото пак и видов што глупост направиле судииве. Неам коментар за одлуката, жими се. Леброн прави по 5 чекори кога оди во контра ама тогаш океј е, за публика се игра нели, па затоа и не му ги свират. Исто и Грифин што го спомна... Моментално ми текнува на ситуацијата кога ја закуца преку Гасол, т.е. кога му налета од позади на Гасол и онака го сруши ама нормално не свирнаа фаул у напад пошо атракција. :facepalm:

не смее така да го држи за десната рака кид!

sve super toa...ali ako sudat neka sudat za site...ova vrska nemase so ofanziven faul ni najmalku....koa mozese diandre konjot pred dva dena da proba da skoka preku tim dankan i da mu ja skrsi kicmata i da mu dadat 2 slobodni

ESPN направиле опсежна анализа за тоа колку се користи аналитиката во 4те главни спортови во Америка. За нас особено е интересен делот за NBA тимовите. Има објаснувања за сите тимови но најважна е поделбата по групи:

1. "All-in" или тимови кои целосно ја имаат прифтено аналитиката во своето управување

Филаделфија, Хјустон, Сан Антонио и Далас,

2. "Believers" или тимови кои веруваат во аналитиката

Атланта, Бостон, Кливленд, Детроит, Голден Стејт, Оклахома Сити и Портланд

3. "One foot in" или тимови кои започнале нешто во таа насока но не се имаат сеуште многу посветно

Шарлот, Индијана, Мајами, Милвоки, Орландо, Феникс, Сакраменто, Торонто, Јута

4. "Skeptics" или тимови кои се скептици за моќта на аналитиката

Чикаго, Денвер, ЛА Клиперс, Минесота, Њу Орлеанс и Вашингтон

5. "Non-believers" или тимови кои не веруваат во користењето на напредни аналитики во НБА лигата

ЛА Лејкерс, Њујорк и Бруклин

Имаат и топ 10 и последни 10 сумирани од сите спортови и интересно е дека Филаделфија е број 1 од сите тимови во Америка (сите 4 од all-in групата се во топ 8), додека ЛА Лејкерс, Бруклин и Њујорк се во последните 10, при што Њујорк е претпоследен 121.

Нормално има успешни и неуспешни приказни и кај оние кои се јако посветени на аналитика и кај оние кои не ја користат, но се позабележителен е трендот на поголем успех на оние кои веруваат во моќта на користењето на аналитиката во своето управување. Дури 9 од 12те екипи во првите 2 групи се во плејофот (можеби и 10 ако Детроит се пласира), додека од последните 2 групи само 3 од 9те екипи ќе играат во плејоф (евентуално 4 ако Бруклин се пласира).

П.С. Знам дека ова воопшто не е популарно кај нас, ама мислам дека е време да почнеме да учиме и да се прилагодуваме со оглед дека се повеќе и повеќе аналитиката ќе навлегува во НБА и веќе на многу начини е составен дел од следењето и уживањето на самата лига.

Вигинс доста често го пратам сезонава, не беше нешто посебно првите месеци, али последниов период игра одлично, висок за двојка, силен, брз, супер во одбрана 1 на 1, кошаркарска интелегенција, и најважно, ми делуе ко да го има убиствениот победнички инстинкт, само треба да биде прва опција во напад за максимално да го покаже тоа... Очекуем блескава кариера да има Вигинс..

Статус
Затворена за нови мислења.
Back
На врв Bottom