Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
сите помпезни најави досега неславно завршиле.

‘Свеж’ пример - Битола филмски град.
нашиве ќе му побараат рекет
одлични локации за снимање ама инфраструктурата ви е катастрофална, тоа е најголем проблем. Нема теорија да се донесе сериозна екипа и опрема тука
Сè е ова точно, плус Малкович кажа тогаш на интервјуто дека е во процес на барање пари за да го направи студиото, така што да - може да се откаже или да се оддолжи.
Ама па за инфраструктурата, ете примерите на SK-92 сите се со лоша инфраструктура или непристапни места? Може па рекет не им барале таму, барем една пречка помалку имале? :)

У случајов со Јапонецот повеќе збореше за авионски пристап, хотелско сместување и слично. Тогаш не постоеше ни Хилтон ни Мериот. Ниту пак имаме спремни студија што би изнајмиле опрема, тоа значи дека ќе треба да бараат од регионот или да носат нивна што е прескапо. Јас навивам да се отвори, ама голем скептик сум.

AmberNordic12 siminja do 75w ...poeftinite modeli do 100w :)
Dve Gree klimi trosat pomalce od edna Toshiba duplo poskapa :)
Кај да купам вакво да мерам на Тоshibata? Mислев на тоа што се реди во штекер, па климата се уклучува на тоа.

E ти благодарам. Ти должам
Nema na sto za toa sluzi forumov so soveti kolku moze da si pomogneme.

Ovoj edna faza meri ili dve, se pravi da smete skapa eftina?
487_2022-08-04_03-50-39-750x750-pad.jpg

Ovoj Mislam e ednotarifen no i dvotarifen merac da zemes isto ti se faka bidejki nedela e cel den evtina a toa kaj dvotarifniot nemozes da go racunas tuku samo dve tarifi od 07 do 22 casot skapa i od 22 do 07 evtina struja a nedela e cel den evtina taka da i ednotarifniot merac e odlicen.

Кај да купам вакво да мерам на Тоshibata? Mислев на тоа што се реди во штекер, па климата се уклучува на тоа.
Na ali imas za 7/8$ merac koj sto meri se momentalna, vkupna kwh, poedinecno za sekoj den, i drugi raboti, volti, amperi...
I + ke sledis se na telefon...

Поздрав до сите. Едно прашање до луѓе со искуство околу климите. Ми треба инвертор кој треба да лади и грее дневна соба од околу 35 квадрати споена со спална од 15-тина квадрати и ходник од некои 5 квадрати. Се работи за стан во стара зграда со зидови дебели буквално 1 метар, плус термо фасада, термопан прозори, под и над мене функционални станови. Станот гледа према Водно. Нормално, нема централно греење. Препорака? И уште едно прашање: дали е подобар сплит или конзолен (ваљда точно напишав) уред? Благодарам однапред

Последно уредено:
Поздрав до сите. Едно прашање од луѓе со искуство околу климите. Ми треба инвертор кој треба да лади и грее дневна соба од околу 35 квадрати споена со спална од 15-тина квадрати и ходник од некои 5 квадрати. Се работи за стан во стара зграда со зидови дебели буквално 1 метар, плус термо фасада, термопан прозори, под и над мене функционални станови. Станот гледа према Водно. Нормално, нема централно греење. Препорака? И уште едно прашање: дали е подобар сплит или конзолен (ваљда точно напишав) уред? Благодарам однапред
Бидејќи не спомна цена ја би ти препорачил две 3.5кв Mitsu HR35 или Даикин.

Еве за @Alex66 подетелно објаснето а и @nik1 да научи нешто не само да нафрла марки ;)
Две клими со соодветни енергетски како што налага регулативата 626/2011 означена на секоја Енергетска таму при дното на енергетската.
HR35.jpg Amber35Prem.jpg

Ајде прво Митсу да го прочитаме.
Климата ке биде со А+ ефикасност до -10 надворешна температура и годишно за 4910 часа греење во Умерената климатска зона ке потроши 781Kwh.
Во топла климатска зона или ако климата е монтирана негде со слична клима како во Атина и Ефикасноста/класата пресметана за само 3590 часа работење или 55дена помалку од Умерената климатска зона со 4910часа нормално дека и помалку струја во грејна сезона ке потроши и ке биде А+++ :)
Ај сега колку Топллина ке произведе и како се пресметува тоа...па само треба да се помножи потрошеното со ефикасноста или:

4.3x781=3358kwh годишно топлинска енергија ке даде климава за таа цена и енергетска ефикасност 4.3/А+.
Истото се добива и ако се помножи PdesignH со 1400....или 2,4x1400=3360 (mali otstapki ima zaradi zaokruzuvannjata na energetskite)

Сеа втората клима на Грее да видиме колку Топлина дава:
4.4x1018=4479kwh годишно топлинска енергија ке даде климава за таа цена и енергетска ефикасност 4.4/А+.
И по вториот начин 3,2x1400=4480

Или да закључам разликата е 4479-3358=1121kwh т.е 1121kwh повеќе Топлинска енергија ке предаде Грее климата од овој Митсу модел. Или поинаку кажано, кога Митсу моделов би произвел топлина како другава клима тогаш енергетската класа би паднала на А класа или B што би било под минимумот од класата А+ за да може да се продава во Еу.

Затоа барајте си прво ергетска за климата што сте наумиле да ја купите, споредете ја со друга марка модел и ке ви стане појасно која е подобра ;)
Според регулативата на ЕУ 626/2011 секоја клима МОРА да има енергетска така да, да не ве лажат за колку м2 е некоја клима а не ја покажуваат енергетската и споредувате после квадрати што нема врска со испорачаните Kwh топлина ;)

ELPF.jpg

Последно уредено:
@Strelec Јас досега ниеден (освен ти) не сретнав некој да ги оправда бројќите кои ги дават од грее, тоест повеќето коментари се негативни и лоши. За членот погоре ја му давам совет доколку е финансиски добар прво да си разгледа Митсу и Даикин од врвна класа а доколку сака средна класа има Мидеа, Хисенсе, Вивакс, Хаиер последен модел за разгледување Грее. Тоа е мој совет негово е дали ќе прифати или не.

@Strelec Јас досега ниеден (освен ти) не сретнав некој да ги оправда бројќите кои ги дават од грее, тоест повеќето коментари се негативни и лоши. За членот погоре ја му давам совет доколку е финансиски добар прво да си разгледа Митсу и Даикин од врвна класа а доколку сака средна класа има Мидеа, Хисенсе, Вивакс, Хаиер последен модел за разгледување Грее. Тоа е мој совет негово е дали ќе прифати или не.
За сите Грее клими кај нас има објавено Енергетски на mall.gree.com.mk јер мора да се објавени по регулативата и зад кои како гарант стои Производителот не јас или ти. За моделот АмберПремиум12 што го посочив очигледно бараш потврда од независен орган ко Еуровент ама не си го прочитал овој мој пост дека тој модел па и има и Еуровент :)
Него кога глумиш умен и освестен дали за Виваксот што си го земал бараше Еуровент и потврда на енергетските па сеа си ја имаш маката со Виваксот ? :facepalm:

Odkoga ja namestija povtorno klimata vnatresnata edinica non stop go ima ovoj zvuk duri i koga istata postigne temp i kpimata se gasi toj zvuk seuste go ima. Ako moze da go primetite na videoto. I uste nesto sega koga ima izolacija i klimata ja postigne zadadenata temp znaci zadadena 24 na dalecinsko i preku ifeel dostigne 24 nadvoresnata edinica po standard ja namaluva brzinata no togas pocnuvat nekoi vibracii koi se custvuvat nis sobata pa i vo hodnikot dodeka pred toa koga namaluvase brzina se osejkase 10 sekundi i se stabilizirase nemase vibraci i ne se osejkase. Na nadvoresnata duri ima i buferi. Sto moze da e makata i sto da smenam?
Автоматски споено мислење:

Прегледај го приврзокот 332685

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom