Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Во право си за Пулар, 3-та година, од прв ден труе на ладење, многи бучна надворешна, работи како трактор. Кога стартува на греење го затресува зидот. Толку од Грее
Kaj tebe ima nesto sto raboti saglam?

Dali ovaa edinecna ke vrsi rabota(ladenje i greenje) za vo stan 60m2 ?
Nemam iskustvo so konzolni i nemozam da kazam nisto , osven sto kaj drugar namesti gree 12ka konzolna vo kuka so pvc ,fasada bez izolacija, prizemje 20m2 i za greenje bese prezadovolen .
A jas mozam da ti kazam od iskustvo tolkav prostor sekako ti treba najmalku dve inverter 12ki ,dali ke se poedinecni ili multi split so dve konzolni 12ki sto na kraj e poekonomicno ,potivko , ramnomerno rasporedeno greenje ladenje.
Ako odis varijanta so edna 24ka inverter ,mozebi ke se stoplis razladis no sekako neramnomerno, pogolema potrosuvacka zaradi pomala efikasnost pomal cop i zgora na se sekako bucno bidejki vnatresnata na niv najcesto odi od 600m3 pa nagore do 1000m3 sto i na najniska brzina e neprijatno bucno .

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Nemam iskustvo so konzolni i nemozam da kazam nisto , osven sto kaj drugar namesti gree 12ka konzolna vo kuka so pvc ,fasada bez izolacija, prizemje 20m2 i za greenje bese prezadovolen .
A jas mozam da ti kazam od iskustvo tolkav prostor sekako ti treba najmalku dve inverter 12ki ,dali ke se poedinecni ili multi split so dve konzolni 12ki sto na kraj e poekonomicno ,potivko , ramnomerno rasporedeno greenje ladenje.
Ako odis varijanta so edna 24ka inverter ,mozebi ke se stoplis razladis no sekako neramnomerno, pogolema potrosuvacka zaradi pomala efikasnost pomal cop i zgora na se sekako bucno bidejki vnatresnata na niv najcesto odi od 600m3 pa nagore do 1000m3 sto i na najniska brzina e neprijatno bucno .

Spored tebe edna 16ka nema da bide dovolno ni minimum da postigne za 60m2 ? Sepak stanov e so izolacija i pvc...

Spored tebe edna 16ka nema da bide dovolno ni minimum da postigne za 60m2 ? Sepak stanov e so izolacija i pvc...
Mene koga mi pravea presmetka olomnani za stan od 60m2 korisen prostor za ladenje greenje no tuka realno 50 m2 od koi dnevna ,spalna i detska, i bese potrebno sekade da ima greenje predlogot za posebni bese 12ka dnevna 26m2, 9ki ili ako najdam 7ki za detska i spalna od po 12m2 . Ako odam so multi split mitsubishi electric togas edna ln35 edna ln 25 edna ap 20
Ova za nova gradba stan na 4ti na jugo istok cel den na sonce so fasada 10cm i termo blok 19cm.
A vo situacija ako sum sakal da ladam gream so otvoreni vrati togas najmalku 2 12ki so sto bi bilo izednaceno komforno tivko bez cuvstvo na provev bez optovaruvanje na klimite i povisok cop i vo zima retki defrosti i recisi nikogas da se sluci na dvata uredi defrost istovremeno .
A realno za greenje e najgolem problem defrost a kaj eden ured 18ka zaradi forsiranjeto ke se cesti neprijatni defrostite.

Ако е добар распоредот и се постави на добра позиција ќе ти биде у најмал случај доволна.

Mene koga mi pravea presmetka olomnani za stan od 60m2 korisen prostor za ladenje greenje no tuka realno 50 m2 od koi dnevna ,spalna i detska, i bese potrebno sekade da ima greenje predlogot za posebni bese 12ka dnevna 26m2, 9ki ili ako najdam 7ki za detska i spalna od po 12m2 . Ako odam so multi split mitsubishi electric togas edna ln35 edna ln 25 edna ap 20
Ova za nova gradba stan na 4ti na jugo istok cel den na sonce so fasada 10cm i termo blok 19cm.
A vo situacija ako sum sakal da ladam gream so otvoreni vrati togas najmalku 2 12ki so sto bi bilo izednaceno komforno tivko bez cuvstvo na provev bez optovaruvanje na klimite i povisok cop i vo zima retki defrosti i recisi nikogas da se sluci na dvata uredi defrost istovremeno .
A realno za greenje e najgolem problem defrost a kaj eden ured 18ka zaradi forsiranjeto ke se cesti neprijatni defrostite.

Кој ти ја правел таа пресметка друже ако не е тајна?
Зашто јас со една фх35 мицубиши цела куќа ја гребев зимово (а зимото у Шведска и не беше така благо како у МКД) плус куќата е со стара дограма

@најубав @PticaSelica 55.000ден за парапетна 2.5ка дај не заебавајте тава е лудост ајде очекував некоја цена 35К ама 55К е надвор од секоја логика, па може да замислам 18ка или 24ка ако ги има колку би коштале 200К. Ненормална работа, а во соба пошто е мала никако не ми иде на ум како би ставил ѕидна кога како и да ја вртиш ќе те удара воздухот ко промаја ама ако не смислам нешто до есен тоа е многу скапи овие нема нешто грее, вивакс, хисенсе парапетна докај 30К.

@најубав @PticaSelica 55.000ден за парапетна 2.5ка дај не заебавајте тава е лудост ајде очекував некоја цена 35К ама 55К е надвор од секоја логика, па може да замислам 18ка или 24ка ако ги има колку би коштале 200К. Ненормална работа, а во соба пошто е мала никако не ми иде на ум како би ставил ѕидна кога како и да ја вртиш ќе те удара воздухот ко промаја ама ако не смислам нешто до есен тоа е многу скапи овие нема нешто грее, вивакс, хисенсе парапетна докај 30К.
Нема ништо… цениве се отидени у пм!

Ај и @tzlatko ќе го тагнам у муабетов…
Фуегото(што бај д веј одлично лади во пеколов) е високо само 25цм, а оти е над врата(а вратата е плус со праг) до таванот остануваат некои 35цм+-
Кај фуегото имам добри 5-6цм размак до таван, и одлично е!
Е сега ако земам тундра… не знам дали ќе одржам размак од мин 5цм оти и надоле немам многу место… добро ваљда 3-4цм ќе има да се уклопи фес!
Посебно за Злате е прашањево… како лади прво на пеколов(?), дали е бучна(?), лесно ли се отвара за чистење(?) капакот оди ли над неа(?) дисплејот дречи ли во темница да биде очи(?) и слично…
И што мислиш, ќе бидат ли доволни 5цм оти она само озгора усисава (фуегото и однапред плус, ама си имал стара клима знаеш колку попаметни биле тогаш ;))
Па што да не, ќе може ли и истите држачи и цевки да се искористат?
Vaka
Vn. edinica e visoka 280mm, site se tolku gore dole pa i poveće. Mene mi e montirana nad vrata ama ima prostor od 400mm, no poradi padot za cevkata za kondenz na kraj ostanaa 80mm do plafon što e sosema dovolno. Morav tuka da ja montiram inače ni vo son nad vrata.
Ako vratata ne e na srede zid klimata em što će ti bide nabiena vo plafon em nabien senzorot vo ćoš vo toplinski đep....ete ti dobra pričina za pali gasi rabota.
Moj sovet potrudi se da najdeš drugo mesto i obavezno 15cm od plafon i na sredina na zidot obavezno, od toa ti zavisi dali će raboti kako što treba ili i ti će se pridružiš na grupata plačkovci na koi klimite im gasat na 700W modulacija.
Kako raboti na pekolov imam napišano včera, so eden zbor idealno, ne može podobro....
Ova za kapakov ne te razbiram, displejot ima opcija na daljinskoto da se gasi da voopšto ne sveti.
Držačite nema da se na ista širina i ako se korodirani podobro stavi novi, a cevkite može ako se so ist prečnik i ako se nafati monterot da visi gore za da gi izvadi starite holenderi so sečenje na kraevite i taka kačen da pravi novi pečurki za holenderite od novata klima.
Ova poradi toa što sekoja klima ima svoi holenderi i ne se kompatibilni.
Ušte ednaš te molam begaj od montaža vo ćoš i nad vrata, ako treba vrti so cevkite, stavi 7,8 metri cevki ako treba ama će si raat.
Vadi toa starite cevki stavi novi so nova izolacija.
Gledaj ja ponudata na MIDEA extrem tuka može da se iskopa dobro parče so modulacija od 250W na greenje.

Ако е добар распоредот и се постави на добра позиција ќе ти биде у најмал случај доволна.

Кој ти ја правел таа пресметка друже ако не е тајна?
Зашто јас со една фх35 мицубиши цела куќа ја гребев зимово (а зимото у Шведска и не беше така благо како у МКД) плус куќата е со стара дограма
Se zavisi od potrebite , ako si doma so uste dve deca tinejgeri na koi im treba privatnost nikako ama nikako nemozi da se ladis grees so eden ured pa i najsovrsen na svet da e .
I druga rabota e sto koga planiras primarno i edninstveno greenje bidejki nema odgak za da curis drva ,togas navistina treba sistemot da ima rezerva za kako sto velis ako ima nekoja ne tolku blaga zima.

Последно уредено:
Se zavisi od potrebite , ako si doma so uste dve deca tinejgeri na koi im treba privatnost nikako ama nikako nemozi da se ladis grees so eden ured pa i najsovrsen na svet da e .
I druga rabota e sto koga planiras primarno i edninstveno greenje bidejki nema odgak za da curis drva ,togas navistina treba sistemot da ima rezerva za kako sto velis ako ima nekoja ne tolku blaga zima.

Za moi licni potrebi jas klimata bi ja koristel samo vo ekstremni temperatura minusni ili visoki, toa kaj nas ti se dve nedeli zima dve nedeli leto zboram za zima pod nulata i leto nad 35C.

Mnogu poskapi ( od split klimatizerite ) se parapetnite konzolni klimatizeri

Ај и @tzlatko ќе го тагнам у муабетов…
Фуегото(што бај д веј одлично лади во пеколов) е високо само 25цм, а оти е над врата(а вратата е плус со праг) до таванот остануваат некои 35цм+-
Кај фуегото имам добри 5-6цм размак до таван, и одлично е!
Е сега ако земам тундра… не знам дали ќе одржам размак од мин 5цм оти и надоле немам многу место… добро ваљда 3-4цм ќе има да се уклопи фес!
Посебно за Злате е прашањево… како лади прво на пеколов(?), дали е бучна(?), лесно ли се отвара за чистење(?) капакот оди ли над неа(?) дисплејот дречи ли во темница да биде очи(?) и слично…
И што мислиш, ќе бидат ли доволни 5цм оти она само озгора усисава (фуегото и однапред плус, ама си имал стара клима знаеш колку попаметни биле тогаш ;))
Па што да не, ќе може ли и истите држачи и цевки да се искористат?

Za da raboti kako sto treba vnatresnata edinica najdobro da e odalecena od plafonot 10 do 15 cm ( ako moze montiraj na istoto mesto samo podole da se izbusi nova dupka za bakarnite cevki ) ako ne togas na drugo mesto montiraj Starite klimatizeri ( vnatresnite edinici ) vlecea vozdu I od gorna I od predna strana novive samo od gorna zona

Nikade ne spomnav odzak, klimata mi e primarno i edinstveno greenje (ok ne e edinstveno ima i panelki vo sobite koi se iskluceni i ne se koristat)
Nikade na forumov ne skriv deka na kraj na sezonata postaviv uste edna klima doma za da imam podobro struenje na vozduhot no toa go napraviv za da dobijam na komfor a ne deka imam potreba od toa.

Koga veke go spomna odzakot dali ako imase takva moznost ke barase odzak vo sekoja soba za da ja zadrzis privatnosta?

Na krajot na denot mojot komentar ne bese za da mi objasnis kolku clenovi ste doma i od koi pricini gi sakas 3 uredi doma, tuku za da dades potkrepa zasto clenot koj prasa za daden inverter tolku sigurno mu objasni deka so 1 nisto ne pravi.

Za moi licni potrebi jas klimata bi ja koristel samo vo ekstremni temperatura minusni ili visoki, toa kaj nas ti se dve nedeli zima dve nedeli leto zboram za zima pod nulata i leto nad 35C.
Nikogas ne otvoriv da vidam koja klima ja imas porano staveno i ti ja sporeduvaat ama i toa ne e vazno, ona sto e bitno e kolku imas toplotni zagubi na prostorot sto sakas da go ladis/grees i kolku e mokta na klimata koja ke ja zemes (posebno gledaj ja mokta . So ogled na toa sto pisa deka imas dosta solidna izolacija na stanot (plus e stan ne si od site strani izlozen na studovi) klima bi trebalo da ti e optimalno resenie.

Malku loso koristenje e klimata samo vo ekstremni slucai koga temperaturata e pod 0, a ako odi temperaturata na ponisko mokta na inverterot se namaluva. Ama pretpostavuvam deka imas parno pa zatoa ja baras kako dopolnitelno greenje koga bi imal potreba od toa i vo onie preodni periodi koga primarnoto greenje ne ti gi zadovoluva potrebite.

E sega jas vo prethodniot post pisav deka sum greel kukja so 3.5kv klima ama da ne se lazeme toj model ne se prodaval vo makedonija koga bil aktuelen, spored nekoi lugje tuka na forumot koj podobro gi poznavaat uredite i im baraat sto e vgradeno vo niv spored oznakite na kompresorot modelot koj jas go imam vo mkd se prodaval kako 5.5kv ured, ne bi me iznenadilo da e toa slucaj i so drugi proizvoditeli. Taka sto ako sakas da bides siguren deka nema da imas problemi vo tvoite 60m2 i sakas da go resis toa so 1 ured moze e podobro da odis so 5.5kv ured

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom