Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
Маде од овца.

Солиден филм, непотребно предолг, задникот хемороиди ми фати, одличен скор и кинематографија што е вообичаено печат на „странските“ филмови. Проблемот е што нафрлени кадри од пејсажи и зајдисонца не прават целина задолжително. Така си гледаш убавини и чекаш нешто да се случи, после 2 саати ти е сеедно како ќе заврши.

Мислам ок филм е ама да не претеруваме.

@wot, ето зашто.

1613065000383.png

7/15 - Collective - Romania

OK, тука морам да бидам малку поопширен. Ова е документарец, не игран филм. Во синопсис и на самиот почеток на филмот, во опис, стои: 30 октомври 2015, во ноќниот клуб Колектив во Букурешт, Романија, за време на концерт на метал бенд настанува пожар. Заради тоа што имало само еден мал излез од клубот, во стампедото по обидот да избегаат од пожарот настрадале 26 млади луѓе, а повеќе од 50 се хоспитализирани со повреди, меѓу кои починале и четворица од 5 од музичарите во бендот кој настапувал. Од хоспитализираните, во следните неколку месеци, по болниците низ Романија умираат уште 38 млади луѓе. Пожарот во клубот предизвикал масовни протести низ Романија, по кои паднала владата на романската СДС, и една година со државата управувала технократска влада.

На самиот почеток е прикажана една снимка од пожарот во Колектив. Потоа ни К од Колектив нема во филмот. Цел документарец е политички документарец за романското здравство, со скандали кои се случувале во романските болници и во романското Министерство за здравство, за корумпираноста во секој домен на романското општество и за трулоста на цела држава. Крајот, дури, е за изборите во Романија следната година, и за желбата на техничкиот Министер за здравство да победи романското ВМРО, што не се остварила.

И толку.

И сега не знам што јас штотуку гледав, и што видоа овде еден куп луѓе кои ова срање го оцениле со 10/10. Ова мене „ни да ме дирне“, значи буквално! Единствено прашање кое си го поставив додека го гледав беше: кај им биле очите на тие од ЕУ кога преговарале со Романија за влез во Унијата. Инаку, другото, горе-долу е веќе видено секојдневно кај нас: умре човек од сепса по рутинска операција на хемороиди, умре девојче со сколиоза на кое не му даваа пари да се лекува во странство (слично како и пациентите од Колектив), жена отиде да се пораѓа и освен бебето и ги извадиле и јајниците, и матката, и еден бубрег... Ако Collective, ваков каков што е, е 10/10, да снимат филм за само 1 од тие случаи кај нас, на Американците кои ќе го гледаат ќе им се закочи устата подзината и ќе им остане така доживотно. Да, шокирачки е. Да, снимен е слично како Honeyland, без интервјуа со протагонистите, туку личи на игран филм. Но, прво - застарен е! Снимен во 2015, 2016 и готов во 2017, а им текнало да го пуштат во 2020, што е малку медиокритетно, зашто ако продуцентите сакале нешто да сменат во нивната Романија со филмот, на што очигледно алудираат, требало да го пуштат пред изборите тогаш, за да не може романското СДС пак да дојде на власт. Вака сега нема буквално никаков impact, никаква емоционална вредност (освен во првите моменти со снимката од пожарот во Колектив која стварно ме наежи и очекував WOW филм, а добив кружење околу стол филм). И второ: досаден е бре! Пушти вести на Сител, сто пати појак документарец од ова се. Бар ќе се насмееш ако го слушнеш Заев да зборува за ваксајнс.

А, да, и уште нешто: нашиве шушумиги-сограѓани константно се жалат дека нашите филмови како Пред дождот на Манчевски или Honeyland не чинеле зашто ја прикажувале Македонија ко Тунгузија. Ако тие филмови ја прикажуваат Македонија како Тунгузија, што да речат Романците за ова? Не Тунгузија, туку пештера во камено доба не им е рамна. А сепак, нивната филмска агенција го пријавила како романски кандидат за Оскар.

Само 3/10 од мене. И за ова особено ќе навивам да не го номинираат!
Автоматски споено мислење:

А, и BTW, пред @Shawn Spencer да пише во Инфо темата за торент за филмов, се убив од барање, а го имало на HBO GO цело време, зашто HBO продукција е. :facepalm:

Последно уредено:
Ahhaah za smeenje e posto mozok treba da uklucis a ne samo da se jacas nitu translate ti treba da pravis samo da spois sto pisuva 1.4cop na amber i gleas na grafata i toa e toa "ama ti si spoil kako ti sakas da gleas na rabotite i tebe kako ti odgovara 2 so 2 odnosno ti idese vo prilog na tvoite merenja" ama za tebe ne e dosta toa.a deka ne ti e prva greska ne ti e, i da za smeenje e posto premnogu si vlezen u film so ln ot ako ne da pocneme da placeme deka ne e 7kw kako sto si izmeril ti doma....
Nego i sea si drzis do toa deka si izmeril na tvojata nad 7kw snaga pazi obicna ln ne nordik e tvojata odnosno poslaba verzija na ln

Последно уредено:
P.s sto e ova od 14 do 16 ti dignala nad 400w brzo reklamiraj ja nesto bolna e hahha toa e koga sakas da si zgrean a ne si pa na eftina struja ja pustas na 22 od prehodnite 20 cel den sto terala pa trosi bogami odma kreva duplo hahah
Само ќе ми те поздравам со температурите во последните 48часа ;)
Тајмерот кај Мицубиши е закон и знае да си ја регулира попушти/намали... не како кај Грее што тајмерот знае само он-офф да и прави хахахахх
LN-temps-last48hrs.png

Ама си упорен у ниедно време дежурен трол.
Поголема кубикажа имала а помалку давала една у листата демек ја откри америка
Па тој само еден компресор е во списокот што е со поголема кубикажа а дава помалку од претходните, адава помалку зашто се правиш магаре а од авион се гледа дека е закључен на 107rps а сите другите се 120/130rps
Прегледај го приврзокот 283785

Za Sporedba...AmberNordic i 9 i 12 imaat 123cc3 што е таму негде околу 8,322 у списоков, а ти си таму кај што пишува 5,500максимун :D

Некој се правeше на магаре и рикаше на цел глас:
Постирај било кој каталог за компресори и ке видиш дека кубикажата на компресорот е баш она што ја одредува снагата...било кој каталог
По твоето со помала кубикажа ке даде повеќе капацитет....ајде да видиме каде тоа го пишува?
А сега другите ги прави магариња дека ете можело закључен да биди иако е голем во кубикажа да има помала снага.

Дали закочен или толку му е технологијата од пред 7-8 години не знам јас да кажам.
Еве тука сите викате закочен бил.... закочен нека биди....
И сеа? Заклучок?
Тоа што во LN сериите ставаат откочени читај не-закочени компресори е подобро или полошо, ги осакатиле или ги опраиле?
Колата во гаража поубаво е да можеш да ја цапниш до 200 по потреба или најдобро е ако е безбедно ограничена на 120?

Не бе пак вие ќе речите осакатени се, требало исто 14cm3 компресор на 130RPS да стави Мицу во 35ката... па да дава 12kw топлина :P

A за споредбата со Амбер нордик каде бил на листата можете овдека филмови да си праите дека е на врвот на листата веднаш над Уруру Сарара ;)
Само никој не се осудил да го сними неговиот перформанс, после она твоето видевце каде ја снимаш 20 секунди на макс оптеретување и после одма гасиш пред да направи :eek:

Само ќе ми те поздравам со температурите во последните 48часа ;)
Тајмерот кај Мицубиши е закон и знае да си ја регулира попушти/намали... не како кај Грее што тајмерот знае само он-офф да и прави хахахахх
Прегледај го приврзокот 283782

Некој се правeше на магаре и рикаше на цел глас:

А сега другите ги прави магариња дека ете можело закључен да биди иако е голем во кубикажа да има помала снага.

Дали закочен или толку му е технологијата од пред 7-8 години не знам јас да кажам.
Еве тука сите викате закочен бил.... закочен нека биди....
И сеа? Заклучок?
Тоа што во LN сериите ставаат откочени читај не-закочени компресори е подобро или полошо, ги осакатиле или ги опраиле?
Колата во гаража поубаво е да можеш да ја цапниш до 200 по потреба или најдобро е ако е безбедно ограничена на 120?

Не бе пак вие ќе речите осакатени се, требало исто 14cm3 компресор на 130RPS да стави Мицу во 35ката... па да дава 12kw топлина :P

A за споредбата со Амбер нордик каде бил на листата можете овдека филмови да си праите дека е на врвот на листата веднаш над Уруру Сарара ;)
Само никој не се осудил да го сними неговиот перформанс, после она твоето видевце каде ја снимаш 20 секунди на макс оптеретување и после одма гасиш пред да направи :eek:
Ti pravi tebe vo glavata nesto :eek: ama uste neznaes sto e hehhe gleam se raduvas deka klimata ti cita 23 gore kaj nejze bravo za tebe kaj mene 23 e dole na pod razlika nebo i zemja inace mojata se ukoci na 600w cel den iako e momentalno 0 za cudo ne gasi neznam sto i e kaj i da e si legnuvam po gaki i maica ti od esen spies po pizami sea nedelava koga ke fati stud i zivri ke nategnes .....nego sto praime ne odgovori so toa slikata sto sum ja menjal radi copot sum staval druga so pomala potrosuvacka cekaj kako go vikase toa......malverziras hahahahh
Ako ti samo odgovaraj na toa sto ti odgovara da odgovoris za drugoto ne e bitno znaeme deka nemas sto da kazes...
I 2 e veke ima eftina struja stisni na toa kopceto 24 taka opusti se malce i nemoj da gledas potrosuvacka na meracot posto odma ke namalis ke si unistis kejf ednas se zivee

I nemozam da ne vi se umesam vo muabetot ama pomala i pogolema kubukaza po default sekogas pogolemata e bolje a toa ne praj takvi pederski sporedbi neka se dvata na 130hz ili 107 togas sporeduvaj moze edniot da e 60 drugiot 130 i sto zaklucok ke doneses deka pomaliot e bolje cccc

Attachments

• Screenshot_20210212-020121_BroadLink.jpg
    Screenshot_20210212-020121_BroadLink.jpg
    220,2 KB · Прегледи: 15
Последно уредено:
Ги догледав сите номинирани за најдобар странски филм од годинешните Оскари, и не можам се уште да поверувам како му успеа на Honeyland да се протне во оваа конкуренција. Знаевме дека на Parasite и Pain and Glory им нема конкуренција, ама човече, Corpus Christi и Les Miserables се исто, ФИЛ-МИШ-ТА! 2019 е можеби една од најјаките години кога се странските филмови во прашање, впрочем за прв пат во историјата странски филм го зеде главниот Оскар. А ние во истата таа година имавме филм номиниран за најдобар странски филм... Леле, луѓе, што направивме!

Кој не ги изгледал Corpus Christi и Les Miserables - ИТНО!!!

Ao corpus christi. Honeyland ke izleze najslab od taa godina i kategorija.

:cuc:

Prekrasen film. Samo ti i Anon ste go gledale. Preporaka do site, ako ne ke ide u filmskiot klub koga ke mi dojde red.

Може ли некаде да се најде Minamata со Џони Деп? На IMDB пишува само премиера во 2021 без одреден датум ама знам дека филмот беше веќе по фестивали. Го барам извесно време ама за сега без успех.

Србиве се пресмешни со плачењево.

Насупрут домаќем филму који реално приказује страдање српског народа, босанскохерцеговачка редитељка снимила је филма 'Quo Vadis Aida' из једног не толико објективног угла. Мрш маму вам ј.... политичку. :kuracc:

Screenshot_20210213-165158_Chrome.jpg
Screenshot_20210213-170059_Chrome.jpgScreenshot_20210213-170113_Chrome.jpg

p.s. Го имало, ама со сите големи букви не ми даде резултати :)
Нема врска дали големи или мали, еве ти го со сите големи па го дава.

1613234822417.png

Друга грешка си имала кога си го напишала со сите големи па во повторното пишување со мали си ја поправила таа грешка.

Последно уредено:

Конечно го изгледав. Каков маестрален филм човече. Ремек дело за сите пари. Од глума, до камера и приказна.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom